גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקרת שכתבה ספר על לוחמה תת־קרקעית מסבירה: "המנהרות לא יכולות לנצח את המלחמה"

חמאס בנה את מערך המנהרות המסועף כדי להקשות על איסוף המודיעין ● לדברי ד"ר דפנה ריצ'מונד־ברק, שכתבה את הספר "Underground warfare" על לוחמה תת־קרקעית, "התווך התת־קרקעי דורש כסף ומאמץ רב, ואם לא היה שווה את זה, חמאס לא היה ממשיך"

חשיפת מנהרות בעזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov
חשיפת מנהרות בעזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

אחד האתגרים הגדולים של חיילי צה"ל ברצועת עזה הוא מערכת המנהרות, שהפכו בשנים האחרונות לקומפלקס מסועף ומאורגן. המנהרות הללו נועדו לאפשר לחמאס לנהל את המערכה הרחק מההפצצות תוך מארב לכוחותינו הפועלים בשטח הרצועה. "במנהרות בעזה יש את כל מה שהיינו מצפים למצוא בצבא סדיר: מרכזי פיקוד, ייצור נשק, אחסון אמל"ח, מעברים בתוך עזה ומגורים - כולל כל מה שצריך בשביל שהות ממושכת מתחת לאדמה. כל הנהגת חמאס בעזה נמצאים שם, לפחות אלה שלא ברחו", מסבירה ד"ר דפנה ריצ'מונד־ברק, מרצה בכירה בבית הספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.

 

ריצ'מונד־ברק, שכתבה את הספר "Underground warfare" על לוחמה תת־קרקעית, אומרת כי "המנהרות קיימות בשטח בנוי, ובכך מעצימות את כל הבעיות והדילמות שקשורות ללוחמה אורבנית, לרבות איך להילחם ולנצח תוך פגיעה מינימלית באוכלוסייה האזרחית. זהו אומנם קונפליקט בין ארגון טרור לבין אחד הצבאות הכי חזקים בעולם, אך המנהרות נותנות יתרון אסטרטגי לחמאס ומצמצמות את הא־סימטריה ביניהם". 

איך נראית עיר המנהרות של עזה ואיך צה"ל יכול להילחם בה 

"מאבדים את תחושת המקום והזמן"

אחת הדוגמאות ליכולות האסטרטגיות של צה"ל שהמנהרות מנטרלות הן ה־ISR: מודיעין, סקירה וסיור. "אלה היכולות המתקדמות של צה"ל, שמאפשרות לנו לדעת איפה האויב, מה הוא עושה, מה גודל האמל"ח וסוגיו ואיפה הוא מאוחסן, ומיקום שרשרת הפיקוד. אלמלא רשת המנהרות המתוחכמת, צה"ל היה יכול לקבל את כל המידע הזה בקלות. המנהרות מקשות מאוד על מלאכת איסוף המודיעין. תמיד יש 'ערפל מלחמה', אבל בתווך התת־קרקעי קל יותר להפתיע, להחביא ולהפוך את כל האיום לבלתי־נראה. זה האתגר האופרטיבי הגדול של צה"ל".

ד''ר דפנה ריצ'מונד ברק / צילום: דוברות אוניברסיטת רייכמן

לדברי ריצ'מונד־ברק, "חמאס נשען על התווך הזה, והופך אותו לחלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה כארגון טרור כדי לקדם את מטרותיו. זה אמצעי שדורש כסף ומאמץ רב, ואם הוא לא היה שווה את זה, בחמאס לא היו ממשיכים. זה הארגון שהצליח לנצל את התת־קרקע הכי הרבה בעולם כולו, וגם ביחס לעבר. יש המון תחכום וחדשנות בתווך הזה, ויכולות הנדסיות גבוהות".

רשת המנהרות עצמה "מתפרסת על כל רצועת עזה. אף שעזה היא שטח קטן, המנהרות אינן ישירות, אלא בצורת זיגזגים וסיבובים, עם כמה קומות, כדי לייצר שטח מנהרות רחב. יש מנהרות שחוצות במהירות, ומאפשרות תנועה מהירה של חמאס לאורך הרצועה, כדי לאפשר להם לחטוף ולארוב לכוחות. יש חדרים רבים עם אמל"ח ומשגרים. אבל כשנכנסים לפתח המנהרה, רואים רק חושך ולא־נודע. מאבדים את תחושת המקום והזמן, ועלולים לסבול מדיסאוריינטציה".

אחד המשלים שריצ'מונד־ברק משתמשת בהם מגיע מהתחום הימי: "המנהרות עבור כוחות הקרקע, הן כמו צוללות עבור ספינות, בעיקר בשימוש שלהן כגורם הפתעה. אבל יש הבדל: בצוללת יש צוות שלם, ואילו חייל שנכנס לתוך המנהרות הוא מאוד בודד, וצריך להיות מוכן לפגוש את האויב בדו־קרב אחד על אחד. יש גם בעיות של תקשורת מתחת לקרקע - אפילו אם נכנסים כגדוד שלם, קשה לתקשר בין האנשים ועם הכוחות שבחוץ".

האמריקאים התמודדו עם זה לפנינו

למרות החדשנות הרבה של חמאס במערכת המנהרות, הוא לא המציא את השיטה. "כל מדינה שנלחמה או אוימה על ידי איומים תת־קרקעיים התקשתה מאוד להתמודד איתם. ארה"ב, למשל, התמודדה מול מנהרות של היפנים באיי האוקיינוס השקט, ובייחוד בקרב על איו־ג'ימה. גם במלחמת וייטנאם היה שימוש נרחב במנהרות מצד הוייטקונג, ובשני המקרים שליחת חיילים לבד הביאה להרוגים רבים. הם הביאו B-52 כדי לפוצץ את המנהרות. האם זה עבד מאה אחוז? לא ממש, אבל זה התברר כמהלך האפקטיבי ביותר".

עם זאת, מדגישה ריצ'מונד־ברק, "המנהרות לא יכולות לנצח את המלחמה. הן יכולות לעכב מאוד ולהקשות, ולגרום לתוקף לחשוב מחדש על הטקטיקות וההנחות הבסיסיות ביותר של צבא מודרני: את מי שולחים, איזה תחמושת לוקחים, איך נלחמים ואיך מתקשרים. אם יש חיילים פצועים, איך מפנים אותם? איך מאבטחים שטח? הנוכחות שלהן משנה את כל שדה הקרב".

אם כך, היא אומרת, "בהנחה שמטרתה של ישראל היא להשמיד את התשתית הצבאית התת־קרקעית של חמאס, הפתרון אינו לשלוח חיילים כמו שהם לתוך המנהרות. זה ליפול למלכודת שמתכנן חמאס, כי שם הם חזקים יותר צבאית. הפצצות אוויריות הן הפתרון, עם חימוש מתאים, 'מחסל בונקרים' שמתפוצץ בתוך האדמה. גם זה לא מספיק, אבל הורס חלק ניכר מהן. בסוף, אי אפשר להתחמק מהצורך בחיילים שיגיעו פיזית כדי לבדוק שבפועל נהרס כל מה שחשבנו. צריך להיכנס לפעמים כדי לאסוף מודיעין, להוציא חטופים או לפגוע בשרשרת הפיקוד. בנוסף, נדרשת השמדה שיטתית של המנהרה על ידי מיטוט הדפנות והתקרה של המבנה התת־קרקעי. לא רק לסתום פתחים, כי אז בעוד שנתיים יעקפו את זה".

אחד הקרבות הגדולים סביב הלחץ לסיוע הומניטרי לעזה נוגע להכנסת דלק לרצועה. היעדרו יוצר קושי גדול למערכת המנהרות, שתלויה בדלק: "הדלק נחוץ בשביל תאורה ואוורור. אפשר להניח שיש להם כרגע הרבה דלק, והם מאחסנים אותו באופן שמאיים על האוכלוסייה מעל. אבל בלעדיו, קשה לשהות תקופה ארוכה מתחת לקרקע".

"לישראל לקח הרבה זמן להבין שהמנהרות הן בעיה אסטרטגית ולא רק טקטית. לא תמיד הסתכלנו על המנהרות בצורה נכונה. רק בצוק איתן הבנו את גודל הבעיה, ומאז חמאס למדו גם מדאעש ומאחרים, והרחיבו את היכולות. זה לא רק עוד כלי שמשתמשים בו כדי לפגוע בנו, אלא מחשבה עמוקה ועבודה לאורך זמן שנועדו לנצל טווח אסטרטגי בשלל דרכים. בצוק איתן ובשומר חומות פגעו ברשת הזאת, אבל לא מספיק. צריך להשמיד את המערכת כולה ולא רק פתחים או אנשים. זה חשוב אפילו יותר מחיסול בכירים, חשובים ככל שיהיו. כשמחסלים מישהו, מגיע אדם אחר. הרבה יותר קשה לחדש רשת מנהרות מאשר למנות מפקד חדש".

איום שונה, אבל קיים: המנהרות הכלכליות

"בנוסף למנהרות המלחמה יש בעזה שלל מנהרות כלכליות, שנועדו להברחת סחורות ממצרים. צריך להפריד בין השתיים, הן מנהרות מסוג שונה. אבל כנראה שבכל זאת מחוברות". היסטורית, אומרת ריצ'מונד־ברק, "המנהרות הכלכליות היו ומאז ומתמיד איום כלכלי על מצרים. הן מאפשרות לסחור בלי הגבלות ובלי לשלם מסים למצרים. בנוסף, הן מאפשרות הברחת אמצעי לחימה בשני הכיוונים. מצרים פעלה כדי לא לאפשר זאת, אבל זה לא עבד לה".

"המצרים השתמשו בבולדוזרים כדי להרוס מנהרות, וחטפו ביקורת מארגוני זכויות אדם כי זה דרש להזיז אוכלוסיה", היא מספרת. "הטילו עונשי מאסר על חופרי מנהרות ובנו גדר, אבל שום דבר לא הצליח לעצור את האיום. זה גם האמצעי שדרכו נכנסו לרצועה אמצעי לחימה שאפשרו את מתקפת ה־7 באוקטובר. לא כי המצרים לא רצו למנוע הברחה כזאת, אלא כי חמאס טובים יותר בזה".

עוד כתבות

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

אדום בוול סטריט: לאחר חמישה חודשים, הבורסה האמריקאית צפויה לנעול את החודש בירידות

המדדים יורדים ב-1% ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12% ● אמזון ו-AMD יפרסמו את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

חוק חדש בקנדה מאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה. האם זה יכול לקרות בישראל?

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל