גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברוקר יפני שהמתין 34 שנים לפריחה במניות

מדד ניקיי היפני שבר את השיא שקבע ב־1989 ● מנהל משרד ברוקרים אחד ששרד את ההתרסקות שהייתה אז משתף מהלקחים שלמד

הירויוקי קיקוצ'י, בעלי Kyokuto Securities / איור: גיל ג'יבלי
הירויוקי קיקוצ'י, בעלי Kyokuto Securities / איור: גיל ג'יבלי

הפעם האחרונה שבה המניות ביפן היו ברמות כאלה, הירויוקי קיקוצ'י חגג 40 שנה להיותו ברוקר במלון יוקרה, ושכר מוזיקאי ולהקה ביותר מ־100 אלף דולר כדי להלחין בלדה שכותרתה "לעולם אל תאמר איני יכול".

ראיון | "נערכים לזה יותר מעשור": הבכירה באנבידיה שגויסה כדי להכניס את החברה לשוק חדש
בדיקת גלובס | השאלה שתעלה לכם בעשרות אחוזים: איך להשקיע ב-S&P 500 

כמה חודשים אחר כך, ב־29 בדצמבר 1989, סגר מדד ניקיי המוביל בבורסת טוקיו בשיא של 38,915.87 נקודות. רוב החברות הכי יקרות בעולם היו יפניות, ונראה היה הגיוני שהמדינה בדרכה לעקוף את ארה"ב ככלכלה הגדולה בעולם.

"כולם הרגישו טוב", נזכר קיקוצ'י. "אמרנו שנגיע ל־50,000 או 60,000 נקודות בשנה הבאה".

זה לא מה שקרה. הבועה בשוק המניות היפני התפוצצה, והכניסה את כלכלת המדינה לסחרור שנמשך עשור שלם.

היום הניקיי שוב שבר את השיא שקבע לפני יותר מ־34 שנה. המדד זינק ביותר מ-2% לשיא של כל הזמנים וסגר ברמה של  ב־39,098.68. גם הפעם קיקוצ'י מאמין שהוא מסוגל לעלות ל־50 אלף ומעבר לכך.

אבל הרבה השתנה. היום אלה לא משקיעים מקומיים נועזים המניעים את השוק, אלא מוסדות זרים גדולים.

ולאלו אין פנטזיות על כך שיפן תשלוט בכלכלה העולמית, הם פשוט רואים ערך בחברות שצברו נכסים גדולים ועושות רווחים הרבה יותר גדולים מאשר בשנות ה־80. חלקם מעבירים כסף החוצה מסין, שחווה עגמומיות כלכלית כפי שהייתה ביפן, ומעדיפים את הממשל התאגידי שמקדמת הממשלה היפנית.

 

אביו של קיקוצ'י החל לעבוד במסחר במניות בגיל 15 והשתלט על משרד ברוקרים כושל בטוקיו ב־1947. הוא נתן לחברה את השם החדש Kyokuto, שמשמעותו "מזרח רחוק", ב־1949, השנה שבה הבורסה בטוקיו נפתחה מחדש לאחר מלחמת העולם השנייה.

העסקה שנסגרה עם זוג עירום במעיינות חמים

קיקוצ'י הבן, כיום בן 81, זוכר שביקר במשרד של אביו וראה את שמות החברות ומחירי המניות שלהן רשומים על לוח שעל הקיר. מסוקרן, הוא הלך ללמוד כלכלה במכללה והצטרף למשרד הברוקרים הגדול ביותר ביפן, Nomura Securities, ב־1964.

הוא התגלה כאיש מכירות כוכב, וכשמניות עלו בכלכלה שאחרי המלחמה, היה לו מוצר מצוין. קיקוצ'י נזכר שזכה באמון הלקוחות הודות לכנות שלו בפעמים שהבחירות שלו לא עבדו. לעתים היה מחכה בגשם ללקוח שיחזור הביתה בלילה כדי לבשר לו את החדשות הרעות.

יום קר אחד, הבוס שלו שלח אותו למעיינות חמים מחוץ לטוקיו כדי להציע השקעה בקרן נאמנות לבעלי חברה קטנה שייצרה מוצרים חשמליים. קיקוצ'י מצא את הלקוח רוחץ בעירום עם אשתו במעיינות החמים.

"אמרתי לך שאני לא מעוניין", אמר הלקוח, אך לפי קיקוצ'י אחרי כמה זמן האישה, שהחלה לסבול מהחום ורצתה לצאת מהמעיינות, דחקה בבעלה ואמרה, "למה שלא תעשה לו טובה ותקנה קצת?". העסקה נעשתה בארוחת ערב משותפת עם הזוג בהמשך אותו היום.

קיקוצ'י השתלט על העסק המשפחתי ב־1979, בדיוק לקראת אחד ה"בומים" ההיסטוריים במניות היפניות. חברות שפכו כסף למניות, ולעתים הכניסו מהשוק יותר רווחים מאשר מפעילות הליבה שלהן. משרדי ברוקרים היו מבטיחים תשואה של 7%, וזה נראה בסדר לכולם.

"אם תקנה היום ותמכור מחר, אתה בטוח תרוויח - זו האווירה שהייתה אז", נזכר קיקוצ'י.

להיות שם כשמתחרים נופלים והאדמה רועדת

ההכנסות של Kyokuto Securities גדלו יותר מפי 10 בשנות ה־80. כשהנפח גדל, פקידים עבדו עד מאוחר בלילה במסירת תעודות הבעלות על מניות. בקבוטו־צ'ו, הוול סטריט של טוקיו, מוניות היו מחכות לנסיעות האלה עד אחרי חצות.

הבועה התפוצצה בחודשים הראשונים של 1990, והשוק עבר למצב הישרדות. רוב המקבילים של קיקוצ'י נסגרו או התמזגו עם אחרים.

קיוקוטו הפסידה כסף במשך ארבע שנים רצופות עד 1995 וסגרה ארבעה מתוך 12 סניפיה. קיקוצ'י הפסיק להעסיק ברוקרים, אפילו בזמן בועת האינטרנט העולמית בסוף שנות ה־90, וחגג באופן צנוע את אירוע ה־50 לייסוד החברה ב־1999.

להרוויח עמלות ממכירת מניות, הלחם והחמאה של החברה בשנות ה־80, כבר לא עבד, כשכה מעט משקיעים היו מעוניינים לשחק בשוק. קיקוצ'י עבר למכירת יותר איגרות חוב, מה שמשך בעלי חסכונות יפניים זהירים. היום, אג"ח מהוות 60% מהעסק שלו.

למרות ההסתייגויות, קיקוצ'י אפשר לעובדים בעלי שאיפות לעסוק במסחר בחוזים עתידיים, כמו הימורים על הכיוון של מדד ניקיי. מסוכן אך רווחי.

ב־24 בנובמבר 1997, קיקוצ'י נזכר שקיבל שיחה מסוחר בסביבות 3 לפנות בוקר, שדיווח לו על שמועה ש־Yamaichi Securities, ממשרדי הברוקרים הגדולים במדינה, הולך ליפול. קיקוצ'י זינק למונית כדי לראות מה קורה במשרדי ימאיצ'י. האורות במשרד דלקו למרות השעה המוקדמת ובחוץ התגודדו עיתונאים. קיקוצ'י נתן לסוחר שלו אור ירוק למכור חוזים עתידיים על מדד ניקיי בבורסת שיקגו, שהייתה פתוחה עדיין.

הוא מיהר להגיב גם כשמזרח יפן נפגעה מרעידת אדמה ב־11 במרץ, 2011, בשעה 2:46 בצהריים. קיקוצ'י הורה לסוחרים שלו לקנות במהירות מניות של חברות בנייה לפני שהבורסה תיסגר ב־3 בצהריים. זה הניב לו כמה אלפי דולרים ברווחים, אבל אחר כך הוא התחרט שלא מכר חוזים עתידיים, מכיוון שהשוק כולו היה בירידה.

"אני כל הזמן מזכיר לכולם שאנחנו צריכים למכור חוזים עתידיים בעת שאנו קונים מניות של חברות בנייה", במקרה שטוקיו נפגעת על ידי רעידת אדמה גדולה, אמר קיקוצ'י. "מה שאני דואג הוא האם השוק יהיה פתוח כשזה יקרה".

כן, יש סיכונים, וגם הזדמנויות: "יהיה מרגש"

שינוי מבנה העסק לאחר התנפצות הבועה אפשר לקיוקוטו למכור מניות משלה לציבור בהנפקה ראשונית ב־2005. החברה, שמעסיקה 250 עובדים, רשומה כיום ברף העליון של הבורסה בטוקיו, שנקרא פריים.

קיקוצ'י העביר ב־2012 את הניהול היומיומי לבנו, קזוהירו, והפך בעצמו ליו"ר החברה. לפעמים מוותר על הזמן במשרד כדי לעשות סקי.

אבל הניסיון של קיקוצ'י הזקן לא יסולא בפז, סבור בנו, בגלל שהוא זוכר איך השווקים היו בימים ההם של ריביות חיוביות ואינפלציה - ימים שאולי חוזרים עכשיו.

הבנק של יפן, ששמר על רמת הריבית בערך דור, צפוי להתחיל לשנות כיוון באביב. בארה"ב כידוע, מניות רשמו שיאים לאחר שהפדרל ריזרב העלה במהירות את הריביות בשנתיים האחרונות.

"אבא שלי הוא איש שמכיר את השוק; ריביות עולות, מניות בעלייה - הוא אחד המנהלים החיים האחרונים שחוו את זה", אמר קזוהירו קיקוצ'י, בן ה-56.

קיקוצ'י המבוגר מכיר בכך שישנם סיכונים. הוא מדבר על האפשרות שהבנק של יפן ימכור את ההחזקות הגדולות שלו במניות או שהנשיא לשעבר דונלד טראמפ יחזור לבית הלבן, מה שעלול לגרום למכסים גבוהים יותר בארה"ב על סחורה מיפן וממדינות זרות אחרות.

ועדיין, הוא חושב שהחברה שלו צריכה לזנק על הזדמנויות לקנות כשאחרים מוכרים. "זה הולך להיות מרגש", אמר. או, כמו במילות השיר "לעולם אל תאמר איני יכול" - "לא משנה כמה בוגדנית הדרך, קול בלבך אומר: 'לך בה'".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?