גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך יושפעו המשקיעים בבורסת ת"א מהרפורמה שנכנסה לתוקף

רפורמת המדדים הגדולה של הבורסה נכנסה לתוקף עם סיום המסחר ● נזילות תהפוך לפרמטר מרכזי בקביעת משקל מניה במדד, וחברה בעלת סחירות גבוהה תוכל להרוויח מכך ● עוד במרוויחים: משקיעים מהציבור וקרנות הסל ● פחות ייהנו ממנה: חברות דלות סחירות ובעלי שליטה

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר
בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

עם סיום המסחר בת"א היום, נכנסה לתוקפה הרפורמה שמובילה הבורסה במטרה להשביח את מתודולוגיית המדדים שלה. הרפורמה נועדה ליישר קו עם מתודולוגיות גלובליות בתחום של ניהול מדדי מניות, תוך דגש על נזילות משופרת ומזעור תחלופה במדדים לשם שיפור כושר העקיבה אחריהם.

כל השוק חיכה לשמוע מתי הריבית תתחיל לרדת. זה מה שענה יו"ר הפד 
ניתוח | אוקטובר מר לגמל ולפנסיה: זה המסלול היחיד שהחוסכים הרוויחו בו 

בבורסה רשומות למסחר מאות חברות קטנות ובינוניות, שמי שהשקיע בהן סובל בשנים האחרונות מבעיה של נזילות וסחירות. ככל שהנזילות והסחירות של מניה גדולות יותר, היא מושכת יותר משקיעים פוטנציאליים ומיטיבה עם ציבור המשקיעים שלה. מנגד, מחזורי מסחר דלילים מונעים ממשקיעים להיחשף למניה, למרות שפעמים רבות מדובר בהשקעה בעלת פוטנציאל רווח משמעותי.

עד עתה, פרמטרים של סחירות ונזילות במניה היו זניחים במתודולוגיה של מדדי הבורסה, כשרפורמה קודמת מ-2017 ביכרה גידול בהחזקות הציבור על פניהן. אלא שבפועל, החזקות של גופים מוסדיים, שנספרו כהחזקות ציבור, הפכו לגורם מרכזי להיעדר הנזילות בשוק המניות של ת"א.

גלובס עושה סדר ברפורמה החדשה במדדים, שתגרום לתזוזה של מאות מיליוני שקלים בין החברות השונות.

 

כיצד נקבע משקל המניה?

יש להבין כי הרפורמה שנכנסת כעת לתוקף לא משנה את מתודולוגיית הכניסה למדד כזה או אחר. הפרמטר המהותי לכניסה למדד ת"א 35 לדוגמה או ת"א 125 הוא שווי השוק של החברה, ואת זה לא משנה הבורסה.

כדי להיכנס למדדים הסקטוריאליים, למשל פיננסים או נדל"ן, על המניה להיכלל במאגר "רימון". היכללות במאגר זה דורשת שהמניה תהיה בין 300 המניות בעלות חציון המחזור היומי הגבוה ביותר (מחושב על פי מחזור המסחר במניה בחצי השנה שלפני המועד הקובע לעדכון הרכב המדדים) או בין 300 מניות בעלות חציון מהירות המחזור הגבוה ביותר (חציון מחזורי המסחר מחולק בכמות המניות הרשומות).

לאחר כניסתה למדד ייקבע משקל המניה. כיום נוסחת חישוב משקל במדד מתבססת על שלושה פרמטרים - מחיר המניה, ממ"מ (הון רשום למדד) ומדרגת אחוז החזקות הציבור, ועליה יתווסף מעתה פרמטר הסחירות, כך שחברה בעלת סחירות רבה במניותיה, תקבל משקל גבוה יותר במדד, בעוד שמניה בעלת סחירות דלה תזכה בו למשקל נמוך יותר.

"נזילות של נייר היא קריטית ליכולת של עוקבי המדדים לעקוב אחרי המדד כמו שצריך", אומר יניב פגוט, מנהל מחלקת מסחר ומדדים בבורסה. "ככל שנייר פחות נזיל, טעות העקיבה גדולה יותר, ולכן חשוב שיהיה קשר ישיר בין הנזילות למשקל במדדים".

מה ההשפעה על המניות עצמן?

לכניסה או ליציאה ממדדי הבורסה יש השפעה עצומה על המסחר במניות החברות ועל שוויין. הסיבה לכך היא בראש ובראשונה שקרנות סל וקרנות מחקות, שהן מוצרי השקעה פסיביים, מחויבות לרכוש את מניות החברות הנכללות במדדים בהתאם למשקלן.

נוסף על כך, ככל שמניה נכנסת למדד מרכזי יותר, כך עוקבות אחריה יותר קרנות. ולבסוף, הימצאות של מניה במדדים הבולטים תורמת לבולטות של החברות אל מול המשקיעים, ובכך מאפשרת להן להגדיל את מחזורי מסחר, משפרת את המוניטין שלהן, ובזכות זאת עשויה לסייע להן לגייס הון וחוב ביתר קלות, ביחס לחברות שאינן נכללות במדדים המובילים.

"אם ניקח שתי חברות בעלות שווי שוק זהה, עם אותו הון צף (מספר המניות הנגישות לציבור), כשאחת נזילה יותר והשנייה פחות, יכולים להיווצר הבדלים גדולים במשקל במדד", מסביר פגוט. "אחרי מדד ת"א 125, ת"א 90 ות"א 35 עוקבות כיום קרנות סל וקרנות מחקות בהיקף של 28 מיליארד שקל, כך שכל אחוז במדד שווה 220 מיליון שקל בביקושים. לכך יש להוסיף ביקושים של קרנות אקטיביות ונגזרים - זה המון כסף, כך שיש פה תמריץ משמעותי לחברות להגדיל הון צף וגם לטפל בנזילות".

מי ירוויח מהרפורמה?

המרוויחים הגדולים הם ציבור מחזיקי המדדים שהרפורמה הזו תוכננה עבורם. בנוסף הרפורמה מיטיבה כאמור עם חברות סחירות יחסית, עם קרנות הסל והקרנות המחקות הנדרשות לעקוב באופן איכותי אחר המדדים, וכן עם משקיעים זרים, שכפי שראינו מאז פרוץ המלחמה לא מהססים למכור סחורה מהרגע להרגע. כל אלו ייהנו ממדדים יציבים יותר ונזילים יותר.

ביטול עדכוני הפרמטרים החודשיים של המדדים ומעבר לעדכון הרכבם באופן רבעוני, לצד הקטנה חדה במסלולים המהירים לכניסה למדד (ראו בהמשך), עשויים להקטין בטווח הקצר את הכנסות הבורסה ממסחר, אולם בטווח הארוך הגדלת הצבירה במדדים כפועל יוצא מהגברת האמון של הציבור במדדים, תביא לגידול בהכנסות הבורסה.

מי יהיו המפסידים?

חברות אשר לא ידאגו לשפר את הנזילות ביחס לחברות אחרות, ימצאו עצמן עם משקל חסר במדדים ואף נפלטות מהם. פרמטר הנזילות שקבעה הבורסה הוא יחסי ולכן כל חברה נמדדת אל מול חברה אחרת, תוך שקלול הנזילות ביחס לשווי השוק. בבורסה מאמינים כי הרפורמה גם תפתח את שוק ההנפקות הראשוניות לשחקנים נוספים, מעבר למספר הגופים המצומצם שנוהג להשתתף בהן.

ומה לגבי בעלי שליטה והחזקות ציבור?

"מבחינת בעלי עניין ובעלי שליטה, רכישת מניות נוספות על ידם תפגע בהון הצף של החברות וגם בנזילות המסחר, כי ככל שהם יחזיקו בשיעור גדול יותר של מניות, תהיה פחות נזילות והמשקל של החברה במדד ייפגע. כך שהאינטרס שלהם לאורך זמן הוא למכור", אומר פגוט. נזכיר כי גם ברפורמה הקודמת במדדים בעלי השליטה נאלצו למכור מניות, מאחר שאז ניתן משקל גדול לפרמטר של החזקות הציבור, מה שהתפרש כפגיעה בהם.

באשר להחזקות הציבור, כחלק מהרפורמה יבוטלו מעתה המדרגות לפיהן נקבע שיעור ההחזקה של הציבור, והבורסה תעבור לשיטה של החזקות ציבור רציפה כמקובל בכל חברות המדדים הגלובליות. נכון להיום אם בחברה מסוימת החזקות הציבור עמדו על 34.9% היא הייתה מסווגת למדרגה של 35%, אבל אם הייתה 35.1% - המדרגה הייתה קופצת ל-45% והחברה הייתה מקבלת משקל גבוה מזה שמגיע לה במדד. מעתה היא תקבל בדיוק את שיעור ההחזקה בה (בעיגול של 1% כלפי מעלה).

אילו שינויים נוספים כלולים ברפורמה?

בבורסה החליטו בין היתר על שינוי בתקרות המשקל שמהווה כל מניה במדד. כך לדוגמה בת"א בנייה תעלה התקרה מ-5% ל-10%, וזאת כדי לחסוך קושי במעקב אחרי מניות קטנות ולמנוע התנפחות שלהן שתפגע במסחר תקין. בנוסף, המדדים יעברו כאמור מעדכון פרמטרים חודשי ועדכון הרכבם באופן חצי שנתי (באוגוסט ופברואר) לעדכון פרמטרים רבעוני ועדכון הרכבים חצי שנתי (בנובמבר ובמאי), במטרה למנוע פעולות סרק של קנייה ומכירה מדי חודש.

עוד הוחלט על צמצום המסלול המהיר לכניסה למדדים, והותרת רק מסלול מהיר למדד ת"א 125, שבמסגרתו רק 100 המניות הגדולות בבורסה יהיו זכאיות להיכלל במסלול זה, וכן מסלול מהיר למדד טק עלית. הפחתת המסלולים המהירים נועדה להקטין תחלופה מרובה במדדים שנוצרת בתקופה של ריבוי הנפקות.

עוד כתבות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע