גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע מכונן במעמד ישראל באמריקה: הפגנת שרירים חסרת תקדים של אויביה

במשך שנים, המחנה הפרו–ישראלי בארה"ב עשה חיל, מפני שלא היה לו משקל–נגד פוליטי, אלקטורלי וכספי ● בימים אלו אנו צופים באירועים שעשויים לחולל שינוי היסטורי בכל מה שהכרנו ביחסים בין המדינות: נשיא אמריקאי עשוי להפסיד בבחירות מפני שתמך בישראל

ההפגנה נגד ישראל מול הבית הלבן / צילום: ap, Jose Luis Magana
ההפגנה נגד ישראל מול הבית הלבן / צילום: ap, Jose Luis Magana

המילים "מזל" ו"ישראל" אינן מתחברות בימים האלה. חלק חשוב של חוסר המזל בימי הסתיו הקודרים קשור בנסיבות הפוליטיות בארה"ב: קיטוב ימין-שמאל, קרע מעמיק בין ליברלים מתונים לשמאל רדיקלי בתוך מפלגתו של הנשיא ביידן, קשיי התנהלות איומים בקונגרס והתחלתה של שנת הבחירות (השבוע).

ישראל מוצאת את עצמה שוקעת בביצות מפלגתיות, שמהן היא בדרך כלל רשאית להתעלם: עדיפויות רפובליקאיות בענייני תקצוב כלליים מכבידות על הקצאת כספים ספציפית לישראל; והקרע הקיים במפלגה הדמוקרטית מעמיק ומתרחב סביב היחס לישראל ולפלסטינים.

כשארץ קטנה מסתמכת על עזרתה של ארץ גדולה אין לה ברירה אלא להביא בחשבון את משוואת הכוחות הפנימית בארץ הגדולה. מה שמתרחש עכשיו לא התרחש מעולם בהיסטוריה המורכבת של יחסי ישראל-ארה"ב. בפעם הראשונה מתהווה והולך גוש אנטי-ישראלי גדול בדעת הקהל האמריקאית.

מי מתעניינים בענייני חוץ

הבה נקדיש רגע אחד של מחשבה לתופעה הזו. מחקרים וסקרים של עשרות שנים חוזרים ומראים, כי רוב עצום של האמריקאים אינם מתעניינים בענייני חוץ. זה אינו מייחד את האמריקאים, אבל זה חשוב מאוד מפני שלארה"ב יש הכוח להשפיע על העולם יותר מכל ארץ זולתה. היא מפנה משאבים ותשומת לב לעולם החיצון, היא מחזיקה כוחות צבא בכל רחבי העולם, היא חוזרת ומתערבת במישרים או בעקיפים בסכסוכים בארצות רחוקות; היא עושה כן זה 75 שנה.

איך היא מצליחה לעשות את זה אף כי רוב אזרחיה אינם מתעניינים, ולעתים קרובות גם אינם מעוניינים? בעיקר מפני שחוסר העניין שלהם אינו לובש אופי מאורגן. אמריקאים מתארגנים פוליטית כדי לקדם שורה של עניינים פנימיים, בעד-ונגד, מהפלות מלאכותיות, עבור דרך בעלות על כלי נשק פרטיים, המשך בהגירה, במסים, בתשתית, במערכת הלימודים בבתי הספר… וכן הלאה וכן הלאה.

אמריקאים אינם מתארגנים בהמוניהם לטובת ענייני חוץ. אלה המתארגנים מייצגים בדרך כלל קבוצות מיעוט, שענייני החוץ נוגעים להן רגשית או רעיונית. זה מעניק לקבוצות אוכלוסייה קטנות, או קטנטנות, השפעה מפליגה על ענייני החוץ שלשמם הן מתארגנות.

היהודים לא היו הראשונים, ולא היו היחידים. שדולות יווניות וארמניות הפליאו עשות; במידה פחותה גם שדולות של עמים מזרח-אירופיים קטנים.

אבל השדולה הישראלית היטיבה מכולן, בייחוד מאז תחילת שנות ה-80, כאשר התחוור מלוא הפוטנציאל הפוליטי והאלקטורלי שלה.

הסקרים חזרו והראו, שלרוב גדול של האמריקאים אין מושג מה קורה במזרח התיכון, וגם אם יש להם מושג הוא אינו מקבל ביטוי קונקרטי. אומנם ברבע האחרון של המאה ה-20 התחיל להתארגן הימין הנוצרי, שהתמיכה בישראל על סדר יומו, אבל עדיין עניין לנו בפלחים דמוגרפיים קטנים.

היהודים הם פחות מ-2% של האוכלוסייה. בניגוד למיתוס המקובל, ספק אם "הקול היהודי" הכריע אי פעם בחירות לנשיאות. אולי ב-1960, כאשר ג'ון קנדי גבר על ריצ'רד ניקסון בהפרש זעיר. אולי. אבל יהודים הצביעו כמעט תמיד, ברוב גדול עד גדול מאוד, לטובת מועמדים דמוקרטיים לנשיאות. זה לא מנע את תבוסותיהם של חלק מן הדמוקרטים ההם, לא פעם בהפרשים פנומנליים (כמו בבחירות של 1972 ושל 1984, שבהן שני שלישים של היהודים ויותר הצביעו לטובת מועמדים שקיבלו 40% ופחות מן הקולות).

"הקול היהודי" מילא תפקיד מסוים במרוצים פוליטיים מקומיים, כמו בחירות לקונגרס, או כהונות מדינתיות ועירוניות. אבל מקור השפעתם הגדול ביותר נגע לנכונותם של יהודים בעלי אמצעים להעמיד את אמצעיהם לרשות מועמדים פוליטיים, בדרך כלל דמוקרטים. עצם הזכרת "הכסף היהודי" מעוררת אי-נוחות אצל יהודים, אבל שתדלנים פרו-ישראלים בכירים הודו בתפקיד הכסף בגלוי ובגאווה עוד לפני 40 שנה.

היכולת הכספית הזו גרמה תסכול ניכר אצל מתנגדי ישראל, והם ניסו בשנות ה-80 לתעל את תסכולם לערוצים משפטיים. הם טענו שהשדולה הפרו-ישראלית הפרה חוקי מימון בחירות. זה לא הסתייע. אף כי חזרו וניסו, הם לא השכילו ליצור משקל-נגד לאייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית ששמה ושריריה הלכו לפניה. הם חרקו שיניים.

כיכרות, רכבות וגשרים

מכאן נובעת החשיבות ההיסטורית הדרמטית של מה שמתרחש עכשיו. עינינו חוזות בהתארגנות מסיבית, מחוף אל חוף, שבמרכזה עומדת איבה עמוקה לישראל. ההפגנות רבות המשתתפים מדברות בעדן, בייחוד זו של יום שבת בחזית הבית הלבן. היה קשה להאמין למראה המפגינים ולמשמע קריאותיהם. אפילו דגל חיזבאללה נראה שם. קריאות לחיסול ישראל בקעו מגרונותיהם. הכתובות "מוות לישראל" הופיעו על קירות בתים סמוכים.

על זה צריך להוסיף את הג'סטות הדרמטיות של השתלטות על תחנות רכבת מרכזיות (ניו יורק ופילדלפיה) ועל גשרים (כמו זה המחבר את ברוקלין עם מנהטן). התופעות האלה הן שוות-ערך פוליטיות של זוועות חמאס בעוטף-עזה. מי ידעו שהפוטנציאל הזה קיים? מי ידעו שהאנרגיה העצומה הזו מוכנה להתפרץ? מי ידעו על יכולת הגיוס והשלהוב?

אל נכון, כל זה הופיע על המכ"ם של פדרציות יהודיות (המאגדות ארגונים יהודיים בזירה המקומית) ושל אגודות "הילל" (המאגדות סטודנטים יהודיים במוסדות להשכלה גבוהה). אבל עובדה היא שהרחוב נפל בידי המערכה המכנה את עצמה "הפסקת אש עכשיו", זו המשתדלת לעורר את הרושם של סדר יום לגיטימי, אבל במרכז עומד החזון של "בין הים לנהר".

נגד "ג'ו של הג'נוסייד"

בתוך המפלגה הדמוקרטית מתרחש משהו שמעטים הקדימו לחזות: התקוממות של מאות אלפי מצביעים ערבים-אמריקאים במדינת מישיגן (במעלה המערב התיכון של ארה"ב, שדטרויט היא הגדולה בעריה). דוברים בולטים של הקהילה הערבית מאיימים עכשיו שלא יתמכו בג'ו ביידן בבחירות לנשיאות, מפני שהוא מעודד ומממן את ה"ג'נוסייד" בעזה.

שלטים בהפגנת שבת בחזית הבית הלבן דרשו מ"ג'ו של הג'נוסייד" (Genocide Joe) להפסיק את מימון ישראל. "ג'ו של הג'נוסייד"? זה בערך כמו "ישראל של האפרטהייד". תהיה העמדת הפנים מאומצת כאשר תהיה, זיהוי ישראל עם אפרטהייד שקול כנגד דרישה לחיסולה. זיהוי ביידן עם ג'נוסייד שקול כנגד קריאה להשליך אותו מן הבית הלבן.

למרבה התדהמה, מפגינה אחת נשאה את השלט "התעורר-נא, ג'ו הישנוני" (Sleepy Joe), תואר בוז שהמציא בשבילו דונלד טראמפ במערכת הבחירות של 2020. האומנם הערבים של מישיגן יצביעו לטובת טראמפ, זה המאיים לגרש מוסלמים, או לא להרשות את כניסתם? כאן יש רמז של ניהיליזם, המתיישב היטב עם המגמה המשוערת של הציר מוסקבה-טהראן-עזה: עצם מיטוטו של הסטאטוס-קוו הוא היעד, כמעט בלי קשר למה שיחליף אותו. יהודים וידידי ישראל אינם מורגלים בהפגנות שרירים קולקטיביות כאלה מצד יריבים.

אכן, ביש מזל הוא שיש קהילה ערבית כה גדולה דווקא במדינה מתנדנדת, שמבלי לנצח בה קשה מאוד להיבחר לנשיא. ביידן ניצח במישיגן בהפרש של 150 אלף קולות מתוך 5.5 מיליון. ב-2016, טראמפ ניצח בה בהפרש של 11 אלף ופחות.

עצם האפשרות שנשיא אמריקאי יפסיד בנסיונו לחזור ולהיבחר בין השאר בגלל תמיכתו בישראל צריכה להדיר שינה מעינינו. אם זה יקרה, זה יהיה מאורע מכונן בתולדות יחסיה של ישראל עם ארה"ב. 12 החודשים הבאים בחיי ישראל עומדים להיות עמוסי חרדות. הנה כי כן יש עוד סיבה אחת לחרדה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות