גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האנטישמיות באוניברסיטאות: הנדבנים איימו לסגור את הארנק, ונשיאת פנסילבניה אולצה להתפטר

האוניברסיטה הפרטית, עם 40 אלף עובדים ותקציב שנתי של 4.4 מיליארד דולר, תלויה ברצונם הטוב של נדבנים ● אחדים מן הבולטים ביותר הודיעו לה שהם סוגרים את ארנקיהם ● הנשיאה התפטרה ארבעה ימים לאחר שהתקשתה להשיב ב"כן" על השאלה אם הקריאה להשמדת יהודים היא דבר רע

נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה, ליז מגיל / צילום: ap, Mark Schiefelbein
נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה, ליז מגיל / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"אחת נפלה, שתיים נשארו", צייצה במוצאי שבת אליס סטפאניק, צירת הקונגרס הרפובליקאית, ששאלותיה בשימוע בשבוע שעבר התחילו לגלגל כדור שלג. היא הגיבה על התפטרותה של נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה, אליזבת' מאגיל. השתיים שנשארו הן הנשיאות של אוניברסיטת הרווארד ושל MIT, המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס.

מעל 70 מחוקקים בארה"ב לאוניברסיטת הרווארד: הדיחו את הנשיאה שלכם 
פרשנות | היהודים נתפסים בארה"ב כ"לבנים פריווילגיים" ונקלעו לסופה המושלמת

נפילתה של פרופ' מאגיל באה ארבעה ימים לאחר השימוע, שבו שלוש הנשיאות כשלו כאשר התבקשו להתנער מקריאות להשמדת העם היהודי הבוקעות מן הקמפוסים שלהן. הן לא נדרשו אפילו להגיב על קריאות קונקרטיות, אלא על איפיון כולל. מה בדיוק עורר בהן ספק? מדוע לא השיבו ב"כן" חד משמעי על שאלה פשוטה להפליא?

יושב ראש חבר הנאמנים של אוניברסיטת פנסילווניה, סקוט בוק (Bok) שהתפטר בעצמו במוצ"ש, ייחס את כישלונה של הנשיאה ל"עודף הכנה משפטית". עורכי הדין של האוניברסיטאות ניסו להגן על מרשיהן מפני האפשרות של תביעה בגין התרשלות, או של תביעה בגין התנכלות לחופש הדיבור של מרצים ושל סטודנטים.

נראה שהם/הן יעצו לנשיאות להיזהר בדיבורן, להשתמט מאיפיונים חד משמעיים ולהימנע מלהודות בטעויות או להבטיח הבטחות. פרופ' מאגיל עצמה היא משפטנית, כך שהזהירות של פרקליטיה ממילא טבועה בה.

היו"ר בוק אומר במכתב שפירסם במוצ"ש, כי מאגיל "נשחקה בעקבות חודשים של התקפות בלתי פוסקות", שהתחילו הרבה לפני הטבח של חמאס. "היא לא הייתה במיטבה", הוא אמר (באנגלית, "היא לא הייתה היא עצמה"). היא התקשתה להתמודד עם "פורום עוין ורב-סיכונים, והיא העניקה תשובה משפטנית (לגליסטית) לשאלה מוסרית. זו הייתה שגיאה. היא הניבה 30 שניות של פסקול מזעזע, מתוך שימוע של חמש שעות".

הסיבה שלאוניברסיטות יש נשיאים

זה כמובן נכון מבחינה טכנית, אבל הסיבה שלאוניברסיטאות יש נשיאים או נשיאות היא בדיוק הצורך שלהן להישמע מוסריות ולא לגליסטיות. משימתם העיקרית של נשיאים או של נשיאות היא לאסוף כספים למימון פעולות האוניברסיטאות שהן מנהיגות. אבל הקשר בין התרמה להשראה הוא לעתים קרובות הדוק מאוד. והא ראיה שלכשלונן המוסרי של הנשיאות ניתן מייד ביטוי כספי: התנערותם של תורמים מרכזיים, יהודים ולא-יהודים.

בעקבות השימוע בקונגרס, מנהל של קרן גידור, רוס סטיבנס, הודיע כי יעצור תרומה של 100 מיליון דולר שנועדה למימון וורטון, בית הספר המהולל למינהל עסקים של האוניברסיטה. צעד דומה עשה יושב ראש חבר הנאמנים של וורטון, מרק רואן (Rowan), העומד בראש חברת ההשקעות 'אפולו גלובל' (עם תיק השקעות של 548 מיליארד דולר). הצטרפו אליו מיליארדר הקוסמטיקה היהודי רונלד לאודר ומושל יוטה לשעבר, ג'ון הנטסמן, בן הדת המורמונית, שגריר לשעבר במוסקבה ובבייג'ינג.

אוניברסיטת פנסילבניה, הראשונה שקמה באמריקה ב-1740, בזמן השלטון הבריטי, היא מוסד פרטי, והיא שייכת לקבוצה המיוחסת של 'ליגת הקיסוס' (Ivy League). יש לה כמעט 25 אלף סטודנטים ו-40 אלף עובדים. הוצאות התפעול שלה (לא כולל הוצאות בריאות עצומות ממדים) יעמדו בשנה הבאה על 4.4 מיליארד דולר.

הואיל והיא פרטית, היא תלויה בעיקר בתרומות. במרכז רשת התרומות והמתרימים עומדת אגודת בוגרי האוניברסיטה, הפועלת מבניין של 14 קומות במנהטן.

הדילמה: יחסים טובים עם סטודנטים מיליטנטיים או עם תורמים?

לא רק איום פוליטי וציבורי ריחף אפוא על האוניברסיטה, אלא סכנה לעצם יכולתה לממן את עצמה. זו הייתה תזכורת חשובה לחבר הנאמנים, כי יחסים טובים עם סטודנטים מיליטנטיים, אשר גמרו אומר לחולל "אינתיפאדה גלובלית", חשובים קצת פחות מיחסים טובים עם בעלי הממון.

מדיניות האוניברסיטה פוטרת סטודנטים, שמשפחותיהם משתכרות פחות מ-75 אלף דולר בשנה, מתשלום שכר לימוד. רבים מן התורמים אינם חושבים שעליהם לתרום למימון לימודיהם של סטודנטים, הרוצים לכונן "פלסטין חופשית בין הים לבין הנהר".

חופש הביטוי על המוקד

הטרגדיה כאן היא שאליזבת' מאגיל וסקוט בוק אינם אנטישמים; גם קלודין גיי נשיאת הרווארד וסאלי קורבנלות' (בעצמה יהודיה) מ-MIT אינן אנטישמיות. הן פשוט הסתגלו לדפוסי התנהגות וחשיבה, שבהם מיטשטש ההבדל בין שנאה גלויה לחופש דעה.

העניין הזה רחוק מלהיות פשוט. אמריקאים מתלבטים בהגדרת חופש הדיבור שלהם כמעט מאז נולד קונצפטואלית, לפני 230 שנה ויותר (בתיקון הראשון לחוקה, בשנת 1791). בתי המשפט שלהם חוזרים ומתחבטים. לא פעם, זרים מתקשים להבין את אופי ההתלבטות הזו. הצרפתים והגרמנים, למשל, הוציאו הכחשת ג'נוסייד אל מחוץ לחוק. ניסיון לעשות כן בארה"ב ייתקל בסוללות הגנה משפטיות סביב העיקרון של חופש דיבור בלתי מוגבל. במרוצת השנים נוצרו הגבלות, אבל לא במידה מספקת, כפי שמוכיח העימות הנוכחי.

מוטב וחשוב לזכור, כי לא האוניברסיטאות עצמן מואשמות באנטישמיות. הן מואשמות בסובלנות כלפי סטודנטים ומרצים, המביעים השקפות אנטישמיות, או אנטישמיות לכאורה.

קבוצה, הנקראת 'הקרן למען זכויות הפרט וההבעה' (וידועה בראשי התיבות FIRE) הזהירה בשבוע שעבר, כי אם אוניברסיטת פנסילבניה "תיסוג מהגנה תקיפה על זכויות ההבעה (expressive rights), מנהלי האוניברסיטה יידרשו באופן בלתי נמנע לקבל החלטות פוליטיות מי רשאים לדבר ומה יכול להיאמר בקמפוס".

"תוצאה כזאת", אומרת הקרן, "תבוא ללא ספק על חשבון התהליך של יצירת-ידע, שהבעה חופשית מאפשרת ואשר לשמה קיימות אוניברסיטאות".

בעיני קורבנות ישירים או עקיפים של הסתה ושל שנאה, האיפיונים האלה הם תרגיל עקר במליצות מופשטות. אבל לא כן בעיני מערכת המשפט האמריקאית ובוודאי לא בעיני הוגי דעות משפטיים.

המערכה רק התחילה. חזקה על תביעות משפטיות ועל תביעות-נגד שיתחילו להיערם בבתי משפט בכל הערכאות. ניסיון העבר מלמד אותנו, שבמוקדם או במאוחר התביעות האלה יונחו על מדוכתו של בית המשפט העליון בוושינגטון.

אנחנו עוסקים כאן ברגעים מכוננים, הנוגעים לתרבות ולמשפט בארה"ב. חמאס, מתחת להריסות עזה וח'אן יונס, רשאי להתפאר שמלחמתו נגד הסטטוס-קוו העולמי מצליחה לזעזע אפילו את חוקת ארה"ב.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב