גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבכיר שמזהיר: אם אתם בני 50 ומעלה, המעבר למסלול S&P 500 מסוכן מדי

סמי בבקוב, המשנה למנכ"ל הראל ביטוח ומנהל חטיבת ההשקעות, חושב שמניות הטכנולוגיה בוול סטריט מתומחרות ביוקר: "אנו מעדיפים לפזר את ההשקעות, כולל באירופה וביפן" ● ומה לגבי השקעה בישראל? "בעקבות המלחמה אנחנו הרבה יותר זהירים"

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

סמי בבקוב, המשנה למנכ"ל הראל ביטוח  ומנהל חטיבת ההשקעות בקבוצה, נמצא בעולם ההשקעות משנת 1989. במהלך 34 השנים הללו הוא ראה עולם של ריביות גבוהות יותר וגם את בועת הדוט.קום בתחילת שנות 2000, כך שכאשר הוא מביע חשש שמניות הטכנולוגיה שוב הגיעו לתמחורים גבוהים - הוא יודע על מה הוא מדבר. לא תשמעו אותו אומר להימנע לחלוטין מהשקעה במדד ה-S&P 500 האמריקאי, אך הוא בהחלט נרתע מרמות השיא של המדד ומעדיף לפזר את ההשקעות גם לאזורים נוספים בעולם, כמו אירופה ויפן.

בישראל חוששים: אחרי מודי'ס, חברות הדירוג המתחרות יקדימו את הדוחות שלהן 
מאחורי הקלעים של מאבק השליטה הכי סוער במשק 

בבקוב, 60, שגדל בחולון ומתגורר בה עד היום, לא מתרגש מהורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנות הדירוג מודי'ס, ומהצפי השלילי, ואומר כי "ההורדה הייתה צפויה והשוק תמחר אותה, כפי שניתן ללמוד גם מהמסחר בתחילת השבוע". בשעות הצהריים של יום שני מדדי הדגל של ת"א נסחרו במגמה חיובית, שקיזזה את הירידות של יום א'. בניגוד לתחזיות, השקל דווקא רשם התחזקות מול הדולר.

 

האם בעקבות המלחמה והורדת הדירוג צמצמתם חשיפה לישראל?
בבקוב: "אנחנו ממש לא פוסלים השקעה בישראל אבל בעקבות המלחמה אנחנו הרבה יותר זהירים, לא עושים צעדים חדים עד להתבהרות התמונה, וזה יכול לקחת זמן. יש אי ודאות גדולה לגבי משך המלחמה והאם תיפתח חזית צפונית. ככל שהיא תתארך יהיו לכך יותר השלכות על המשק, תקציב המדינה, הגירעון, ומכאן תיגזר ההשפעה על שוקי המניות והאג"ח.

"יחד עם זאת, ערב המלחמה המשק הישראלי התאפיין בעודף בחשבון השוטף, יחס חוב לתוצר נמוך, יתרות מט"ח גבוהות וסביבת תעסוקה מלאה. כלכלת ישראל יציבה ומושתתת על יסודות איתנים, והצליחה בעבר להתאושש מתקופות קשות".

"השוק האמריקאי לא יקר, למעט הטכנולוגיה"

מדד ה-S&P 500 חצה בסוף השבוע האחרון את רמת ה-5,000 נקודות, שיא כל הזמנים, אבל בבקוב מעריך שהשווקים בעולם לא יקרים, למעט סקטור אחד: "רמות התמחור בשווקים סבירות, למעט מניות הטכנולוגיה שמהוות שוק בפני עצמו, והשפעתן על המדדים הגדולים כמו S&P 500 עצומה", הוא אומר. "במצב הנוכחי פרמיית הסיכון היא אפסית. הנאסד"ק במכפיל של יותר מ-30, שזה אומר תשואה שנתית של 3.5%, וזה כשהתשואה הריאלית בריבית חסרת סיכון עומדת על 2.5%-3%.

"במצב זה אנחנו שואלים את עצמנו אם הכלכלה האמריקאית יכולה להמשיך בעוצמה כה חזקה. לכן אנחנו מעדיפים לפזר את ההשקעות במדד MSCI העולמי, כולל באירופה, יפן ושווקים מתעוררים אחרים". עם זאת, בבקוב לא פוסל השקעה במניות טכנולוגיה: "'שבע המופלאות (אפל, מיקרוסופט, אלפבית, אמזון, מטא, אנבידיה וטסלה, נ"א) הן חברות יוצאות מן הכלל, רק התמחור שלהן יקר".

לכן, לדעתו, עד 60% מהרכיב המנייתי בתיק ההשקעות צריך להיות בארה"ב, והיתר בשאר העולם. משקיע פרטי יכול גם לשקול השקעה באמצעות מדד S&P במשקל שווה, שמנטרל את המשקל הגדול של ענקיות הטכנולוגיה.

"פסילת מסלולי השקעות לא סחירות - טעות"

למשקיע בחיסכון לטווח ארוך, ממליץ בבקוב על תיק שמורכב מ-40% מניות (70% בחו"ל והשאר בישראל), 8% בהשקעות פרטיות (פרייבט אקוויטי), בעיקר באמצעות קרנות בחו"ל שמשתלטות על חברות ומייצרות שינוי. בנוסף, הוא ממליץ על חשיפה ישירה לנדל"ן (4%), כאשר שליש מהרכיב הזה בארץ והשאר בחו"ל.

את יתר התיק הוא ממליץ להשקיע באיגרות חוב: 18% באג"ח ממשלת ישראל, 22% באג"ח קונצרניות בארץ (בחלוקה של 60% שקלי והיתר צמוד למדד) ו-8% באג"ח קונצרניות בחו"ל.

 

בבקוב מציין שכל אחד יכול להיחשף לתיקים הללו דרך קופות הגמל של חברות הביטוח וחלק מבתי ההשקעות, וכן באמצעות קרנות ההשתלמות, הפנסיה או קופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון, כאשר "היתרון הוא שאפשר לעבור בין מסלולים בלי אירוע מס".

הציבור הישראלי נוהר בשנה האחרונה למסלולי השקעה העוקבים אחר מדד S&P500, שזינק בשנת 2023 והגיע לאחרונה לרמת שיא. אך בבקוב סבור שמדובר בטעות: "התופעה של מעבר למסלולים עוקבי מדדים בחיסכון ארוך טווח, ופסילת מסלולים עם השקעות לא סחירות, היא פחות טובה ויש בה חסרונות", הוא אומר.

"בכל העולם גופים מוסדיים משקיעים גם בנכסים לא סחירים, זו לא המצאה ישראלית. תוחלת התשואה שם גבוהה מתוחלת התשואה של מדדי המניות, תוך סטיית תקן (תנודתיות) נמוכה יותר - אחרי דמי ניהול ודמי הצלחה. כך שהתשואה העודפת מפצה ויותר על הוצאות הניהול". במילים פשוטות, בבקוב מאמין שניתן לקבל תשואה טובה בנכסים הלא סחירים, מבלי לשלם את המחיר של הסיכון הטמון בירידות חדות בשווקים.

בבקוב מודה אמנם שבשנת 2023 שוק המניות השיג תשואות טובות משמעותית מהרכיב הלא סחיר (עלייה של 24% במדד ה-S&P לעומת עלייה של 5% ברכיב הלא סחיר של פרייבט אקוויטי), אך לדבריו בשנתיים שלפני כן השוק הלא סחיר השיג תשואות טובות יותר: "ב-2022 המדד האמריקאי ירד ביותר מ-19% ואילו הרכיב הלא סחיר עלה ב-7%".

המסקנה לדידו של בבקוב היא כי "ביצועי שנת 2023 לא מספיקים כדי לקבל החלטה כל כך קיצונית כמו פסילת השקעה בנכסים לא סחירים. זו טעות". הראל גם מצביעים ברגליים, כאשר בין 30% ל-40% מהתיק שלהם מוקצים לתחום הלא סחיר, כולל אשראי: "אנחנו מקבלים שם תזרים שוטף שלא תלוי במצב השווקים".

לדברי בבקוב, ההנחה שאפשר להסתפק בהשקעות בשוק המניות ובאג"ח ולא לפזר את הסיכון גם לשוק הלא סחיר, היא "טעות שנובעת מאמירות לא אחראיות ולא מדויקות".

בישראל: זינוק בפעילות הכלכלית וירידת ריבית

גם את הטענות שהשיערוכים בתחום הלא סחיר מתרחשים לעיתים רחוקות מדי הוא דוחה, ומציין כי "קרנות פרייבט אקוויטי או נדל"ן משערכות את נכסיהן כל רבעון. נדל"ן לא סחיר מחייב הערכת שמאי לפחות פעם בשנה, ובנוסף תתבצע שמאות באופן מיידי אם חל אירוע מהותי. אשראי לא סחיר משוערך כל יום".

בכל הקשור להשקעה לטווח ארוך, בבקוב בהחלט ממליץ על האפיק המנייתי. "למשקיע צעיר בן 25 שחוסך לפנסיה, הדבר הנכון לעשות זה להשקיע בתיק מניות (לאו דווקא רק ב-S&P), כי הוא יפגוש את הכסף בעוד יותר מ-40 שנה", הוא מסביר. "אבל אדם בן 50 שרוצה היום לעבור למסלול מחקה S&P 500, לטעמי הוא לוקח סיכון גדול מדי".

על אילו סקטורים אתה ממליץ באפיק המנייתי?
"בארץ אנו ממליצים על סקטורים עם חשיפה לשוק המקומי כגון בנקים ומסחר, לאור הערכה שנראה זינוק בפעילות הכלכלית בשילוב של ירידת ריבית, אם תהיה דעיכה במלחמה ואווירה טובה יותר של השקעות".

"בחו"ל, מבין אפיקי הטכנולוגיה אפשר להתמקד בתחום התקשורת (מטא וגוגל) לאור תמחורים נוחים. אנו מתמקדים, בין השאר, גם בחברות שמייצרות חומרי גלם אשר אמורות להתאושש על רקע ירידה בריבית ועצירה בהידרדרות הכלכלה הסינית".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"