גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהוד ברק לא הביא את הבשורה ומשקיעי שחל מאבדים סבלנות

מניית שחל, חברת שירותי הרפואה מרחוק, צנחה ב־45% מאז נרשמה למסחר בנאסד"ק, לפני פחות משנה ● זאת על רקע קושי לחדור לשוק האמריקאי, למרות מינויו של אהוד ברק ליו"ר ● עידו נויברגר, ווליו בייס: "אשתדל לתרום מניסיוני לשיפור הממשק של שחל עם שוקי ההון"

אהוד ברק / צילום: איל יצהר
אהוד ברק / צילום: איל יצהר

חברת שירותי הרפואה מרחוק שחל  (SHL Telemedicine) החלה להיסחר בבורסת הנאסד"ק לפני תשעה חודשים. מאז היא לא ייצרה עניין רב בקרב המשקיעים האמריקאים, כשבד־בבד צנחה מניית החברה ב־45% ממועד הרישום למסחר. על רקע הירידה במניה ותוצאות עסקיות לא מרשימות, פנו לאחרונה שני בעלי מניות ותיקים בשחל בבקשה למנות דירקטורים מטעמם בחברה, שיעמדו לבחירה באסיפת בעלי המניות הבאה. מדובר בבית ההשקעות ווליו בייס שמחזיק ב־8.6% ממניות שחל, ובחברת דנבאר פיננסים שמחזיקה 4.4% ושבעליה מחזיקים בנפרד עוד 9.5% ממניות שחל. שחל מצדה פרסמה זימון לאסיפת בעלי מניות שתיערך ב־8 בפברואר, ובה יעלו להצבעה גם המועמדים לדירקטוריון מטעם שני הגופים, כששחל ממליצה להצביע גם בעדם. 

בדיווח שהעבירה ל־SEC, רשות ניירות הערך של ארה"ב, ציינה ווליו בייס כי שלחה לאחרונה מכתב לדירקטוריון שחל ובו הצעה למנות כדירקטור את עידו נויברגר, מנכ"ל ומייסד משותף בבית ההשקעות (לצד ויקטור שמריך). "עם למעלה משלושה עשורים של ניסיון בתפקידי ניהול בכירים, לנויברגר יש מומחיות ניהולית נרחבת בפיננסים ובשוקי ההון", נכתב במכתב המפרט את ניסיונו בתחומים כמו תכנון ויישום אסטרטגיות צמיחה, מיזוגים ורכישות, שינויים מבניים ועוד.

נויברגר עצמו אמר לגלובס כי "אנחנו מאמינים בשחל ובפוטנציאל הצמיחה שלה בישראל, בגרמניה ובארה"ב. שחל הגיעה להישגים משמעותיים מאוד בשלוש היבשות בהן היא פעילה, וכעת להערכתנו זה הזמן לתרגם את ההצלחות גם לדוחות הכספיים של החברה. אני, באופן אישי, אשמח להצטרף בקרוב לדירקטוריון החברה ולעזור להנהלתה להשיא את ערכה. אשתדל לתרום מניסיוני ומהיכרותי גם עם העולמות הפיננסיים בישראל ומחוץ לה, על מנת לשפר את הממשק של החברה עם שוקי ההון".

במקביל לבקשת ווליו בייס להעמיד את נויברגר לבחירה לדירקטוריון, גם דנבאר מבקשת כאמור למנות דירקטור בשחל. לפי הדיווח של דנבאר, היא שלחה מוקדם יותר החודש מכתב לדירקטוריון שחל בבקשה להעמיד להצבעה לדירקטוריון את ניר רוטנברג, פעיל ותיק בשוק ההון המכהן כדירקטור בדנבאר. "אם ייבחר, רוטנברג מתכנן ליצור קשר עם חברי הדירקטוריון וההנהלה בנוגע להזדמנויות הנוגעות להגברת הערך לבעלי המניות", נכתב בדיווח.

בראשות הדירקטוריון של שחל מכהנים שני יו"רים משותפים, יריב אלרואי, בן למשפחת המייסדים, שמוביל כיום את החברה לצד אהוד ברק - לשעבר ראש הממשלה ושר הביטחון. ברק (המשמש בתפקיד יו"ר גם בחברת הקנאביס הרפואי אינטרקיור) מונה לתפקידו בשחל לפני שנה וחצי, ואמר אז כי "בכוונתי להצטרף למימוש הצמיחה הגלובלית של שחל, בעיקר בארה"ב ובגרמניה, ולקחת חלק בפעילויות של צוות הניהול הבכיר של שחל כמובילה עולמית בתחום הטלרפואה".

אלא שבינתיים הצמיחה הגלובלית, ובארה"ב בפרט, מבוששת להגיע. במחצית הראשונה של 2023 רשמה שחל הכנסות של 29 מיליון דולר, כמעט ללא שינוי בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2022. חלק ניכר מהכנסותיה מגיע מישראל (21.6 מיליון דולר במחצית); ההכנסות בגרמניה היו 6.8 מיליון דולר; ובשאר העולם, כולל ארה"ב, הסתכמו ב־0.6 מיליון דולר בלבד.

בשורה התחתונה עברה שחל, בניהול ארז נחתומי, מרווח נקי צנוע במחצית הראשונה ב־2022 להפסד נקי של 2.1 מיליון דולר, והציגה EBITDA מתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 0.4 מיליון דולר, ירידה מ־3.1 מיליון דולר בתקופה המקבילה. עם פרסום הדוחות, שחל הדגישה את ההכנסות היציבות שלה, את ההשקעה בצמיחה עתידית, וציינה שהתקדמה בגרמניה עם השקת שירותים חדשים.

שווי של 135 מיליון דולר

שחל הוקמה בשנת 1986 על ידי משפחת אלרואי ויש לה כיום משרדים בתל אביב, מינכן וניו יורק. היא פועלת בתחום הרפואה מרחוק ומספקת ללקוחות מענה בזמן אמת באמצעות שילוב בין שירות אנושי של צוות מוקד רפואי, עם טכנולוגיות ניטור רפואי. היא מתמחה באבחון ומעקב אחר מדדים רפואיים, מזהה חריגות בהם ומגיבה בהתאם. במשך קרוב לשני עשורים נסחרת מניית שחל בבורסה השוויצרית, ובמרץ האחרון נרשמה כאמור למסחר גם בנאסד"ק, שם היא נסחרת לפי שווי של 135 מיליון דולר. החברה הצטרפה לנאסד"ק במטרה להרחיב את הגישה שלה למשקיעים בארה"ב ולייצר ערך לבעלי המניות, אך בינתיים זה לא קורה.

נציין כי בשנת 2015 הייתה שחל אמורה להימכר לתאגיד סיני תמורת קרוב לחצי מיליארד שקל, אך העסקה בוטלה לאחר שהתאגיד הרוכש התקשה לקבל את אישור הממשל הסיני להשלמתה. כעבור כמה חודשים, מספר משקיעים בחברה (אייל עופר, יזם ההייטק שלמה בן חיים ואיש הנדל"ן אלי אלרואי) מכרו במצטבר כ־30% ממניותיה לאשת העסקים הסינית קאי מנגקה, שמחזיקה נכון להיום 36.4% מהמניות.

עסקת המכירה שבוטלה ב־2015 הייתה אמורה להתבצע במחיר של 10.5 פרנק שוויצרי למניית שחל, ואילו העסקה למכירת מניות המשקיעים לאחר מכן נקבה במחיר נמוך יותר של 8.7 פרנק שוויצרי. כיום, מניית שחל נסחרת במחיר של 6.75 פרנק שוויצרי, לאחר שלפני שנתיים (נובמבר 2021) נסקה למחיר שהתקרב ל־20 פר"ש - כך שמדובר בירידה של 65% מהשיא.

ווליו בייס נכנסה להשקעה בשחל בשנת 2020. היא ומייסדיה השקיעו במצטבר 16.2 מיליון דולר ברכישת המניות שבידיה, במספר עסקאות שבחלקן מחיר המניה היה גבוה מהנוכחי. נכון להיום שווי המניות שבידי ווליו בייס הוא כ־11 מיליון דולר, הפסד "על הנייר" של כ־30% על ההשקעה בשחל. דנבאר פיננסים היא חברת השקעות ותיקה שנסחרה בעבר בבורסה בתל אביב. לאחרונה פורסם כי היא אחת המשקיעות בסטראט־אפ האינשורטק וסטו, חד קרן ישראלי שהתגלתה בו הונאה. מלבד קאי מגנקה, ווליו בייס ודנבאר, בעלי מניות בולטים נוספים בשחל הם בית ההשקעות מור, קרן ספרה והיו"ר המשותף אלרואי.

מגבלות הרפואה מרחוק

בשנים 2020-2021, עם פרוץ הקורונה, הגיעה גם שעתה היפה של הרפואה מרחוק (טלרפואה), כשניטור מטופלים בביתם הפך לצו השעה. הרפואה מרחוק נראתה לרגע גם ככלי האולטימטיבי להפחתת עלויות בסקטור הבריאות האמריקאי, שתקציבו התנפח מסיבות שונות. על הרקע הזה, צמיחתה של שחל בארה"ב נראתה מתבקשת. חברה ותיקה בעלת ניסיון של שנים בניטור חולים מרחוק וטיפול בהם בביתם, לכאורה עשרה צעדים לפני החברות האמריקאיות.

אלא שבהדרגה התגלו המגבלות של תחום הרפואה מרחוק, בעיקר במערכת הבריאות האמריקאית המבוזרת. חברות הטלרפואה לא היו מספיק מחוברות למערכת הבריאות הכללית, והן לא יכלו להציע שירות מלא. בנוסף, חלק מהחברות הציעו פתרונות טכנולוגיים מרשימים לחיבור בין רופאים למטופלים, אך גילו שהללו אינם נותנים ערך מוסף רב על פני שיחת וידאו טלפונית או בזום. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק