גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מינהלת תקומה מציגה: כך תיראה התוכנית לשיקום עוטף עזה

בימים הקרובים תביא מינהלת תקומה להחלטת ממשלה את התוכנית האסטרטגית שלה לשיקום חבל הארץ הדרומי שנפגע קשות ● לגלובס נודע כי התוכנית כוללת הטבות לקליטת תושבים, מתן מענקים לעובדים שיישארו באזור וחיזוק מרכזי חוסן ● אולם חלק מהמהלכים נותרו עמומים בשלב זה

קיבוץ ניר עם לפני הטבח / צילום: אייל פישר
קיבוץ ניר עם לפני הטבח / צילום: אייל פישר

השבוע אמורה מינהלת תקומה להציג בפני הממשלה את התוכנית האסטרטגית לשיקום עוטף עזה בעקבות מתקפת הטרור של חמאס. מדובר בתוכנית לחמש שנים קדימה, הממשיכה את פעילותה של המינהלת עד כה ואמורה להציג בפירוט מעמיק יותר את הצעדים שמתכננת המינהלת לבצע עד לשיקומו המלא של חבל הארץ הזה. לידי גלובס הגיעה טיוטה של הצעת המחליטים שתוגש לממשלה בקרוב, המעודכנת לסוף השבוע האחרון, ובה הפירוט האמור. הצעה זו תוצג ככל הנראה השבוע או לכל המאוחר בתחילת השבוע הבא, והיא עדיין דורשת התייחסות של כלל הגורמים הרלוונטיים - כך שהיא עוד ניתנת לשינוי ולעדכון. מה כוללת הגרסה הנוכחית? 

מתי יחל שיקום עוטף עזה, ולאן יועברו המפונים? השאלות סביב מינהלת תקומה
חוזה לחמש שנים וחדר אוכל צמוד: כך ייראה המעבר של ניר עוז לקריית גת
תושבי כפר עזה יגורו ב־53 קראווילות בשפיים, באופן זמני 
משרד האנרגיה מציג: תוכנית לשיקום עוטף עזה ללא תקציב
הפרויקט החדש של אביב כוכבי וישראל זיו | בלעדי

בתחילת דרכה, מינהלת תקומה יצאה לדרך עם תקציב ראשוני של מיליארד שקל, בהתאם להחלטת הממשלה הראשונה בעניינה. הצעת המחליטים החדשה שתוגש בקרוב לאישור כוללת תקציב גבוה יותר, של 3 מיליארד שקל לשנת 2024 בלבד. המשמעות, על פניו, היא כי תקציבה של המינהלת בכל חמש השנים יהיה 15 מיליארד שקל לפחות. בנוסף, התוכנית כוללת עוד 5 מיליארד שקל "בהרשאה", כלומר תקציב המשוריין מראש ונשמר לפרויקטים ולהתקשרויות שיתבצעו במשך כמה שנים (לדוגמה: סלילת כבישים או הקמת תשתיות אחרות).

הצעת המחליטים קובעת גם לוחות זמנים להמשך עבודת המינהלת. על פי לוחות זמנים אלו, בתוך 45 יום מאישור הצעת המחליטים הנוכחית יפורטו היעדים שבה "ליעדי משנה ולמדדי תפוקה ותוצאה", ובתוך 75 יום "יפורטו כלי פעולה, אמצעי ביצוע וחלוקה תקציבית". המשמעות היא שבהחלטה הנוכחית עדיין לא קיים פירוט מעמיק של הצעדים, אלא רק מעין התוויית דרך להמשך. עבור חלק מתושבי העוטף, בעיקר אלו ששמעו לאחרונה כמה וכמה פעמים כי נבחנת חזרתם ליישובים בעוד פחות מחודש, המשמעות היא המשך חוסר הוודאות לתקופה נוספת. נציין כי כחלק מלוחות הזמנים קבעה המינהלת גם פרק זמן של 120 יום לסיום הכנת תוכנית החומש כולה.

חינוך: הקמת בית ספר עורפי וקידום השכלה גבוה

חזרתם של תושבים ליישובים תתאפשר כמובן רק כאשר בתי הספר והגנים יחזרו לפעול. אלא שבהצעת ההחלטה לא מוזכרים צעדים קונקרטיים בעניין זה ונכתב באופן כללי על "מתן חינוך איכותי, מתקדם ומותאם עבור תושבי החבל, לרבות עידוד חדשנות, מצוינות ומדע".

במועצה האזורית אשכול למשל, קריית החינוך נמצאת פחות מ־4 ק"מ מגדר הגבול, ולכן לא ניתן לשוב אליה נכון להיום. המועצה בוחנת הקמת בית ספר עורפי במתחם בית הספר הישן שבגוש צוחר הרחוק יותר מהגדר, אך לעניין זה קמה התנגדות מצד התושבים. השבוע אמורה לדון בעניין מליאת המועצה האזורית אשכול. הצעת ההחלטה מזכירה גם צעדים "לחיזוק תשתיות להשכלה גבוהה באזור".

דיור ודמוגרפיה: הקלות רגולטוריות וקליטת עולים

הפגיעה ביישובי העוטף מחייבת מענה שניתן כבר כעת, בדמות שיפוץ בתים ומבני ציבור ושיקום וחידוש תשתיות. בהקשר זה עוסקת הצעת ההחלטה החדשה בעיקר על הקלות רגולטוריות כדי לעודד הגירה לחבל והעצמה של האוכלוסייה הקיימת, בין היתר באמצעות הטבות מוניציפליות כמו הנחות בארנונה ומתן מענקים לקליטת תושבים. עוד כוללת ההצעה קידום הרחבות יישוביות והכנת תוכניות חדשות ליישובים, עידוד התחדשות עירונית, הגדלת היצע הדירות באזור, מתן מענקי פיתוח וסבסוד הוצאות הפיתוח עבור הרשויות ועוד.

ההצעה מדברת גם על "גיבוש מדיניות מקלה ומרחיבה בתחום התכנון והמקרקעין" ועל הקמת ועדת תכנון ייעודית לחבל. אולם המהלכים הללו, כאמור, אינם מספקים עדיין את התשובות לתושבי העוטף בשלב זה.

בית הרוס בעוטף עזה לאחר התקפת החמאס / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

ביטחון: האם כיתות הכוננות יקבלו את הציוד הנדרש?

אחד הכשלים הגדולים של מתקפת ה־7 באוקטובר היה היעדר ציוד מתאים ונשק מספיק לצוותי החוסן היישוביים. ההצעה יורדת במישור הזה לפרטים נרחבים למדי, הן בהקשר לאמצעי הביטחון ההיקפיים ליישוב: דרך היקפית, צירי מילוט ודרכים חקלאיות ביטחוניות, תאורה, גדר חכמה, ביתן ושער חשמלי בכל יישוב ועוד, והן בקשר לכיתות הכוננות עצמן: ציוד מתאים לחברי כיתות הכוננות, תשתיות וציוד לחמ"ל בכל יישוב, גנרטורים, טרקטורוני כיבוי למועצות, רכבים ממוגנים ועוד.

כוח־אדם: מספר המשרות במינהלת יגדל משמעותית

על פי החלטת הממשלה הראשונה, הוקצו למינהלת תקומה 45 משרות כמענה ראשוני, זאת לצד 55 משרות של אנשי העוטף עצמם, אשר מתפקדים בין היתר כ"רכזי תקומה" שתפקידם לקשר בין היישובים לבין המינהלת. כעת דורשת המינהלת תוספת של עוד 20 משרות, כך שתכלול בסך־הכול 65 עובדים. עם זאת, להערכת גורמי המקצוע במינהלת, נראה כי יהיה צורך במספר משרות נוסף. תוספת כזו תיבחן לקראת הגשת תוכנית החומש לאישור הממשלה.

לצד זאת, מבקשת המינהלת להקים "ועדה מקצועית מייעצת לראש המינהלת", שבה יהיו עד 14 חברים. היא תוקם בתוך 60 יום מאישור הצעת המחליטים. הצעת המחליטים קובעת גם הקצאת 20 "משרות פרויקטליות" לצורך פעילות מרכז השליטה אופק חדש, גוף שהוקם על ידי משרד הביטחון לשיקום ולתמיכה ביישובי העוטף. משרד הביטחון יהיה אחראי על גיוס ועל העסקת 20 עובדי המשל"ט, שיעבדו בחוזה מיוחד לפי תקנות שירות המדינה, לתקופה קצובה שלא תעלה על חמש שנים. כך, בסך־הכול, יועסקו סביב מינהלת תקומה 140 איש.

תשתיות: העוטף יעבור לרכבים חשמליים?

הצעת המחליטים מתייחסת לנושא התשתיות בעוטף בכמה היבטים: ראשית, נדרש שיקום של התשתיות שנפגעו במתקפת חמאס, מהלך שכבר החל לפני כמה שבועות. הצעת המחליטים מתייחסת גם למהלכים המתוכננים בהמשך, ובין היתר מדברת על שדרוג ופיתוח של כבישים מרכזיים בחבל, שדרוג מערך התחבורה הציבורית במרחב, בחינה של הקמת תחנות רכבת כבדה חדשות ועוד.

מבחינת תשתיות תקשורת, מציעה ההחלטה פיתוח של תשתיות סלולר בדור 4 ו־5 וכן תשתיות אינטרנט לסיבים אופטיים. בתחום האנרגיה תקודם תוכנית חומש הכוללת את חיזוק העצמאות האנרגטית של החבל, בין היתר על ידי ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, וכן עידוד המעבר לשימוש ברכבים חשמליים בעוטף עזה.

תעסוקה ועסקים: מענקים למי שימשיך לעבוד בעוטף עזה

במינהלת מודעים לכך היבט התעסוקה הוא מהתחומים שבהם הנזק והשפעת המלחמה הם הגדולים ביותר. הצעת המחליטים מדברת על מתן תמריצים כלכליים ו"תמיכה בהון אנושי", ובין היתר מציינת כי ייבחן מתן מענקים לעובדים שימשיכו לעבוד במקום עבודתם המקורי.

ההצעה כוללת התייחסות ספציפית לענף החקלאות ומדברת על "קידום מחקר ופיתוח בתחום, כמנוע צמיחה כלכלי אזורי" ועל עידוד העסקת עובדים בעוטף. עוד היא מתייחסת לענף ההייטק, ומדברת על גיבוש מתווה להשקעות בתשתיות טכנולוגיות, ועל הקמת תשתית טכנולוגית בתחומים כמו האגרוטק והפודטק.

בריאות ורווחה: המיקוד יהיה בשיקום הנפש

הצעת המחליטים משקפת את ההבנה כי נדרש מענה משמעותי לתושבי העוטף בהיבט הנפשי ובהיבטי הטראומה - אם כי גם כאן הצעדים המוזכרים הם בעיקר כלליים ולא מעשיים עדיין.

ההצעה מדברת על "חיזוק הרפואה השיקומית המקומית ויצירת התמחות אזורית בשיקום", וכן על "בניית מערך מתקדם למניעה, לאבחון ולטיפול בפרט ובקהילות, הסובלים מטראומה וחרדה". ההצעה כוללת חיזוק של מרכזי החוסן הפועלים בעוטף ותגבור זמינות ונגישות של רופאים מומחים - תחום שהיה עד כה במחסור חמור באזור. כמו כן, לפי ההצעה, יינתן מענה מורחב לילדים ולצעירים בסיכון, וכן לנפגעי ולנפגעות אלימות, תקיפה מינית וטראומה.

צעדים נוספים: מוזיאון הנצחה וחוק חבל התקומה

ההצעה כוללת עוד כמה צעדים נוספים, ובהם תיעוד והנצחה של אירועי ה־7 באוקטובר, על ידי הקמת מאגר מידע לאומי, הצלה ושימור של מבנים ושל חפצים ואפשרות להקמת מרכזי מורשת ואף מוזיאון.

עוד כוללת ההצעה הקמה של מוקד תיירות מרחבי בחבל, כדי לעודד את תעשיית התיירות בו, גיבוש מנגנוני תיאום ושיתוף פעולה עם גופים פילנתרופיים עצמאיים, וכן גיבוש הצעת חוק לחבל התקומה, אשר "תעגן את ייחודיות החבל ואת הגדרתו כאזור מיקוד לאומי".

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?