גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שמרוויחה מעימותים, המניה שהתרסקה וזו שביצעה את המהפך המושלם: 3 ישראליות שבלטו בוול סטריט

מי שהספידו את שנת 2023 בוול סטריט עוד בטרם החלה, מוזמנים לאכול את הכובע - הבורסות שם עלו בעשרות אחוזים ● ומה עשו המניות הישראליות הנסחרות בניו יורק? 3 סיפורים שבלטו השנה יותר מהשאר

הישראליות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הישראליות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שנת 2023 שמסתיימת בקרוב הפתיעה לא מעטים שחזו לה עתיד עגום בכל הקשור למסחר בוול סטריט. בסוף 2022 רוב התחזיות היו להמשך המגמה השלילית בשוק המניות, על רקע צפי למיתון בארה"ב, ובהמשך השנה להתאוששות קלה שתביא לתשואה חיובית מתונה בשוק ההון האמריקאי. באשר לשוק ההנפקות, אחרי שנה שחונה ב־2022 בעקבות היעלמות הכסף הזול בשווקים, הצפי היה לחזרה לרמות נורמליות בשוק לקראת סוף השנה הנוכחית. 

פרויקט מיוחד | מדיור ועד כלי רכב ומשלוחים: אלה שינויי החקיקה והמס שצפויים להיכנס לתוקף
רגע לפני סוף השנה, מומחים ממליצים: כך תחסכו בתשלומי המס על רווחי ההון שלכם
שפל של 9 שנים: היקף המיזוגים והרכישות של חברות ישראליות נחתך בחצי ב-2023

בסופו של דבר, שנת 2023 מסתיימת עם עליות נאות ואף מרשימות במדדים המובילים בוול סטריט: מדד דאו ג'ונס עלה מתחילת השנה כ־10%, מדד S&P 500 טיפס מעל 20% ומדד נאסד"ק קפץ בכמעט 40% (כל הנתונים נכונים ל־11.12). בשוק ההנפקות הראשוניות (IPO), למרות עלייה ביחס ל־2022 ומספר הנפקות בפרופיל גבוה, עוד לא חזרנו לרמות של שנים קודמות ובוודאי לא של שנת השיא 2021.

בוול סטריט נסחרות כיום מעל 100 חברות ישראליות ובעלות זיקה לישראל, רובן מתחומי הטכנולוגיה השונים. אלה שלוש חברות שבלטו במהלך השנה החולפת:

אלטק מרוויחה מעימותים

אלטק  מפתח־תקווה היא חברה ותיקה, שהוקמה לפני למעלה מ־50 שנה ונסחרת בנאסד"ק כבר מ־1997. לפני כעשור רכשה חברת ניסטק של יצחק ניסן את השליטה באלטק מאיש העסקים יוסי מימן, לפי שווי של 9.5 מיליון דולר. כיום נסחרת החברה בשווי של 88 מיליון דולר, ואת 2023 היא מסיימת עם תשואה תלת־ספרתית: זינוק של 261% ממחיר של כ־4.1 דולרים לכמעט 15 דולר.

אלטק מייצרת מעגלים מודפסים, שהם רכיב בכל מערכת אלקטרונית. היא פונה בעיקר לשוקי הביטחון והמכשור הרפואי ונהנית מרוח גבית בתעשייה, כפי שמספר המנכ"ל אלי יפה: "60% מהפעילות שלנו היא בשוק הביטחוני, שהוא שוק תוסס". בין היתר משולבים המעגלים המודפסים של אלטק במערכת כיפת ברזל.

גורם נוסף הוא מגמת ה־shift back - מעבר מייצור במדינות המזרח למערב, מטעמי ביטחון. "אין כיום מספיק כושר ייצור במערב, לכן יש גל ביקושים עצום, ומעבר לכך השוק גם צומח", אומר יפה. השוק הרלוונטי לאלטק צומח ב־9.8% בשנה, ובשלושת הרבעונים הראשונים של השנה החברה צמחה יותר מהשוק, ב־17.8% (להכנסות של 34.4 מיליון דולר). יפה מציין עוד מספר גורמים שפועלים כיום לטובת החברה, בין היתר מחירי חומרי הגלם, שער החליפין, פחות קושי בגיוס עובדים והפעילות של אלטק בהודו - שהיא שוק חזק.

אלטק מעסיקה כ־330 עובדים, רובם בישראל, והיא דיווחה לאחרונה שפעילותה לא נפגעה מהמלחמה. על העלייה במניה השנה אומר יפה: "אני עובד בשביל החברה, לא המניה, ושמח שסוף־סוף יש הכרה בשוק ההון לעבודה הקשה שלנו".

סטיקספיי צניחה כואבת מהחלל

בין כל מניות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בוול סטריט, ישנן שלוש שאיבדו מתחילת השנה כמעט את כל שוויין, עם תשואה שלילית של יותר מ־90%. המשותף לשלושתן הוא גם העובדה שהגיעו לשוק הציבורי באמצעות מיזוג עם חברת SPAC, לאחר שהטרנד כבר דעך. מדובר בחברת אבטחת הסייבר האב סקיוריטי , רשת האירוח  סלינה  וחברת סטיקספיי , העוסקת בתחום תקשורת הלוויינים. סטיקספיי איבדה 95.4% עד כה השנה ונסחרת בשווי של 29 מיליון דולר. החברה הפכה לציבורית באוקטובר 2022, לפי שווי של 365 מיליון דולר. ביום המסחר הראשון מנייתה זינקה במאות אחוזים, ותוך זמן קצר זינקה לשיא של מעל 50 דולר, שלא החזיק מעמד.

מתחילת 2023 הספיקו לכהן כמנכ"ל החברה שלושה - התחיל את השנה דוד ריפשטיין (שנכנס לתפקיד מספר חודשים קודם לכן עם פטירת המנכ"ל־המייסד, יואל גת ז"ל), המשיך עידו גור שכיהן 4.5 חודשים וכיום מנהל אותה ניר ברקן.

לפני כמה חודשים הודיעה החברה על עסקה למכירת החברה הבת לחברה קנדית ב־40 מיליון דולר, שגם תשלם לסטיקספיי 20 מיליון דולר נוספים עבור רכישת שבבים למערכותיה. העסקה שוב הקפיצה את המניה, אך השווי שוב לא החזיק מעמד. לאחרונה קיבלה החברה אזהרה שאינה עומדת בתנאי המשך המסחר בבורסת ניו יורק.

אודיטי טק המהפך הושלם

שוק ההנפקות בוול סטריט עדיין מקרטע, אך שתי חברות ישראליות בולטות הונפקו במהלך השנה: חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט  הונפקה בפברואר לפי שווי של 2 מיליארד דולר ונסחרת ברמות דומות כיום; וחברת אודיטי טק, החברה האם של חברת האיפור איל מקיאג', הונפקה ביולי לפי שווי של כ־2 מיליארד דולר גם היא. לאחר תנודתיות במחיר המניה מההנפקה, זו רושמת כיום תשואה חיובית של כ־14%.

אודיטי טק  הייתה לפני כעשור חברת איפור כושלת, והיום היא ממותגת כחברת טכנולוגיה בתחום הביוטי וה־wellness, שפיתחה פלטפורמה טכנולוגית־צרכנית וחדשנית לדבריה. אודיטי טק פועלת בעיקר אונליין ומציעה ללקוחות להתאים לעצמם באופן אישי את האיפור, על בסיס מודלים של למידת מכונה.

ההנפקה ביולי בוצעה במחיר מניה גבוה מזה שאליו כיוונה החברה, על רקע הביקושים. לאודיטי טק הוזרם רק חלק קטן מהגיוס, כ־61 מיליון דולר, ובמקביל בעלי מניות בחברה מכרו מניות תמורת 362 מיליון דולר. מדובר במנכ"ל ובעל השליטה אורן הולצמן, שרכש את השליטה בחברה ב־12 מיליון שקל בלבד לפני כעשור, ויחד עם אחותו שירן הולצמן־אראל, שמכהנת כמנהלת המוצר הראשית, הובילו לרה־ארגון משמעותי בה; הולצמן מכר מניות תמורת מעל 200 מיליון דולר, וקרן L Catterton של לואי ויטון מכרה גם היא חלק ממניותיה.

מאז ההנפקה המניה נסחרה בטווח מחירים שבין 25.5-55.4 דולר, וכיום שווי השוק של אודיטי הוא כ־2.2 מיליארד דולר. בשלושת הרבעונים הראשונים השנה הכנסותיה צמחו ב־60% ל־411 מיליון דולר והרווח הנקי יותר מהוכפל ל־53.4 מיליון דולר. לפי נתוני yahoo finance, האנליסטים המסקרים את אודיטי מעריכים שהמניה תעלה עד כדי 18% מהמחיר הנוכחי.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח