גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקבוק חכם ועד רובוט ששם לק: הצד הישראלי בתערוכת הטכנולוגיה CES

בצל המלחמה הגיעו 11 חברות ישראליות לתערוכה הטכנולוגית הגדולה בעולם - פחות מחצי לעומת 2023 - כדי להציג פיתוחים חדשניים ולייצר שיתופי־פעולה עסקיים ● לגלובס מספרים המשתתפים והמארגנים על ההתלבטויות, החששות והתגובות המעודדות בשטח

תערוכת הטכנולוגיה CES, השבוע, לאס וגאס / צילום: ap, John Locher
תערוכת הטכנולוגיה CES, השבוע, לאס וגאס / צילום: ap, John Locher

מעמדה של ישראל הפך לשנוי במחלוקת מאז מתקפת הפתע הרצחנית של מחבלי ארגון הטרור חמאס. כדי להתמודד עם הנושא נקראה גם תעשיית ההייטק לדגל - יזמים ומנהלים פנו לקולגות ברחבי העולם, ומשקיעים פעלו כדי לוודא שהרציפות העסקית תימשך.

בשבוע שעבר התקיימה תערוכת הטכנולוגיה הגדולה ביותר בעולם CES בלאס וגאס, ארה"ב. מעל ל־4,000 חברות מרחבי העולם הגיעו כדי להציג את הטכנולוגיות חדשניות ולמצוא את שיתופי־הפעולה העסקיים הטובים ביותר. מדי שנה מגיעות גם חברות ישראליות, מסטארט־אפים ועד החברות הגדולות. 

החידושים המסקרנים שכדאי להכיר: סיקור מיוחד מתערוכת הטכנולוגיה CES
פריצות דרך או צעידה במקום? מה אפשר ללמוד מכנס הטכנולוגיה הגדול בעולם

השנה נרשמה התלבטות בחברות האם נכון לצאת לתערוכה. מצד אחד, ברור שתערוכת הטכנולוגיה הגדולה ביותר בעולם יכולה לסייע בעסקים; ומצד שני, ברקע, המלחמה מתנהלת. זה מוביל לשתי מורכבויות: הראשונה - כשמדובר בסטארט־אפ קטן, אין מספיק כוח־אדם בשל גיוס המילואים, כך שטיסה לחו"ל ו"עצירת" העסקים יכולות להיות הרות־גורל. המורכבות השנייה נוגעת לאפשרות שיתרחשו מקרים אנטישמיים, או שבמקום לדבר על עסקים, נושא השיחה יהיה המצב הביטחוני או הפוליטי בישראל.

בסופו של דבר, מכון היצוא, מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה ורשות החדשנות הוציאו משלחת של 11 חברות ישראליות שהציגו בדוכן הרשמי של ישראל בתערוכה, לעומת 23 בשנה שעברה. לאורך הכנס לא נרשמו אירועים בולטים במיוחד מול הדוכן. היו כאלה שהביעו אמפתיה עמוקה למה שקורה בישראל, אחרים הפגינו רחמים, והיו גם כאלה שהופתעו והעריכו את העובדה שחברות ישראליות הגיעו למרות המלחמה.

500 פגישות עסקיות

החשש של הישראלים ב־CES לא נבע רק מאירוע קיצוני או צעקות לא נעימות, אלא מכך שהעסקים ייפגעו, ולא יגיעו מספיק מבקרים. החשש הזה לא נולד בחלל ריק: שלושה שבועות אחרי פתיחת המלחמה, בכנס אבטחת מולדת מיליפול בצרפת, אף משלחת רשמית לא הגיעה לדוכן הישראלי.

כדי שדבר כזה לא יקרה שוב, לחברות בכנס נקבעו מראש פגישות עסקיות, כאשר 12 נספחויות כלכליות נרתמו כדי לסייע בנושא. "ייצרנו 500 פגישות עסקיות חדשות עם משקיעים וחברות מכל העולם", מספר עומר פיין, ראש הנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בסן פרנסיסקו. "מדובר בכמות גבוהה יותר משמעותית משנה שעברה".

לימור רוטמן, מנהלת מחלקת חדשנות ואקוסיסטם במכון היצוא, מסבירה את חשיבות ההשתתפות בתערוכה למרות המלחמה. "מלחמות, ובכלל תקופות של משבר, מביאות איתן חוסר ודאות - מה שמעודד יזמים לחשוב מחוץ לקופסה.

"אנחנו עדיין אומת הסטארט־אפ, ולא רצינו לבטל פעילויות. זה מראה את החוסן שלנו, וזה חשוב גם ללוחמים בשטח - כשהם יחזרו הביתה, הם יראו שהכול המשיך כרגיל, ומי שעובד בסטארט־אפים יראה שיש לו מקום עבודה לחזור אליו וימשיך לצמוח".

"תורמים לכלכלה"

למרות מספר הפגישות הגבוה, התגובה הרווחת הייתה התעלמות. רוב החברות, המשלחות ובאי הכנס התעלמו מהמצב המורכב בישראל - בין אם מתוך בורות, ובין אם מכיוון שמדובר בהזדמנות לעשות עסקים, ולא להתעסק בשום דבר אחר.

בין החברות הישראליות, היו כאלה שהבינו כי העולם ימשיך, עם או בלי החדשנות הישראלית. אבנר וילן, מנכ"ל Arti, שפיתחה תוכנה שמשפרת מצגות ושיחות וידאו בעזרת אלמנטים במציאות רבודה, מחדד: "החיים צריכים להמשיך, והחיים בשבילנו זה סטארט־אפ. הביזנס לא מחכה לאף אחד". הוא עצמו שירת במילואים חודשיים, וחלק מעובדיו עדיין מגויסים. "ציונות זה גם ללכת למילואים, וגם לתרום לכלכלה", הוא מסכם. 

מצגת משולבת AR של Arti / צילום: יח''צ

חברה נוספת שהציגה בתערוכה היא Nimble Beauty, שפיתחה את הרובוט הביתי הראשון בעולם ששם לק על ציפורניים. החברה משכה תשומת־לב רבה לאורך כל הכנס וזכתה בשני פרסים - קיקסטארטר ופרס החדשנות של CES.

איך זה עובד? מכניסים ארבע אצבעות לתוך המכשיר ולוחצים על כפתור ההפעלה. בינה מלאכותית סורקת את גודל וצורת הציפורניים שלכם. לאחר מכן, זרוע רובוטית עם לק מורחת את הלק בצורה חלקה, חכמה ומדויקת. בתהליך המלא, כשהאצבעות יוצאות מהמכונה, הלק יבש. המכשיר מגיע עם אפליקציה ייעודית, שמדגימה כיצד להשתמש בו.

עומרי מורן, מנכ"ל נימבל ביוטי, התלבט האם בכלל להגיע לתערוכה. "מצד אחד, ראינו מה קורה בשטח, ויש לנו חיילים במילואים. מצד שני, אמרתי לצוותים שאנחנו חייבים להתקדם. הניצחון הגדול ביותר של החמאס יהיה למוטט לנו את הכלכלה. בתמונה הכוללת, העולם ממשיך ומתקדם. נכון, לנו מאוד קשה, אבל חובה להתגבר על זה כדי לבנות עסקים טובים ואיתנים". 

רובוט הלק על הציפורניים של נימבל / צילום: יח''צ

חברת Water.io מתמחה באריזות חכמות, כשמוצר הדגל הוא בקבוק מים חכם שמנטר ועוקב אחר השתייה בעזרת אלגוריתם ייחודי, מציג תזכורות לצרכנים, מציע תוכנית הידרציה מותאמת אישית ומייצר אקוסיסטם שלם סביב נושא שתיית המים.

בחברה החליטו להגיע ל־CES בדקה ה־90, כפי שמספרת לגלובס מנהלת הפיתוח העסקי, שרי כהן. "נרשמנו לתערוכה שבועיים לפני שנפתחה. כל הצוות שלי מגויס למילואים מ־7 באוקטובר. עם זאת, הצלחנו לגייס את האנשים ואת המשאבים, והיה חשוב לנו להיות בתערוכה, כי הבנו שהמופע חייב להמשיך. אנחנו משיקים את הבקבוק בארה"ב, וראינו שיש המון הזדמנויות ולקוחות שרק בתערוכה נוכל לפגוש". 

בקבוקי המים החכמים של water.io / צילום: דני גולן

התפקיד של המדינה

מארגני CES היו מודעים למצב הייחודי שבו נמצאת ישראל, והיו קשובים לבעיות. לדברי קינסי פבריציו, סגנית נשיא בכירה ב־CTA, הארגון האחראי על תערוכת CES, "ברגע שהמתקפה קרתה, פנינו לכל החברות שעובדות איתנו מישראל, אמרנו שאנחנו מבינים שלבוא לתערוכה עשוי להיות מורכב עבורן, ולכן נסייע במה שאפשר. אנחנו רוצים לתמוך בקהילה הישראלית".

פבריציו מספרת כי לא חוותה בכנס אירועים אנטישמיים, ומבהירה כי "ישראל זו מדינה נהדרת שמלאה בחדשנות. אנחנו עובדים עם גורמים שונים, שעוזרים לנו לעודד חברות נוספות להגיע".

"אני לא חושב שהפגנות אנטישמיות יגרמו לחברות גדולות לקבל החלטות עסקיות נגד סטארט־אפים ישראלים מבטיחים", אומר לגלובס ישראל בכר, הקונסול הכללי של ישראל בלוס אנג'לס.

לצד זאת, הוא סבור כי המדינה צריכה דווקא עכשיו לעזור יותר לשוק הפרטי לפרוץ קדימה. "2024 צריכה להיות השנה שבה ישראל מקצה תקציבים ייעודיים גדולים יותר לטובת החברות העסקיות הישראליות בזירה הבינלאומית.

"אנחנו שוק מוטה יצוא, ויכולת השרידות הכלכלית של ישראל היא בלהגדיל את נפחי היצוא שלה. כל שקל שהמדינה תשקיע בשיווק בינלאומי ותמיכה בחברות ההייטק - זו לא הוצאה, זה סעיף השקעה שיניב רווחים, גם כלכלית וגם חברתית".

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל