גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל נפגעת אבל גם מצרים ולבנון: הבכיר שמעריך כי האיום החות'י רק מתעצם

"ישראל עדיין פתוחה לסחר אך חברות השיט בוחנות את נתיבי השיט אליה", אומר ג'ושוע האטצ'ינסון, מנכ"ל חברת האבטחה הימית אמבריי, שתקיפות החות'ים הפכו אותה לכתובת עבור חברות ספנות למיפוי הסיכונים הימיים ● בראיון לגלובס הוא מזהיר: "האיום עלול להתפשט"

ג'ושוע האטצ'ינסון, מנכ''ל אמבריי / איור: גיל ג'יבלי
ג'ושוע האטצ'ינסון, מנכ''ל אמבריי / איור: גיל ג'יבלי

רצף המתקפות של המורדים החות'ים בים האדום, ומעין מצור שנוצר בנתיב השיט שבו עובר כ-12% מהסחר הימי, העלו לתודעה את חשיבות השמירה על חופש השיט. במסגרת זאת, מי שהפכה למקור הידע הבינלאומי על המתרחש היא חברת הביטחון הימי "אמבריי".

שאלות ותשובות | מי בפנים ומה תהיה תגובת החות'ים? כוח המשימה הבינ"ל יוצא לדרך
ניתוח גלובס | החיסול בסוריה והמנגנון שמחזק את השלטון באיראן, אך מרסק את כלכלתה
יואב קרני, פרשנות | התעלומה החדשה בים הערבי: מה איראן והחות'ים רוצים מהודו, שסבלנותה פוקעת

החברה הבריטית, שנוסדה ב-2010, ומקום מושבה ברות'רווס, היא מומחית עולמית למתן שירותים ביטחוניים ולניהול סיכונים ימיים. אמבריי אינה בעלת צי פרטי ביטחוני כמו אוניות מלחמה, אלא היא מספקת מענה ביטחוני, הן בכוחות פיזיים על ספינות והן באמצעים דיגיטליים, כולל מול האיום החות'י.

החברה בולטת בתחומה בשנים האחרונות, אך רצף המתקפות מאז חטיפת אוניית "גלקסי לידר" ב־19 בנובמבר, מיתג אותה בתור החברה שמספקת את המידע המהיר והמדויק ביותר על תקריות בכל המרחב המאוים: החל מהים האדום, דרך מפרץ עדן - ועד האוקיאנוס ההודי. אמבריי מהווה כיום מקור אמין עבור מיטב כלי התקשורת בעולם, באזור הימי הסבוך והמסוכן ביותר.

 

בראיון מיוחד לגלובס מספר מנכ"ל אמבריי, ג'ושוע האטצ'ינסון, על השפעות מתקפות החות'ים בים האדום על הסחר הימי העולמי, כיצד נפגע הסחר עם ישראל ומה הציפיות לעתיד.

"עד עתה ראינו השפעה קטנה על הסחר העולמי, תוך שחברות גדולות החליטו להפסיק את השימוש בים האדום", אומר האטצ'ינסון. "הרוב ממשיך לעבור". בשבוע שעבר, הודיעה הענקית הדנית מארסק כי היא "נערכת לחזרה" לים האדום. ניסוח מתפתל למדי עבור חברה שכאשר הפסיקה את השימוש בנתיב, הכריזה על כך ברמה המיידית. עם זאת, בעקבות רצף המתקפות האחרון הודיעה החברה שוב כי היא משהה את השיט באזור.

פגיעות כלכליות קשות במצרים ובלבנון

מנגד, חברה גדולה אחרת, הפג-לויד הגרמנית, הודיעה כי היא דבקה בעמדתה שלא לשוט בים האדום. בימים האחרונים נפגעו אוניות MSC יונייטד ומארסק האנגז'ו שהותקפה פעמיים תוך יממה. בד בבד, יש ספינות שמצאו פתרון אחר: הן כותבות במשיב המיקום שלהן "ללא קשר לישראל", במטרה שהחות'ים לא יתקפו אותן.

מבחינת אירופה, ולא רק ישראל, הימנעות ענקיות הספנות מהים האדום ותעלת סואץ היא קריטית. לפי ניתוח S&P גלובל, 14.8% מכל היבוא של מדינות אירופה, המזרח התיכון וצפון אפריקה ממדינות אסיה והמפרץ מגיע מהים. מנגד, רק 8.6% מהיבוא לאסיה ולמדינות המפרץ מאירופה, המזרח התיכון וצפון אפריקה הגיע מהים.

המשמעות של אותה הימנעות ממעבר בבאב אל־מנדב ועיקוף דרך כף התקווה הטובה היא תוספת של כ־14 ימים. מבחינת עלויות, כפי שפורסם בגלובס, מחיר מכולת 20 רגל של מארסק מנמל שנחאי לישראל זינק מכ־1,600 דולר לכ־7,600 דולר, ובצים ההתייקרות הייתה מכ־2,200 דולר לכ־4,000 דולר.

בכל הנוגע לנמלים בישראל, אלו נפגעו מאוד - ובפרט נמל אילת. הנמל הדרומי קלט באוקטובר כ־9,000 מכוניות בלבד, לעומת כ-37-47 אלף מכוניות שנקלטות מדי רבעון. כלומר, אותה השפעה הייתה מעצם פרוץ המלחמה, ועוד לא בגלל השפעה חות'ית ניכרת.

כיצד המצב משפיע על הסחר עם ישראל ועם צים?
"אני בטוח שישראל ממשיכה לקבל סחר ימי, אבל הנתיב עשוי להיבחן מחדש", מסביר מנכ"ל אמבריי. "התחזית בנוגע לנושא סבוכה, בהתחשב באיומים הגוברים על מי שסוחרים עם ישראל, מצד איראן, חיזבאללה, חמאס והחות'ים. אני לעולם לא אשתמש במושג מצור משום שמשמעותו כי כל התנועה הימית הפסיקה. קווי מכולות ימשיכו לבחון את תנועת הסחר, אבל המידע הימי מבהיר כי ישראל היא עדיין פתוחה מאוד לסחר".

ישראל רחוקה מלהיות המדינה היחידה שנפגעת ממתקפות החות'ים. בראש ובראשונה ישנה מצרים, שרכיב תעלת סואץ מהווה כ־2% מהתמ"ג שלה. נתונים ברורים על היקף הספינות שהסיטו את נתיביהן לכף התקווה עדיין לא התקבלו, מאז שתשע ענקיות הספנות, שחולשות על כ־75% משוק ההובלות הימיות, הודיעו על הפסקת השימוש בים האדום.

נפגעת נוספת היא לבנון, מדינה שכלכלתה קרסה מזמן. לפי נתוני מינהל המכס בביירות, היקף היצוא החקלאי של לבנון צנח כבר בשנה שעברה בכ־24% לכ־756 מיליון דולר. מנגד, כ־14% מיבוא המזון למדינה (כ־2.67 מיליארד דולר) מגיע מסין, כלומר, בדיוק מהנתיב שכיום נמצא במצב בעייתי בשל החות'ים. לבנון תלויה באותו נתיב גם עבור היצוא, שהיעד המרכזי שלו הוא איחוד האמירויות.

"הפגיעה במדינות המזרח התיכון היא בעיה סבוכה, משום שאנחנו מעריכים שמצרים וערב הסעודית כבר נפגעו", אומר האטצ'ינסון. בצל השפעות הפחתת הפקת הנפט שהובילה ריאד בשיתוף פעולה עם רוסיה במסגרת קרטל אופ"ק+, בנק BNP פאריבה העריך כי כלכלת ערב הסעודית תסיים את שנת 2023 במיתון (-0.3%). עם זאת, מתקפות החות'ים משפיעות לא רק על תנועת המכולות, אלא גם על תנועת הנפט, שמתבצעת בים.

רק בשבוע שעבר, מל"ט איראני תקף את המכלית Chem Pluto, כשהייתה במרחק של כ־400 ק"מ בלבד מהודו. זהו אירוע חמור מאוד לא רק מבחינת ההודים, אלא גם מבחינת הסעודים.

"המידע על ספינות ופעילותן זמין ציבורית"

אחת התופעות המטרידות לאחרונה הן שגם אם נראה כי הקמת הכוח להגנת חופש השיט בים האדום הפחיתה את מתקפות החות'ים, היא בשורה התחתונה לא הפסיקה אותן. "המידע על ספינות ופעילותן זמין ציבורית. לכן, המשימה של הבנה היכן הספינות, ולמי הן קשורות, אינה מסובכת. זו הפעם הראשונה שבקנה מידה גלובלי מופעל טרור ימי מסוג שכזה במטרה לפגוע בספינות".

אם כך, אילו אמצעי ביטחון חדשים ננקטים?
"החברות שבו לשימוש בכוחות ביטחון חמושים", מספר מנכ"ל אמבריי, שמציין כי חברות, בין השאר, גם משתמשות במוצר דיגיטלי של אמבריי בשם "גרדיאן", שמספק בטרם ההפלגה ותוך כדי ניתוח סיכונים, ניטור סכנות בדרך והתראות בזמן אמת. "לבסוף, תיאום עם כוחות הקואליציה הפועלים באזור הוא קריטי. מבצע פרוספריטי גרדיאן יצליח כשייושם באופן מלא".

עד כמה משמעותיים כוחות הקואליציה?
"אנחנו יודעים כי 20 מדינות הצטרפו, אבל רק 12 הוכרזו. כוח המשימה מספק מענים בהגנה אווירית. זה באמת חשוב במרחב פעילות גדול כל כך. עם זאת, אנחנו ממשיכים לראות ספינות נפגעות".

לסיכום, מהן ההתפתחויות שצפויות בקרוב?
"אני חושב שנראה את האיום הימי מתפשט מהים האדום אל האוקיאנוס ההודי, הים הערבי ואל המפרץ הפרסי - תוך שילוב אזור שלם של איום דינמי. אני מאמין שהחות'ים ימשיכו להתעצם, ולכן האיום על ישראל ועל אזרחי תימן יגבר".

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה