גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפי מכוניות חשמליות חדשות היו צריכות להגיע לישראל עד ינואר. רובן כבר לא יגיעו

לאחר התייעצות עם מערכת הביטחון ולאור "הסיכון במעבר בים הערבי ובים האדום", הנהלת צים החליטה לשנות את קווי היצוא והיבוא מהמזרח לישראל ● המשמעות: הסחורות המיובאות יתעכבו, וצפויה עלייה במחירי כלי הרכב והביטוח בענף ● "עשויה להיות לכך השפעה רוחבית על הכלכלה הישראלית"

אונייה של צים / צילום: Shutterstock
אונייה של צים / צילום: Shutterstock

נמשכים הזעזועים בתובלה הימית מהמזרח הרחוק בעקבות המתקפות האחרונות על נתיבי השייט באזור תימן, ואיתם כבר מורגשת ההשפעה על ענף הרכב הישראלי. בשבוע החולף המורדים החות'ים תקפו לפחות שלוש ספינות אשר להן קשרים עסקיים רופפים יותר או פחות עם אישים ישראליים - בהם עידן עופר ורמי אונגר.

התקפות החות'ים בים האדום: מחירי התובלה מסין לישראל עלו, ספינות משנות מסלול
השלכות משמעותיות על המשק: צים משנה מסלולי תובלה בעקבות האיומים על ספינות
האמריקאים חשפו: כך חילצנו את הספינה של אייל עופר

עיתונות הספנות הבינלאומית דיווחה אתמול (ב') כי לפחות ספינה אחת של צים, ספינת המכולות "צים אירופה" כבר שינתה את המסלול המתוכנן שלה שהיה אמור לעבור דרך תעלת סואץ, למסלול הארוך שמקיף את כף התקווה הטובה באפריקה תוך הוספת אלפי קילומטרים ימיים.

מאוחר יותר באותו היום, הודיעה חברת הספנות כי היא מבצעת שינויים בקווי התובלה שלה מהמזרח לישראל עקב החמרת מצב הביטחון הימי בים האדום ובים הערבי. החברה הודיעה כי היא "שומרת על המחויבות שלה לשרת את הנמלים בישראל ובמזרח הים התיכון", אולם היא מבצעת התאמות בהתאם לפרוטוקולים מחמירים של בטיחות.

על פי הודעת החברה "לאור הסיכון לביטחון המעבר הימי בים הערבי (מול חופי המפרץ הפרסי וחצי האי ערב) ובים האדום צים נוקטת בצעדים "פרו־אקטיביים" זמניים כדי להבטיח את הביטחון של הצוותים, האוניות והמטענים של הלקוחות באמצעות שינויי נתיב לחלק מהספינות שלה. כתוצאה מצעדים אלה ניתן לצפות לזמני שייט ארוכים יותר למרות שנעשים כל המאמצים להקטין למינימום את השיבושים".

צים לא פירטה מה יהיה משך העיכוב, אולם בהודעות שמסרו מספר חברות שילוח בינלאומיות גדולות ללקוחותיהם בישראל, נמסר כי המשמעות היא תוספת של עד 18 יום לזמן השינוע.

התייקרות התובלה, העלויות יתגלגלו לענף הרכב 

בענף הרכב הישראלי כבר מורגשים כיום הזעזועים הנובעים מהשיבושים במשלוח הימי של כלי רכב מהמזרח הרחוק. יבואנים שמשתמשים באופן סדיר בשירותי הובלת הרכב של צים מסין, יפן וקוריאה, אמרו לגלובס כי המשמעות של עיכוב פוטנציאלי של 18 יום בהגעת רכב מהמזרח הוא כמעט הכפלה של זמן המשלוח לישראל בשגרה.

בענף מעריכים כי במהלך דצמבר היו אמורים להגיע לישראל מהמזרח בין 8,000 ל־12 אלף כלי רכב חדשים מאסיה, רובם עם הנעה חשמלית, שהוזמנו לפני חודשים ואמורים היו להגיע לישראל ולהשתחרר ממכס לפני עליית מס הקנייה על רכב חשמלי בינואר מ־20% ל־35%. רובם לא יספיקו להגיע במועד.

כמעט כל כלי הרכב הללו היו אמורים להגיע ארצה באמצעות שתי חברות הספנות המובילות בתחום הובלת הרכב בנתיב הזה, צים ו־NYK היפנית. סוכנויות הידיעות דיווחו בימים האחרונים כי לאחר שספינת הובלת רכב של NYK בבעלות ישראלית נחטפה לתימן לפני שבוע, החברה החזירה לאחור ספינות להובלת רכב, שאמורות היו לעבור מול חופי תימן בדרך לאירופה.

גורמים בענף מעריכים כי המשמעות של הכפלת זמן ההובלה של צים תהיה תוספת משמעותית לעלויות ההובלה של כלי רכב לישראל. זו תתווסף לעליית מחירי התובלה שכבר חלה כתוצאה מהזינוק החד ב"פרמיית סיכון המלחמה", שאותה גובות חברות הביטוח הבין לאומיות מאז החלה המלחמה.

בכלי רכב חדשים מהמזרח תוספת העלות נאמדת במאות דולרים לרכב והיא צפויה להתגלגל למחירונים של חלק מדגמי הרכב החדשים המיובאים מהמזרח כבר ברבעון הראשון של 2024. יצוין כי חלק מיבואני הרכב הרלוונטיים כבר החלו לגלגל את עלויות התובלה המוגדלות למחירי הרכב, אולם העלייה במחיר היא בינתיים נקודתית, במספר מוגבל של דגמים ובשיעור מוגבל של 1%־3% ממחיר הרכב.

על פי הערכות, אם לא יחולו שינויים משמעותיים בזירת התובלה הימית צפויה בתחילת ינואר התייקרות משמעותית של כלי הרכב החדשים.

בתוך כך, צופים גורמים בענף הרכב כי צפויים שיבושים משמעותיים גם באספקת החלפים לרכב לישראל לצד עליית מחירי ההובלה שלהם. אספקת החלפים לישראל נשענת באופן משמעותי על יבוא דרך הים מהמזרח הרחוק, בעיקר מסין, באמצעות במכולות.

בענף מציינים כי גם התובלה הימית במכולות מהמזרח הרחוק לאזור דרך הים האדום ותעלת סואץ התייקרה לאחרונה משמעותית, ולא רק בחברת צים, ככל הנראה גם בגלל המצב הביטחוני. בענף מציינים כי המחירים להובלת מכולה תקנית של 20 רגל מדרום מזרח אסיה לנמלים במזרח הים התיכון התייצבו לאחרונה על כ־2,100 דולר למכולה, עלייה של כמעט 400 דולר בתוך שבועות בודדים.

שירותים מקיפים, ביטוח הרכב יתייקר

בענף הביטוח מציינים כי אם מחירי הרכב יתייקרו כתוצאה מהשינויים בנתיבי התובלה, גם תעריפי הביטוח יתייקרו בהתאם. "תעריפי הביטוח קורלטיביים למחירי הרכבים. אם זה יגרום להעלאה במחירי הרכבים נצטרך להעלות את תעריפי הביטוח כי אנחנו מפצים את הלקוחות לפי שווי הרכב, אם בשל גנבה, טוטאל לוס וכדומה.

"כך שאם היבואנים מעריכים שתהיה עלייה במחירי הרכב אז מחירי הביטוח יותאמו אליה", אומר גורם בענף. בנוסף הוא מציין כי דבר נוסף שמשפיע מאוד על עלויות הביטוח הוא מחירי החלפים. "אם תהיה התייקרות בעלות החלפים כי ההובלה תתייקר זה יכול גם להשפיע, ואם יהיה מחסור ברכבים אנחנו ניפגע כי כל שרשרת המכירות תהיה יותר נמוכה. הסיבה לכך היא שאם ימכרו כאן פחות רכבים, בגלל זמן אספקה ארוך יותר וכל הדברים הללו, גם מחירי הרכבים יעלו וגם יהיו פחות רכבים לבטח".

גורם נוסף מתייחס לסוגיית הביטוח הימי, שגם הוא צפוי להתייקר. "את הביטוח ימי עושות בדרך כלל חברות בינלאומיות. אני מניח שהוא יתייקר והתוספת הזו תתגלגל למחירי המוצר הסופי. בין אם האונייה יותר זמן בים כי היא עושה עיקוף, בין אם הביטוח שלה יתייקר ובין אם היא תצטרך יותר מאבטחים, הכל יתגלגל למוצר בשלב הראשוני ומשם לשירותים המקיפים את המוצר כמו הביטוח", הוא אומר.

יצוין כי בימים האחרונים נפוצו ברשתות החברתיות, בעיקר בערבית, ידיעות מסולפות על התקפות, שבוצעו כביכול על אוניות של צים באוקיינוס ההודי. בידיעות שולבו תמונות ישנות של אוניות עולות באש. גורמי אבטחה ימיים מציינים כי צים חשופה במיוחד לפגיעות פוטנציאליות בשל העובדה שחלק מהספינות שלה שעוברות דרך מיצרי באב־אל־מנדב, נושאות בגלוי את הלוגו של החברה. בעיקר האוניות של חטיבת "שירותי הפרמיום הים תיכוניים" (ZMP) של החברה.

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "משרד הכלכלה עוקב מאז פרוץ המלחמה אחר ההתפתחויות בסחר הימי והאווירי, לרבות סוגיות אספקת מוצרים שונים, בהם גם חומרי גלם לתעשייה ובוחן משמעויות שונות, גם בהיבט הביטחוני בליווי גורמים שונים, בכדי להערך לתרחישים שונים. קושי ועיכוב במעבר ספינות ישראליות בים האדום עלול להשפיע על הסחר עם אסיה ובמסגרתו גם על אספקת חומרי גלם לענפי תעשייה שונים כגון מתכות, תרופות ועוד.

"אולם, בשלב זה, לא נמצא כי יש מחסור. נוסיף כי גם לתרחיש כזה ישנם מענים שונים, בהם נתיבים חלופיים, מקורות יבוא נוספים ועוד".

עיכוב ביבוא סחורות והארכת זמני הפלגה 

צים כאמור הודיעה היום כי היא מבצעת שינויים בקווי התובלה שלה מהמזרח לישראל. לגלובס נודע כי ההחלטה על הצעדים החריגים התקבלה לאחר התייעצות אינטנסיבית של הנהלת החברה מול בכירים במערכת הביטחון בעקבות ההתקפות האחרונות על ספינות בבעלות ישראלית. על פי מקורות זרים, למרות שצים היא חברה ציבורית נסחרת, לממשלת ישראל יש בה "מניה ממשלתית מיוחדת" שמאפשרת נגישות של הממשלה לספינות של החברה בשעת חירום ויכולת להכווין אותם ליעדים. לא ברור האם האופציה הממשלתית הזו הופעלה במלחמה הנוכחית.

צים היא החברה העשירית בגודלה בהובלת מכולות, עם כ־589 אלף Teu (יחידת מכולות) שמהווים כ־2.1% מכלל הסחר העולמי בתחום. גורם בתחום הלוגיסטיקה בישראל אמר לגלובס כי אם יימשכו לאורך זמן השיבושים במסלול היבוא והיצוא הימי לישראל מהמזרח "עשויה להיות לכך השפעה רוחבית על הכלכלה הישראלית, כולל עיכובים ביבוא חומרי גלם ומוצרי צריכה חיוניים לתעשייה, פגיעה ביצוא ודחיפה אינפלציונית משמעותית".

אולם, הוא העריך כי מכיוון "שהאיום הפוטנציאלי הוא לא רק על הספנות המסחרית שמגיעה לישראל וממנה אלא על כלל התובלה הימית בעולם, שעבורה הנתיבים של הים הערבי והים האדום הם מהעמוסים ביותר בעולם, אפשר לצפות לפעולה בין לאומית ואזורית נחרצת, שמטרתה לנטרל את האיום".

החטיפה של הספינה "גלקסי לידר" בשבוע שעבר התרחשה לא הרחק ממיצר באב אל־מנדב שבין תימן לג'יבוטי, בו עובר כ־14% מהסחר הימי העולמי. במיצר המחבר בין הים האדום לבין מפרץ עדן עוברות 6.2 מיליון חביות נפט ביום (כלל ההפקה העולמית עומדת על כ־80 מיליון חביות ביום) ויותר מ־50 מיליון טונות תבואה ביום. "לחות'ים אין כוח ימי משמעותי, אבל הם איום גדול בגלל שליטתם בחלק גדול מהחוף התימני - וזה משמעותי לסחר העולמי", אומר לגלובס ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו