גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה לסחר ימי: "ספינות מעדיפות שלא ישמרו עליהן מאשר שהאמריקאים ישמרו עליהן"

עמי דניאל, מנכ"ל חברת ההייטק שמספקת תובנות לענף הסחר הימי, סבור שישראל עומדת בפני סכנה של "סנקציות שקטות" כמו צמצום קווי האספקה ● לדבריו, הקואליציה הבינלאומית מתנהלת בעצלתיים: "כרגע אין מצב שבו אדמירל אמריקאי נותן פקודה וכולם מתגייסים כדי לבצע"

מיכלית הנפט ההודית Chem Pluto שהותקפה על ידי החות'ים בלב הים הערבי / צילום: vesseltracker.com/ Marcel Coster
מיכלית הנפט ההודית Chem Pluto שהותקפה על ידי החות'ים בלב הים הערבי / צילום: vesseltracker.com/ Marcel Coster

עמי דניאל, מייסד שותף ומנכ"ל חברת הטכנולוגיה ווינדוורד (Windward), לא זוכר אירוע שבו מצב עולמי לא־מלחמתי מביא איתו להפרעה כה גדולה לשיט ולמסחר העולמי, שפוגעת בעיקר באוניות של בעלות הברית של ארה"ב.

תעלומה בגרמניה: מי חיבל בצינור הגז שאמור לפתור את משבר האנרגיה?
הפוליטיקאי הבריטי שמצטרף למשלחת נגד ישראל בהאג 

"מה שמתרחש בשבועות האחרונים בים האדום הוא ברבור שחור", הוא אומר בראיון לגלובס. ווינדוורד מנתחת בכל רגע נתון את כלל תנועת השיט העולמית ומספקת מודיעין לחילות ים ומשמרי חופים במדינות מערביות. בנוסף, היא מסייעת לחברות ספנות, פיננסים, גז ונפט לבצע הערכת סיכונים לאוניות ונתיבי שיט.

דניאל עצמו מבין דבר אחד או שניים בלוחמה ימית: את טילי ה־C-802 הסיניים שמשגרים כיום החות'ים, הוא ראה מקרוב כאשר אלה שולחו בידי חיזבאללה אל אוניית אח"י חנית במלחמת לבנון השנייה, כקצין חובל על הסיפון.

כיום על פי ההערכה, עושים החות'ים שימוש באותו הטיל כדי להתקיף אוניות משא בים האדום ביותר ממאה אירועים נפרדים. העימות החריף בשבועות האחרונים עם התקפה איראנית על אוניית כאם־פלוטו בבעלות עידן עופר, 200 ק"מ מערבית להודו, ועוד שתי התקפות של פיראטיים סומליים.

עמי דניאל, מנכ''ל WINDWARD / צילום: ווינדוורד

משימה בלתי אפשרית

מהצד השני, טוען דניאל, מבצע "שומר השגשוג" שנועד לתת מענה למתקפות, מתנהל בעצלתיים. "אמנם, ברור שארה"ב מובילה אותו ושבריטניה מהווה חלק ממנו, אבל יש מדינות כמו ספרד או צרפת שנכנסו ויצאו, ועוד 10 מדינות שאינן מזדהות, אבל הקואליציה הזו מאורגנת באופן חלש והכוחות מתנהלים באופן עצמאי. הצרפתים, למשל, כנראה יגנו בעיקר על האוניות של חברת CMA CGM הצרפתית, ההודים שלא הצטרפו למבצע שלחו משחתות משלהם בעקבות המתקפה האיראנית, שכבר נתנו מענה בסמוך לסומליה, אבל אין כאן מצב שבו אדמירל אמריקאי נותן פקודה וכולם מתגייסים כדי לבצע אותה".

הרחבת הפעילות נגד אוניות משא מערביות גם לאוקיינוס ההודי ולחלקים נרחבים יותר בים הערבי הופך את המשימה של הקואליציה הימית לכמעט בלתי אפשרית.

 

"כדי להגן על אוניית משא או אוניית מכולות על ספינת המלחמה להיות קרובה אליה לא רחוק מ־2,000 יארד (כ־1.8 ק"מ). אם באזור המאוים - מצפון מערב תימן ועד דרום מזרח עדן ישנן 260 ספינות ועליך לעמוד במרחק מייל בכל אחד מהכיוונים הסובבים את אותן האוניות, אתה נדרש להרבה מאוד ספינות רק כדי להגן וזו משימה בלתי אפשרית".

זה נובע בין השאר מהחשש של אותן מדינות להיתפס כמי שמביעה הזדהות עם ישראל.
"זה נכון. ראינו קברניטים שביקשו במפורש שאוניות אמריקאיות לא ילוו את האוניות שלהם - אלא אם מדובר בכמה אוניות מכוחות הקואליציה ובתמיכה של האו"ם, מה שמאוד קשה להשיג. הם בעצם אומרים: אני מעדיף שלא ישמרו עלי מאשר שהאמריקאים ישמרו עלי. זו מגמה חדשה שלא ראינו קודם. ראינו כבר כמה עשרות אוניות ששידרו: 'אין לנו קשר עם ישראל' במסגרת הדיווח על המיקום שלהן, בתגובה לציוץ של החות'ים שהצהיר שהארגון יחוס על כל ספינה כזאת, ויתקוף כל אחת שמפליגה לישראל, יש לה מטען ישראלי או כזו שסוחרת עם ישראל. עד כה איתרנו אוניות סיניות, רוסיות ויווניות שהצהירו על כך".

כלומר הסינים והרוסים רכשו לעצמם תעודת ביטוח נגד מתקפות?
"קוסקו הצהירו שהם לא שולחים יותר סחורה לישראל וכך גם אוורגרין הטייאוונית הצהירה הכרזה דומה שתחדל זמנית מלקבל מטען ישראלי ואז הורידה אותה מהאתר שלה. אנחנו גם יודעים שבניגוד לחברות ספנות מערביות כמו הפג לויד ומארסק האוניות הסיניות, הרוסיות והטייוואניות מפליגות כרגיל בים האדום. אני לא יודע אם יש להן הסכם עם החות'ים אבל יש אוניות שמצהירות שהן סיניות או שאין להן כל קשר לישראל".

מהן ההשלכות לסחר העולמי שאתם רואים במערכות שלכם?
"עליות מחירים משמעותיות בהובלת מוצרים וסחורות שמגיעות מסין ומדינות נוספות באסיה - בעיקר מכולות של רהיטים, צעצועים ורכבים. דרך הים האדום עברו 30% מהמכולות בעולם, וכעת עם רמת מלאים נמוכה מלכתחילה בגלל המשבר הכלכלי העולמי ששלט פה בשנים האחרונות, פרמיות מלחמה ובגלל העיכובים שנוצרו בגלל השיט מסביב לאפריקה, מחירי המכולות עלו.

 

"ישנה עלייה של בין פי ארבע לשמונה במחירי המשלוח של מכולות 20 רגל ו־40 רגל, ויש כבר עדויות לכך ששילוח של מכולה של MSC יעלה 10 אלף דולר בחודש הבא, מחירים ששמענו עליהם בפעם האחרונה רק בתקופת הקורונה. לא מזמן היינו בסך הכל באזור ה־1,700 דולר.

"בתחום הרכבים, אחרי המתקפה על גלקסי לידר, רואים שילוש של מספר נושאות הרכבים של מותגים הסיניים, היפנים והקוריאנים שמקיפות את אפריקה בדצמבר ביחס לחודש שלפניו. כל זה ייקר את מחירי המכוניות בכ־1,000־2,000 דולר בטווח הקרוב. יהיו לעימות בים האדום השלכות אינפלציוניות לא מבוטלות".

רמת סיכון כמו אוקראינה

עד כמה ישראל מושפעת באופן שונה משאר מדינות האזור או באירופה?
"ישראל עומדת בפני סכנה של סנקציות שקטות וזוחלות. היא לא צרכן גדול ולא יבואן או יצואן גדול של סחורות, ובמקביל ההפלגה אליה הופכת מסוכנת יותר. יותר ויותר אנשי צוות בים במספר הולך וגדל של אוניות מבקשים מהמנהלים שלהם שלא להפליג בים האדום ולא להגיע לישראל. חברות הספנות מגבות את המגמה הזו, כמו קוסקו שהודיעה שלא תעגון בישראל וחברות אחרות שמתייחסות מבחינת ניהול הסיכונים שלהן להפלגה ישראל באותה רמת סיכון כמו אוקראינה".

"אני רוצה להדגיש - לא דובר בסכנת מצור על ישראל, כי יש לנו מספיק משאבים וחברים בעולם שיסייעו באספקה, אבל אנחנו נשלם על זה מחיר. בעלי אוניות יהודים וישראלים ימשיכו לעשות כאן עסקים והשאר יעלו את התעריפים, או שתהיה פחות זמינות. במקום שישה קווי אספקה, עלולים להיות כאן שניים או שלושה. השאר יעדיפו שלא לקחת את הסיכון ולא לנהל אותו, וכל מוצר שתרצה להביא לארץ ייתייקר".

יש מנגנוני פיצוי ממשלתיים שקיימים אם התכולה נפגעת בשל הכניסה לישראל
"נכון, אבל חברות ספנות זרות פשוט מעדיפות שלא לנהל את הסיכון שכרוך בהגעה לישראל, אז הן מעלות את פרמיית הסיכון או מורידות את הסחורה בפיראוס, למשל, וחברה בעלת הקשר ישראלי משיטה אותה לישראל. אלה סנקציות שקטות שפיצויים ממשלתיים אינם פותרים".

מה יכולה הממשלה לעשות כדי לפתור את זה?
"בואו ונתחיל מזה שימנו אחראי על הבעיה. האם זה משרד הכלכלה? העבודה? משרד הביטחון? אולי החוץ? אחרי זה, אפשר לחשוב על פתרונות: לפנות לחברות הספנות הגדולות, להיות איתן בקשר ולבנות להן חבילת תמריצים או לתת הטבת מס ליבואנים. בתסריט של פגיעה מתמשכת בסחר - חייב להיות מי שמוביל ומי שאחראי מטעם המדינה".

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם