גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות חברות יוכלו לדחות חובות: התנאים במתווה החדש של רשות ני"ע

חברות רבות נקלעו לקשיים מאז שהחלה המלחמה ● ברשות ני"ע וברשות שוק ההון יפרסמו בימים הקרובים מתווה שיאפשר להן לדחות את פירעון החוב בשנה כדי להקל עליהן ● מי עומדות בקריטריונים ואילו חברות נותרו בחוץ

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומ''מ יו''ר רשות שוק ההון עמית גל / איורים: גיל ג'יבלי
יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומ''מ יו''ר רשות שוק ההון עמית גל / איורים: גיל ג'יבלי

ברשות שוק ההון וברשות ני"ע נמצאים בסופו של הליך לגיבוש מתווה שיקל על חברות שנקלעו לקשיים לדחות הסדרי חוב לתקופה של עד שנה. המתווה מיועד בעיקר לחברות בתחום הנדל"ן והאשראי החוץ־בנקאי שבשל ירידה בפעילות בעקבות המלחמה וסביבת הריבית הגבוהה, יתקשו לפרוע תשלום אג"ח המיועד לפירעון בחודשים הקרובים.

מחקר שנוי במחלוקת: האם שורטיסטים הרוויחו הון ממתקפת חמאס נגד ישראל?
האוצר לא יסייע לקבלנים - עד שלא יורידו את מחירי הדירות
מה ההשלכות של גל החקיקה הנרחב בתחום התכנון בעקבות המלחמה?

המתווה החדש מיועד רק לחברות שמצבן היה תקין קודם לפרוץ המשבר הביטחוני, האג"ח שלהן בדירוג גבוה (BBB מינוס ומעלה) והן סוברניות לטווח ארוך, כלומר הן נקלעו לקשיים רק בשל המצב הזמני של המלחמה וצפויות לאחריה לחזור לפעילות תקינה. כך, ברשות לא מכוונים לחברות דוגמת חנן מור, שאמנם נקלעה לקשיים אך מצבה מתברר בימים אלו בבית המשפט, שם ניתן צו עיכוב הליכים לתקופה של 30 יום לקבוצה. לכן, נקבע כי חברה שהחלה בהליך של חדלות פירעון בשנתיים האחרונות לא תיכלל במתווה, וכך לא תוכל "לעשות סיבוב" על המתווה. עד מתי ניתן להגיש את הבקשה, אילו הגבלות חלות על החברה ובעיקר - אילו חברות עונות על הקריטריונים המסתמנים של המתווה?

דחייה זמנית, לתקופה של כשנה

שני הרגולטורים קבעו כי את הבקשות יש להגיש עד סוף יוני 2024. אמנם ייתכן שהמלחמה תתארך או שהמשברים הכלכליים בחברות מסוימות יתפרצו מאוחר יותר, אך בשתי הרשויות חשבו כי נכון לקצוב זאת בתקופה קצרה ובמקרה הצורך להאריך אותה. הסיבה העיקרית לכך היא שבעולם של הסדרי חוב וחדלות פירעון יש ערך גדול בניסיון למצוא פתרון מוקדם ככל האפשר ולא להתעכב כי כל עיכוב עלול לסבך את מצבה של החברה עוד יותר.

מדובר במתווה שיהיה מוגבל בזמן, ככל הנראה לתקופה של שנה, כשההקלה תהיה מותנית באישור של שני שלישים מבעלי החוב. בתקופה זו לא תוכל החברה הנתמכת לחלק דיבידנדים או לבצע תוכנית רכישה עצמית של מניות.

מבחינת רשות שוק ההון, זו תנחה את הגופים המוסדיים למתן תנאים מקלים יותר לחברות שהנפיקו את האג"ח המיועד לפירעון. המטרה היא שההקלות יחלחלו לוועדות ההשקעה של המוסדיים, כך שהסדרי החוב לא יחשבו כהסדרים שיש לאשר אותם באופן מיוחד אלא בהסדר מקל יותר. לשם כך אין צורך בפרסום חוזר או הוראת שעה, אלא בפרסום עמדה בלבד.

המתווה של שני הרגולטורים נמצא כאמור בשלבי הגיבוש הסופיים. מבדיקת גלובס עולה כי לפי שעה לא נעשתה פנייה מהם לוועדות ההשקעה של הגופים המוסדיים על מנת לבאר להם מה מצופה מהם, והאחרונים טרם קיבלו הנחיות כיצד לנהוג עם מי שמבקש דחייה בפירעון האג"ח.

אילו חברות כלולות במתווה?

המהלך של רשות שוק ההון ורשות ני"ע מגיע אחרי שבנובמבר השלימו האג"ח הקונצרניות מהלך מרשים של עליות, המצביע על דעיכת החשש של המשקיעים מהשפעת המלחמה על יכולת החברות לפרוע את התחייבויותיהן. בעוד שבסוף אוקטובר 18% מסדרות האג"ח הקונצרניות בבורסה נסחרו בתשואה דו־ספרתית, המצביעה על סיכון משמעותי להחזר החוב הקיים וקושי ביכולת הגיוס של אג"ח חדשות (מה שעלול להוביל לא פעם להסדר חוב), בסוף נובמבר השיעור עמד על 10% בלבד.

למרות זאת, בבורסה עדיין נסחרות מספר אג"ח בתשואות דו־ספרתיות. המתווה המתגבש רלוונטי כאמור בעיקר לחברות נדל"ן, שמתקשות בימים אלו, בעיקר מאז שהחלה המלחמה ברצועת עזה, למכור דירות חדשות ובמקביל נפגעו בשל האיסור על הכנסת פועלים פלסטינים. זאת בנוסף לחברות מימון נדל"ן זרות שגייסו אג"ח בבורסה בתל אביב ולגופי אשראי חוץ־בנקאי שעליית הריבית הכבידה עליהם, כיוון שהם נשענים בעיקר על קבלת אשראי מהבנקים או גיוסי אג"ח בשוק ההון - שני מסלולים שהתייקרו דרמטית עם ההידוק המוניטרי. כעת, עם ההרעה בפעילות המשק בעקבות המלחמה, גדל עוד יותר פרופיל הסיכון של הלווים באותן חברות, ובהתאם גם זה של החברות החוץ־בנקאיות.

מבדיקת גלובס באשר לסדרות אג"ח שנמצאות כעונות על הקריטריונים המסתמנים של המתווה, אפשר למצוא ברשימה סדרות של חברת הנדל"ן חג'ג' שעומדות לפדיון בסוף החודש הנוכחי (תשואה של 11.5%) וכן של חברות האשראי החוץ־בנקאי אורשי ושוהם ביזנס (תשואות של 14.6% וכ־18%, בהתאמה) שעומדות לפדיון בינואר ובמרץ 2024. כמובן שאין הכרח שהחברות הללו אכן נקלעו לקשיים בגינם הן יבקשו בפועל דחיית פירעון.

לצד החברות הישראליות הונפקו בבורסה בתל אביב גם סדרות אג"ח של חברות זרות שמציגות תשואת זבל, דוגמת זו של דלשה קפיטל, ג'.אף.אי ואלטיטיוד השקעות. דלשה קפיטל אגב, שרשמה הפסד של 75 מיליון דולר בחצי הראשון של השנה, כבר הודיעה כי היא "מנהלת משא ומתן עם הנאמן לאגרות החוב (סדרה ב') ונציגיו, במטרה להגיע להסדר לצורך עמידת החברה בהתחייבויותיה כלפי מחזיק אגרות החוב". דירוג החוב שלה ספג באוגוסט האחרון הורדה של 6 דרגות במידרוג מרמה של Baa1 לדירוג B3.

 

גם הלקוחות זוכים להתייחסות

המתווה של שני הרגולטורים הוא למעשה הפתרון שלהם לסוגיית פירעון אג"ח, והוא משלים את חוק דחיית מועדים: הוראת השעה המחייבת את כל נותני האשראי, מהבנקים ועד למוסדיים ולחברות החוץ־בנקאיות, לדחות בשל המלחמה תשלומי הלוואות ומשכנתאות בגין החודשים אוקטובר עד דצמבר לפחות.

מאז פרוץ המלחמה, בנושא זה שוחחו ברשות שוק ההון עם מרבית הגופים החוץ־בנקאיים, בעיקר הגדולים שבהם, וקיבלו מהם את הרושם כי אלו דוחים תשלומי הלוואות למי שמרגיש שיש לו צורך בכך, בוודאי למי שנפגע ישירות מהמלחמה.

הסיוע הפרטני ללקוחות בא לידי ביטוי בפריסת ודחיית ההלוואות, הארכת תקופת ההחזר או הקטנת ההחזר החודשי. מעבר לשיחות, ברשות שוק ההון פרסמו לגופים המפוקחים קווים כלליים המגדירים כיצד להתחשב בלקוחות בתקופת המלחמה.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם