גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה צפויה לאבד כ-30 מיליארד שקל הכנסות ממקרקעין. וזו רק ההתחלה

הכנסות המדינה ממכרזי רמ"י וממיסוי מקרקעין צפויות להיחתך השנה בכ-50% - ירידה של 20 מיליארד שקל ו-12 מיליארד שקל, בהתאמה - בעיקר על רקע ההאטה הגדולה שחלה ב–2023 בנדל"ן ● אם הלחימה תגבר ותתפשט, הירידות צפויות להיות חדות אף יותר ולהימשך גם לאחריה

בנייה באשקלון. האטה גדולה בענף הנדל''ן / צילום: איל יצהר
בנייה באשקלון. האטה גדולה בענף הנדל''ן / צילום: איל יצהר

ענף הנדל"ן המקומי הפסיק להטיל ביצי זהב עוד לפני אוקטובר, אולם המלחמה בדרום צפויה להחריף את המגמה פי כמה. מניתוח שערך גלובס לנתוני רשות המסים ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) עולה כי ב-2023 הכנסות המדינה ממכרזי רמ"י צפויות לרדת בסדר גודל של 20 מיליארד שקל, והכנסות המדינה ממיסוי מקרקעין יירדו בכ-12 מיליארד שקל. עיקר הירידה הצפויה עדיין אינו נובע מהשלכות המלחמה, אלא מההאטה הגדולה בשוק הנדל"ן.

לפני כחודש זכתה חברה יזמית בקרקע בדימונה, לאחר שהציעה מחיר שהגיע ל-0.5% מהערכת השומה של רמ"י; קרקע אחרת באותו מתחם זכתה למחיר שהגיע ל-14% מהשומה. אלה דוגמאות קיצוניות לסנטימנט הנמוך בשוק הקרקעות בישראל, במיוחד באזורי הפריפריה. 

בלעדי | מי הזמין את מנכ"ל שיכון ובינוי לישיבה של מינהלת התקומה? 
עיריות רמת גן, גבעתיים ובת ים לבית המשפט: בסמכותנו לסגור אתרי בנייה

יזמי הנדל"ן אינם יכולים ו/או מוכנים לשלם על קרקעות, והכנסות המדינה ממכירת קרקעות במהלך שלושת הרבעונים הראשונים של השנה היו נמוכות ב-35% מהתקופה המקבילה אשתקד. בעקבות המלחמה, הפערים בין הכנסות 2022 ל-2023 צפויים להתרחב משמעותית, דווקא בשנה שבה המדינה זקוקה להן במיוחד. במקביל, הכנסות המדינה ממסי המקרקעין רשמו עד כה ירידה של כ-43% לעומת 2022, כשקצב הירידה גובר מחודש לחודש. ב-2021 בוצעו בישראל כ-150 אלף עסקאות על דירות, שיא כל הזמנים. כפועל יוצא מזה, גם חל גידול בהכנסות המדינה ממיסוי מקרקעין, שכולל בתוכו שני רכיבים עיקריים: מס רכישה, שמשולם על ידי רוכשים בעת רכישת מקרקעין, ומס שבח, שמשולם על ידי מוכרים בעת מכירת מקרקעין. 

 

2023: הריבית חונקת את הרוכשים ואת היזמים

2022 המשיכה את קודמתה בתחילה, והייתה אומנם שנת שיא של עשור לפחות מבחינת הכנסות ממכירת קרקעות וממיסוי מקרקעין, אבל הירידות בנפח העסקאות ובהיקפיהן החלו כבר במחצית השנייה שלה. העלאת הריבית על ידי בנק ישראל, שהחלה באפריל בשנה שעברה, השפיעה בצורה חדה על שוק הנדל"ן. הביקושים לדירות ירדו, ובעקבותיהם פחת מספר העסקאות בעשרות אחוזים; היזמים שנוכחו במצב הפחיתו את רכישת הקרקעות שלהם, וכשכבר רכשו - הפחיתו מאוד את המחירים שאותם היו מוכנים לשלם.

ואולם 2023 היא סיפור שונה לגמרי, שבו הריבית הגבוהה חונקת את רוכשי הדירות ואת היזמים. בשמונת החודשים הראשונים של השנה נפלה רכישת הדירות בכ-40% לעומת שמונת החודשים הראשונים של 2022; מחירי הדירות החלו לקרטע, ובחמשת החודשים האחרונים רשמו ירידה של כ-2%, בעוד שמחירי הדירות החדשות (לא כולל דירות שנמכרו במחיר למשתכן) החלו לרדת עוד קודם לכן, ומאז ספטמבר 22' הם ירדו ב-8%.

במקביל ירדו גם שיווקי הקרקעות. בתשעת החודשים הראשונים של השנה שווקו בהצלחה קרקעות ל-38,280 יחידות דיור, ירידה של 21% לעומת תשעת החודשים הראשונים של 2022; ההכנסות בגין אותן קרקעות הגיעו ל-17 מיליארד שקל, ירידה של 35% לעומת התקופה המקבילה. גם מספר היזמים המשתתפים במכרזים נמצא בירידה, ומי שבכל זאת מחליט להתמודד מוכן לשלם סכומים נמוכים בהרבה ממה שהיה מוכן לפני שנה ושנתיים. חלק גדול מהמכרזים נסגר ברמות מחיר שנמוכות בעשרות אחוזים מהערכות השמאי.

מבחינת מסים, הנתון העדכני ביותר שקיים כיום הוא ההכנסות משמונת החודשים הראשונים של השנה, וגם הן לא מזהירות: בין ינואר לאוגוסט השנה נגבו 11 מיליארד שקל מסי מקרקעין, ירידה ריאלית של 43% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מספר זה תואם את הירידה בכמות העסקאות מצד אחד, ואת מחירי הנדל"ן שנותרו גבוהים גם השנה, ושמחזיקים את ההכנסות ממסים באזור הרמה הגבוהה ביותר בעשור האחרון, על אף הירידה הגדולה לעומת שנה שעברה.

המכרז שהזכרנו קודם מהווה את שיא המגמה הזו. קרקע ל-412 יחידות דיור בדימונה נרכשה ב-91.5 אלף שקל, לאחר שהוערכה על ידי שמאי רמ"י ב-18.7 מיליון שקל, כלומר 0.5%. רק כדי לסבר את האוזן, מדובר ב-220 שקל לכל יחידת דיור, לא כולל עלויות הפיתוח. "מדובר במכרז פומבי במסלול מחיר מטרה שבו הוצאות הפיתוח היו גבוהות. יש לציין כי רמ"י מחויבת לעמוד במטלה של דירות במחיר מוזל לציבור, ובמכרז זה מחירי הדירות החלו ב-796 אלף שקל לזוכים", הגיבו ברמ"י.

מכירות במאות מיליוני שקלים מתחת להערכות

ואולם אין מדובר במקרה בודד. מכרזי קרקעות נסגרים במחירים שנמוכים לעתים במאות מיליוני שקלים מההערכות המוקדמות של רמ"י. הנה מקבץ אקראי של מכרזים, שנערכו בחודש שעבר: במכרז ל-460 יחידות דיור בעיר אלעד זכתה הצעה משותפת של מספר חברות, שהגיעה לכ-168 מיליון שקל, בעוד שגובה השומה על אותה קרקע הגיע ל-459 מיליון שקל; מכרזי "מחיר מטרה" ל-5,168 דירות נסגרו בסך של 140.6 מיליון שקל, בעוד שסך השומות עליהם הגיע לכ-1.25 מיליארד שקל, כלומר המחירים הגיעו ל-11% מהשומות; במכרז בשכונת רמות בבאר שבע נמכרה קרקע ל-156 יחידות דיור ב-5.9 מיליון שקל, שהם 30% מהשומה (20.1 מיליון שקל); מכרזים במתחם אבוקדו בקריית אתא ל-1,368 דירות הסתכמו ב-190.8 מיליון שקל, בעוד שהשומות הגיעו ל-479 מיליון שקל. ומדובר כאמור בהמחשות ספורות לנעשה במכרזי רמ"י מהחודש שעבר.

כל זה בא לידי ביטוי חד בהכנסות רמ"י משיווק קרקעות: בעוד שבתשעת החודשים הראשונים של 2022 הגיעו אלה ל-26 מיליארד שקל, בתשעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית הם הסתכמו ב-17 מיליארד שקל, ירידה של 35%; עדיין בהשוואה סטטיסטית היסטורית מדובר בהכנסות נאות מאוד, השניות בהיקפן במהלך העשור האחרון, אך אין בכל כדי לנחם מדינה שצריכה כל שקל.

צפי לירידות בהכנסות גם אחרי המלחמה

ברבעון האחרון של השנה, שבו נערכת המלחמה, וגם בתקופה שלאחר המלחמה - ההפרש בין הכנסות 2022 להכנסות 2023 צפוי לגדול מאוד. קל לנחש מה תהיה ההיענות למכרזים שנערכים בימים אלה באשקלון, למשל. נראה שגם המתיחות הגוברת בצפון, תוריד מאוד מהמוטיבציה של היזמים להיענות למכרזי רמ"י באזור זה.

אם המלחמה לא תסתיים עד סוף השנה, שכן ההערכות המתפרסמות בנושא הן שהיא תארך עוד תקופה ארוכה - המכרזים של רמ"י יוסיפו להיות מוקפאים, כפי שהם מתחילת המלחמה. על פי התרחיש הפסימי, ההכנסות ממכירת קרקעות יהיו נמוכות במיוחד, ואובדן ההכנסות יגיע ל-22-24 מיליארד שקל; במקרה שהמלחמה תסתיים, הוא ינוע בסביבות 20 מיליארד שקל.

מבחינת מסי מקרקעין המצב מעט טוב יותר, שכן עסקאות נדל"ן מוסיפות להתבצע, הגם שבמתכונת מצומצמת יותר מכרגיל, במיוחד במחוזות הצפון והדרום, שנתפסים כיום כאזורים מסוכנים. לא מן הנמנע כי עסקאות שכבר עמדו לפני חתימה במקומות הללו יבוטלו, או יידחו למועד שבו הציבור יחוש כי הביטחון שב אל הגבולות.

בתרחיש הפסימי, שבו המלחמה תימשך עד סוף השנה והיקפה יגבר (למשל מלחמה בצפון), היקף ההכנסות ממיסוי מקרקעין יגיע בכל השנה הזו לכ-12 מיליארד שקל, כלומר ירידה של כ-13.5 מיליארד שקל בהכנסות יחסית לשנה שעברה; בתרחישים אופטימיים יותר, היקף ההכנסות יעלה לכ-13.5 מיליארד שקל, ירידה של 12 מיליארד שקל בהכנסות. בסך-הכול צפוי ענף המקרקעין להניב למדינה ב-2023 כ-30 מיליארד שקל פחות ממחצית משנה שעברה.

כמה מהירידה המוערכת הזו ניתן לייחס למלחמה, וכמה למצב השוק? התשובה היא, שאם השוק היה ממשיך להתנהל כפי שהתנהל בחודשים של עד המלחמה, הירידה בהכנסות הייתה מגיעה ל-20-25 מיליארד שקל. כלומר, רוב מוחלט מהירידה יש לזקוף למצב השוק.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם