גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רצה למכור דירות בת"א ב־8 מיליון שקל: הגורמים שהובילו לנפילה של חנן מור

היזם האמביציוזי שפרח בפרויקטים בערי פריפריה כחריש ובאר יעקב, לקח הימור שהיה גדול על מידותיו בשדה דב, וכעת עלול לאבד את נכסי החברה הנושאת את שמו לידי נושיה ● גורם בשוק: "עוד יזמים ממונפים ימצאו עצמם בקשיים או יפשטו רגל. האם זה נורא? לא בהכרח"

''הקורונה החזירה את הצורך במרחב הביתי'' / צילום: איל יצהר
''הקורונה החזירה את הצורך במרחב הביתי'' / צילום: איל יצהר

מבט מהיר על מסכי המסחר בבורסה בתל אביב מלמד שלפחות מבחינת רוב המשקיעים, סיכוייה של חברת הנדל"ן חנן מור  להשתקם במתכונתה הנוכחית, הם קלושים. שלוש מחמש סדרות האג"ח של חנן מור נסחרות בתשואות זבל של מאות אחוזים (בנותרות ישנן בטוחות), בעוד מניית החברה קרסה מתחילת השבוע, ושוויה הצטמק נכון לסוף המסחר ביום שני לפחות מ-40 מיליון שקל (אתמול נסקה המניה במפתיע ב-62% לשווי של 61.8 מיליון שקל). 

הנושים של חנן מור שוקלים: דודו זבידה יחליף אותו בצמרת החברה
משווי שיא של מיליארד שקל לפחות מ-40 מיליון: מסלול הקריסה של חנן מור
"אובדן האמון" של בנק לאומי בחנן מור עלול להפוך לגל תביעות נושים והסדר חוב

בנק לאומי, שהגיש בימים האחרונים שתי בקשות למינוי כונסי נכסים בשניים מהפרויקטים של הקבוצה, ברמת גן ובחיפה, טען בהן כי "איבד כל אמון" בהבטחותיו של בעל השליטה ויו"ר החברה, חנן מור. הבקשות חשפו עיכובים מתמשכים בתשלומי ריבית, וחוסר יכולת להבטיח את תשלומיה בעתיד.

בתגובה זימנו נאמני סדרות האג"ח של חנן מור (חוב בהיקף של יותר מ־600 מיליון שקל) אסיפות של המחזיקים ליום חמישי הקרוב, לצורך דיווח ודיון בבקשות הבנק. עוד קודם לכן דיווחה חנן מור כי המהלך שבו החל לאומי עשוי להתגלגל לעילה לדרישת פירעון מיידי מצד המחזיקים.

כיצד הגיעה חברת הבנייה שרק לפני כשנה וחצי נסחרה בשווי שיא של יותר ממיליארד שקל, למצב שבו היא נראית כפסע מהסדר נושים? ננסה לשרטט:

1 היזם בפריפריה שפיתח עיניים גדולות

כמו בעולם הצבאי לאחרונה, כך גם בזה העסקי, קונספציות קורסות. שנת 2022 הייתה השנה שבה קרסה קונספציה ארוכת שנים של סביבת ריבית אפסית ועלייה תמידית במחירי הדירות בישראל, ובתל אביב בפרט. בערוגות הריבית האפסית גדלו במהלך השנים לא מעט יזמים כדוגמת חנן מור, טייס קרב לשעבר, שנשבה בקונספציה.

מי שהקפיד במשך שנים לבנות בפריפריה (חריש, אור עקיבא, באר יעקב) מיזמים צנועים יחסית ורווחיים, רצה להצליח בגדול ובחר לעשות זאת בשוק דירות היוקרה של תל אביב, בהיקף שנראה מלכתחילה גדול על מידותיו.

באוגוסט 2021, לקח מור את ההימור שהוביל לקריסתו בהמשך, ורכש, במחיר מופקע, מגרש להקמת כ־460 יחידות דיור במתחם שדה דב בצפון תל אביב. כשנפתחו מעטפות המכרז של רשות מקרקעי ישראל התברר שמור הציע לשלם 1.5 מיליארד שקל, פי 7 ממחיר המינימום במכרז וגבוה ב־40% מהמחיר הממוצע שהציעו יזמים רבים אחרים. כל זאת בתמורה להקמת 458 דירות.

תמחור הרכישה של חנן מור התבסס על מחיר מכירה של כ־80 אלף שקל שקל למ"ר בנוי - קרי 8 מיליון שקל שישלמו הקונים לדירה ממוצעת בשטח של 100 מ"ר.

2 הימור על גובה הריבית

"ראיתי הרבה אנשים נכשלים בגלל אלכוהול ומינוף", אמר בעבר משקיע העל וורן באפט. כדי לשלם על המגרש בשדה דב נטלה חנן מור, ברוח אותה התקופה, הלוואה של 1.3 מיליארד שקל שהיוותה כמעט 90% מהיקף הרכישה. ההלוואה, בריבית של פריים +1%, נלקחה מקונסורציום גופים פיננסיים בראשות בנק דיסקונט, שכלל גם את הפניקס ומיטב.

כשנלקח אותו מימון, ריבית הפריים עמדה של 1.6%, אך בשנה שעברה היא החלה לטפס בחדות, כשהעולם מנסה להיאבק באינפלציה. כיום עומדת ריבית הפריים על 6.25%, והלוואת הענק שנטל מור הפכה ליקרה מאוד - 7.25%. המשמעות היא תשלומי ריבית של קרוב ל־100 מיליון שקל בשנה על ההלוואה בשדה דב, כשמהצד השני, מונעת הריבית הגבוהה מהחברה למחזר את התחייבויותיה בשוק האג"ח.

"כולם רצו לקנות מגרשים, וכולם רצו לתת להם מימון", נזכר פעיל ותיק בשוק. "צריך לזכור שבאותה תקופה שבה נלקחה ההלוואה לשדה דב מחירי הדירות עלו במהירות, קל היה להניח במה שנחשב 'שמרנות' שהמחירים יעלו בין 5%-6% מדי שנה".

לדבריו, "חנן מור קנה מגרש בעסקה שהייתה גדולה עליו בהרבה. ריבית של 100 מיליון שקל בשנה רק על ההלוואה הזאת - זה לא רחוק מרווח נקי שנתי של יזמית נדל"ן בינונית בישראל, בימיה הטובים. אין מי שיכול לשלם ריביות כאלה כיום בחברות בסדר הגודל של חנן מור".

לדברי הפעיל בשוק, "צריך להגיד בכנות: הבנקים והגורמים המממנים די 'חגגו עליו'. אמרו לו שהוא מלך העולם, הקימו לו קונסורציום בלי בעיות, אף אחד לא עצר גם מהצד הנגדי. כל עוד כמובן שהוא שילם להם את הריבית".

3 לא ניצל את חלון הזמן למכירה

בעקבות עליית הריבית החדה בשנה וחצי האחרונה, פעלה חנן מור למכור חלק מנכסיה אך המשיכה להיאחז בחלום שדה דב. אם הייתה פועלת מיידית לחתוך בבשר החי, כלומר למכור את הקרקע היקרה גם במחיר של הפסד לא קטן, אפשר היה אולי להציל את החברה בהמשך.

במקום זאת, התעקש חנן מור לדבוק בפרויקט היקר וחיפש פתרונות אחרים שיאפשרו את פירעון החובות, אך אלה הלכו והצטמצמו ככל שחלף הזמן. רק לאחרונה החלה החברה לנסות ולממש תחת לחץ כבד חלקים מהקרקע בשדה דב לקבוצות רכישה, במקביל למספר נכסים אחרים שבבעלותה. המלחמה שפרצה בדרום הובילה להקפאת כלל המהלכים הללו, ואז נכנס בנק לאומי לפעולה - כשבקשות כינוס הנכסים שלו השבוע עלולות להיות תחילתו של כדור שלג שיקריס את חנן מור.

4 הלקח של מזרח אירופה לא נלמד

מעטים כנראה זוכרים כי בעבר נכוותה חנן מור בהרפתקה פיננסית. זה קרה זמן קצר לאחר שהונפקה לראשונה בבורסה, כשהחברה רכשה קרקעות לצורך הקמת מיזמי נדל"ן במדינות מזרח אירופה, אליהן נהרו יזמים ישראלים ערב משבר האשראי העולמי של 2008. את המשבר ההוא צלחה חנן מור בשלום, למרות תקופה שבה נסחרו האג"ח שלה בתשואות דו־ספרתיות, הרבה בזכות פעילותה הנדל"נית בארץ.

"כואב לי עליו מאוד", אמר איש שוק הון השבוע על חנן מור. "כל העבודה הקשה, כל הדירות שבנה בכל רחבי הארץ. והרפתקה אחת יותר מדי, שריסקה אותו". בהקשר זה אומר בעלים של בית השקעות כי בשנים שבהן ביצעה חנן מור את השקעת הענק בשדה דב, "כל אחד היה יכול להפוך ליזם נדל"ן. לא היו חסמי כניסה בשוק, כל מה שהיה צריך זה לקנות קרקע. היזמים לא יותר חכמים מרוב הציבור והתמכרו לסיפורים שסיפרו לעצמם, על כך שלא חשוב באיזה מחיר הם יקנו את הקרקע - הוא תמיד יעלה. והם קנו המון קרקעות והתמנפו יותר מדי.

"במשך שנים אנשים חשבו ששוק הדירות בישראל מתנהג שונה מכל תחום כלכלי אחר וכעת, לאחר עליית הריבית, התברר להם שזה לא נכון. יהיו כנראה עוד יזמים ממונפים וספקולנטים שימצאו עצמם בקשיים או יפשטו את הרגל", מציין הגורם בשוק, "אבל האם זה נורא? לא בהכרח. במקרה של חנן מור אני מעריך שהבנקים ייקחו את הקרקעות ויעמידו אותן למכירה.

"זה לא יעצור את הבנייה אלא דווקא יעודד אותה, כי חנן מור לא היה יכול באמת לבנות ולהרוויח, וכעת יבואו יזמים אחרים, יקנו את הקרקע במחיר זול יותר ויוכלו להרוויח גם אם ימכרו את הדירות במחיר נמוך יותר".

עוד כתבות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?