גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבטן הרכה" של מצרים: מה יקרה אם פליטים מעזה יחצו את הגבול לסיני

היערכות צה"ל ללחימה ברפיח מגבירה את החשש במצרים מחדירת מאות אלפי עזתים לסיני ● "חלקם מזוהים עם אל־קאעידה", מזהירים מומחים מפני הצטרפות פליטים לארגוני הטרור בחצי האי ● וגם: מצרים תרגלה פלישה ממזרח. למי היא מכוונת?

פליטים עזתים ברפיח בסמוך לגבול עם סיני / צילום: ap, Hatem Ali
פליטים עזתים ברפיח בסמוך לגבול עם סיני / צילום: ap, Hatem Ali

ברקע ההיערכות לתמרון קרקעי של צה"ל ברפיח, בה מצטופפים למעלה ממיליון פלסטינים מאז החלה המלחמה, במצרים חוששים מגל פליטים מעזה לסיני - בהם פעילי חמאס. צילומי לווין אמנם ממחישים כי קהיר מקימה מתחמים לקליטת פליטים, אבל אין זה אומר כי הנשיא עבדל פתאח א־סיסי מקבל זאת בשוויון נפש.

בצבא בטוחים איפה סינוואר נמצא, אבל תפיסתו תהיה קשה 
איומים על חברי פרלמנט וחשש מפיגועים: המלחמה בעזה מטלטלת את בריטניה 

סיני היא במידה רבה "הבטן הרגישה" של מצרים. מאז ההפיכה נגד איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי, א־סיסי נאבק בשלוחת דאעש ואל־קאעידה בחצי האי. ארגוני הטרור פעילים בצפון סיני ובסמוך לרצועת עזה, ועד היום מצרים לא הצליחה למוטט אותם. לאורך כעשור של מאבק בדאעש, קהיר אמנם הצליחה לחסל פעילי טרור רבים בחצי האי, אך על פי הערכות, הארגון הצליח להשתקם ולצבור כוח מאז. לפיכך, תרחיש שבו מחבלי חמאס ימלטו מהרצועה דרך המנהרות, יתגייסו לשורות דאעש או אל־קאעידה, מעורר חשש רב במצרים.

"בעזה שמרו על יחסים עם אל־קאעידה"

בשנת 2015 הציפה מצרים מנהרות חוצות גדר בין הרצועה לבין סיני. למרות זאת, ההברחות דרך חצי האי לרצועה נמשכו כסדרן. כך, פיתחו בחמאס מערכת יחסים איתנה עם המשפחות המרכזיות ברפיח ועם מבריחים מסיני. "בחצי האי יש את שבט סוארכה, שחלקים קטנים ממנו שיתפו פעולה עם דאעש", מספר ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון הבינ"ל למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן. "בעבר, כשפעילי ארגון הטרור נפצעו, הם פינו אותם דרך המנהרות לבתי חולים בעזה".

 

במקביל, מתחת לרדאר מתקיימת פעילות של ארגון הטרור אל־קאעידה משני צידי הגדר ברפיח. "מצרים אמנם העמידה אולטימטום לחמאס שעליהם להפסיק לשתף פעולה עם גורמי טרור בסיני, אך בעזה פעלה תחת עיני שלטון חמאס אגודה סלפית־ווהאבית, שגם בעת המלחמה שומרת על יחסים עם אל־קאעידה", אומר ד"ר ברק. "ברצועה יש אנשים רבים שמזוהים עם אל־קאעידה, וחמאס מאפשר להם פעילות חופשית - כל עוד הם לא מאיימים על השלטון שלו".

השקעה של מיליארדים בחצי האי

בעקבות מצבם החברתי והכלכלי של תושבי מרכז וצפון סיני, לצד חיכוכים עם המשטר המצרי, רבים מהם הצטרפו לאורך השנים לארגוני הטרור שבאזור. "סיני מאופיינת באוכלוסייה קטנה יחסית של 600־500 אלף איש בלבד", מספר ד"ר אודי בלנגה, מרצה בכיר במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר אילן. "החברה בחצי האי היא נוודית ומבוססת על נאמנות שבטית. בגלל שאין גורם מדיני שנכנס פנימה והאזור סובל מהזנחה, הם פנו לפשיעה ולטרור. דווקא שישראל כבשה את סיני, הייתה לה תוכנית כיצד לדאוג לאוכלוסייה הבדואית, לטפח אותה ולהקים יישובים. המשטר המצרי לעומת זאת, לא חשב על כך.

"הפערים בין מצרים לבין סיני הולכים שנים רבות אחורה, אפילו עד ימי גמאל עבד אל־נאצר. סיני תמיד הייתה מבחינת מצרים חצר אחורית. השלטון אמנם ראה במלחמת ששת הימים כאסון, אבל טיפוח סיני ודאגה לאוכלוסייה כמעט לא היו. שיא ההזנחה היה בכהונותיהם של אנואר סעדאת וחוסני מובארכ. כיום, א־סיסי משתדל לשפר את המצב".

ואכן, בשנים האחרונות ניסו במצרים לתת מענה להזנחה בחצי האי. בין היתר, קהיר גייסה את USAID, הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי, כדי לשקם את החינוך בצפון סיני. בנוסף, במהלך העשור החולף השקיע משרד התכנון, הפיתוח והכלכלה המצרי יותר מ־750 מיליארד לירות מצריות (כ־24.3 מיליארד דולר) במיזמי פיתוח בסיני.

במהלך 2024־2023, השקיעה קהיר כ־6.5 מיליארד לירות (כ־210 מיליון דולר) בצפון סיני בלבד, כאשר משרד האוצר המקומי מימן כ־44.6% מכך. רוב ההשקעות (כ־55%) הגיעו למימון מגזר השירותים, הבנייה (10.5%) והחקלאות (6.4%). המימון הנרחב המשיך גם כאשר מעבר הסחורות בתעלת סואץ צנח במחצית ביחס לתקופה המקבילה אשתקד בשל מתקפות המורדים החות'ים מתימן, משבר החוב החמור (יותר מ־160 מיליארד דולר), שחיקת מטבע עד לכדי כ־31 לירות לדולר ואינפלציה גבוהה (הקצב השנתי בינואר עמד על 29.8%).

בכך, בין היתר, בקהיר שואפים לבלום את האופן שבו טהרן, חמאס ויתר גורמי הטרור שמעורבים ברצועת עזה מנצלים את הכלכלה הבלתי חוקית בחצי האי סיני, שמגלגלת לפי הערכות 300 מיליון דולר בשנה, עבור מטרותיהם.

חלום הבלהות של מצרים

לאורך השנים, גם ישראל נאלצה להתמודד עם ארגוני הטרור מסיני: החל מפיגוע הטרור באוקטובר 2004 בטאבה ובראס א־שטן שבהם נהרגו 12 ישראלים, דרך פיגוע הירי בספטמבר 2012 שבו שלושה מחבלים מצרים פתחו באש והרגו לוחם צה"ל, ועד פיגוע הירי ביוני האחרון, בו שוטר מצרי הרג שלושה לוחמים.

ברקע זה, בין ישראל למשטרו של א־סיסי מתקיים שיתוף פעולה ביטחוני שמונע את התרחבות אירועי הטרור - לרבות בימים אלה. במסגרת זאת, ישראל אף נתנה גיבוי למצרים לפרוס טנקים ואמצעי לוחמה נוספים בסיני בניגוד להסכמות מ־1979, כדי למגר את הטרור בחצי האי.

אולם כעת, קשה לדעת כיצד שטף פליטים מעורבב עם טרוריסטים אל תוך סיני, ישפיע על המצב ועל היחסים בין המדינות. "המצרים פוחדים שישראל 'תזרוק' לעברם מאות אלפים או מיליון פליטים מרפיח, הם יעוטו על הגדר - ואז הם יהפכו לבעיה שלהם", מסכם ד"ר בלנגה. "יש גורמי טרור בסיני שבלאו הכי מחוברים לרפיח, וזו בעיה ביטחונית וכלכלית של מצרים, שנמצאת בין הפטיש לסדן. גם אם לא כאויב, מצרים עדיין רואה בישראל כיריב, כגורם מאיים.

"בהתאם לכך, הצבא במדינה תרגל פלישה ממזרח, כשבסוף השיקול שלו הוא להתמודד עם ישראל. אם מביטים על ציר פילדלפי, בחלומות הבלהות שלהם - צה"ל פולש לסיני, בין אם במטרה להילחם בחמאס או בגורמי טרור אחרים".

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה