גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על חקירת המחדל: מה ההבדל בין ועדה ממשלתית לממלכתית?

אם המחדל הקשה מ־7 באוקטובר ייחקר על ידי ועדה שאינה ממלכתית המשמעות היא שהממשלה תוכל לקבוע מי יהיו החוקרים ● אבל גם אם תקום ועדה כזאת, מומחים מתריעים מפני הזמן הרב שיקח לה עד לגיבוש המסקנות, וגם מכך שלמסקנות האישיות אין תוקף משפטי מחייב

זהבה גלאון, יו''ר מרצ לשעבר (ציוץ בטוויטר, 23.10.23) / צילום: רמי זרנגר
זהבה גלאון, יו''ר מרצ לשעבר (ציוץ בטוויטר, 23.10.23) / צילום: רמי זרנגר

גם במסיבת העיתונאים היחידה שערך עד כה ראש הממשלה הוא סירב להכחיש את הטענה שלאחר המלחמה בכוונתו להקים דווקא ועדת חקירה ממשלתית שתבחן את מה שאירע ב־7 באוקטובר. השאלה הישירה בנושא, שנותרה ללא מענה, הגיעה לאחר שכמה ימים קודם לכן דיווחה כתבת חדשות 12, דפנה ליאל, כי זאת התוכנית של "נתניהו וסביבתו" בטענה שכך עשה גם אהוד אולמרט, לאחר מלחמת לבנון השנייה ב־2006 (לידיעה אז כן נמסרה הכחשה מטעם הליכוד).

הידיעה הזאת, שלפיה אחד האירועים הקשים בתולדות המדינה לא ייחקר על ידי ועדת חקירה ממלכתית, עוררה זעם ציבורי רב. "אני מקווה שלכולנו ברור שהטרגדיה שנפלה עלינו מחייבת ועדת חקירה ממלכתית, בדומה למלחמת יום הכיפורים", צייצה ח"כ מירב כהן מיש עתיד, "ועדה בלתי תלויה, אובייקטיבית, מקצועית ויסודית". יו"ר מרצ לשעבר, זהבה גלאון, אף טענה כי ועדה ממשלתית היא "חסרת שיניים, המסקנות שלה אינן מחייבות והיא לא יכולה לדרוש מיצוי של אחריות אישית". באופן חריג, אפילו שרים בליכוד כמו אופיר אקוניס ומיקי זוהר אמרו בפומבי שאת האירועים צריכה לחקור ועדה ממלכתית. אבל למה זה בעצם כל כך חשוב, מה יכולה לעשות ועדה ממלכתית שוועדה ממשלתית לא יכולה, ומה משמעות המסקנות שכל אחת מהן מנפקת?

חשש מאובדן אמון

ראשית, להבדלים בין שני סוגי הוועדות. בניגוד למה שעולה מדבריה של גלאון לא מדובר דווקא בעניינים שנוגעים להיקף הסמכויות או ליכולת להטיל אחריות אישית. סעיף 8א לחוק הממשלה, שהוא זה שמאפשר הקמת ועדת חקירה ממשלתית (לפי לשון החוק מדובר ב"וועדת בדיקה"), קובע כי ניתן להעניק לה סמכויות גביית עדויות הזהות לאלו של ועדה ממלכתית. כך בדיוק קרה עם הקמת ועדת וינוגרד שבה נאחז נתניהו כעת. "אופי הוועדה לא בהכרח משפיע על החריפות של הדברים", מאשרת ד"ר דנה בלאנדר, עמיתת מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, "אין מה להשוות את הזהירות של ועדת אגרנט (הממלכתית) כלפי הדרג המדיני, לחריפות בה התבטאה נגדו ועדת וינוגרד".

אז איפה בכל זאת טמון ההבדל הגדול? בשאלה מי ממנה את החוקרים. בוועדה ממלכתית המינויים של חברי הוועדה, שבראשה חייב לעמוד שופט מחוזי או עליון (מכהן או בדימוס), נעשים על ידי נשיא ביהמ"ש העליון, והחוק מציין במפורש שהם לא דורשים את הסכמת שר המשפטים. כלומר, באופן אירוני, במקרה שתוקם ועדה כזאת, אותה מערכת משפטית שבשינויה התמקדה כמעט כל האנרגיה של הממשלה הנוכחית - היא זאת שתקבע מי יחקור אותה. במקרה של ועדה ממשלתית, לעומת זאת, השר שממנה את הוועדה הוא שקובע את הרכבה.

"ברעיון שאת המחדל הזה תבדוק ועדה שחבריה ימונו על ידי מי שצפויים להיחקר על ידה יש ניגוד עניינים מוסדי ברמה הכי גבוהה", אומר למשרוקית עו"ד צביקה אגמון, שבמשך השנים ייצג מוזהרים בפני ועדות חקירה, ושימש כיועץ המשפטי של ועדת וינוגרד. "דבר כזה יוביל לאובדן אמון הציבור בוועדה".

לא כלי לעריפת ראשים

אבל בואו נחזור רגע אחורה. איך נולד הרומן הישראלי עם המוסד המכונה "ועדת חקירה ממלכתית" (בנוסח החוק, אגב, לא מופיעה המילה "ממלכתית") ומה קרה לו בעשורים האחרונים? "ועדת חקירה ממלכתית היא מוסד ייחודי ובעל ערך בדמוקרטיה הישראלית, שמהווה עדות לחוסן של המדינה שיכולה לחקור את עצמה באופן עצמאי ובלתי תלוי", אומרת ד"ר בלאנדר. לדבריה, במדינות המערב אין מקבילה כזאת ושם משתמשים בכלים שדומים יותר לוועדת הבדיקה הממשלתית שלנו.

בספר "המערכת הפוליטית בישראל", אותו כתבה בלאנדר יחד עם פרופ' יצחק גל־נור, מצוין כי שורשי המוסד הם ב"עסק הביש" בשנות ה־50, כישלון קשה שהוביל, בין היתר, לסאגה ממושכת של הקמת ועדות מסוגים שונים. שם, הם כותבים, נחשף הצורך בגוף חקירה אמין ובלתי תלוי. החוק עצמו חוקק רק ב־1968 ומאז הוקמו שורה של ועדות ממלכתיות שעסקו במגוון נושאים אקלקטיים, מחשד להטיית משחקי כדורגל ועד ניסיון לחקור את רצח ארלוזורוב כמעט 50 שנה לאחר שהתרחש. אבל נדמה ששתי הוועדות הבולטות בהקשר זה היו ועדת אגרנט שחקרה את מלחמת יום כיפור, ונתפסה כמי שניקתה את הדרג הפוליטי מאחריות, ו־ועדת כהן שחקרה את הטבח בסברה ושתילה במהלך מלחמת לבנון הראשונה ונחשבה באותו זמן למי שחרצה את גורלו הפוליטי של אריאל שרון (ראו בהמשך).

 

"ועדות חקירה קמות כדי להרגיע את הציבור", אומרת ד"ר בלאנדר. "לדוגמה, במקרה של הרצח במערת המכפלה (ועדת שמגר הראשונה) או רצח רבין (ועדת שמגר השנייה) היו מנגנונים אחרים שהיו יכולים לסייע בבירור העובדות, אבל הוועדות סייעו להפסת דעת הקהל העולמית או הביתית בהתאמה. לפעמים ועדה קמה בתגובה ללחץ ציבורי, כמו ועדת אור שחקרה את אירועי אוקטובר 2000, למרות שהממשלה רצתה ועדת בירור".

הבעיה היא, היא אומרת, שהממשלה מכתיבה את המנדט של הוועדה ויכולה להגדיר אותו לפי האינטרסים שלה. עו"ד אגמון מציין בעיה נוספת והיא משך זמן העבודה של הוועדות. "הוועדה שחוקרת את אסון מירון הוציאה כבר באוגוסט 2022 מכתבי אזהרה. אנחנו יותר משנה אחרי זה ועדיין אין מסקנות. זו לא גזירה משמיים שלוקח כל־כך הרבה זמן, צריך לעבוד יום ולילה ולא פעם בשבוע".

מה שברור הוא שבעשורים האחרונים ממשלות נזהרות כמו מאש מוועדות ממלכתיות. אם ב־30 השנים הראשונות שלאחר חקיקת החוק ממשלות הקימו 12 ועדות חקירה ממלכתיות, ב־25 השנים שלאחר מכן (1998-2023) הוקמו על ידן רק ארבע כאלה. למעשה, את הדוגמה הבולטת ביותר לרתיעה מהוועדות הללו מספק ראש הממשלה הנוכחי. במהלך כ־15 שנים שנתניהו מכהן בתפקיד הוא לא הקים אפילו ועדה אחת כזאת.

לפני סיום, עוד נקודה חשובה. האם מדובר בכלי להפקת לקחים מעמיקים או מעין מכשיר ממוסד להענשת פוליטיקאים שכשלו? "ועדת חקירה לא נועדה לעריפת ראשים", אומר אגמון. "היא צריכה לאסוף את העובדות ולהביא ממצאים עובדתיים. בהתאם להם היא צריכה להגיע למסקנות מערכתיות ואולי גם אישיות".

"אין פוליטיקאי שאפשר להגיד שנגמרה לו הקריירה בגלל ועדת חקירה", מוסיפה בלאנדר. "ועדת כהן קבעה ששרון לא יכול להיות שר ביטחון והוא נהיה בסוף רה"מ. גולדה מאיר פרשה לא בגלל ועדת אגרנט אלא בגלל הלחץ הציבורי. צריך גם לזכור שלמסקנות אישיות אין תוקף משפטי, ככה שלא בטוח שהוועדה יכולה לכפות פיטורים של שר כלשהו. ונניח שהוועדה תגיע למסקנה שרה"מ אחראי, למי היא תמליץ להעביר אותו מתפקידו?". בסופו של דבר, היא אומרת, "ועדות חקירה לא אמורות להיות תחליף למשפט הציבור".

תחקיר: אוריה בר-מאיר

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות