גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבשת בחרדת נטישה: גרמניה מקדמת יוזמה למטרייה גרעינית שתגן על אירופה

שנתיים אחרי שפרצה מלחמת רוסיה-אוקראינה, מנהיגי אירופה מציבים את עצמאותם הביטחונית בעדיפות עליונה ● מדיניות החוץ הכוחנית של פוטין שלטה בסדר היום של ועידת מינכן לביטחון, לצד ביקורת חריפה על הזנחת תקציבי הביטחון במערב במשך עשורים

בוריס פיסטוריוס, שר ההגנה של גרמניה, בפתח הוועידה / צילום: Reuters, Felix Hörhager
בוריס פיסטוריוס, שר ההגנה של גרמניה, בפתח הוועידה / צילום: Reuters, Felix Hörhager

ב-2007 השתמש נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בבמה המכובדת של ועידת מינכן לביטחון כדי לקרוא תגר על הסדר העולמי החדש בהובלת ארה"ב. במה שנודע כ"נאום מינכן", הזהיר פוטין מפני התרחבות מזרחה של נאט"ו, והאשים בחריפות את וושינגטון בשימוש לרעה בכוחה. כבר אז, היו שראו בנאום את התחלתה של "מלחמה קרה" חדשה. השנה, אף גורם רוסי לא הוזמן לוועידה במינכן, אחרי שפוטין יצק תוכן באיומיו ופלש לאוקראינה, כשהוא יוזם את המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. "אנחנו לא רואים בצד הרוסי כל נכונות לדיאלוג", נימקו מארגני הוועידה את החרם.

כותרות העיתונים בעולם | למה בהודו מסרבים לטפל בנשק ישראלי 
פרשנות | פוטין מחדש את ימי סטאלין: לא מספיק לאסור יריבים, צריך גם לחסל אותם
שאלות ותשובות | רוסיה מציבה נשק חדש ומאיימת על חצי טריליון דולר 

אבל הנשיא הרוסי בכל זאת שלט בסדר היום של הוועידה. במיוחד אחרי ההודעה שפורסמה בבוקר יום הפתיחה (שישי) על כך שמתנגד המשטר אלכסיי נבלני מת בכלא שבו נכלא בשלוש השנים האחרונות. החשש ממדיניות החוץ והביטחון הרוסית תחת הובלת פוטין, שמבטאת את אותה הכוחניות שבה הוא מדכא, כולא והורג כל איום לשלטונו, היה שיחת היום בדיונים האסטרטגיים על עתיד תפיסת הביטחון האירופית, והצורך להיגמל מהתלות בכוח האמריקאי להגנה על היבשת.

נראה ששנתיים אחרי, האסימון סוף סוף נפל למנהיגי אירופה, שהמלחמה באוקראינה אכן עשויה לסמל עידן חדש ליבשת. לא עוד תקוות לניצחון אוקראיני באביב או למפלה אסטרטגית לרוסיה במלחמה. לא עוד היסמכות על אמריקה בראשות ג'ו ביידן, פוליטיקאי שצמח יחד עם היחסים הטרנס-אטלנטיים. העובדה כי הכוחות האוקראינים הפסידו בקרבות בחזית בשבועות האחרונים, לצד העובדה שהקונגרס האמריקאי הנוכחי מונע העברת כ-60 מיליארד דולר לאוקראינה כסיוע חירום ביטחוני מסיבות פוליטיות, ובצל החשש מבחירתו של דונלד טראמפ הבדלני לנשיאות ארה"ב, הפכו את העצמאות הביטחונית האירופית לכורך המציאות.

"דבר אחד ברור לחלוטין" אמר קנצלר גרמניה אולף שולץ במהלך הוועידה, "עלינו האירופאים לעשות הרבה יותר לטובת הביטחון שלנו, כעת ובעתיד". הוא התחייב להמשיך ולממן את התרחבות הצבא הגרמני, בעוד קרן הבזק של ה-100 מיליארד דולר שהקצה לכך בעבר עומדת להסתיים. הוא גם הצהיר כי "ללא ביטחון, כל היתר הוא כלום", דברים יוצאי-דופן מפי ראש ממשלה סוציאל-דמוקרט. "לא משנה מה קורה בארה"ב, אנחנו צריכים להיות מסוגלים להגן על אירופה. אוקראינה היא חלק מאירופה", הוסיפה ראש ממשלת דנמרק מדה פרדריקסן.

30 שנה של תת-תקצוב

פוטין, העריך בוועידה מזכ"ל נאט"ו יינס סטולטנברג, עשוי "לבחון את התחייבויות הביטחוניות של נאט"ו לגבי אירופה" על ידי תקיפת אחת המדינות הבלטיות בתוך שלוש עד חמש שנים. בהתאם לחלון זמן זה, סוגיית תקציבי הביטחון של המדינות האירופיות עמדה במרכז השיחה.

עד כה המדינות החברות בנאט"ו נאבקו לעמוד ברף ההוצאה המינימלי של הברית הצבאית (2%), אך בוועידה הן כבר דיברו בטונים אחרים לגמרי. המדינות הבלטיות התגאו בהקפצת שיעור ההוצאה ל-3.5% מהתמ"ג, בדומה לארה"ב (בישראל היא עומדת על 4.5% בשנה שעברה, וצפויה לעלות, א"א). "אולי נגיע ל-3% ואולי אפילו 3.5%", הפתיע שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס את הנוכחים, בהבטחה להכפלה ויותר של התקציב הגרמני, "אנחנו חייבים להשיג יותר מבחינה ביטחונית".

 

מכון המחקר הכלכלי של קיל (IfW) הציג במהלך הדיונים גרף מרתק, המשרטט את ההוצאה הביטחונית של מדינות ה-G7 (ארה"ב, קנדה, יפן, גרמניה, איטליה, צרפת ובריטניה) לאורך 150 השנים האחרונות. הגרף מראה כי ההוצאה הביטחונית בכל המדינות בשפל של כל הזמנים, וכי הוצאות הרווחה (בריאות, פנסיה, חינוך) טיפסו בהדרגה. תחת הכותרת "חמאה מול רובים" הסבירו כלכלני המכון כי אירופה "נהנתה מגזירת הקופון של עידן השלום שאחרי המלחמה הקרה", ורמת החיים של תושביה עלתה על חשבון הפחתת ההוצאות הביטחוניות. "הזנחנו את החובה שלנו להוציא על הביטחון הלאומי שלנו", אמר במהלך הדיונים פרופ' ניל פרגוסון, מומחה להיסטוריה כלכלית וסופר מצליח. "מה שקורה עכשיו הוא תוצאה של 30 שנות הזנחה ותת־תקצוב", אמר פרנסואה הייזבורג, אנליסט בתחום הביטחון במכון המחקר IISS.

אירופה חוששת בעיקר כי בחירה של טראמפ לנשיאות תטרוף את הקלפים ותעודד את פוטין "לעשות את מה שהוא רוצה", כפי שהמועמד הרפובליקני הצפוי אמר כי יאפשר לנשיא הרוסי, אם מדינות אירופה לא ישלמו "את החלק ההוגן" בהוצאות הביטחון של נאט"ו. "זו תהיה תגובת שרשרת - טראמפ יסיר את התמיכה הביטחונית והכלכלית באוקראינה, מה שעשוי לגרום למצב של מלחמה קבועה באירופה", אמר נורברט רטגן ממפלגת ה-CDU הגרמנית. סגנית נשיא ארה"ב, קמילה האריס, התייצבה במינכן כדי להביע בבירור את מחויבות ארה"ב לנאט"ו, אבל ייתכן שבזמן הזה בעוד כשנה, נשיא אחר יישב בבית הלבן.

חשש שארה"ב תזנח

חרדת הנטישה הגרמנית כה עזה בימים אלו, עד כי אחד הנושאים שנדונו במינכן היה אם אירופה צריכה לגבש "מטריית הגנה גרעינית" עצמאית מארה"ב. מי שהעלתה את הנושא היא דווקא מועמדת הסוציאל-דמוקרטים בבחירות לפרלמנט האירופי ביוני, קתרינה ברלי, שאמרה בראיון בשבוע שעבר כי גרמניה צריכה לגבש מטריית הגנה שכזו למקרה שארה"ב תזנח אותה. "זה יכול להיות שלב בדרך לצבא אירופי משותף", אמרה, ויצרה דיון סוער בגרמניה על הסוגיה. רק מועמדת אחת בתוך מדינות האיחוד - צרפת - מחזיקה בארסנל גרעיני וחברה באיחוד האירופי. שולץ ופיסטוריוס אמרו שמוקדם לדון בנושא, אך השיחה על האפשרות שהמדינה תיוותר ללא הגנה משמעותית ממחישה את רמת החרדה הגרמנית הנוכחית.

מארגני הוועידה ציינו בסיומה כי יותר מ־900 משתתפים לקחו חלק בדיונים, מהם 50 ראשי מדינות וכ־100 שרים בכירים, וכי מבצע האבטחה המורכב הכרוך באירוחם התנהל ללא תקריות מיוחדות. אם נועדה להציע פתרונות, הסכימו רבים מהנוכחים, הרי שהוועידה לא רשמה הישגים מיוחדים. במקום זאת, היא הצליחה בעיקר לשקף את רמת החרדה באירופה מפני ההתפתחויות השנה בחזית האוקראינית ובבחירות בארה"ב. "אנחנו לא נאיביים", אמרה שרת החוץ הגרמנית אנאלנה ברבוק, "ברור שיש שחקנים בריונים, שלא רוצים לשאת ולתת על החלק שלהם בעוגה, אלא לשדוד את כל המאפייה". ההכרה בכך מהווה התפכחות מאוחרת, שאלת ההתמודדות איתם תיבחן בשנים הקרובות.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם