גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלוש שנים אחרי ההתקפה על הקונגרס, ארה"ב רוצה "איש חזק שישבור כללים"

ארה"ב בקיטוב פוליטי שמניב קיפאון: הממשלה עלולה להיסגר וגורל הפוליטיקה בידי בית המשפט העליון ● הקונגרס מתקשה לקבל החלטות חשובות, כך שאספקת נשק ותחמושת לישראל ולאוקראינה מתעכבת ● בינתיים, סקר חדש מראה שטובים סיכוייו של טראמפ לחזור לבית הלבן

ההסתערות על הקפיטול ב־6 בינואר 2021 / צילום: ap, Julio Cortez
ההסתערות על הקפיטול ב־6 בינואר 2021 / צילום: ap, Julio Cortez

לפני שלוש שנים היה מותר להניח, שהדמוקרטיה האמריקאית ניצלה. נכשל הניסיון לסכל בכוח את אישור תוצאות הבחירות לנשיאות; הובאש ריחו של הנשיא המובס דונלד טראמפ, שהסית את תומכיו לתקוף את משכן הקונגרס; רבים במפלגתו התחילו להתנער ממנו, וארבע שנות כהונתו נראו כתעתוע חולף.

פיננשל טיימס: ישראל מתקרבת למלחמה אזורית רחבה וזו הסיבה 
פרשנות | בית לחם מציגה: שנאת חג המולד 

ספק אם איש העלה בדעתו שטראמפ ילפות את המפלגה הרפובליקאית בצווארה בשלוש השנים הבאות, בינואר 2024 הוא יהיה מועמדה הכמעט-ודאי לנשיאות, והסקרים יעניקו לו סיכוי סביר לחזור לבית הלבן בינואר 2025.

מלומדת לקחיה של נשיאות טראמפ, אמריקה עמדה לחזור אל דרגה כלשהי של יציבות ושל איזון. הנשיא החדש, ג'ו ביידן, הבטיח להשיב אותה אל המרכז הפוליטי. ממדי אי-הצלחתו כמעט אינם טעונים הוכחה.

סקר דעת קהל של ה"וושינגטון פוסט" ביום השנה להתקפה על מושב הקונגרס מראה, כי 72% של הרפובליקאים אינם מייחסים כל חשיבות למאורעות הדרמטיים ההם. רק 31% מהם חושבים שבחירת ביידן לנשיא הייתה לגיטימית. כמעט רבע האמריקאים אומרים לסוקריהם, כי ייתכן שבעתיד "יהיה צורך באלימות כדי להציל את ארצנו". 38% בסקר אחר אומרים, כי ארה"ב זקוקה ל"מנהיג שיהיה מוכן להפר חלק מן הכללים, אם זה מה שנחוץ כדי לתקן מסלול".

וביידן תוקף את את ''התקפתו של טראמפ על הדמוקרטיה'', בעיתון המופיע בפנסילווניה

תשעה שופטים עליונים

ערב יום השנה השלישי, בית המשפט העליון של ארה"ב הסכים לדון בערעורו של טראמפ על כוונתן של שתי מדינות למנוע את התמודדותו בבחירות. העליון דחה לפי שעה את בקשת התביעה הפדרלית לפסוק אם מותר להעמיד את טראמפ לדין על מאורעות 6 בינואר, או שהוא זכאי ל"חסינות", כפי שטוענים פרקליטיו.

לשון אחר, עתידה הפוליטי של ארה"ב מונח כעת בידי תשעה שופטים עליונים בהיכל שיש בעיר הבירה. אם אינני טועה, המשפט הזה נשמע מוכר להפליא בעברית ישראלית.

ואם זה לא מספיק, וושינגטון שרויה עכשיו בתוהו-ובוהו תחיקתי. ב-19 בינואר יפקע תוקפם של חוקי הקצאה זמניים, המאפשרים את פעולת הממשלה. משרדיה יצטרכו להתחיל להיסגר בהדרגה, אם הקונגרס החצוי והמקוטב לא ימהר לכתוב חוקים חדשים, או להאריך זמנית את תוקפם של החוקים הקיימים.

זה ריטואל רגיל בפוליטיקה האמריקאית, שחוזר זה 30 שנה, כל אימת שלפחות אחד משני בתי הקונגרס בשליטת מפלגת האופוזיציה. בדרך כלל הרפובליקאים הם אלה המאיימים "לסגור את הממשלה", מפני שהם חושבים את הנשיאים הדמוקרטיים המנהלים אותה לבזבזנים.

ביום א' בערב (שעון ישראל), מנהיגי הסיעות היריבות בסנאט ובבית הנבחרים הגיעו להסכמה עקרונית על גובה ההקצאות, אבל לא ברור אם יצליחו לגבש אותן מעוד לכלל חוק כדי למנוע את הסגירה. החוק החדש מעמיד את התקציב הפדרלי על 1.66 טריליון דולר. 886.3 מיליארד דולר יוקצו לביטחון, עלייה של 70 מיליארד דולר לעומת השנה שעברה. ההוצאות הלא-בטחוניות יעמדו בעינן, 772.7 מיליארד דולר.

וחוץ מזה מתעכבת חבילת חוקי הקצאה, הקשורה בביטחונה הלאומי של ארה"ב ובביטחונן של בעלות בריתה. הבית הלבן ביקש 110 מיליארד דולר כדי לממן את צורכי המלחמה של ישראל ושל אוקראינה, ולמלא את מחסניו המתרוקנים של צבא ארה"ב. הרפובליקאים, בהם תומכים מושבעים של ישראל ושל אוקראינה, מתנים את תמיכתם בחבילה הזו בהסכמת הבית הלבן לשינויים בולטים, או אפילו רדיקליים, בחוקי ההגירה.

שבוע אחר שבוע אנחנו מקבלים תזכורת על המידה שבה ענייני פנים וענייני חוץ משמשים בערבוביה. קטן הספק שממשל ביידן נחל כישלון חרוץ באבטחת גבולה הדרומי של ארה"ב. בחודש שעבר הסתננו דרכו רבע מיליון מהגרים לא-חוקיים, המספר הגדול ביותר בחודש יחיד מאז ומעולם. צילומים מן הגבול מעוררים השתאות. מאות בני אדם חוצים תעלות הפרדה ומסתערים על גדר התיל.

החוק הקיים אינו מרשה לממשלה לגרשם. הם נעצרים זמנית, ומשולחים לכל חלקי ארה"ב על יסוד הבנה שהם יצייתו בבוא היום להזמנה להתייצב בבית משפט לענייני הגירה כדי לברר את זכאותם. בהיעדר כוח אדם, תהליך כזה עשוי להימשך שנים. רבים מן הלא-חוקיים לא ייענו לזימונים, או לא יקבלו אותם. יתר על כן, הממשלה משתמשת בזכותה להעניק "חנינה הומניטרית" למסתננים. מאות אלפים קיבלו כזאת מאז נכנס ביידן לכהונתו.

בשבוע שעבר, רבע ויותר של צירי הקונגרס הרפובליקאיים טסו אל גבול טקסס עם מקסיקו, כדי להטעים את חומרת המשבר. בראשם עמד יושב ראש בית הנבחרים (שהוא גם מנהיג סיעת הרוב), מייק ג'ונסון. הוא הכריז כי "אסון בלתי מוגבל" מתרחש שם. משבר הגבול עומד להיות אחד מכלי הנשק האפקטיביים ביותר באמתחתם של הרפובליקאים בבחירות בנובמבר, הן לנשיאות והן לקונגרס.

צילום של אב וילדיו מסתננים לארה''ב ממקסיקו בעיתון טקסני בסוף השבוע

הנשיא ביידן התמהמה הרבה יותר מדי בטיפול במשבר. עכשיו, כאשר חרב תחיקתית מונפת על צווארו, הוא מנסה להגיע להסכמים עם הרפובליקאים על תיקונים לחוקי ההגירה, הן כדי למנוע את סגירת הממשלה והן כדי לאפשר את הזרמת הסיוע הצבאי.

בשבוע שעבר הוא שלח שניים מבכירי הקבינט שלו, טוני בלינקן, מזכיר המדינה, ואלחנדרו מיורקאס, השר לביטחון המולדת למקסיקו, כדי לבקש את עזרתה בהפחתת הלחץ בגבול. בזמן טראמפ, מקסיקו הסכימה להושיב את המסתננים הפוטנציאליים במחנות מעבר בתחומיה, עד שיתברר עניינם. עכשיו היא מבקשת 20 מיליארד דולר תמורת עזרה נוספת.

לאוקראינה אין תחמושת

לשר מיורקאס, שהוא אגב יהודי, יש בעיה נוספת. ועדה של בית הנבחרים הצביעה בשבוע שעבר להתחיל נגדו תהליך המכונה באנגלית "אימפיצ'מנט". פירושו שאם יימצא בעתיד רוב בבית הנבחרים, מיורקאס יעמוד למשפט הסנאט, ואם יימצא חייב שם, הוא יודח. אין כל סיכוי מספרי שהסנאט ירשיע אותו, אבל עצם התהליך מעמיק את התוהו-ובוהו. בנפרד, ועדה של בית הנבחרים דנה בהגשת כתב אישום נגד הנשיא עצמו.

איזה מהלך קונסטרוקטיבי ייתכן בכלל בשנה הזו, בנסיבות האלה, בקיטוב הזה, על רקע התגוששות מפלגתית חסרת אחריות וחסרת תכלית? לא ברור.

הדמוקרטים מקווים שיימצאו מספר רפובליקאים, אשר יעדיפו "משהו" על פני "לא כלום", ויהיו מוכנים להתפשר. אבל "פשרה" מוסיפה להיות מילת גנאי במילון הפוליטי של הימין הנוקשה. אל נכון היא תהפוך למילת גנאי בעיני השמאל הנוקשה לכשרפובליקן יישב בבית הלבן.

המחיר לאינטרסים הבינלאומיים של ארה"ב, בהיעדר הסכמה דו-מפלגתית, יהיה גבוה מאוד. נראה שאוקראינה כבר משלמת אותו. הכסף בוושינגטון לסיוע צבאי לאוקראינה אזל. סטטיסטיקה של מכון מחקר צבאי בריטי (RUSI.org) מראה תוצאה מיידית דרמטית: בעוד שבחודשי הקיץ אוקראינה השתמשה ב-7,000 פגזים ליום, או 2,500 יותר מאשר רוסיה, עכשיו היחס התהפך: 10,000 פגזים רוסיים לעומת 2,000 אוקראיניים. משהו צריך להיעשות באופן בהול. בהילות אינה תכונה מאפיינת של וושינגטון בימים האלה. זה הזמן להיגמל מהערצה להפרדת הרשויות בארה"ב. הן הפכו את הפוליטיקה שלה לרחוב ללא-מוצא.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס