גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה של הודו: מה לעשות אם החות'ים יסגרו להם את נתיבי השיט

לאחר שהציגה עמדה פרו־ישראלית, הצטרפה הודו לחברות האו"ם שקראו לנו להגיע להפסקת אש ● ככה זה כשהכלכלה החמישית בעולם לא מצליחה, ואולי אינה רוצה, להתאים את הפרופיל הדיפלומטי לכוחה הגדל ושואפת לידידות קרובה עם רוסיה ועם ארה"ב, עם איראן ועם ישראל

בנימין נתניהו עם ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי / צילום: קובי גדעון-לע''מ
בנימין נתניהו עם ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי / צילום: קובי גדעון-לע''מ

הודו כל כך קרובה, אבל לפעמים היא כל כך רחוקה. היא שוכנת מן הצד המזרחי של הים הערבי, אבל לא פעם נדמה כי מה שקורה בצד המערבי של הים הזה כמעט אינו נוגע לה.

ארה"ב מקימה קואליציה, אך בשטח ספינות כבר נלחמות במל"טים החות'ים
אפילו ערב הסעודית נפגעת: האיום מחריף, האם ארה"ב תצא למלחמה?

כאשר פרצה מלחמת האזרחים של תימן, לפני תשע שנים, שרת החוץ של הודו בימים ההם הודיעה בסיפוק בחשבון הטוויטר שלה על הצלחתו של הצי ההודי לפנות את האזרחים ההודיים מתימן. היא השתוממה כאשר נשאלה לאחר מעשה מדוע להודו לא היה שום דבר להגיד על עצם המלחמה בתימן, ומדוע לא ניסתה למלא תפקיד ביישובה. במונחים אסטרטגיים, תימן נמצאת כמטחווי קשת מהודו. חצי האי ערב הוא חלק מתחום האינטרסים המיידיים שלה.

התפקיד המדיני המוגבל של הודו במזרח התיכון מראה את המידה שבה הודו אינה מצליחה, ואולי אינה רוצה, להתאים את הפרופיל הדיפלומטי שלה לעליית משקלה הכלכלי. במספרים נומינליים, היא הכלכלה החמישית בגודלה בעולם, לפני בריטניה, צרפת ואיטליה. במספרים ריאליים, על יסוד השוואה של כוח הקנייה, הודו נמצאת במקום השלישי. השפעתה הישירה על הדיפלומטיה אינה ניתנת כמובן לחישוב, אבל ספק אם היא משתווה לזו של נורווגיה.

הצי ההודי הוזנק

בסוף השבוע שעבר, הצי ההודי הוזנק כדי לנסות ולהציל ספינה נושאת דגל מלטה, שהפליגה בים הערבי, כנראה לעבר ים סוף. שודדי ים סומליים השתלטו עליה, וביום א' היא נראתה מתקרבת אל החוף הסומלי. לפי התקשורת ההודית, ספינת מלחמה של הודו התקרבה אליה וצילמה אותה, אבל לא היה כל סימן שבדעת ההודים לנסות ולחלץ אותה מידי חוטפיה.

כותרת בעיתון הודי בולט מ־11 באוקטובר. ''מודי לנתניהו: הודו עם ישראל בשעה הקשה הזו''

ב-13 בדצמבר, החות'ים ירו שני טילים לעבר מכלית אשר נשאה דלק מטוסים שזוקק בהודו. סירת מנוע של החות'ים גם התקרבה לספינה. אומנם היא לא נשאה דגל הודי, אבל עצם ההתקפה מאיימת על נתיבי השיט של הודו. הים הערבי ותעלת סואץ מכילים את רוב היבוא והיצוא שלה, כולל 80% מהנפט שהיא צורכת.

אף על פי כן, הדיבורים על כוח משימה בינלאומי שיבטיח את הכניסה הדרומית לים סוף פוסחים לפי שעה על הודו. הים הערבי רחוק מאוד מלהיות אגם הודי, או אפילו תחום השפעה הודי, בוודאי לא באופן שבו סין תובעת הגמוניה בים סין הדרומי, למשל. ביטוי מסוים למצב העניינים הזה הוא המקום השולי לחלוטין שעיתוני הודו מקדישים לאיום על חופש השיט. צריך להתאמץ כדי למצוא את השמות "תימן" או "חות'י" בעיתוני הודו. אין מנוס מלהניח שהממשלה בדלהי אינה להוטה להטעים את החומרה הפוטנציאלית של המשבר.

הודו נמנעת ולא נמנעת

המזרח התיכון, או "מערב אסיה" כפי שההודים מעדיפים לכנותו (בצדק קרטוגרפי גמור), הוא אזור שההודים משתדלים להימנע מלהביע עליו דעות פומביות, לפחות ב-30 השנה האחרונות, מאז כוננו יחסים מלאים עם ישראל ופיתחו יחסים אסטרטגיים הדוקים איתה. בדיוק מן הטעם הזה, משקיפים הופתעו מן התגובה הפרו-ישראלית התקיפה של ראש הממשלה נרנדרה מודי לאחר שבעה באוקטובר. בסוף אוקטובר הודו סירבה להצטרף אל הצעת החלטה בעצרת הכללית של האו"ם לטובת הפסקת אש חד-צדדית.

אבל ב-13 בדצמבר, הודו הצטרפה אל רוב עצום של חברות האו"ם בהצבעה לטובת הפסקת אש מיידית. נציג הודו נמנע מלהסביר את השינוי, והסתפק בהבעת סיפוק מההצלחה לגייס הסכמה כה רחבה ו"להשמיע את הטון ההולם". בעיתונות ההודית היה אפשר למצוא הבעות סיפוק.

ספק אם צריך לראות בהצבעה ביטוי לשינוי מדיניות. מפלגת השלטון הלאומנית-דתית של הודו, הידועה בראשי התיבות BJP, היא בעלת רקורד רב-שנים של ידידות כלפי ישראל.

BJP חזקה אולי ממה שהייתה מאז ומעולם. החודש היא רשמה שורה של ניצחונות מרשימים בבחירות בשלוש מדינות חשובות. שתיים מהן היו מקודם בשליטת האופוזיציה. הבחירות הכלליות ייערכו בעוד חצי שנה ופחות. נראה שנרנדרה מודי לא יתקשה להתחיל את תקופת הכהונה השלישית שלו.

הוא פוליטיקאי מחונן ונואם בחסד. דוברי הלשון ההינדית, המתרכזים במדינות הצפון, מתקשים לעמוד בקסמיו. הדרומיים, הדוברים לשונות מקומיות, נוחים פחות להתלהב. אבל הודו נשלטת מן הצפון.

אוהבת (כמעט) את כולם

מדיניות החוץ ההודית מיוסדת פחות או יותר על שני צירים: אחד הוא האינטרס העצמי, הנובע מיחסי מסחר קרובים; שני הוא הניסיון ליצור מגן אסטרטגי, מפני איבתן הפעילה או הפוטנציאלית של סין ושל פקיסטן.

הציר הראשון מעמיד את יחסי הודו עם העולם החיצון על בסיס דו-צדדי, ארץ אחר ארץ. היא רואה עצמה חופשית לחתור לידידות קרובה עם רוסיה ועם ארה"ב, או עם איראן ועם ישראל. שתיהן בוודאי חורקות שיניים, אבל עושות כן באופן דיסקרטי, כי הודו חשובה מכדי לנהוג בה בחוסר נימוס. איראן הודיעה בשבוע שעבר כי תפטור אזרחים הודים מאשרות כניסה.

מודי אוהב לחזור על הביטוי "ארצנו תחילה". כלומר, הודו של מודי, בניגוד לזו של מנהיגיה הראשונים, אינה סנטימנטלית. לכן היא נמנעה מלגנות את רוסיה על פלישתה לאוקראינה, ושתתה לרוויה נפט רוסי זול.

אבל מדאיגים את הודו הקשיים ביחסיה עם סין, שהביטוי המובהק שלהם הוא המתח לאורך הגבול הארוך על הרי ההימליה. הוא מזכיר להודו את מלחמת הגבול שלה עם סין לפני 60 שנה, שעלתה לה בשטח הגדול מזה של מדינת ישראל.

התיזו גז צהוב

החשש מסין הוא סיבה מרכזית להתקרבות הודו אל ארה"ב. בתחילת אוקטובר הכריז שר החוץ של הודו, כי היחסים בין השתיים הם "הטובים ביותר מאז ומעולם", והן רואות זו את זו כ"שותפות רצויות מאוד".

אבל מאז פרץ משבר דיפלומטי עם תוצאות לא חזויות, בעקבות מעצרו של אזרח הודי, החשוד שניסה לגייס סוכן אמריקאי כדי לרצוח פעיל אופוזיציה הודי מן הדת הסיקית.

חמישה צירי קונגרס אמריקאים ממוצא הודי קיבלו בסוף השבוע שעבר תדרוך מיוחד מממשל ביידן על מהלך החקירה, ויצאו מודאגים מאוד מהשפעתה על עתיד היחסים.

הודו הבטיחה לחקור את העניין עד תום. רצינות כוונתה תצטרך לעמוד במבחן. הודו אומרת שהיא קורבן לטרור בינלאומי, וקיצונים סיקיים על אדמת צפון אמריקה מאיימים על שלומה. היא סובלת גם מטרור פנימי.

בשבוע שעבר פרצו שני בני אדם אל מליאת הפרלמנט ההודי והתיזו גז צהוב על סביבתם. נראה שהם התכוונו רק למחות. אבל קלות כניסתם הטילה תדהמה על הודו. בשביל הודו זו הייתה תזכורת מועילה על פגיעות ועל סכנה. זה המגרש הביתי של נרנדרה מודי. שם הוא תמיד מנצח.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות