גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הכי מטריד את מודי'ס ולמה לישראל אין הרבה מה להפסיד מהורדת דירוג?

בעוד כשבועיים מודי'ס תודיע האם החליטה להוריד את דירוג האשראי של ישראל בצל המלחמה ● בין הסיכונים שמטרידים את הסוכנות: הוצאה ביטחונית חריגה ללא גיבוי תקציבי ● אולם, השוק כבר מתמחר הורדת דירוג, כך שמומחים מעריכים שההשפעה בפועל תהיה זניחה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock
עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock

בעוד כשבועיים צפויה סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס להודיע האם החליטה להוריד את הדירוג של מדינת ישראל, או להותירו על רמתו הגבוהה הנוכחית, A1. איך זה יעבוד, מה תהיה ההשפעה של הורדת דירוג אפשרית בעיצומה של מלחמה - ואיך זה ישפיע על הכיס של כולנו? גלובס עושה סדר בשאלות שעל הפרק.

פרשנות | מדד S&P 500 נסחר בשיא כל הזמנים: מה צופים הכלכלנים להמשך?|
מה עשתה מניית פז מאז הפיצול ואיזה מענק יקבלו שלושת מנהליה הבכירים

איך נקבע דירוג האשראי של המדינה?

בשגרה, חברות הדירוג מפרסמות את החלטות הדירוג שלהן פעמיים בשנה, במועדים שנקבעים מראש. מודי'ס הייתה אמורה לפרסם את הדירוג של ישראל כבר לפני שלושה חודשים. באותם ימים חששו במשרד האוצר מהיתכנות להורדת תחזית הדירוג העתידי בלבד, על רקע המהפכה המשפטית של הממשלה. ואז, ימים לפני ההכרעה, פרצה המלחמה וטרפה את הקלפים.

במודי'ס החליטו לדחות את ההחלטה ולהמתין להתבהרות תמונת המצב. במקביל, הכניסו את ישראל ל"מעקב שלילי" - מעין שימוע שבסופו החלטה האם להוריד את הדירוג הישראלי ל־A2. גם סוכנויות הדירוג המתחרות, פיץ' ו־s&p, הודיעו שהן בוחנות הורדת דירוג לישראל. תהליך הבחינה המחודשת של מודי'ס נמצא לקראת סיומו, לאחר שהאנליסטים בחברה קיימו בשבוע שעבר שורה של שיחות עם בכירים באוצר ובבנק ישראל.

לפי המתודולוגיה של מודי'ס, הציון של ישראל משוקלל מ־4 מרכיבים. הראשון שבהם הוא איתנות כלכלית, שבו ישראל מצטיינת לפי הסקירה המיוחדת שפירסמו במודי'ס בתחילת המלחמה. לפי מדד זה לבד, אמור היה הדירוג שלנו בכלל לקפוץ בשלב אחד ל־AA3 ולהעלות את ישראל לליגה של הונג קונג, בריטניה וקטאר.

אבל הדירוג של ישראל נלחץ כלפי מטה על ידי המרכיב השני בנוסחה: חוסן הממשל והמוסדות, שחלש בשתי דרגות ממהחוסן הכלכלי. המרכיב השלישי הוא היציבות הפיננסית, והאחרון הוא הנעלם הגדול - הרגישות לאירועי סיכון, המושפע ישירות מהמלחמה המתנהלת בחזית.

מהם הסיכונים שהכי מטרידים את מודי'ס?

במודי'ס מודעים היטב ליכולת המוכחת של ישראל להתאושש כלכלית מזעזועים במהירות יחסית. בחברה ציינו בתחילת המלחמה שהתרחיש המסוכן ביותר עבור הדירוג הוא "הסלמה של הסכסוך הצבאי באופן משמעותי או התפשטות מעבר לגבולות ישראל". שלושה חודשים וחצי לתוך המלחמה, תרחיש הבלהות של מלחמה כללית במזרח התיכון לא התממש.

סיכון אחר שהדגישה מודי'ס כבר בתחילת המערכה כסיבה פוטנציאלית להורדת הדירוג הוא "אם נסיק שהעימות הצבאי הנוכחי עלול להחליש באופן מהותי את המוסדות בישראל, ובפרט האפקטיביות של קביעת המדיניות שלה". במילים פשוטות, במודי'ס דאגו מהשתוללות תקציבית בעקבות המלחמה, בסגנון השנים של אחרי מלחמת יום הכיפורים.

כאן לישראל יש קושי מסוים. מעבר ל"גיבנת" של כ־220 מיליארד שקל, כפי שמכנה נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון את העלות החד־פעמית של המלחמה, קיים עדיין חוסר ודאות לגבי הגדלה קבועה של תקציב הביטחון לשנים הבאות בכ־15־20 מיליארד שקל בשנה. ראש הממשלה בנימין נתניהו מדבר על הצמדת ההוצאה הביטחונית לתוצר, ובמודי'ס מוטרדים מהמשקל שזה יעמיס על הגמישות הפיננסית של המדינה.

הגורמים הישראלים עמם שוחחו מודי'ס באחרונה ניסו להוכיח להם שלהוצאה הביטחונית החריגה יש גיבוי תקציבי. התקווה היא שצעדים שאישרה הממשלה בשבוע שעבר כחלק מתקציב המדינה החדש, כמו התאמות בסך 16 מיליארד שקל ב־2024, העלאת המע"מ באחוז מ־2025 והטלת מס נסועה על רכב חשמלי מ־2026, ירצו את חברת הדירוג.

אם במודי'ס ישתכנעו שמה שאושר בממשלה הוא אכן מה שיבוצע בפועל, עשוי להיות סיכוי טוב להסרת איום הדירוג. אבל כאן הבעיה חוזרת לאמון במוסדות הממשל מצד מודי'ס, שגם הייתה המבקרת החריפה ביותר של הממשלה מבין חברות הדירוג בעמדתה כלפי החקיקה המשפטית. בסוכנות מכירים את הפוליטיקה הישראלית ומבינים שלא תמיד כל תוכנית כלכלית שמסוכמת בממשלה מתבצעת בשטח, במיוחד כאלה שמתוכננות לשנים הבאות.

 

איך תשפיע הורדת הדירוג על יכולת הגיוס של ישראל?

יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מבקש להרגיע את הרוחות. "חשוב להגיד שאנחנו יודעים שבפועל הדירוג כבר ירד, אם מסתכלים על התמחור של ישראל בשוק", הוא מסביר. "רואים את זה בתשואות על האג"ח הישראלי בזירה הבינלאומית ואפילו בשוק המקומי. רואים את המרווח של ישראל מעל האג"ח של ארה"ב בכ־30 נקודות בסיס. זה דבר שלא נראה כבר הרבה מאוד זמן. כלומר, השוק כבר מתמחר הורדת דירוג בפועל, כך שהודעת הדירוג היא לא ממש דרמה".

כץ סבור כי הורדת דירוג תשפיע על המדדים של ישראל רק בטווח הקצר. "נראה כנראה שינוי מתון, אבל אני לא חושב שמשהו משמעותי או מתמשך".

אם השוק כבר מתמחר הורדת דירוג, מה זה בכלל משנה האם הדירוג ירד או ישאר?
"זאת באמת שאלה טובה. בכל זאת, דירוג האשראי תופס תקשורת ועושה כותרות. יש כאן ניתוח רשמי שמראה שמצבנו כבר לא טוב כפי שהיה. יכול להיות שיש לזה השלכה גם בקרן האג"ח הבינלאומית, ויש חברות שיש להן מגבלות. אבל בגדול, לדעתי המשמעות היא מינורית ביותר", מסביר כץ.

למרבה האירוניה, ייתכן שלישראל יש רק מה להרוויח מהאירוע. אם הדירוג ירד - ההשפעה תהיה זניחה. ואם לא ירד - ההשלכה החיובית דווקא תורגש. "בגלל שהשוק כבר מתמחר הורדת דירוג, זה יחשב כהפתעה ויכול להיות שנראה את השקל קצת מתחזק".

מה תהיה ההשפעה על הציבור?

הנפקת אגרות חוב ממשלתיות היא הדרך המרכזית של המדינה לממן את חובותיה. גובה הריבית שהאוצר משלם משמעותי ביתר שאת בתקופה הנוכחית, בה הממשלה נדרשת להוציא סכומים גבוהים שלא תיכננה מראש בענייני המלחמה. וברגע שהחוב של ישראל מתייקר, כל אחד מהאזרחים מרגיש את זה בכיס.

"לכולנו יש קרן פנסיה, השתלמות, ולפעמים גם קרנות נאמנות", הסביר דודי רזניק, אסטרטג ריביות בבנק לאומי. "כאשר מחיר החוב של ישראל עולה, זה אומר שהמחיר של איגרת החוב יורד, כי יש קשר ההפוך בין תשואה למחיר. לכן, אם נבדוק למשל את ביצועי קרן ההשתלמות שלנו לחודש אוקטובר, ככל הנראה נבחין בירידה. בין אם ירידה מתונה או חדה, כל אחד לפי המסלול שהוא בחר, כמעט בכל מסלול ישנה השקעה באגרות חוב ממשלתיות. כך זה בעצם משפיע ישירות על האחזקות שיורדות".

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות