גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית בגליל העליון עלה מיליוני שקלים. מה יקרה עכשיו למחירים?

עד 7 באוקטובר רשמו יישובי הצפון פריחה נדל"נית, והמחירים שברו שיאים ● בינתיים פונו כל התושבים והתחייה תלויה עכשיו במצב הביטחוני

איש חיזבאללה מצלם את מטולה בחודש שעבר / צילום: ap, Bilal Hussein
איש חיזבאללה מצלם את מטולה בחודש שעבר / צילום: ap, Bilal Hussein

לפני המלחמה: 61 אלף תושבים מפונים כבר למעלה מחודש וחצי מבתיהם הנמצאים ביישובים שצמודים לגבול לבנון, בגלל איום מצד החיזבאללה. מדובר באזורים שלמים שעומדים ריקים וללא אפשרות לחזור לפחות עד סוף החודש (כרגע).

חגיגה במיליארד שקל: האוצר חושף - זו הסיבה שהם מסרבים לסייע לקבלנים 
זוג בנה בית על נחלה שהייתה רשומה על שם הבעל. מה קיבלה האישה בגירושים? 

משיחות עם העוסקים בענף הנדל"ן באזורים הללו, עולה תמונה מורכבת: רגע לפני שפרצה המלחמה היה טירוף מחירים וביקוש גובה לחיים הפסטורליים שמציע צפון הארץ הכוללים במקרים רבים את חלום הבית הפרטי.

אך מהשבעה באוקטובר, עת פרצה מלחמת "חרבות וברזל", האזור נטוש, הנכסים ריקים, המכירות שהיו בתהליכים נעצרו והפרויקטים החדשים עצרו שיווקים באופן טבעי.

בעסקאות שדווחו ברשות המסים, יש שונות רבה ומעט מאוד עסקאות באופן יחסי, גם משום שמדובר ביישובים קטנים ומגוונים.

כך למשל במטולה דווחו חמש עסקאות לרכישת בתים מתחילת השנה, והשונות במחירים גבוהה. בחודש ינואר נמכר קוטג' דו משפחתי בשטח 163 מ"ר, בן חמישה חדרים, ב־1.85 מיליון שקל. הבית נבנה ב־1990 ויש לו חניה צמודה; במרץ נמכר בית בודד בשטח 182 מ"ר תמורת 2.2 מיליון שקל. במקרה זה מדובר בבית ישן יותר, שנבנה ב־1960; ביוני נמכר קוטג' דו משפחתי ב־1.5 מיליון שקל. הוא נבנה ב־2001 בשטח 130 מ"ר ובו 4 חדרים. העסקה האחרונה היא מיולי, בסכום של 1.37 מיליון שקל לבית מ־1990 בשטח 184 מ"ר הכולל 5 חדרים.

קריית שמונה מציגה גם היא שונות רבה במחירים. בעיר יש בעיקר מבני רכבת ישנים ודירות שיכון, וכן בנייה רוויה חדשה בשכונת יובלים, אך יש בה גם צמודי קרקע וקוטג'ים. השנה בוצעו שלוש עסקאות בעיר לבתים פרטיים; במרץ נמכר קוטג' בשטח 198 מ"ר הכולל 5 חדרים שנבנה ב־2018 ב־2.2 מיליון שקל. במרץ נמכר בית פרטי ישן מ־1992 ב־1.1.8 מיליון שקל. הבית כולל 5 חדרים ושטחו 218 מ"ר.

הביקוש: עומרי בשירי, מבעלי בשירי נדל"ן, פונה מקריית שמונה לבית שאן. "יש לנו משרד גדול מ־1975 בקריית שמונה, ואנחנו עוסקים בכל התחומים - תיווך, משכנתאות, פרויקטים וניהול נכסים", הוא מספר. בשירי מכיר היטב את המאפיינים הייחודיים לכל יישוב. לדבריו, "מטולה למשל מחולקת לשניים - המושבה והר צפייה, שהייתה הרחבה של מטולה. הביקוש להר הצפייה הוא חצי לעומת המושבה, וזה מתבטא במחיר.

"בהר צפייה נמכר בית פרטי ב־1.85 מיליון שקל לפני ה־7 באוקטובר. מכרנו גם מגרש ב־1.1 מיליון שקל בשכונת יובלים בקריית שמונה. לפני המלחמה המחירים היו ממש גבוהים. המצב היה חסר תקדים, והמחיר פשוט השתולל. בקריית שמונה נמכר בית פרטי ב־2.8 מיליון שקל - זה מחיר של ראש פינה שנחשבת פנינת נדל"ן. היינו בשיא".

עומרי בשירי, מתווך באזור הצפון / צילום: יותם שחר

על הפריחה בשוק הנדל"ן הצפוני אומר בשירי: "הגל הגיע אחרי הקורונה. על כל בית קרקע בקיבוץ או במושב היו שבעה־שמונה אנשים שחיכו בתור - אם הוא יתפנה, ישר הם יבואו לקנות. בקיבוץ יפתח, שהוא יחסית בקצה העולם, מכרנו בית ב־2.5 מיליון שקל, בבית הלל בשלושה מיליון שקל.

"מהצד השני, יש אנשים שלא הצליחו לקנות בתים או דירות, אז הם פנו להשכרה ומחירי צמודי קרקע בשכירות הגיעו לשיא מטורף של 8,000 עד 10,000 שקל בחודש. הגל הגיע הרבה בגלל שנושא של פרנסה חצי נפתר באזור הצפון - אנשים קיבלו אפשרות לעבוד מהבית או פעם בשבוע להגיע למשרד. הרבה חבר'ה מהייטק, פסיכולוגיה ותחומי הטיפול השונים, עשו רילוקיישן והביאו כסף חדש לצפון. מכרו דירות ב־4 מיליון במרכז וקנו פה בשני מיליון ונשאר להם עודף".

יריב דרורי, שמאי מקרקעין מתמחה אזור הצפון והגליל המערבי, מדבר גם הוא על הפריחה והביקוש הגבוה לבית פרטי בצפון. לדבריו, "לפני המלחמה המצב היה טוב ובמיוחד עם הביקוש שגבר לצמודי קרקע. המחירים במושבים הפכו גבוהים".

בדיקה באתר רשות המסים מעלה כי במושב דוב"ב בית בן 5 חדרים, 155 מ"ר, נמכר ב־2.8 מיליון שקל. במושב יערה, בית בן 5 חדרים, 193 מ"ר, נמכר לפני שנה ב־3.05 מיליון שקל. לדברי דרורי, "העסקה ביערה כנראה כללה צימרים ולכן היא גבוהה. במחיר של דירת 4 חדרים בחולון־בת ים קונים משק חקלאי או צמוד קרקע בגליל".

כשנשאל על השכירות ומכירת הנכסים השיב דרורי: "מי שמפונה מקבל פיצוי. יש משקים חקלאיים שממשיכים לפעול. כל שלומי מפונה לאזור חיפה. אני מסתובב בשלומי לצורך עריכת שמאויות והכול באמת נטוש. אני לא מאמין שמישהו ימהר לקנות במצב הזה. אבל כולם מצפים שהמצב יחזור לקדמותו. מישהו מאמין שהצפון יתרוקן בסוף? אני לא רואה את זה קורה. אני גר במנות ואנחנו לא מפונים. יש המון תיירות אצלנו והכל מת מה7 באוקטובר.

פרויקטים חדשים: לטענת בשירי כרגע אין יותר פרויקטים חדשים באזור הצפון. "אפס, נעצר לחלוטין. אין דרישה ואין ביקוש. כל פרויקט שלא התחיל שיווק או בנייה נעצר, הוא אומר. "היזמים עצרו הכול כי הם מקבלים הארכה לעלות לקרקע אחרי המלחמה והם גם לא יודעים מה יהיו הביקוש. בצנרת לדעתי יש באצבע הגליל 10,000 יח"ד שעכשיו תקועות, שכונות שלמות של בתי קרקע בחצור הגלילית, בקריית שמונה, בקצרין ובמטולה שעצרו הכול.

"בתל חי יש שכונה חדשה שכמה קבלנים נעצרו שם. כרגע השוק של יד ראשונה נעצר לחלוטין והקבלנים שוקלים את צעדיהם, לאחר שחלקם הם קנו מגרשי מחיר למשתכן משולבים עם שוק חופשי. אם הם יפסידו הם יוותרו על הפרויקטים. זה לא רק למכור זה גם קצב המכירה. יש לי כמה פרויקטים לשיווק בעיר שהתחילו והשיווק נעצר. מזל שמכרנו 50% מהפרויקט".

אוהד אסרף, מנכ"ל ובעלים של ארי מגורים לשיווק נדל"ן, מספר על כך שהעיר הייתה הזדמנות וכרגע הוא עצר שיווקים בשני פרויקטים לא גדולים במיוחד בקריית שמונה. "בקריית שמונה אני משווק תקופה ארוכה, אני מכיר אותה טוב ורכשתי גם בעצמי. זו עיר מעולה נדל"נית, הוא מספר. "אני קניתי ומכרתי בשנתיים וחצי שלוש וכמעט הכפלתי את הכסף. מבחינת השיווקיים בקצרין היינו לקראת סוף שיווק של קוטג'ים ונשארו יחידות בודדות. בקריית שמונה יש לנו פרויקט להניע אבל כרגע אנחנו מעכבים אותו.

אוהד אסרף, מנכ''ל ובעלים ארי מגורים / צילום: רז רוגובסקי

"בקריית שמונה הפרויקט שאני נותן לו שירותים, הוא פרויקט יחסית קטן להיקפים שלי, 61 יח"ד שהיזם זכה בו במרץ והייתה כוונה בסוף השנה הזו, לכל המאוחר בתחילת השנה, לצאת בפריסייל אבל זה לא יקרה. גם משום שהפינוי כולל עובדי עירייה. בהתחלה הקפיאו הכל וכעת מנסים לחזור לשגרת התדיינות ולא לעצור הכל. אני שומע גם מהיזמים בדרום שהם רצים למלונות לשבת בלובי עם מהנדס העיר המפונה.

"עוד פרויקט נחמד במרכז העיר הוא של סטודנטים, שבו גם הייתי אמור להתחיל למכור 20 דירות. זה פרויקט השכרה, אבל בגלל המלחמה עצרנו כי שלושת היזמים קרביים והתגייסו. מדובר בפרויקט Be פרויקט של גלעד מור (אח של חנן מור - ע.ד.ל) בשותפות האחים ברזילי. עשו קומפלקס עירוב שימושים ודירות קטנות לסטודנטים וחללי עבודה. הם מכרו למשקיעים והשאירו לעצמם. הכל נועד להשכרה לסטודנטים", אמר אסרף.

השוכרים: בשירי סבור שהבעיות המורכבות בשוק השכירות ביישובים הסמוכים לגדר יחלו בסוף החודש. לדבריו, "בחודשים אוקטובר־נובמבר, בעלי דירות נתנו הנחות ובאו לקראת השוכרים. מי שלא בא לקראתם ונוצר סכסוך בין בעל הדירה לבינו, ביהמ"ש יבחר איך לפתור את זה.

"חודש וחצי אפשר להתמודד, אבל דצמבר יהיה בסימן שאלה גדול. אנשים יבטלו צ'קים ויטענו, 'אנחנו לא גרים בבית'. המדינה לא פותרת את בעיית השכירות - החוזה תקף, יש תקנה שמשרד המשפטים הוציא שניתן לדחות בחודשיים עד ה־30 בדצמבר 2023 ובינואר בעלי הדירות רשאים לגבות שכירות אחורה חודשיים. התקנה תקפה רק לאזורי המפונים, נפגעי האיבה ואנשים במילואים.

"בקריית שמונה יש דירות לסטודנטים והמכללה עדיין לא פתחה את שנת הלימודים. הסטודנטים ששריינו דירות או המשיכו חוזים לא מגיעים להתגורר והם מרגישים מנוצלים שנתנו צ'קים. במקביל התושבים כאן בלחץ שלא יסיימו עם חיזבאללה".

העתיד: בשירי: "הנ"ט שנורה לאזור בבית הלל הכניס את כל הגליל ללחץ אטומי. שנים אנחנו היינו רואים אותם מטיילים מתצפתים וזה היה בשקט. הם לא הרשו לעצמם לירות ועכשיו הם מרשים לעצמם. אבל אני אחזור. לעומת זאת, יש הרבה אנשים שלא יחזרו ולא משנה מה יקרה. הנדל"ן יאט בצורה חריגה. בחצי שנה הקרובה, כמו בקורונה, תהיה עצירה מוחלטת עד כמעט אפס".

דרורי, כמו רבים מתושבי האזור, מקווה בעיקר שהביטחון ישוב ואיתו יחזרו כולם. לדבריו, "מה שיכריע פה זה מה יקרה ביום שאחרי, לא בקטע פוליטי אלא מעשי ופרקטי - מה יהיה עם האיום מהצפון והאם הם ימשיכו לרוץ על הגדר.

"ביישוב שאני גר בו, אני יכול לצלם מהמרפסת עמדה של חיזבאללה. אנחנו אמנם במרחק חמישה קילומטר מהגבול ולא מפונים, אבל אני רואה מגדל תצפית. אנחנו חיים את זה. הגדה המערבית שוכנת בקרבה למרכז, כך שבסופו של דבר אפשר להסתכל על הרבה אזורים בישראל כקו עימות".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים