גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך קרה שבניין בדרום תל אביב נמכר בחצי מיליון שקל בלבד

ב־2009 נחתם בין בעלת בניין בת"א לשוכרת שלה הסכם אופציה למכירת הבניין לשוכרת בתמורה לכחצי מיליון שקל ● בחלוף כ־13 שנה, כשהשוכרת ביקשה לממש את האופציה, טענו היורשים כי ההסכם לא תקף כי לא דווח על האופציה לרשות המס - מה קבע ביהמ"ש?

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

ביהמ"ש המחוזי בתל אביב הורה לאחרונה ליורשים של נכס בעיר לכבד את הסכם האופציה שערכה אמם המנוחה עם השוכרת של הבניין כ־15 שנים קודם לכן, שבו ניתנה לשוכרת אופציה לרכוש את הבניין בתמורה לכחצי מיליון שקל בלבד. זאת, אף שהסכם האופציה לא דווח לרשויות המס.

המדינה מקווה להרוויח מיליארדים מביטול הטבות המס לבעלי יותר מדירה אחת. האם זה יעבוד? 
הכלכלן הראשי: אין הסתערות של תושבי חוץ על נדל"ן בישראל 
שתי שכונות בגבעתיים: האחת יקרה יותר לקנייה, בשנייה השכירות גבוהה יותר 

רקע: העסקה המקורית בוטלה

הסיפור של מכירת הבניין בת"א מתחיל בינואר 2008, אז חתמה אורלי אמינוב על הסכם לרכישת זכויות הבעלות בבניין בן שתי קומות בסמטת הר ציון 14 בתל אביב, מבעלת הבניין רבקה יפתח אדונאי, בתמורה ל־836 אלף שקל.

העסקה דווחה לרשות מיסוי מקרקעין ואמינוב שילמה מס רכישה בגינה. ואולם, משהופקה לאדונאי שומת מס שבח בסכום העולה על 315 אלף שקל, ביקשה אדונאי מאמינוב לבטל את ההסכם בשל הנטל הכלכלי שנבע מחיובה במס. אמינוב נעתרה לבקשה, ובהתאם הוגש באפריל 2009 דיווח לרשות מיסוי מקרקעין ותצהיר על ביטול המכירה.

שלושה חודשים מאוחר יותר, ביולי 2009, נחתם בין אמינוב ואדונאי הסכם נוסף שכלל שני מרכיבים: הראשון, הסכם שכירות הנכס לתקופה כוללת של עד 13 שנה - תקופת שכירות של שמונה שנים וכן אופציה להארכתה לחמש שנים נוספות. השני מתייחס למכירת הנכס: ניתנה לאמינוב זכות קדימה לרכוש את הנכס במקרה שהמשכירה תרצה למכרו בתקופת השכירות בתמורה לסך של 570 אלף שקל ובנוסף אופציה לאמינוב לרכוש את הנכס בתום תקופת השכירות באותה תמורה. באוקטובר 2010 נרשמה לטובת אמינוב הערת אזהרה על זכויות המנוחה בנכס.

במהלך תקופת ההסכם שיפצה אמינוב את הנכס, בתחילה חלק מהקומה הראשונה ולאחר מכן את יתרתה, הכשירה אותה למטרת מגורים והשכירה את הדירות בה. במקביל, אדונאי, ולאחר פטירתה יורשיה, עשו שימוש בקומה השנייה לנכס, על ידי השכרתה.

כשלוש שנים לאחר חתימת ההסכם, הגישה אדונאי תביעה נגד אמינוב לביטולו, בעיקר מחמת טענת עושק, אך מהר מאוד חזרה בה מהתביעה והיא נדחתה, לבקשתה. בהמשך, במהלך שנת 2014, ביקשה אדונאי הלוואה בסך 88 אלף שקל מאמינוב, והוסכם כי סכום זה יופחת מהתמורה, אם תרכוש אמינוב את הנכס.

נהנו 13 שנים משכירות, ומבקשים ביטול

ביוני 2022, בתום תקופת השכירות המקורית ובמהלך תקופת אופציית הארכת השכירות (ולאחר פטירת אדונאי בשנת 2016), הודיעה אמינוב ליורשי הנכס על מימוש זכות הרכישה של הנכס בהתאם להסכם וביקשה לפעול לחתימת הסכם מכר בהתאם לזכות זו.

בתגובה לכך הגישו היורשים נגד אמינוב תביעה לפינוי הנכס. אפשר להניח כי מה שעמד לנגד עיניהם הייתה האפשרות למכור את הבניין במחיר גבוה יותר, אף כי הוא ישן מאוד. לפי נתוני רשות המסים, בפברואר 2022 נמכרה דירת 3 חדרים בשטח 65 מ"ר ברחוב בר יוחאי הסמוך בתמורה ל־2.6 מיליון שקל. בנובמבר 2012 נמכרה דירה קטנטונת, בת שני חדרים ו־35 מ"ר, בתמורה ל־1.22 מיליון שקל.

כשלושה חודשים לאחר מכן הגישה אמינוב לביהמ"ש המחוזי, באמצעות עוה"ד נתאי נדר ומאור אוקסהורן, תביעה לחייב את היורשים לכבד את הסכם האופציה שנחתם מול אדונאי המנוחה.

בתגובה לתביעה טענו היורשים כי ההסכם שנחתם בשנת 2009 הינו הסכם שכירות בלבד ולא היה מכוון ליתן לאמינוב זכות לרכישה. לטענתם, הפרשנות היחידה האפשרית להסכם היא שההסכמה למכור את הנכס היא רק מכוח זכות קדימה ולא במקרה שהמנוחה (ויורשיה בנעליה) מבקשת לשמור את הנכס בידיה.

עוד טענו היורשים, כי תפיסת ההסכם ככזה הכולל זכות רכישה, הופכת אותו להסכם בלתי חוקי מאחר שבמסגרת ביטול ההסכם הראשון, הוגש על ידי אמינוב והמנוחה תצהיר ביטול עסקת המכירה שבו התחייבו אמינוב והמנוחה לא להתקשר בהסכם חלופי למכירת הנכס. על כן, נטען, אין לאכוף הסכם בלתי חוקי זה. בסיכומיהם הוסיפו היורשים טענה לפיה אי־דיווח על זכות הרכישה - האופציה - לרשות מיסוי מקרקעין מנוגדת לדין ופוגמת בחוקיותה.

השופט שקד דחה את כל טענות היורשים, וקבע כי יש לקיים את ההסכם ולמכור לאמינוב את הנכס בתמורה ל־570 אלף שקל, תוך קיזוז סכום ההלוואה שנתנה לאדונאי המנוחה.

השופט שקד קבע בין היתר, כי פעולה בניגוד לתצהיר הביטול אינה עולה כדי הסכם בלתי חוקי, ואיננה בלתי מוסרית או נוגדת את תקנת הציבור. זאת, בין היתר, משום שההסכם החדש לא סתר את תצהיר הביטול. "ההסכם הראשון הינו הסכם מכר של הנכס. הא ותו לא. לעומת זאת, ההסכם הינו הסכם שכירות ארוך טווח לשמונה שנים ועוד אופצית הארכה בת חמש שנים".

עוד הוסיף השופט כי תצהיר הביטול של העסקה המקורית מהווה אך ראיה המסופקת לרשות מיסוי מקרקעין לצורך הוכחת הביטול וההתחייבות של הצדדים שלא לבצע את העסקה בשנית, נועדה על מנת לוודא, מבחינת רשויות המס, כי לא מדובר בביטול למראית עין. "ממילא, אין בנמצא חוק האוסר על צדדים לעסקת מקרקעין לשוב ולהתקשר בעסקה בקשר לאותם מקרקעין", קבע.

עוד ציין השופט כי אמינוב נעתרה לבקשת המנוחה, התחשבה במצוקתה בשל החיוב הגבוה במס, ולכן הסכימה לביטול ההסכם הראשון ונסיבות אלה מחזקות את המסקנה כי אין המדובר בהסכם בלתי חוקי.

מעבר לנדרש ציין השופט כי אף אם היה מוצא כי המדובר בחוזה פסול, הרי שלנוכח כלל הנסיבות וחוסר תום לב זה מצד היורשים, זהו המקרה החריג שבו יש להורות על אכיפת ההסכם. "התנהלות המנוחה ולאחר מכן הנתבעים נגועה בחוסר תום לב", ציין.

השופט דחה גם את טענת היורשים בסיכומיהם, כי אי דיווח על זכות הרכישה לרשות מיסוי מקרקעין פוסלת את ההסכם וכי אם יימכר הנכס לאמינוב ויוגשו דיווחים לרשויות המס, הרשויות יטילו רטרואקטיבית מיסוי בצירוף קנסות, אשר יצטברו לסכום העולה על שווי הנכס.

השופט ציין כי "אין מחלוקת כי לא בוצע דיווח על זכות הרכישה במועד כריתת ההסכם ובכלל", אך קבע, כי "אין בכך כדי להוביל למסקנה כי ההסכם וזכות הרכישה שבו אינם חוקיים. אי דיווח, אם וככל שקיימת חובה כזו, אינו גורם לכך שההסכם אינו חוקי כשלעצמו. אי הדיווח מצוי במישור היחסים הפיסקלי מול רשויות המס והינו אירוע המאוחר לכריתת ההסכם".

הלכה שעשויה לעודד אי דיווח

לדברי עו"ד דוד בסון, שותף במשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות' העוסק בנדל"ן, ההלכה היוצאת מפסק הדין בנוגע לדיווח לרשויות המס בעייתית ועלולה לעודד אי דיווח. "מפסק הדין עולה כי ההסכם לא דווח למס שבח חרף העובדה שהיו חייבים לדווחו מאחר שמדובר בעסקה עתידית במקרקעין, עם סכום והתחייבות מצד המוכר. בנוסף, האמור בו מהווה הפרה של סעיפים בתצהיר הביטול, אז לפחות הגילוי הנאות מחייב את הצדדים להודיע למסמ"ק ולהסביר מדוע מדובר בעסקה חדשה ולא באותה עסקה".

לגישת עו"ד בסון, "מהעובדות עולה שההפרה של הרוכשת היא למעשה כפולה ומכופלת. הרוכשת הטעתה את רשויות המיסוי ופעלה בניגוד לטופס - שהוא תצהיר חתום, מטעמה הכולל גם התחייבות. ההתחייבות הסותרת מהווה עבירה פלילית. כל אלה יחד הופכים את חוזה השכירות עם זכות הרכישה - ללא תקף. ראוי היה לקבוע תוצאה אחרת, חריפה יותר נגד הרוכש, כדי לא לעודד מסר לא נכון בנוגע לדיווח לרשויות המס".

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"