גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החל מעוד עשרה ימים: כך תגישו בקשה לסיוע מהמדינה, וכמה תקבלו?

המתווה שאושר בכנסת כולל מענק המשכיות עסקית לעסקים בכל רחבי הארץ, וכן שורת הקלות במתווה החל"ת ● בדקנו לאיזה פיצוי יהיו זכאים בעלי עסקים שונים ועצמאים לפי הקריטריונים שהוצבו ● עו"ד רו"ח רחלי גוז-לביא: "המתווה טוב למעסיקים עם הוצאות רבות, אך לא טוב לאובדן הכנסות"

עסקים סגורים ברמת גן, בעקבות המלחמה / צילום: טלי בוגדנובסקי
עסקים סגורים ברמת גן, בעקבות המלחמה / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבוקר (ה'), חודש ויומיים אל תוך מלחמת "חרבות ברזל", ששיתקה עסקים רבים ופגעה באחרים, אושר בכנסת מתווה משרד האוצר לפיצוי לעסקים בגין הנזק העקיף שנגרם להם. המתווה כולל מענק המשכיות עסקית לעסקים בכל רחבי הארץ (עסקים ביישובי הספר זכאים להחזר מלא על נזק זה כקבוע בחוק), וכן שורת הקלות במתווה החל"ת.

השפעות המלחמה: הגירעון קפץ באוקטובר, וזוהי רק ההתחלה
ניתוח גלובס | אגף התקציבים ניצח את סמוטריץ' בקרב על בניית תקציב 2024

על־פי המתווה שאושר, קרן הפיצויים מס רכוש תפצה עסקים בכל רחבי הארץ שמחזור הפעילות שלהם הוא בין 12 אלף ל-400 מיליון שקלים וקיימת ירידה במחזור של מעל ל-25% לדיווח חד־חודשי, או 12.5% לדיווח דו־חודשי בחודשים אוקטובר או נובמבר 2023. לגבי עסקים שהחלו את פעילותם לאחר ה-2 בספטמבר 2022, תיבחן הזכאות לפי ממוצע חודשי של מחזור עסקאות על פני תקופת הפעילות של העסק, עד סוף חודש אוגוסט 2023.

לעסקים שמדווחים על בסיס מזומן ועיקר הכנסותיהם מתשלום שוטף +30, תינתן האפשרות לקבל פיצוי על סמך דיווחיהם לחודשים נובמבר או דצמבר 2023.

עוד על־פי המתווה, עסקים שמחזור העסקים שלהם הוא 12,000 עד 300,000 שקל יהיו זכאים למענק המשכיות עסקית קבוע, בהתאם לרמת הפגיעה בעסק, כאשר לעוסקים פטורים ממע"מ יוענק סכום קבוע בהתאם לגודל העסק (1,750 שקל לעסקים עם מחזור של עד 49,800 שקל, 3,150 שקל לעסקים עם מחזור של עד 90 אלף שקל ו-4,200 שקל לעסקים עם מחזור של עד 107 אלף שקל).

עסקים שמחזור העסקים שלהם הוא 300,000 שקל עד 400 מיליון שקל בשנה יהיו זכאים למענק המשכיות עסקית שיורכב מהחזר תשומות (החזר הוצאות) של בין 7-22 אחוז, בהתאם לשיעור הפגיעה במחזור העסקים, למעט ענפים ייחודיים להם נקבע מתווה שונה, וכן מהחזר של 75% מהוצאות השכר ביחס לגובה הפגיעה, בהתאם לנוסחה המצורפת. כמו כן, לעסקים אלה נקבע מענק מינימום בגובה המענק לעסקים עם מחזור של עד 300 אלף שקל.

 

מקור: ירון גינדי

הפיצויים לעסקים עם מחזור עסקאות של 300 אלף עד 100 מיליון שקל יהיו כפופים לתקרה של 600 אלף שקל. לעסקים עם מחזור של 100-300 מיליון שקל - תקרה זו תעלה בהדרגה עד לרמה של 1.2 מיליון שקל. הפיצויים לעסקים עם מחזור עסקאות של 300-400 מיליון שקל יהיו כפופים לתקרה של 1.2 מיליון שקל.

יש עסקים שלא יהיו כל כך "ברי מזל"

בעוד 10 ימים, אמורה להיפתח המערכת להגשת בקשות לפיצוי, כאשר תנאי מקדים להגשת תביעה הוא הגשת דוחות תקופתיים למע"מ לחודשים ספטמבר - אוקטובר 2023 וניהול פנקסים כדין. לעסקים יהיו 90 ימים להגשת הבקשות לפיצוי.

הכנסת אישרה גם הקלות במתווה החל"ת, ביניהן: הסרת תנאי קיזוז ימי חופשה צבורים עד לקבלת דמי האבטלה; הארכה אוטומטית של ימי האבטלה למי שניצל 180% מימי הזכאות בארבע השנים האחרונות; הפחתת תקופת החל"ת המינימלית עד לקבלת דמי אבטלה מ-30 ל-14 יום; תקופת האכשרה המינימלית לקבלת דמי אבטלה תקטן ל-6 חודשים מתוך 18 חודשים; ביטול חמישת ימי ההמתנה; ביטול גבייה מהמעסיק בתקופת החל"ת בסך של 350 שקל; הארכת חל״ת אוטומטית למפונים ועוד.

בנוסף, נקבע מענק מיוחד לבני 67 ומעלה שאיבדו את מקום עבודתם, ונקבע מודל ייעודי לחישוב דמי אבטלה לעובדים שהינם עצמאיים ושכירים.

לדברי עו"ד רו"ח רחלי גוז-לביא, שותפה מנהלת ושותפת מסים במשרד עמית, פולק, מטלון ושות', "המתווה של משרד האוצר מיטיב עם עובדים ועם מעסיקים שיש להם הוצאות רבות. המתווה לא טוב לאובדן הכנסות ובא לשפות בגין חלק מההוצאות, במיוחד בגין הוצאות שכר. המענק בגין הוצאות השכר מעודד השארת עובדים חרף הוצאתם לחל"ת והינו מבורך".

גוז-לביא מדגימה איך המתווה משפיע על בעלי העסקים בפועל: "בעל רשת חנויות אופנה שהכנסותיו החודשיות היו מיליון שקל טרם המלחמה וכעת הן 550,000 שקל, והוצאותיו הקבועות (שכ״ד, חשמל וכו') הינן 350,000 שקל ועלות השכר שלו עוד 300,000 שקל - יהיה זכאי לפיצוי על פגיעה של 22% במחזור, שיעמוד על 135,900 שקל".

אבל יש עסקים אחרים שלא יהיו כל כך "ברי מזל" לדברי גוז-לביא: "למשל, גרפיקאי, בעל עסק עצמאי, שמחזור הכנסותיו 360 אלף שקל לשנה ואין לו עובדים, אך יש לו הוצאות קבועות של 60,000 לשנה מוצא את עצמו כעת במצב קשה. לא היו לו כלל הכנסות בחודש אוקטובר ובספטמבר היו לו הכנסות של 5,000 שקל - הפיצוי שלו יעמוד על 14,000 שקל בלבד".

עו"ד רו"ח גוז לביא מוסיפה כי "המתווה מתעלם מההכנסות, למעט ביחס למקדם האחוז המחושב לפי שיעור קיטון ההכנסות. המתווה מפצה בשיעור יותר נמוך הוצאות קבועות ובשיעור יותר גבוה הוצאות שכר. כלומר, עסק ללא הוצאות רבות עם הכנסות גבוהות יפוצה בסכום נמוך".

נשיא לשכת יועצי המס: "מתווה רחב וראוי"

יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, שהיה שותף בדיונים לשיפור המתווה הראשון שהציג האוצר, מסביר: "בעל עסק להפקת אירועים שהמחזור שלו באוקטובר 2022 עמד על כ-7.5 מיליון שקלים וכעת ירד ל-5.4 מיליון בעקבות "חרבות ברזל", והוצאותיו עמדו על כ-650 אלף שקל, יקבל פיצוי על־פי פגיעה של 28% במחזור - בסך כ-411 אלף שקל. בעל מסעדה שהמחזור שלו ירד ב-55% מכ-1.5 מיליון שקל באוקטובר אשתקד לכ-693 אלף שקל באוקטובר השנה, והוצאותיו עומדות על סך של כ-900 אלף שקל, מתוכם כ-165 אלף שקל הוצאות שכר, יהיה זכאי לפיצוי בסך כ-186 אלף שקל".

לדברי גינדי, "בסופו של יום, שר האוצר בלצלאל סמוטריץ' הביא מתווה רחב וראוי שיאפשר לבעלי העסקים המשכיות עסקית. במשך עשרות שעות של דיונים שהתקיימו השבוע בוועדת הכספים, שופרה החקיקה במטרה לתת מענה לכמה שיותר עסקים. בעלי עסקים שאינם פועלים באזורים המוגדרים כיישובי ספר יהיו זכאים להשתתפות בהוצאות קבועות ושכר ששולם, בתנאי שחלה ירידה במחזורים של 25% לפחות למדווחים חד חודשי למע"מ ו-12.5% לפחות למדווחים דו־חודשי למע"מ. לתנאי הסף נקבעו חריגים, למשל עסקים שעובדים על בסיס מזומן, עסקים חדשים שנפתחו בשנת 2023 ועוד".

עוד כתבות

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים