גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התורמים, המפרסמים, המניות: הכלכלה ניצחה את האנטישמיות, בינתיים

פרישתה של נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה, בעקבות התורם שאיים למשוך את כספו ● הירידה במניה של סטארבקס, שעובדיה ביטאו תמיכה במעשי הזוועות של חמאס ● והתקפלותו של אילון מאסק, שהגיע לישראל בעקבות נטישת המפרסמים ● האם חרם כלכלי הוא כלי אפקטיבי בטווח הארוך?

נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה, ליז מגיל / צילום: ap, Mark Schiefelbein
נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה, ליז מגיל / צילום: ap, Mark Schiefelbein

היעדר גינוי רשמי ונקיטת צעדים ברורים נגד האנטישמיות הגואה בחודשיים האחרונים, גרמו לאנשי עסקים, תורמים ואזרחים להתבטא בחריפות, ואף להוביל צעדים משמעותיים נגד התופעה המתגברת. בכמה מהמקרים, ההשפעה ניכרת בשטח. 

עם נכסים מנוהלים ב־21 מיליארד דולר: הבכיר שגרם לנשיאת אוניברסיטת פנסילבניה להתפטר
האנטישמיות באוניברסיטאות: הנדבנים איימו לסגור את הארנק, ונשיאת פנסילבניה אולצה להתפטר
תורם של אוניברסיטת פנסילבניה מאיים לבטל מתנה בשווי 100 מיליון דולר אלא אם כן הנשיאה תודח

האירוע האקטואלי ביותר כלל את האוניברסיטאות הגדולות בארה"ב. לאחרונה התפטרה נשיאת אוניברסיטת פנסילבניה, ליז מגיל, מתפקידה, לאחר הביקורת הנרחבת על התבטאויותיה בשימוע שנערך בקונגרס בשבוע שעבר. לצד נשיאות הרווארד ו־MIT, סירבה מגיל להצהיר כי קריאות לרצח עם של יהודים מהוות הפרה על כללי ההתנהגות של האוניברסיטה. לאחר השימוע פרסמה מגיל הבהרה לדבריה, ואמרה כי מדובר ב"קריאה לאלימות הגרועה ביותר שאפשר להעלות על הדעת", וכי להשקפתה מדובר ב"איום והטרדה", ויש לבדוק את מדיניות הקמפוס.

אך הפרשה לא נגמרה בכך. רוס סטיבנס, מייסד ומנכ"ל סטון רידג', מנהלת קרנות המשקיעות במגוון נכסים, אמר כי ימשוך תרומה בשווי 100 מיליון דולר לאוניברסיטה, אם מגיל לא תתפטר מתפקידה. גם מארק רואן, מנכ"ל Apollo Global Management, פירמת ניהול נכסים, הפציר בבוגרי האוניברסיטה לעצור תרומות מטעמם. ב־CNBC דווח כי רואן אף השתתף בשיחות זום עם עשרות תורמים לאוניברסיטאות שונות, בהן הם דנו בהפסקת התמיכה הכספית שלהם באוניברסיטאות. אליהם הצטרפו גם המיליארדר היהודי רונלד לאודר ומושל יוטה לשעבר ג'ון הנטסמן.

עוד תורמים עוזבים את האוניברסיטאות

לא רק אוניברסיטת פנסילבניה הייתה על המוקד בתקופה האחרונה. בוגרים רבים מאוניברסיטת הרווארד גינו מאז ה־7 באוקטובר את תגובת המוסד לטבח הרצחני שביצע חמאס. המיליארדר היהודי ביל אקמן, בוגר הרווארד, מייסד ומנכ"ל קרן הגידור SCM, שלח למוסד מכתבים זועמים, וטען כי ההנהלה אינה עושה דבר על־מנת למנוע מסטודנטים יהודים להרגיש מאוימים בקמפוס.

בהמשך הגיעו גם הלחצים הכלכליים. יוסי סגול, יו"ר Sagol Holdings Corporation, הודיע כי יבטל את התרומה האחרונה שלו לבית הספר למינהל עסקים בהרווארד, ויעביר את הסכום למשפחות נפגעי פעולות איבה בישראל (סכום התרומה לא פורסם). גם עידן ובתיה עופר תקפו את האוניברסיטה, ביטלו תרומה שתיכננו להעביר אליה, ואף הודיעו כי הם עוזבים את הבורד של בית הספר לממשל.

בימים האחרונים דווח כי נשיאת האוניברסיטה, קלודין גיי, התנצלה על דבריה בשימוע בקונגרס. בראיון לעיתון הסטודנטים "קרימזון", אמרה גיי כי לא הצליחה להוקיע כראוי איומים באלימות נגד סטודנטים. היא הוסיפה כי הייתה צריכה לחזור לאמת המנחה שלה, שלאיומים על סטודנטים יהודים ועל הקהילה היהודית "שלנו", אין מקום בהרווארד.

בחודש שעבר פנו 24 משרדי עורכי דין מרכזיים בארה"ב לדיקני הפקולטות המובילות למשפטים, בדרישה שיפעלו נגד אנטישמיות. המשרדים אמרו כי לא יעסיקו בוגרים של האוניברסיטאות, אם הן לא יילחמו בשנאה הגוברת בקמפוסים.

אילון מאסק, סטארבקס ותולשי הפוסטרים

ברקע התגברות האנטישמיות במרחב הציבורי, הלחצים הכלכליים מופעלים אף על אינדיבידואלים. פעמים רבות, הפעילות נגד אנשים שתלשו פוסטרים על החטופים בעזה לא הסתכמה בשיימינג בלבד. אנשים פרטיים רבים חיפשו את מקומות העבודה של תולשי הפוסטרים, והתריעו על מעשיהם על־מנת שלא יעסיקו אותם.

במקרה אחר, תבעה חברת סטארבקס את ועד העובדים שלה בארה"ב בעקבות ציוצי סולידריות עם פלסטין, בטענה כי פגעו במוניטין שלה. איגוד העובדים הגיב בתביעת נגד. ברקע המחלוקת, ירד שווי השוק של החברה מ־120.62 מיליארד דולר בנובמבר ל־109.82 מיליארד דולר. לפי הערכות, הירידה נובעת בין היתר בשל האטה בצריכת המוצרים של החברה, לצד הטענות לאנטישמיות בקרב אלפי עובדיה. 

הפגנות פרו־פלסטיניות מול סניף סטארבקס בארה''ב

דוגמה נוספת ללחץ הכלכלי על דמויות מפתח הוא זה שמופעל על המיליארדר אילון מאסק, שהגיע לאחרונה לישראל במטרה לשקם את המוניטין שלו ולהחזיר לטוויטר (כיום X) את אמון המפרסמים, שעזבו בשל התגברות האנטישמיות בפלטפורמה.

כזכור, חברות ענק כמו IBM, אפל ועוד הודיעו לפני כחודש כי הן מפסיקות את פרסומיהן ברשת החברתית בגלל ההתגברות בפעילות האנטישמיות בה. מאסק ביקר בעוטף עזה ואף עטה את השרשרת המזוהה עם המאבק להשבת החטופים הביתה, גם בישראל וגם באירועים שונים בעולם. 

אילון מאסק עם דיסקית החטופים

"מי ששונא את היהודים, ישנא אותם כעת יותר"

למעשה, השימוש בכלכלה למטרות פוליטיות אינו חדש. לפי פרופ' אייל וינטר, מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, מדובר בפרקטיקה שנמצאת בכל סכסוך. "האם זה יפתור את בעיית האנטישמיות? ממש לא. אולי זה יצליח להפחית את המקרים באזורים מסוימים - אבל מי ששונא את היהודים, כעת ישנא אותם יותר", הוא מדגיש.

וינטר מסביר כי "פעילות שכזו למעשה יכולה לאשש את התאוריות שיש מסוף המאה ה־19 לגבי יהודים, שהם מנצלים את הקשרים הבינלאומיים שלהם כדי להכתיב לעולם מה לעשות ולהשפיע על הכלכלה העולמית". לצד זאת, הוא מדגיש כי השימוש הנוכחי בפרקטיקה הזו הוא נכון ומשרת את המטרה. "בפירוש היה נכון למשוך כספים מהאוניברסיטאות שהתבטאו בצורה מבישה בשימוע בקונגרס", הוא מציין.

"לא מצאנו את התרופה לאנטישמיות, ואני לא חושבת שנמצא אי פעם", אומרת לגלובס ד"ר גלי אינגבר, מרצה בכירה בפקולטה למינהל עסקים במסלול האקדמי במכללה למינהל. לדבריה, "אין ספק שהצעדים הכלכליים האלו עוזרים, אבל לטעמי, מדובר בתרופה למחלה כרונית".

אינגבר מציינת לצד זאת כי הלחצים הכלכליים מהווים היפוך ביחסי הכוח בכל הנוגע לחרם כלכלי. "התחלנו להשתמש בכלים שלהם נגדם", היא מציינת, ומוסיפה כי כך או כך - יהיו מי שיטענו כי היהודים שולטים בכלכלה העולמית. "הם כבר חושבים את זה, אני לא רואה סיבה למה שלא נשתמש בזה לטובתנו. זה כנראה יגביר את האנטישמיות, אבל כבר עכשיו אנחנו נמצאים בנקודת שיא".

באשר לשאלה אם המאבק נגד אנטישמיות באמצעים כלכליים צריך להיות מאורגן, עונה אינגבר כי חשוב לשים לב שהמאבק לא יוביל לתוצאות בלתי רצויות - למשל כאשר תורמים ייצאו ממקום מסוים, ובמקומם ייכנסו גורמים עוינים לישראל. "הם יכולים להגדיל את ההשפעה שלהם, בפרט באוניברסיטאות ששם הקטריים תורמים יותר". כדוגמה, מציינת אינגבר את אונסק"ו. ב־2011 אונסק"ו אישרה לפלסטין להיות חברה בארגון, מה שהוביל ליציאתה של ארה"ב ממנו. פרופ' דינה פורת מאוניברסיטת תל אביב מצביעה על כך ש"ארה"ב פרשה עם הכסף שלה, וכך נכנס יותר כסף ערבי, עם ההשפעה שלהם. ככה נראה אונסק"ו היום". 

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%