גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קולורדו לא הצביעה זה 20 שנה לטובת רפובליקן, עכשיו היא אוסרת על טראמפ להתמודד בבחירות לנשיאות

תיקון נשכח לחוקת ארה"ב אסר לפני 155 שנה על כל מי שניסו לחתור תחת החוקה להחזיק בכהונה ציבורית כלשהי ● בית המשפט העליון של קולורדו מחיל אותו על טראמפ ● הדבר בא על רקע הסלמה רטורית מסוכנת במערכת הבחירות וסקרים איומים לביידן, כשאפילו הצעירים נוטשים אותו (ואת ישראל) בהמוניהם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Charlie Neibergall
דונלד טראמפ / צילום: ap, Charlie Neibergall

במרץ 1867, הקונגרס ה-40 של ארה"ב התכנס למושב הפתיחה שלו. זה היה הקונגרס הראשון שנבחר לאחר מלחמת האזרחים. שורה של מדינות מורדות עדיין לא חזרו אל חיק הברית, אבל הן שלחו נציגים אל הקונגרס. 

ביידן ונתניהו קוראים את סקרי דעת הקהל האיומים זה של זה - ומסירים את הכפפות
ביידן עסוק בישראל ובאוקראינה, וזה עשוי לעלות לו בנשיאות

הסנאטורים תומכי הברית לא האמינו למראה עיניהם, כאשר ראו את הדרומיים נכנסים אל מליאת הבית. אחד מהם, ממדינת ג'ורג'יה, היה אלכסנדר סטיבנס. בארבע שנות מלחמת האזרחים, סטיבנס היה סגן הנשיא של מדינות הדרום. הוא היה מליץ-היושר המובהק של העבדות ואידאולוג של עליונות גזעית לבנה. רוב הנוכחים חשבו שהוא ראוי להיתלות על העץ הגבוה ביותר בוושינגטון. הם חרקו שיניים וקמצו אגרוף. הוא לא ייכנס, הם אמרו, והצביעו מיד לאסור את השבעתם של הדרומיים. 

הם גם גמרו אומר למנוע חזרה של המעמד הזה. התחילה פעולת חקיקה, אשר הניבה שנתיים אחר-כך את התיקון ה-14 לחוקת ארה"ב. סעיף 3 בתיקון ההוא קבע כי כל מי שמרדו בארה"ב או חתרו תחת חוקתה לאחר שנשבעו לה אמונים, לא יורשו לשרת בשום כהונה בסנאט, בבית הנבחרים, בחבר האלקטורים הבוחרים את הנשיא או "כל כהונה, אזרחית או צבאית", בממשלה הפדרלית או בממשלתה של כל אחת מן המדינות.

הסעיף הזה מעולם לא הוחל - עד אתמול (ג') לפנות ערב, כאשר בית המשפט העליון של מדינת קולורדו החיל אותו על דונלד ג'ון טראמפ. הוא קבע כי מאחר שטראמפ הרים את נס המרד (insurrection) נגד חוקת ארה"ב, הוא אינו רשאי להתמודד על הנשיאות במדינת קולורדו.

זו הייתה פסיקה לא צפויה, שהתקבלה ברוב זעום, ארבעה נגד שלושה - אבל יש לה פוטנציאל כלשהו לזעזע את מהלך הבחירות לנשיאות, עשרה חודשים וחצי לפני יום ההצבעה הכללית ושלושה שבועות לפני הסיבוב הראשון של הבחירות המקדימות (במדינת אייווה).

גם אם קולורדו לא תרשה לטראמפ להתמודד, סיכוייו להיבחר יעמדו בעינם. קולורדו לא הצביעה זה 20 שנה לטובת רפובליקן. בבחירות של 2020 ג'ו ביידן ניצח בה בהפרש של 14%. אבל אין כמעט ספק שטראמפ יערער בבית המשפט העליון בוושינגטון. אם בית המשפט יפסוק נגד טראמפ (קצת קשה להאמין), תיפתח הדרך בפני מדינות נוספות לנסות ולמנוע את התמודדותו.

"להרעיל את הדם"

בארץ כה מפולגת, שסועה ומקוטבת, כמעט אין צורך להתפלא על איזושהי התפתחות המעמידה בספק את שלומה של המערכת הדמוקרטית. אנחנו נמצאים בעיצומה של שנה, שכמעט שום לשון הפלגה לא תהיה מפליגה מדי כדי לתאר את הדרמטיות שלה.

בשתי המפלגות הגדולות נשמעות הזהרות כי זו "ההזדמנות האחרונה" לתקן מסלול. הרטוריקה היא חסרת תקדים לחלוטין. השבוע, טראמפ הזהיר כי ההגירה לארה"ב מאיימת "להרעיל את הדם" האמריקאי. זמן קצר קודם הוא הכריז כי הסכנה הגדולה לשלומה של ארה"ב אינה נובעת מצד אויבים חיצוניים, אלא באה "מבית"; הוא אמר כי יריביו הפוליטיים הם טפילים מזיקים ("vermin", שמקובל לתרגם "שרצים") שצריכים ביעור.

היו לו הזדמנויות לחזור בו או לצנן את הלהט, אבל הוא חזר על הביטויים האלה לפחות פעמיים בחודש האחרון. זו לשון הגזורה במישרים מכתבי היטלר ומוסוליני, אבל היא מקוממת בעיקר פוליטיקאים ופרשנים מן השמאל. אין כל סימן שהיא גרעה אף כמלוא הנימה מן התמיכה בטראמפ.

סקרי הימים האחרונים מראים כי טראמפ ביסס יתרון ארצי קטן אך סולידי על ביידן; ויתר על כן, הוא ביסס יתרון גדול עוד יותר במדינות-המפתח, שבהן, ובעיקר בהן, יוכרעו הבחירות לנשיאות. קולורדו אינן אחת מהן. מקובל להניח שיש שבע מדינות קריטיות, שההפרשים בהן היו כה קטנים בשני הסיבובים הקודמים, עד ששינוי קל יהפוך את היוצרות.

לא ירידה אלא קריסה

הסקרים מבשרים רעות לביידן, לא רק במניין הקולות אלא גם בשיעורי הסלידה והתרעומת כלפיו, אפילו מצד פלחים דמוגרפיים המצביעים היסטורית לטובת מועמדי המפלגה הדמוקרטית. סקר עוצר נשימה ב"ניו יורק טיימס"הראה אתמול כי צעירים בני 18 עד 29 תומכים בטראמפ בהפרש של 6%. ביולי, ביידן נהנה מיתרון של 10% בין הצעירים האלה; ולפני שנה, יתרונו עמד על 21%. זו תוצאה מדהימה. משתמעת ממנה לא סתם ירידה אלא קריסה. אם התוצאה הזו נכונה, ואם היא תעמוד בעינה - סביר לטעון שאין לנשיא כל סיכוי לחזור ולהיבחר.

מדוע מתרחשת הקריסה הזו? אין מנוס מלהניח כי היא קשורה, לפחות בחלקה, במלחמה בעזה. צעירי אמריקה לא השתוו לזקניהם בשיעורי האהדה לישראל עוד לפני המלחמה; אבל מאז המלחמה, ולנוכח צילומי הזוועה הבאים מעזה, הצעירים פונים עורף לישראל בהמוניהם. הם זוקפים את ייסוריהם של העזתים לחובת תמיכתו של הנשיא בישראל. זה חוזר ומתאשר בשורה של סקרים.

"ביידן לא אוהב את הסקרים", הכריזה השבוע כותרת ראשית ב"וושינגטון פוסט". זה היה סיכום קצת אלמנטרי של כתבה על אובדן העצות, ואולי אובדן העשתונות, במחנה ביידן. הנשיא אינו מבין מדוע הוא אינו מקבל אשראי על הישגיו הלא-מבוטלים, ומדוע המצביעים מחמירים איתו בעניינים ששליטתו בהם מוגבלת. למשל, רוב המצביעים מעל גיל 29 מעדיפים את ישראל על הפלסטינים, אבל הם מטילים דופי, ברוב עצום, באופן שבו ביידן מטפל במלחמת עזה.

להציל את אוקראינה

בינתיים, בהתקרב חגי סוף השנה, מתמוסס והולך הדגש החשוב ביותר של מדיניות החוץ האמריקאית בשנתיים האחרונות: הניסיון להציל את אוקראינה מציפורני רוסיה.

הנשיא לא השכיל להגיע לפשרה עם הרפובליקאים בקונגרס. הוא אינו מצליח לקבל את הסכמתם לחבילת סיוע רבת-מיליארדים לאוקראינה (וגם לישראל, מפני שהוא עומד על כריכתן יחד), והוא עצמו מודה כי עיניו של ולדימיר פוטין אורו בימים האחרונים לנוכח המבוי הסתום בקונגרס. נשיא רוסיה חוזר ומדבר על ניצחון, והסתתרות משאביה של אוקראינה מעניקה סבירות גוברת להתרברבויותיו.

על זה צריך להוסיף את הסתבכותה של משפחת ביידן (הנשיא, אחיו ושני ילדיו) בחקירה משפטית בבית הנבחרים. יש סיכוי מסוים שהחקירה תסתיים בהעמדתו למשפט במליאת הסנאט.

כל זה אינו משתווה לצרותיו המשפטיות של טראמפ, שנאבק עד אתמול בארבעה בתי משפט, ועכשיו הוא נאבק בחמישי. מהסתבכותו של טראמפ נובע הסיכוי היחיד של ביידן לחזור ולהיבחר. אנשי הנשיא נאחזים בתקדימים היסטוריים כדי לטעון כי ביידן עדיין יכול להתאושש.

אין צורך להניח שהסקרים - איומים ונוראיים ככל שיהיו - מכתיבים אוטומטית את מדיניות ביידן במזרח התיכון ומסבירים את הסתייגויותיו הפומביות משיטות הלוחמה של ישראל בעזה. אבל יש צורך להכיר בכך שישראל מאבדת גובה בדעת הקהל האמריקאית, במהירות ובהיקף שלא היו עולים על הדעת לפני פרעות חמאס.

ישראל ואוקראינה מתפללות עכשיו, או צריכות להתפלל, לשלומו הפוליטי של הנשיא ביידן. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה