גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניות בוול סטירט במחיר שיא, אך האם הן יקרות? התשובה נמצאת במודלים האלה

מה יכולים משקיעים ללמוד מחמישה מודלים פופולריים להערכת המחיר של מניות

האם התמחור בשוק המניות האמריקאי עובר את הגבול? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock
האם התמחור בשוק המניות האמריקאי עובר את הגבול? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מניות בוול סטריט שוברות שיאים בזה אחר זה, ומציתות מחדש את הדיון הנצחי בקרב משקיעים האם הן כבר יקרות מדי.

מדד S&P 500 טיפס ב-5.4% בתחילת 2024 וסגר גבוה מ-5,000 נקודות בפעם הראשונה ביום שישי, השיא העשירי שהוא קובע השנה. מדד התעשייה דאו ג'ונס טיפס ב-2.6%, וקבע 11 שיאים לאורך הדרך.

ותודה לאנבידיה: המניה הישראלית שמזנקת בקרוב ל-1500% במסחר בוול סטריט 
אנבידיה לקוחה שלה והמניה זינקה 50% ביום. אז למה אנליסטים מודאגים מ-arm? 

כשמנסים להעריך האם מניה או מדד זולים או יקרים, אסטרטגים ממליצים על כמה חישובים ושיקולים, בהם התנאים הכלכליים השוררים, הבריאות הפיננסית של החברה ומצב התעשייה שבה היא פועלת. משקיעים באופן טיפוסי מוכנים לשלם יותר עבור חברות שהם חושבים שיגדלו במהירות, לעומת אלה שסיכויי הצמיחה שלהן מוגבלים.

ניעזר בכמה מודלים פופולריים להערכת מצב השוק:

מכפיל רווח

המחיר הוא רק רכיב אחד בהערכות שווי של מניות. השני הוא רווחים. יחס המחיר לרווחים - המחושב על ידי חלוקת מחיר המניה של חברה ברווחים הצפויים פר מניה - הוא אחד הכלים הפופולריים להערכת מניות ומספק אינדיקציה למשקיע כמה הוא משלם על כל דולר שהחברה מרוויחה.

כשהרווחים עולים והמחירים נשארים יציבים, ההערכות מתכווצות. אם הרווחים יורדים, זה גורם למניות להיראות אפילו יותר יקרות, גם אם מחירן לא השתנה.

יש שתי דרכים לחשב את היחס הזה: משקיעים שמעדיפים להסתכל על תוצאות ממשיות משתמשים ברווחי החברה הקודמים ב-12 החודשים האחרונים; אחרים סבורים שהרווחים העתידיים הצפויים הם יותר רלוונטיים, בייחוד אצל חברות טכנולוגיה הצומחות במהירות.

בהתבסס על הרווחים מהעבר, המכפיל של S&P 500 הוא 24.18, גבוה מהממוצע לעשר שנים - 20.36. מכפיל הרווח החזוי של המדד, 20.38, טיפס לאחרונה מעל 20 לראשונה זה שנתיים, כשהממוצע ארוך הטווח שלו עומד על 17.96.

"בנקודה זו השוק חסר מורא", אמר מאט סמית', מנהל השקעות ב-Ruffer, חברת ניהול שירותי השקעות מלונדון. "מפרספקטיבה של סיכונים והצלחות, חברות אמריקאיות הן בעיקר לא אטרקטיביות. יש להן הרבה מומנטום, אבל הן יקרות".

רווחים עולים הם לרוב הדלק שהכי ניתן להסתמך עליו לעלייה מתמשכת במחירי מניות. כשמניות מטפסות בקצב מהיר משמעותית לעומת רווחי החברות, מתחילים להתעורר חששות מפני בועה. לדוגמה ב-2023 מדד S&P טיפס ב-24%, אבל רווחי החברות בו היו שטוחים יחסית.

הרבה מהרווחים בשוק הונעו במקום זאת על ידי הימורים שהפדרל ריזרב יצליח לבצע נחיתה רכה בכלכלה האמריקאית, ובכך להימנע ממיתון, וישנה כיוון בקרוב להורדות ריבית. מכפילי מניות באופן טיפוסי יורדים בעת מיתון, בעוד שריביות גבוהות מקטינות את השווי של תזרים המזומנים העתידי של חברות, במודלים המקובלים לקביעת מחירים.

אנליסטים יותר אופטימיים לגבי תמונת הרווחים לשנה זו וצופים שרווחי החברות ב-S&P 500 יעלו בערך ב-11%. זה יכול לתת למניות יותר מרחב לרוץ.

מניות טכנולוגיה לעתים קרובות משיגות הערכות שווי גבוהות בגלל שהן צפויות לייצר רווחים גדולים בעתיד. ההייפ סביב בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) הוביל להימורים גדולים על מניות כמו אנבידיה, מה שהקפיץ את הערכת השווי של יצרנית השבבים, הנסחרת במכפיל 33.48 על הרווח החזוי ב-12 החודשים הקרובים.

"משקיעים מסתכלים על אנבידיה וחושבים, 'היא נסחרת לפי מכפיל עצום'", אמר מייקל לנדסברג, יועץ פיננסי ב-Landsberg Bennett Private Wealth. "אבל אם אתה חושב שהחברה תצמח כל כך מהר בשנתיים הקרובות, זה אומר שהמניה כנראה זולה על פי חלק מכלי המדידה".

מניית אנבידיה עלתה ביותר מפי 3 בשנה שעברה, והשנה מובילה את ה-S&P 500 עם עלייה של 46% עד כה. הערכת השווי של המניה טיפסה אשתקד למכפיל של מעל 60 לרווחים החזויים, אבל המכפיל ירד אחרי שהחברה דיווחה על רווחים עצומים.

מכפיל הון

יחס זה משמש לעתים קרובות משקיעים המחפשים מניות שמוערכות בחסר, במחירים סבירים. הוא נפוץ בהערכת מניות פיננסים, בייחוד של בנקים או של חברות עם נכסים מוחשיים. הוא פחות שימושי לגבי חברות טכנולוגיה, מאחר שסיכויי הצמיחה שלהן לעתים קרובות לא מבוטאים בדוחות המאזן של החברות, אמרה מייגן שו, מנהלת אסטרטגיית השקעות ב-Wilmington Trust.

מדד S&P נסחר לפי מכפיל הון של 4.15, גבוה מהממוצע לעשר שנים שהוא 3.26 ומהממוצע ל-20 שנה שהוא 2.76. לשם השוואה, מכפיל ההון העתידי אצל אנבידיה הוא 22.48.

על ידי שימוש במודל זה, הום דיפו וחברת מוצרי הבניין Masco הן בין המניות היקרות ביותר בשוק, בעוד ש-Paramount Global ו-Invesco נראות בין הזולות ביותר.

פרמיית הסיכון במניות

בשיטה זו מושווית התשואה מהחזקת מניות לעומת החזקת אג"ח ממשלתיות, נתון המחושב על ידי הפער (מרווח) שבין תשואת הרווחים של חברה לתשואת הרווחים של איגרת ממשל ארה"ב. מאחר שהמניות נחשבות כנושאות סיכון גבוה לעומת אג"ח אולטרה בטוחות, הרי שמשקיעים מצפים לקבל מהן תשואה גבוהה יותר בטווח הארוך.

תשואת הרווח מחושבת על ידי חלוקת הרווחים (מדווחים או חזויים) של חברה לשנה הקרובה במחיר המניה. השוואה של תשואת רווחי העבר לתשואת אג"ח ל-10 שנים מלמדת כי פרמיית הסיכון של מדד S&P 500 היא בערך 0.7%, קרוב לרמתה הנמוכה זה כשני עשורים (עדות ליוקר המניות).

סמית' מ-Ruffer ממליץ לחשב את המרווח על בסיס התשואה על איגרת ממשלתית ל-10 שנים מוגנת אינפלציה, מאחר שרווחי החברות נוטים להשתנות בהתאם לאינפלציה. גם לפי מדד זה, הפיצוי על הסיכון שבהחזקת מניות על פני אג"ח הוא ברמה הנמוכה ביותר אי פעם, לפי נתוני השוק של דאו ג'ונס החל מ-2003.

 


מכפיל רווח-צמיחה

יחס המחיר לצמיחה ברווחים (PEG) מבטא את שווי השוק של חברה ביחס לסיכויי הרווח שלה. כדי לחשב זאת, מחלקים את מכפיל הרווח של חברה ל-12 החודשים האחרונים ברווחים הצפויים לשנה. PEG של 1 נותן אינדיקציה לכך שמחיר המניה תואם את ציפיות הצמיחה של החברה.

מכפיל ה-PEG הנוכחי של ה-S&P 500 הוא 1.48, נמוך מהממוצע לעשר שנים של 1.49 וגבוה מהממוצע ל-20 שנה של 1.35. מכפיל זה אצל אנבידיה, 0.78, גורם למניה להיראות זולה בהשוואה.

יחס CAPE

יחס המחיר לרווחים בחישוב מחזורי (CAPE) אותו הגה רוברט שילר, כלכלן זוכה פרס נובל. הוא מחושב על ידי חלוקת המחיר הנוכחי של מניה בממוצע הרווחים שלה, תוך שקלול האינפלציה ב-10 השנים הקודמות.

היתרון שלו הוא שהוא עושה תיקון לתקופות טובות במיוחד וגרועות במיוחד. כך הוא 'מחליק' תקופות כמו שהייתה בדיוק לפני הקריסה בשוק הדיור האמריקאי, כשרווחים חזקים במיוחד גרמו למניות להיראות בתמחור סביר, או בהתאוששויות ממיתון, כשרווחים חלשים גרמו למניות להיראות יקרות.

יחס ה-CAPE של מדד S&P העומד על 33.4, גבוה ממה שהיה ברוב 96% מהפעמים מאז 1881, אבל עדיין נמוך משמעותית מהפסגות שנראו בסוף שנות ה-90 וב-2021.

המודל הזה משמש לרוב להערכת חברות הרגישות למחזור הכלכלי כמו בנקים וחברות בתחום הכרייה, הנפט והגז, בגלל שהתחזיות שלהן מושפעות מההיצע והביקוש אצל הצרכנים ומהצמיחה הכלכלית הכללית.

מייק דסטפאנו וקן חימנז השתתפו בהכנת הכתבה

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"