גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט למד סוף סוף להעניש אנסים. מה עם מנהיגי כתות?

בית המשפט קבע תג מחיר חדש לאונס קבוצתי ● מה עושה הרשימה השחורה של ניר ברקת? ● והגיע הזמן לשים את הח"כים בצד לרגע ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גם זה קרה פה / צילומים: בר-אל, מארק ישראל סאלם ("הארץ"); אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
גם זה קרה פה / צילומים: בר-אל, מארק ישראל סאלם ("הארץ"); אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

30 שנה מאז הכתם הבלתי נמחה שהותירה פרשת האונס בשמרת, טבע השבוע בית המשפט המחוזי בבאר שבע תג מחיר חדש למקרי אונס קבוצתי, והוקיע בקול ניצול של מי שקולן הושתק ונאלם. חרפת העבר שכללה האשמה גלויה או מוסווית של הקורבן, בעיקר במקרים שבהם הזוועות שבוצעו החלו כבילוי חברתי, נעדרת מפסק הדין לגמרי. הימצאותה של הנפגעת בגילופין לא נזקפת לחובתה כלל, כפי שראוי. תוקפיה הם שזוכים לקלון מקיר לקיר.

"מהשעשוע הזה נהיה עסק מטורף": מה עומד מאחורי אתר הקניות שסוחף את ישראל 
פרשנות | העלאת מס הרכישה וחובת דיווח: משקיעי הדירות על הכוונת 

זו אינה הפעם הראשונה שבה מושתים עונשי מאסר ממושכים על אנסים, גם במקרים של אונס קבוצתי, וגם במקרים שבהם הקורבן איבדה את הכרתה בשל אלכוהול. ובכל זאת פסק הדין שבו גזרו השופטים יעל רז-לוי, גילת שלו ואהרון משניות 22 שנות מאסר על הדמות המרכזית בפרשת האונס באילת, שכללה לא פחות מ-10 מעורבים, ו-14 שנים על אחר - היא מקרה שיש להתעכב עליו. אף שהחוק כלל אינו מחייב זאת, ומגדיר אונס על רקע שכרות כנסיבה מחמירה המצדיקה 20 שנות מאסר, בעבר כאשר נפסקו עונשים דו-ספרתיים היה לרוב גורם מחמיר נוסף, כמו מכות, חטיפה או כליאה. בנוסף, לעונש המאסר נלווה גם פיצוי כספי לא שולי, 300 אלף שקל. יש לשער שגם המעורבים האחרים יחובו בפיצוי כלשהו. 

האם זה ההד הציבורי שקיבלה פרשת האונס באילת, מספר הגברים הבלתי נתפס שנטלו בה חלק מבלי שאיש בא לעזרת הקורבן או שינוי תפיסתי עמוק - קשה לקבוע, אך לקורפוס הפסיקה הישראלי התווסף פסק דין חשוב, וכל עוד לא יתערב בו העליון, יש לשער כי לאורך זמן הוא ישפיע, כמו קודמיו, על החמרת רף הענישה בעבירות האלה.

מצער מאוד שבאותו השבוע ממש הסכימה פרקליטות המדינה להסדר טיעון שיכלול עבודות שירות בלבד בפרשת אהרן רמתי, במה שכונתה "כת הזוועות". גם אם בית המשפט לא יאשר את הסדר הטיעון בסופו של יום ויחרוג ממנו מעט, ברור שסומן תג מחיר אחר לגמרי לעבירה של החזקה בתנאי עבדות. מצד שני, פעם חשבו שגם תיקי אונס קבוצתי אפשר לסגור מחוסר עניין לציבור. אולי בעוד 30 שנה גם נפגעי כתות יזכו לצדק. 

נטע סרוסי

הישראלים שוקעים בפוליטיקה הארצית ומוותרים על הכלי הכי חשוב לחיים עצמם

הבחירות המקומיות לא הכי מעניינות את הישראלים. רובם לא באמת מכירים את המועמדים בעיר או המועצה ואת המצע שלהם, שלא לדבר על העשייה שלהם עד כה. המגמה ברורה: לכנסת יוצאים להצביע, לרשויות הרבה פחות. עניין משונה: הבחירות המקומיות אמורות לעניין במיוחד את האזרח הקטן, שם יש לקולו השפעה ברורה על חייו ועל סביבתו. אז מאין הפער הזה?

החברה הישראלית מתעניינת מאוד בפוליטיקה: צופים בחדשות מבוקר עד ערב, מפרסמים עמדה בפייסבוק ובמשרד הדיונים נוגעים לפליטת הפה האחרונה של מי מחברי הכנסת. ובמקום ליצור סביבה חברתית קרובה ומצומצמת ולהיות מעורבים בה, הישראלים מעמיקים יותר במרכז הפוליטי הגדול, שם הם משפיעים הרבה פחות.

הבריחה מפוליטיקה מקומית ניכרת גם בפריחת רשימות שהעומדים בראשן לא עוברים דרך בחירה של הציבור, בפריימריז. זה מדגיש עד כמה הישראלים לא מעוניינים בענייני זוטא, אלא מחפשים רק את השורה התחתונה. חשוב רק מי ינצח בגדול.

באופן שבו הדברים מתנהלים כעת, נמנעת מהאזרח מרב יכולת ההשפעה שלו. היום הוא לא באמת מצביע לאדם המייצג אותו, אלא לרשימה שמייצגת רעיון מופשט יותר, רחוק יותר ממנו ומעמדותיו לגבי איך הדברים צריכים להיות. אם הישראלים יחזרו להתמקד בבחירות המקומיות, הם יוכלו לאחוז בהשפעה של ממש לגבי סביבתם הקרובה ומהם הערכים שתניף על דגל עיר מגוריהם.

רוצים השפעה מהותית על החיים בישראל? צאו להצביע בבחירות הקרובות.

אהרן כץ

השיימינג של ברקת הוא כלי שלא ראוי שישתמש בו

קרב המחירים של ניר ברקת בוויסוצקי לא רק מעלה נשכחות מסבב קודם שבו יצא נגד החברה המרכזית למשקאות (יצרנית קוקה קולה) והפך אותה לשעיר לעזאזל, אלא גם מעלה תהיות עד כמה השיימינג לגיטימי בדרג הגבוה. זה דבר אחד כשיו"ר ההסתדרות יוזם מאבק צרכני. עד כמה לגיטימי ששר בממשלה חתום על מהלך דומה?

נכון, מרתיח כשחברה מעלה מחירים באמצע מלחמה. פה ברקת צפוי לגרוף קולות. אבל כשהכל מתייקר, גם לצרכנים וגם לספקים, למה המדינה שברקת מייצג לא דואגת להקלות לחברות, ש(בתקווה) יתגלגלו לצרכנים, עבורם היא אמורה להיאבק? החשמל והדלק התייקרו, המע"מ על מזון, שבאירופה עומד על 0%, צפוי לעלות, המדינה אומרת שזה כורח המציאות ובאותה נשימה מאשימה חברות בחזירות.

נעזוב לרגע את ההאשמה של ברקת כי ויסוצקי מוכרת תה ירוק במחיר זול יותר לצרכנים פלסטינים לעומת הישראלים, ותגובת ויסוצקי שהעידה שנתוניו שגויים. מדוע דווקא ויסוצקי היא הכבשה השחורה שלו כעת, כשב"רשימה הירוקה" שפרסם מופיעות חברות שהעלו מחירים כמה פעמים השנה, חלקן בשיעור גבוה יותר, ולא ביטלו אותן?

מישהו צריך לעשות סדר ביוקר המחיה שמקריס עסקים ומביא אנשים לעוני. אבל במקום לבייש חברה רנדומלית, שיקחו אחריות על מחירי הדיור, החשמל, הדלק, המע"מ, וינקטו צעדים אפקטיביים נגד חברות שמעלות מחירים ללא הצדקה. במלחמה או בשגרה.

שירה ספיר

תמונה בשבוע

חקלאי הודו עולים לניו-דלהי במחאה על שלא עלו מחירי היבול, כפי שהובטח להם ב־2021 / צילום: Reuters

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר