גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא אמור היה להיות בית השקעות אלטרנטיבי. ההרפתקה שלו הסתיימה בנפילה מהדהדת

שנתיים בלבד לאחר הנפקת בית ההשקעות האלטרנטיביות מגדלור, פועלים צמד בעליו מסוכנות הביטוח פרופיט לרכוש את מניות הציבור במחיר נמוך ב-84% ● מה השתבש בדרך, ואיך קשורות לזה הלוואות לרשת מאפיות, חנויות וירטואליות באמזון וחוות דגים

שלומי אלברג ואסף בנאי / צילומים: ענבל מרמרי
שלומי אלברג ואסף בנאי / צילומים: ענבל מרמרי

הבעלים של בית ההשקעות האלטרנטיביות מגדלור לא תכננו לסיים את ההרפתקה הבורסאית שלהם לאחר שנתיים בלבד ועם הפסד של כמעט 90% עבור מי שהשקיע במניית החברה. אבל זה מה שקרה לשלומי אלברג ואסף בנאי, שמנסים כעת למחוק את מניותיה מהמסחר ולהפוך אותה שוב לפרטית, לאחר שהותירו חור עמוק בכיסי המשקיעים.

מלכודות ההשקעה שנחשפו ב-2023 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים 
מגלגלות בלוף נדל"ני: החברות שכבר רצות מעל התהום 

כמאמר הציטוט המפורסם של המשקיע האגדי וורן באפט - "כשמגיע השפל מגלים מי שוחה עירום" - כך עליית הריבית בשנה וחצי האחרונה פגעה קשות בעולם ההשקעות האלטרנטיביות שבו מתמחה מגדלור. אותן השקעות פרחו בשנים הארוכות של ריבית אפסית בהן רדפו משקיעים בעלי הון נזיל אחר תשואות גבוהות. קרנות השקעה אלטרנטיביות הבטיחו להם אפשרות לתשואה גבוהה מהשקעות לא סחירות באפיקי הנדל"ן, אשראי או טכנולוגיה.

אלא שעם הסיכוי מגיע כידוע גם הסיכון, וזה החל להתממש בקצב גובר אחרי שהאינפלציה הרימה ראש. העלאות הריבית ברחבי העולם החזירו למרכז הבמה אפיקי השקעה שנזנחו במשך שנים, כמו פיקדון בנקאי, קרן נאמנות כספית או איגרות חוב ממשלתיות, המציעים כיום ריבית אטרקטיבית למשקיע של 4%-5%, כמעט ללא סיכון. קרנות ההשקעה האלטרנטיביות נראות פתאום הרבה פחות מושכות, וגרוע מכך - מסוכנות הרבה יותר.

 

את מימוש הסיכון הזה חשו היטב השנה על בשרם משקיעים בקרן הנדל"ן הגשמה, שקרסה כשנגדה עומדות תביעות בהיקף של מאות מיליוני שקלים או בפלטפורמת ההלוואות החברתיות טריא, שנאלצה לעצור גל פידיונות ולנעול כספי משקיעים (בדומה לקרנות אשראי נוספות שמפעילים גופים מקומיים, בהם קבוצת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות אי.בי.אי).

לאלה ניתן לצרף כאמור גם את משקיעי מגדלור, שהוקמה בשנת 2016 "במטרה להנגיש השקעות אלטרנטיביות במגוון מאפיינים ומוצרי השקעה שונים לציבור בישראל". עם מייסדי ובעלי השליטה בחברה נמנים צמד בעלי השליטה, אלברג ובנאי, בעלי סוכנות הביטוח פרופיט (ראו מסגרת) המחזיקים ב-40% ממניות מגדלור. לצידם, מחזיק מוטי וייס, ממייסדי קרן ההלאוות ויולה קרדיט, ב-20% מהחברה, והוא משמש כיו"ר דירקטוריון. מייסד נוסף הוא רן צדיקריו, שהתפטר לאחרונה מתפקיד מנכ"ל מגדלור.

בשלהי שנת 2021, זמן קצר בטרם החלה הריבית לעלות, הנפיקה מגדלור את מניותיה בבורסה וגייסה 63 מיליון שקל לפי שווי של 313 מיליון שקל (אחרי הכסף). זאת, למרות הכנסות דלות של 17 מיליון שקל ורווח זעום של פחות מ-400 אלף שקל בשנה שקדמה להנפקה.

כאמור, בשבוע שעבר, כשנתיים לאחר אותה הנפקה, הבעלים הודו למעשה בכישלון. אלברג ובנאי, באמצעות סוכנות פרופיט, הגישו הצעת רכש לכלל מניות החברה שאינן ברשותם, תמורת כ-31 מיליון שקל בלבד, לפי שווי חברה של כ-51 מיליון שקל - נמוך ב-84% מהשווי שבו מכרו לציבור מניות בהנפקה.

מה עושה מגדלור?

באתר החברה נכתב כי "מטרתנו היא להיות הבית להשקעות אלטרנטיביות הגדול, המוביל והשקוף ביותר בישראל". וכי לקוחותיה הם "אלפי משקיעים בישראל, שהשקיעו סכום מצטבר של למעלה ממיליארד שקלים". מדוחות החברה עולה כי מגדלור מנהלת יותר מ-50 קרנות אלטרנטיביות, הפועלות בעיקר בביצוע השקעות במכשירי הון או חוב נדל"ניים, רובם בארה"ב ובאירופה, לצד קרנות גידור וכן שתי קרנות אשראי ציבוריות שגייסו כ-400 מיליון שקל לטובת העמדת הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים.

כחברה מובילה להפצת מוצרים פיננסיים ללקוחות פרטיים בישראל, אחראית סוכנות פרופיט של צמד בעלי השליטה לעיקר השיווק וההפצה של קרנות מגדלור - מעל ל-90% על פי הדוחות הכספיים בשנה האחרונה.

בכתבה שיווקית שהתפרסמה על מגדלור ביולי אשתקד פוזרו סיסמאות לפיהן היא מציעה "אלטרנטיבה לשוק ההון", "הפחתת תנודתיות ומיקסום תשואה", "פיזור והקטנת הסיכון" וכן "מנהלים עם ניסיון רב בחברות גדולות במשק, שיודעים לנווט את ההשקעות בצורה בטוחה ולכוון לתשואות גבוהות". אלא שחודשיים בלבד לאחר מכן החלה הקריסה במניה, כאשר נתוני הדוחות הכספיים האחרונים הצביעו על האטה בעסקיה.

מספר הלקוחות החדשים שהשקיעו בפועל במוצרי החברה עמד אשתקד על 289, לעומת 747 בשנה שלפניה ו-588 ב-2020. הירידה בפעילות משתקפת גם בתוצאות העסקיות. במחצית הראשונה של 2023 ההכנסות מעמלות, דמי ניהול וייזום צללו ב-67% ל-7.6 מיליון שקל והיא עברה להפסד של 2.9 מיליון שקל לעומת רווח של 3.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

מה השתבש בדרך?

מקורבים למגדלור מסבירים את הצניחה בביצועים העסקיים ובמחיר המניה בעיקר בעליית הריבית כאמור, לצד השקעות כושלות שגרמו לפגיעה בתשואה וכתוצאה מכך גם ביכולת גיוס ההון שלה למיזמים חדשים. דוחות מגדלור לא חושפים את ביצועי הקרנות שהיא מנהלת, אך שתי קרנות האשראי הציבוריות שגייסו חלק ניכר מהכסף שמנוהל בחברה, מפרסמות את תוצאותיהן באתר רשות ניירות ערך.

 

מאותם דוחות ניתן ללמוד כי עד היום החזירו שתי הקרנות כשליש מהכסף למשקיעים, כאשר חלק ניכר מהיתרה עלול שלא לחזור בכלל, לנוכח מספר הלוואות גדולות שכשלו. אחת הסיבות לכך היא פיזור ההלוואות שהבטיחה החברה, אך לא קיימה: קרן האשראי הראשונה העמידה הלוואות ל-11 חברות והשנייה ל-5 בלבד (חלקן לאותן חברות).

הקרן הראשונה גייסה 239 מיליון שקל בשנת 2019 ופרעה עד היום כ-20% מהכספים שגייסה (לטענת מגדלור בתוספת ריביות מדובר בהחזר של 46%). החשש הוא שכחצי מהיתרה נמצא בסיכון. מגדלור נאלצה לשערך למטה את שווי הנכסים בכ-6%. התקווה מבחינת המשקיעים היא שבסופו של דבר העניינים יסתדרו איכשהו והם ייצאו עם רווח קטן.

בקרן השנייה המצב בעייתי יותר. מאז שגייסה ב-2021 כ-161 מיליון שקל היא הספיקה להחזיר למשקיעים רק כ-5% מהכספים (כולל הריבית 10%). במקרה שלה ההערכה היא ש-50%-75% מהכספים הנותרים נמצאים בסיכון גבוה. הקרן הזו כבר נאלצה לשערך את הנכסים מטה ביותר מ-20%, הפסד משמעותי על הנייר למשקיעים בה.

 

רצף הלוואות כושלות

הכישלונות הגדולים של קרנות מגדלור כוללים הלוואה של 36 מיליון שקל שניתנה לרשת מאפיות שיפון, שנקלעה לקשיים ופנתה בחודש מאי האחרון לביהמ"ש בבקשה להקפאת הליכים. מהבקשה עלה כי לרשת, שהקימו האחיות נעמה ימין ושרלי אלון, חובות של 62 מיליון שקל, יותר ממחציתם לקרן אשראי של מגדלור. המקור שהוביל להסתבכות של שיפון, כך עלה מהבקשה, היה עסקה שהושלמה ביולי 2022 לרכישת רשת "האופה מבגדד", אשר נועדה להרחיב את פעילותה. לאחרונה נידונה אפשרות למכירת הרשת שעשויה להציל חלק קטן מאותה הלוואה.

עסקה גדולה אחרת שסיבכה את משקיעי קרנות האשראי של מגדלור, היא הלוואה של 42 מיליון שקל שהועמדה לחברת TCM של בני הזוג גבי ושני בר, שהציעה למאות ישראלים השקעות ב"נכסים דיגיטליים" באתרי מסחר מקוון, ובהן הקמה והשבחת חנויות באמזון ובשופיפיי. את ההלוואה ההיא, העמידה מגדלור בריבית של 13%, אלא שתנאי ההלוואה הופרו בחודש אפריל 2022, לאחר שהחברה של בני הזוג בר לא עמדה בתשלומים והפכה למעשה לחדלת פירעון.

בקרן הראשונה מופיעה גם הלוואה לחברת HAP Investments שהוקמה על ידי ערן פולק, אמיר חסיד וניר אמזל. מדובר בחברת יזמות נדל"ן במנהטן בניו יורק, שמגדלור העמידה לה הלוואה של 14.2 מיליון שקל. החברה קרסה, ומגדלור לא תראה משם כסף בחזרה. חברה אחרת, אקווה מעוף (גידול דגים במתקנים סגורים) לה נתנה מגדלור בשתי הקרנות כ-65 מיליון שקל, חורגת מאמות המידה הפיננסיות שלה במשך יותר משנה, אבל במקרה הזה מאמינים במגדלור שמדובר רק בשיערוך שלילי זמני וששם יהיה בסדר.

תגובת מגדלור

מפרופיט ומגדלור נמסר בתגובה: "פרופיט מאמינה שאם הצעת הרכש תיענה ניתן יהיה להוציא את החברה לדרך חדשה כחברה פרטית במטרה לשפר את מצב המשקיעים והלקוחות. ההצעה הרכש מגיעה לאחר תקופה מאתגרת בשווקים הגלובליים והמקומיים, בדגש על עליית הריבית, הרפורמה המשפטית ומלחמת חרבות ברזל והיא משקפת פרמיה של כ-24% על מחיר המניה, נכון ל-29.11.2023.

"שתי קרנות האשראי הן קרנות ציבוריות המפרסמות לציבור דוחות כספיים אחת לחצי שנה. הן ביצעו הערכות שווי להלוואות השונות והפחתות ערך במקרים שחלה הרעה במצב הלווה. נכון ל-30.6.23 בקרן 1 ישנו רווח מצטבר ובקרן 2 הפסד מצטבר. כל משקיע יודע את התשואה המדויקת מיום השקעתו".

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי