גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחצית מאתרי הבנייה סגורים: "עוד לא הובא עובד זר אחד לארץ"

ענף הבנייה מתמודד עם מחסור חסר תקדים בכוח אדם, בעיקר בעקבות סגירת המעברים לפלסטינים ● במסגרת ההסכמים החדשים, בין היתר מול הודו וסרי לנקה, עוד לא הובא עובד זר אחד לארץ, ובינתיים, כמעט מחצית מאתרי הבנייה סגורים ● המשמעות עשויה להיות פגיעה של עד 3% בתוצר השנתי של המשק כולו

בנייה שהופסקה בדרום הארץ / צילום: באדיבות ארגון הקבלנים
בנייה שהופסקה בדרום הארץ / צילום: באדיבות ארגון הקבלנים

"אנחנו צריכים לגרום לכך שבתוך תקופה קצרה תגיע לכאן רכבת אווירית של עובדים זרים; הנושא הזה הוא קריטי, ואנחנו צריכים בעניין הזה להתפרע" - את הדברים האלה אמר יו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, ח"כ יעקב אשר, ב־24 לאוקטובר, בדיון ראשון בוועדה שעסקה במחסור בעובדים זרים בענף הבנייה והתשתיות.

מדרגות מס הרכישה יתעדכנו מחר: כך יושפעו רוכשי הדירות
שיא בהיצע: 64 אלף דירות חדשות על המדף; איזו עיר מובילה בעסקאות?
אריק מירובסקי, פרשנות | אפילו המלחמה לא הצליחה לזעזע את מחירי הדיור

היה זה דיון ראשון מתוך סדרה בנושא, ומאז גם נוסחו שלוש החלטות ממשלה בעניין (אחת מהן תובא בקרוב לאישור במסגרת עדכון תקציב 2024). למרות זאת, ברור היום כי בשטח דבר לא השתנה. 100 ימים עברו מפרוץ המלחמה, אך את ה"בור" של כ־100 אלף ויותר פועלי בניין אף אחד לא מילא עדיין.

ה"בור" בענף הבנייה

עד ה־7 באוקטובר, ענף הבנייה נשען כמעט בלעדית על כוח האדם הפלסטיני: כ־75 אלף עובדים בעלי אשרות מיהודה ושומרון, עד כ־12 אלף פועלים עזתיים ועוד כ־15 אלף שוהים בלתי חוקיים שהועסקו בענף. מדובר בכשליש מכוח האדם בענף הבנייה כולו. עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" נעצרה כליל כניסתם של העובדים הפלסטינים לשטחי ישראל, וכך נוצר אותו "בור" חסר תקדים של כ־100 אלף עובדים, באופן מיידי, בענף.

אולם, על פי נתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ, המספרים גבוהים הרבה יותר. בהתייחסות להצעת המחליטים שפרסם משרד האוצר בנוגע לעדכון תקציב 2024, כתבו בהתאחדות כי עוד טרם המלחמה היה "חוסר קבוע ב־40 אלף עובדים לעומת צורכי הענף". כלומר, בפועל חסרים כיום בענף כ־140 אלף עובדים.

 

עוד מציינת ההתאחדות כי נכון לעכשיו כמעט 50% מאתרי הבנייה סגורים לגמרי, בשל המחסור החריף בידיים עובדות. אלו שכן פועלים עובדים בתפוקה של 30% לעומת זמנים רגילים. מהסקר האחרון שביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי 41% מאתרי הבנייה במחוזות תל אביב והמרכז (בכל אחד מהם בנפרד) סגורים מאז תחילת המלחמה, ו־58% מהאתרים במחוז ירושלים.

ומה עם מספר העובדים הזרים שיש כרגע בישראל? לפני המלחמה מדובר היה על כ־23 אלף עובדים זרים, בעיקר ממולדובה ומסין. בתחילת המלחמה דווח על יציאה מן הארץ של כ־3,000 מהם, לא מעט מהם בשל המצב הביטחוני.

העלות למשק

שיתוק של ענף הבנייה עלול לגרור איתו נזק כלכלי משמעותי למשק כולו. על פי הערכות משרד האוצר, שהוצגו בשבוע שעבר בדיון של הוועדה המיוחדת לעובדים זרים, צפויה ירידה בהיקף של 2.4 מיליארד שקל בחודש בתוצר בענף הבנייה - ומאחר שהמצב כפי שהוא כעת צפוי עוד להימשך בחודשים הקרובים, החשש הוא לפגיעה של עד 3% בתוצר השנתי של המשק כולו.

"מדובר בעלות משקית אדירה", אומר גורם המעורה בפרטים ובמספרים שפורסמו על ידי האוצר. "ישנם אתרים שכבר שלושה חודשים ויותר עומדים ללא כל התקדמות, קבלנים דורשים מהמדינה פיצוי על איחורים במסירה, ונראה שנמשיך עם המחסור בעובדים עוד זמן לא מבוטל. זה אירוע מאקרו שהמדינה לא חוותה מעולם, אבל נראה שממשיכים לעשות 'עוד מאותו דבר'".

הפגיעה לא מתבטאת רק בנזק הישיר של עצם עצירת העבודות: שכרו של פועל זר גבוה בממוצע פי שניים ושלושה משכר פועל פלסטיני, כך שעלויות השכר צפויות להיות גבוהות יותר - וזהו רק אחד הגורמים העשויים בהמשך להביא לעלייה במחירי הדירות. גם האיחורים הצפויים במסירת הדירות צפויים להפוך לסוגיה של ממש בעתיד הקרוב. בקרב הקבלנים והיזמים - המעריכים את העיכוב במסירת דירות בחודשים רבים, במקרים לא מעטים - יש המצפים שהמדינה תתערב בסוגיה, ובכל מקרה זו צפויה להגיע לפתחם של בתי המשפט, ולהוסיף לעומס הקיים. גם לכך ישנה משמעות משקית לא קטנה.

 

מהלכי הממשלה

הממשלה מובילה כמה מהלכים לשינוי המצב. ב־27 באוקטובר התקבלה החלטת ממשלה ראשונה, שעיקרה הגדלת מכסת העובדים הזרים שיגיעו לישראל במסגרת הסכמים בילטרליים (בין מדינות) מ־30 אלף עובדים ל־50 אלף; ב־12 בנובמבר התקבלה החלטה נוספת, שמאפשרת להביא לארץ עובדים זרים ב"מסלול פרטי" ומהיר, שלא דרך הסכמים בילטרליים, בכמות של עשרת אלפים איש. במקביל אושרה הרחבת פעילותן של חברות הביצוע הזרות הפועלות בארץ, כך שיוכלו להעסיק בישראל 12 אלף עובדים.

בשבוע שעבר הוגשה הצעת המחליטים לתקציב המדינה המעודכן, שבמסגרתה מוצע להגדיל את מכסות העובדים הזרים שיובאו לארץ בהסכמים בילטרליים ובמסלול הפרטי. כמו כן מוצע להרחיב את פעילות חברות הביצוע הזרות. בעוד נראה כי פרק הנדל"ן בתקציב המעודכן יידחה, במשרד הבינוי והשיכון נאבקים כי נושא הפועלים הזרים יישאר בכל זאת בהצעה שתובא לאישור.

ולמרות כל אלו, בשטח הדברים עוד לא קורים ו"הרכבת האווירית" שביקש ח"כ אשר עוד לא יצאה לדרך: במסגרת ההסכמים הבילטרליים החדשים - מול הודו, סרי לנקה ואוזבקיסטן - עוד לא הובא לארץ ולו עובד זר אחד, והמיונים להבאתם יחלו רק השבוע. במסלול הפרטי ככל הנראה יגיעו בשבועות הקרובים אלפי העובדים הראשונים.

"הבאה של עשרת אלפים עובדים היא אופרציה שדורשת הרבה מאוד מאמץ", אומר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, ומוסיף כי אלו יגיעו לישראל עד תחילת פברואר. "אנחנו עושים כאן משהו שהוא חדש לחלוטין. המסלול הפרטי לא נעשה עד היום, ואנחנו עושים מאמצים גם למשוך לענף עובדים ישראלים - ולראיה נרשמו בתוך שבועות כ־1,100 איש לתוכניות ההכשרות (באמצעות הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל - י"נ), מספר גדול בהרבה משהיה עד לפני המלחמה.

"את מה שכבר עובד, כמו ההסכמים הבילטרליים ופעילות חברות הביצוע הזרות, אנחנו מרחיבים. אם לפני המלחמה היו כאן פחות מ־50 חברות ביצוע זרות, ההערכה היא שנגיע כעת לכ־200. אז להגיד שאנחנו עושים 'עוד מאותו דבר' - זה פשוט לא נכון".

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האם הפער ייסגר?

ברקע המאמצים הללו, נשמעות לאחרונה יותר ויותר אמירות על החזרת הפועלים הפלסטינים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ציין השבוע כי נבחנת האפשרות לפיילוט שבמסגרתו, כך נראה, ייכנסו לישראל בשלב ראשון רק פועלים פלסטינים בני 45 ויותר. במקביל, גורמי ביטחון ובראשם שר הביטחון יואב גלנט, מעודדים את הכנסתם מחדש של הפועלים. עם זאת, הפיגוע השבוע ברעננה, שבוצע על ידי שני שוהים לא חוקיים מדרום הר חברון (אחד מהם בן 44), לא תסייע לחזרתם בקרוב.

בשורה התחתונה, ענף הבנייה מתמודד עם מחסור בכוח אדם שלא ידע מעולם, כנראה. לבד מהמחסור העצום בפועלים, לא מעט אנשי מקצוע, מהנדסים ומנהלי עבודה נעדרו עשרות ימים ברציפות משום שנקראו למילואים. המחסור הזה צפוי ללוות את הענף עוד חודשים רבים: אם בפועל יגיעו ראשוני הפועלים במסלול הפרטי רק בסוף החודש, נראה את תחילתו של המענה רק אחרי ארבעה חודשים ארוכים של מחסור; עד שתגיע לכאן מסה משמעותית של עובדים, כזו שתאפשר לקבלנים וליזמים לחוש שינוי בשטח, יחלפו בוודאי עוד חודשיים ויותר.

"כל עוד יש האטה בענף הנדל"ן, והשוק לא מצליח לייצר את הדירות בקצב הרצוי, החשש הוא שתהיה ירידה בהיצע בעתיד הקרוב - אבל הענף יצליח לגשר על הפער", מצהיר מורגנשטרן. "כבר נכנסנו למעין שגרת חירום, והקבלנים והיזמים מצליחים למצוא פתרונות יצירתיים ולעבוד. אם נצליח בחודש־חודשיים הקרובים להביא כמות עובדים גדולה, זה יצליח לגשר על הפער שנוצר".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?