גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צנזורה סלקטיבית: מדוע ידיעות שנפסלות לכלי תקשורת אחד מופיעות אצל האחר

אכיפה בררנית היא "הרסנית לשלטון החוק; היא מקוממת מבחינת הצדק; היא מסכנת את מערכת המשפט", כתב יצחק זמיר, לשעבר שופט בית המשפט העליון, באחד מפסקי הדין שלו ● סכנות כאלה בדיוק נגרמות מההתנהלות הבלתי עקבית, במקרה הטוב, של מוסד הצנזורה הצבאית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל
כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בישראל קיים גוף שנקרא "הצנזורה הצבאית", שפועל תחת אמ"ן, ושתחום העיסוק שלו הוא צנזור ידיעות שעלולות לפגוע בביטחון המדינה. הצנזורה עלתה לכותרות בשבוע החולף על רקע טענות להתנהלות לא עניינית שלה סביב הלחימה בעזה.

חשיפה שצונזרה לעבדכם הנאמן, פורסמה לאחר מכן באישור הצנזורה על ידי כלי תקשורת אחר. פרסום נוסף שלי נפסל על ידי הצנזורה, אך פורסם ללא אישור של הצנזורה בכלי תקשורת אחר. ידיעה של ידידי איתי בלומנטל מכאן 11 נפסלה לשידור, אך עלתה 20 דקות לאחר מכן באתר וואלה. ידיעות שהיו בידי הארץ ולא אושרו, הותרו לשידור לאחר מכן בחדשות 12.

אחד הנושאים שהכי מעניינים עיתונאים, אך לא מעניינים כהוא זה את הציבור הרחב, הוא הכותרת "פרסום ראשון". מי פרסם לפני מי, מי העתיק ממי, ומתן קרדיט או אי-מתן קרדיט של כלי תקשורת אחד למשנהו. לכאורה גם כאן מדובר בעוד מאותו הדבר, ויכוח וסכסוך פנים-ברנז'אי בין עיתונאים. בשורות הבאות אנסה לשכנע שלא כך הדבר.

"אכיפה הפוגעת בשוויון"

שופט בית המשפט העליון לשעבר יצחק זמיר כתב באחד מפסקי הדין, כי "אכיפה בררנית היא אכיפה הפוגעת בשוויון במובן זה שהיא מבדילה לצורך אכיפה בין בני-אדם דומים או בין מצבים דומים לשם השגת מטרה פסולה, או על יסוד שיקול זר או מתוך שרירות גרידא. דוגמה מובהקת לאכיפה בררנית היא, בדרך-כלל, החלטה לאכוף חוק כנגד פלוני, ולא לאכוף את החוק כנגד פלמוני, על בסיס שיקולים של דת, לאום או מין, או מתוך יחס של עוינות אישית או יריבות פוליטית כנגד פלוני. די בכך ששיקול כזה, גם אם אינו שיקול יחיד, הוא השיקול המכריע (דומיננטי) בקבלת החלטה לאכוף את החוק".

לדברי השופט זמיר, "אכיפה כזאת נוגדת באופן חריף את העיקרון של שוויון בפני החוק במובן הבסיסי של עיקרון זה. היא הרסנית לשלטון החוק; היא מקוממת מבחינת הצדק; היא מסכנת את מערכת המשפט".

אחד הביטויים הכי בוטים לאכיפה הבררנית הגיע בתקופת הקורונה. קבוצת כדורסל הרשתה לעצמה להפר את התקנות לעיני המוני צופים, אך לא נעשה דבר. היו תתי-מגזרים בחברה החרדית שהחליטו שיש דברים שיותר מסוכנים מן הקורונה, והפרו את התקנות. כדור השלג הלך והתגלגל, מפגינים החליטו שבשם המאבק על הדמוקרטיה מותר להפר את התקנות, ועוד ועוד.

כולנו זוכרים את המראות ואת הקולות. זו דוגמה מצוינת לסכנה הגדולה באכיפה בררנית. סיומו של כדור השלג של אכיפה בררנית הוא חוסר יכולת לאכוף בכלל, מכיוון שהציבור מחליט להפר באופן נרחב את החוק, בשל חוסר אמון במערכת אכיפת החוק ובמניעי האוכפים. הקצה של אכיפה בררנית הוא אנרכיה.

החשש מהתנהלות הצנזורה הוא בדיוק אותו חשש. הצנזורה פועלת על פי תקנות שעת חירום מנדטוריות, המעניקות לה סמכויות נרחבות.

על פי התקנות, "הצנזור רשאי לאסור בצו ליבא או ליצא, או להדפיס או לפרסם, כל פרסום שיבואו או יצואו, הדפסתו או פרסומו היו, או עלולים להיות או להיעשות, פוגעים, לדעתו, בהגנתה של ישראל, בשלומו של הציבור או בסדר הציבורי".

התקנות קובעות גם סנקציה נגד "כל אדם, המפר צו לפי התקנה הזאת, ובעליו ועורכו של פרסום שביחס אליו אירעה ההפרה". עוד נקבע בין היתר, כי "הצנזור רשאי לדרוש בצו מבעליו, מעורכו, ממדפיסו או ממוציאו לאור של כל פרסום, או מבעליו או ממנהלו של כל בית-דפוס או עסק של דפוס, או ממחברו של כל חומר, או מכל אדם העומד להדפיס או לפרסם כל חומר, שיגיש לצנזור לפני ההדפסה או הפרסום כל חומר שנועד להדפסה או להוצאה לאור".

כלומר, כל פרסום רגיש - צריך לעבור מראש אישור של הצנזורה. מעבר לכך, קובעות התקנות כי יש איסור לפרסם שהצנזורה פסלה ידיעה או חלקים מתוכה.

הצורה הכי בוטה של אכיפה בררנית או של צנזורה בררנית היא רצון להיטיב עם פלוני ולהרע לאלמוני. אני לא חושב שזה הסיפור של הצנזורה. הבררניות יכולה להיות גם חוסר עקביות בשל נהלים לא ברורים, חוסר תיאום בין האנשים השונים בתוך הצנזורה, חוסר רצון להתעמת עם הכוחות החזקים בתוך כלי התקשורת ועוד כיוצא באלו.

מרימים קרן ורצים לנגוח

התוצאה מזיקה כך או כך. לכך יש להוסיף תופעה שהולכת ומתרחבת של עיתונאים ישראלים שעובדים בכלי תקשורת זר וגם בכלי תקשורת ישראלי. הצנזורה לא יכולה, לכאורה, למנוע מהם לפרסם את דבריהם בכלי תקשורת אמריקאי בעודם מתגוררים בחו"ל. לאחר שהידיעה התפרסמה בכלי התקשורת הזר, כעת מצדיק לעצמו העיתונאי לפרסם את הידיעה גם בכלי התקשורת הישראלי שבו הוא עובד, "על פי מקורות זרים". בלשון העם זה נקרא "לבעוט את הכדור מנקודת הקרן ולרוץ לנגוח".

ברגע שהעיתונאים מרגישים שאין אכיפה מול המפירים או שאין שוויון בין העיתונאים, הדרך לאנרכיה צנזוריאלית קצרה מאוד, בדיוק כפי שהתרחש בתקופת הקורונה.

נראה שהצנזורה והמחוקק לא נתנו מספיק את דעתם לשינויים הדרמטיים שהתחוללו במדיה בשנים אלו. אין שום אכיפה מול עיתונאים שמפירים. התקנות ישנות ומיושנות, ולא מותאמות למאה ה-21, להמצאת האינטרנט, למוביליות המידע, שלא לומר לרשתות החברתיות.

ועדה בלי הרבה משמעות

בשנת 2016 חידש שר הביטחון דאז את מנגנון "ועדת השלושה". מדובר בגוף שהוא מעין ערכאת ערר על החלטות הצנזורה. על פי הודעת משרד הביטחון, "המטרה בהקמת הוועדה היא ליצור מנגנון ליישוב מחלוקות בין כלי התקשורת לצנזורה, שייתר במידת האפשר את הצורך בפנייה לערכאות המשפט". משנת 2016 חברים בוועדה שופטת בית המשפט העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה, האלוף (מיל') יוסי ביידץ והעיתונאי שלום קיטל. זהות חברי הוועדה לא השתנתה במשך שבע שנים, אך להבנתי זה חודשים שלא הוגש לוועדה הזו ערר כלשהו על החלטות הצנזורה. כלומר, העיתונאים לא רואים בה כתובת, בעיתות שגרה או בעיתות חירום.

הצנזורה היא גוף חשוב מאוד בעיניי. זכות הציבור לדעת חייבת להיות מאוזנת עם הצורך לשמור על ביטחון המדינה ואזרחיה. בישראל מתפרסמות לעיתים ידיעות שאני לא מצליח להבין איך מישהו נתן (בהנחה שמישהו אכן נתן בכלל) להן להתפרסם, וכן לא מתפרסמות ידיעות מנימוקים צנזוריאליים לא מספיק משכנעים.

אכיפת יתר או תת-אכיפה וכן אכיפה בררנית ולא קוהרנטית עלולות להפוך את הגוף החשוב הזה לגוף חסר כל משמעות כמו "ועדת השלושה".

ועדת חוץ וביטחון של הכנסת צריכה לתת את דעתה על כך.

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"