גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בעמדת נחיתות": המילואימניקים מבקשים עוד הקלות בבחינת ההסמכה לעריכת דין

משרתי מילואים מתלוננים כי המתווה לדחיית בחינת ההסמכה בעריכת דין אינו מספק, אבל הוועדה הבוחנת הבלתי תלויה מתנגדת לתוספות בטענה לשמירה על הרף המקצועי בענף ● השבוע צפויה פגישה בין הנהלת לשכת עורכי הדין, יו"ר הוועדה הבוחנת וקצין מילואים ראשי לבחינת הקלות

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: ap, Ariel Schalit
מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: ap, Ariel Schalit

בחינת ההסמכה בעריכת דין שהייתה אמורה להתקיים בדצמבר 2023 נדחתה לפברואר 2024, בעקבות המלחמה וגיוס המילואים הנרחב. הבחינה נחשבת קשה, ואחוזי המעבר בה לנבחנים בפעם הראשונה עומדים על כ-70% (ו-50% לכלל הנבחנים). הלימודים לבחינה נמשכים בין שלושה לארבעה חודשים מלאים. בשל התמשכות המלחמה, הוחלט בחודש שעבר כי יתקיים מועד מיוחד ב-17 באפריל, שאליו יוכלו לגשת כלל הנבחנים.

לידיעת המילואימניקים הלומדים ראיית חשבון ועריכת דין: אלה ההטבות שמגיעות לכם
● כל עובד בישראל יתרום 400 שקל משכרו למימון תוכנית הסיוע למילואים. כך זה יעבוד
הלחימה, הפחדים והחיים שנשארו מאחור: מילואימניקים כותבים מעזה

נוסף על כך, הוחלט על מתווה להקלה על משרתי המילואים ואוכלוסיות נוספות שנפגעו מהמצב הביטחוני. המילואימניקים יוכלו, כמו כולם, להיבחן במועד המיוחד באפריל, אבל יוכלו גם לפצל את הבחינה לשני חלקים - פברואר ואפריל או אפריל ויוני, לבחירתם. מי שיבחר שלא לפצל את הבחינה, יוכל לקבל הארכת זמן של 50 דקות. ההערכה היא כי ישנם כ-200 חיילי מילואים וכ-200 מפונים במועד הבחינה הנוכחי.

הגוף האחראי על בחינות ההסמכה הוא הוועדה הבוחנת של לשכת עורכי הדין, שחבריה ממונים על-ידי שר המשפטים. בעוד שלשכת עורכי הדין ושר המשפטים יריב לוין מביעים נכונות לאפשר הקלות נוספות, כולל בהיקף החומר - הוועדה הבוחנת, בראשות השופט בדימוס משה יועד הכהן, מסרבת לאפשר הקלה זו. הסיבה היא הרצון שלא לפגוע ברמת הבחינה וברמת עורכי הדין שיוסמכו כתוצאה מכך. מאחר שהוועדה הבוחנת היא ועדה בלתי תלויה מקצועית - הלשכה ושר המשפטים מקבלים את המלצות חבריה.

 

בשבוע שעבר התקיימה פגישה בין קצין מילואים ראשי ובין ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, וכ-25 משרתי מילואים, שבה עלה הצורך בהקלות נוספות. ביום שלישי השבוע צפויה פגישה נוספת של ראש הלשכה בכר עם קצין המילואים, יחד עם חברים מהוועדה הבוחנת, כדי להמשיך ולדון בנושא.

"חצי ממה שיש לאחרים"

משרתי מילואים שדיברו עם גלובס הסבירו את הקושי עם המתווה הקיים. אחד מהם משרת במילואים מאז פרוץ המלחמה. הוא לחם בעזה במשך שלושה חודשים, ומתוכנן להשתחרר זמנית בפברואר. לדבריו, "אני בטוח שכל הצדדים רוצים לעשות הכי טוב לחיילי המילואים, אבל מי שיוצא מעזה אחרי שלושה חודשים הוא בעמדת נחיתות. היכולת שלי לעבור את הבחינה נמוכה לעומת מי שלא היה מגויס".

הקושי נובע, לדבריו, משני היבטים: ראשית, משך הזמן ללמידה. בניגוד לנבחנים שיכולים ללמוד ארבעה חודשים, הוא צפוי להשתחרר זמנית בפברואר, כך שייוותרו לו חודשיים למבחן באפריל. "זה 50% ממה שיש לאחרים. תוסיפו לזה את הקושי של אנשים שהיו 100 ימים בלחימה. אנשים חוזרים בטראומה".

קושי נוסף הוא משך הזמן שנאלצים להמתין בבית ודחיית הכניסה לשוק העבודה. הנבחנים לא זכאים לדמי אבטלה בחודשיים האחרונים לפני הבחינה. לדברי אותו מילואימניק, "המשמעות של פיצול המבחן בין אפריל ליוני היא עוד זמן לשבת בבית, בלי יכולת לקבל דמי אבטלה. אנשים בחוסר ודאות גדול גם כלכלית".

הוא מוסיף כי הוא מבין את החשיבות של הבחינה למקצועיות עורכי הדין, אבל שצריך להתגמש במקרה הזה. "אני חושב שהקלה בחומר הלימוד או פקטור יעזרו. ראש הלשכה אמר שזה לא בידיים שלו, שיש ועדת בחינות".

 

מילואימניק אחר, בן 30 מאוגדה 98, גויס גם הוא ב-7 באוקטובר. לדבריו, "ללשכה יש רצון טוב, אבל לא ניתן לנו מענה להקלות בגוף הבחינה. הצענו כמה הקלות - פקטור צנוע, שמגלם את הלמידה במצב הנוכחי, או הקלות בהיקף החומר. הוועדה חוששת מתקדים מסוכן, להסמיך אנשים עם פחות חומר.

"ניסיתי לשקף שפיצול הבחינה הוא לאנשים שסיימו את המילואים, אבל יש מילואימניקים שממשיכים, ולהם הפיצול לא נותן מענה. אם אני מגיע לחלק הראשון, לא אוכל לדעת אם אוכל להגיע לחלק השני".

אותו חייל הצליח לקבל שחרור למספר שבועות כדי להיבחן בפברואר. "אני במצב טוב לעומת אחרים. אני חייב לגשת לבחינה המלאה לצערי, כי אני לא יכול לדעת מה יהיה בהמשך. הצבא לא יכול להתחייב שאוכל לעשות באפריל את החלק הנוסף. מצער אותי שהוועדה הבוחנת לא מבינה את גודל האירוע. נשמע שהלשכה ויתר המערכות במקום הנכון".

הקלה שכן התקבלה בעקבות דרישה היא תוספת זמן. לדברי המילואימניקים, מדובר בהקלה נחוצה אבל במענה חלקי בלבד, כי עדיין צריך ללמוד את כל היקף החומר הנרחב.

שומרת סף של איכות

כיום כאמור עומד בראש הוועדה הבוחנת שופט בית המשפט המחוזי בדימוס משה יועד הכהן, ושני שופטי מחוזי בדימוס מכהנים כשופטים עמיתים - דניאל טפרברג וקובי ורדי.

מהמגזר הציבורי חברים בוועדה עורכי הדין עדי אברונין ולימור פלד מהפרקליטות; מהאקדמיה ד"ר דניאלה אסרף כהן, סגנית דיקנית בית הספר למשפטים במכללת נתניה, ופרופ' מוחמד ותד, דיקן בית הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת; ומהשוק הפרטי עורכי הדין אהרון שפרבר ואורלי טננבאום.

הוועדה עמדה עד כה על כך שהיקף חומר הבחינה לא יצומצם, בשל הפגיעה ברמת ההסמכה. הם מוכנים להקלות, אבל לא במחיר של צמצום החומר או העלאת ציון באופן גורף.

עו"ד טל רון, שותפה במשרד פרל כהן ובצוות שאחראי על המתמחים, מסכימה עם עמדת הוועדה הבוחנת. "חשוב לטובת המקצוע לשמור על סטנדרט מקצועי ראוי. פגיעה מהותית ברמה של הבחינה יכולה לעשות נזק למתמחים, למשרדים ולציבור. צריך להקל בפרוצדורה אבל לא לפגוע ברמה המקצועית של הבחינות. זה ישפיע על רמת עורכי הדין בעתיד".

בלשכת עורכי הדין אומרים כי העמדה העקרונית היא בעד הקלות, אך "הוועדה הבוחנת יותר סלקטיבית בעניין ההקלות. נדגיש כי הוועדה היא מקצועית ועצמאית. פנינו לוועדה כבר בחודש אוקטובר וביקשנו את מלוא ההתחשבות. לאחר פניות נוספות הוחלט על המתווה של הפיצול.

"המתווה לא מושלם, ואנחנו קשובים לשטח. רק ביום ראשון קיימנו פגישות עם קצין מילואים ראשי ועם מתמחים שמשרתים במילואים ועתידים לגשת לבחינה. אנחנו עדיין בעד צמצום החומר, ונוסיף עוד מועד בחינה בהמשך. אנחנו ממשיכים לפנות לוועדה המקצועית, ונקדם את ההקלות הנדרשות. אנחנו נתמוך לוגיסטית וכלכלית בכל הצעה שתאושר על-ידי הוועדה הבוחנת".

שר המשפטים יריב לוין, שצריך לחתום על התקנות לשינוי המצב, תומך בהקלות נוספות, אך נמנע עד כה מלכפות את עמדתו, בשל מעמדה של הוועדה המקצועית הבלתי תלויה. 

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן