גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל המלחמה, רשות האסדרה משלימה מהפכה בחוקי הרגולציה בישראל

אל תתנו לשם המשמים לבלבל אתכם: "המדריך הממשלתי לגיבוש הרגולציה", שפרסמה הממשלה בעיצומה של המלחמה, משנה סדרי עולם ברגולציה הישראלית ● מי ייהנה מזה?

רשות האסדרה משנה סדרי עולם ברגולציה הישראלית / צילום: Shutterstock
רשות האסדרה משנה סדרי עולם ברגולציה הישראלית / צילום: Shutterstock

הכותב הוא שותף במחלקת משפט מינהלי ורגולציה במשרד עורכי דין פירון

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס שהתקיימה לאחרונה, תפסה בעיית הרגולציה והבירוקרטיה, במיוחד על רקע המלחמה, מקום מרכזי וזכתה לתהודה רבה. עופר ינאי, יזם ויו"ר נופר אנרגיה, אמר לעורכת גלובס, נעמה סיקולר, כי צמיחה של פחות מ-5% בישראל היא כישלון הנובע מרגולציה. גם דלית רביב, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים, אמרה שחייבים לשחרר את הבירוקרטיה כדי לאפשר ליזמים לקדם המדינה.

רשות האסדרה מנסה לשנות את האופן שבו כותבים רגולציה. האם היא תצליח?
שאלות ותשובות | באיזה רוב באמת נפסל חוק הסבירות, ומה הממשלה תעשה כעת?

בתוך כך, לפני ימים אחדים, פרסמה רשות האסדרה הממשלתית את המדריך הממשלתי לגיבוש הרגולציה ולהערכת השפעותיה. מאחורי השם המשעמם והאפרורי הזה, נגלית רפורמה ענקית בדרך בה מגבשים רגולציה בישראל, בביקורת עליה וחשוב מכל - בכלים שיהיו לבעלי העניין המפוקחים והמושפעים ממנה להתמודדות איתה, כבר עוד לפני שתהפוך להנחיה מחייבת.

הרגולטורים, שמאז ומעולם היו עצמאיים לקבוע הנחיות לפי מיטב שיפוטם המקצועי, והביקורת השיפוטית עליהם הצטמצמה למקרים נדירים וחריגים, איבדו במהלך זה את שליטתם הבלעדית לרשות האסדרה. מעתה והלאה הם יהיו מחויבים לאמות-מידה ולהוראות המוכתבות על־ידי רשות האסדרה ונתונים לפיקוח שלה. הכי חשוב - הרגולטורים, בבואם לגבש רגולציה חדשה או לשנות ישנה, יהיו מחויבים בהתייעצות עם ארגונים וחברות שהם בעלי העניין באותה רגולציה, בתחומים כמו תחבורה, בנייה, השלטון המקומי, בריאות, אנרגיה, תקשורת, ביטוח, חקלאות, הסביבה ועוד.

אלה הן חדשות דרמטיות לגורמים המפוקחים באשר הם. לראשונה הם הופכים לחלק אינטגרלי מתהליך היצירה של הרגולציה. לא עוד קשרים, פרוטקציות, טובות ותחנונים מצד המפוקח לרגולטור כדי לקבל את יומו בפניו - אלא עיגון בדין של זכות בעל עניין להישמע וחובת הרגולטור לשמוע, והכל תוך כדי גיבושה, לפני שהפכה לתוצר מוגמר ומחייב. כך יוכל המפוקח להביא לידי ביטוי מידע שיש לו על הפעילות המפוקחת ועל השפעות הרגולציה - פרי יכולתו לנתח ולעבד את המידע המקצועי - לעתים לא פחות טוב מאשר הרגולטור עצמו.

המדריך נולד מחוק עקרונות האסדרה שהתקבל בשלהי הממשלה הקודמת. שניהם עברו, שלא בצדק, כמעט מתחת לרדאר, על אף חשיבותם למשק ולכלכלה הישראלית כמשני סדרי בראשית בתחום הרגולציה. רשות האסדרה יצרה כלי עבודה עוצמתי לקידום רגולציה איכותית, המושתת על מקצועיות ויעילות. הכלי מעניק, לראשונה, זכות טיעון לבעלי עניין הנתונים לפיקוח אותה רגולציה כבר בתהליך כתיבתה, עוד בטרם תהפוך להנחיה מחייבת. כפועל יוצא, יחסי מפקח-מפוקח בישראל הולכים לעבור שינוי מהותי כבר בעתיד הקרוב מאוד.

לראשונה, כל תהליכי הרגולציה הישראלית ייחסו תחת קורת-גג אחת

לפי ארגון ה-OECD, יש בישראל למעלה מ-200 רגולטורים. ניסיון העבודה מולם מעלה שלא אחת, הסמכויות ביניהם חופפות. לעתים רבים מהם פועלים במקביל וללא תיאום, מה שפוגע באיכות הרגולציה. העלויות המוטלות על המגזר העסקי לצורכי העמידה בדרישות הרגולציה אינן מובאות בחשבון בתהליכי הגיבוש שלה, ולא מוצגות חלופות פוגעניות פחות ויעילות יותר. לעתים הרגולטור לא משקלל את עלויות הציות ואף אדיש להן. כפועל יוצא, לעתים מתקבלת רגולציה מחמירה ולא יעילה, אשר משיתה עלויות גבוהות המתגלגלות בסופו של דבר אל הציבור.

בעבר לא היה תהליך אחיד ושיטתי לגיבוש הרגולציה בכל הרשויות, מבחינת תוכנה והגשמתה את המדיניות. כדי ליצור, לבטל או לשנות רגולציה, היה צריך לפעול לפי הפרוצדורות הרגילות של המשפט המינהלי. כך, לאחר קבלת החלטה של הגורם המוסמך, טיוטת חוק, תקנה או צו, מועברים לבחינה משפטית ממשלתית ולניסוח, ולאחר מכן לחתימה ולפרסום. רגולטור יכול היה לגבש את הרגולציה בלי לנתח בעיה, בלי לבצע השוואת חלופות. לא היו קווים מנחים או כללים אחידים ומחייבים לגיבושה. היו תהליכים, אבל הם היו שונים מגוף אחד לשני. לא היה סטנדרט אחיד. הרגולטור יכול היה לקבוע רגולציה מזיקה או לא יעילה, כל עוד הוא לא חורג מכללי המשפט המינהלי.

חוק עקרונות האסדרה בא לתקן את המצב ולטפל בהגדרת הרגולציה וביעדים לרגולציה איכותית. לראשונה, נקבע סטנדרט מבוסס חוק, מחייב ואחיד לכל רגולטור בתחומו. מעתה, תקנות, נהלים, הנחיות, חוזרים, מכתבים וגילויי דעת יהיו חייבים בתהליך גיבוש אחיד ומוסדר, שיש עליו גם ביקורת של רשות האסדרה.

כל הוראת רגולציה חדשה, שינוי רגולציה קיימת, הפחתה או הקלה, שינוי שיטת אכיפה או קביעת סנקציה, יחויבו בביצועה בתהליך מוסדר, מוקפד ושיטתי מכוח הדין, תוך מתן זכות טיעון לגורם המפוקח להביע את עמדתו, עוד לפני גיבושה הסופי של הרגולציה.

המדריך גם הניח את היסודות לבקרה על איכות הרגולציה ועל תהליכי יצירה, שינוי שלה ובחינה בדיעבד של איכות הרגולציה והשפעותיה. לראשונה, כל תהליכי הרגולציה הישראלית ייחסו תחת קורת-גג אחת, וכולם ידברו בשפה אחת ויהיו תחת בקרה אחת.

העתיד יוכיח כיצד וכמה מהר יסתגלו הרגולטורים לשינויים שחוללה רשות האסדרה לא מכבר. דבר אחד בטוח: יצירת סטנדרט מחייב של תהליך רגולטורי מייצר עילה לתקיפה משפטית במקרה של סטייה ממנו, ויותר מכך - מאפשר למושאי הפיקוח הרגולטורי להשפיע על גיבושה עוד בטרם תהפוך למחייבת, באופן מוסדר, שקוף ומקצועי.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם