גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עזיבת עובדים וסחבת בתיקים: מה עובר על רשות המסים?

רשות המסים, שבעבר משכה אליה בוגרי חשבונאות, מתקשה היום להתחרות בתנאים שמציע המגזר הפרטי ● התוצאה היא קושי בגיוס עובדים ומחסור חריף בכוח אדם, שבענף מעידים כי פוגע בפעילותה מול העסקים ומעכב קבלת החלטות ● ומה הפתרונות של מנהל רשות המסים החדש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחסור חמור בכוח אדם, חדרים ריקים במשרדי השומה ועיכובים בקבלת החלטות וטיפול בתיקים - כך מתארים עשרות עורכי דין, רואי חשבון ויועצים בתחום המס את מצב רשות המסים בימים אלה. "המון תיקים לא זזים ואין מענה. החלטות מיסוי בכלל לא יוצאות - חוסר תפקוד מלא", אומר מייצג מתחום המס. "מדובר בבעיה קטסטרופלית", מוסיף בכיר לשעבר ברשות המסים. "היו עזיבות משמעותיות של עובדים, ואין עם מי לדבר".

סערת פרס ישראל - הפשרה שמגבשים הנשיא הרצוג והשר קיש
הרבה דיבורים ומעט הצבעות: האם גפני מעכב את התקציב בכוונה?

הבעיה נמשכת כבר זמן מה וידועה לכל, אולם נראה כי בחודשים האחרונים היא רק החריפה. "מעבר לעובדה שנבדקים פחות תיקים כי אין כוח אדם ותחמוני מס יכולים לעבור מתחת לראדר - הרבה יותר מבעבר - הבעיה הגדולה היא בהיעדר החלטות או הימשכות הליכים בתיקים שעלולים לגרום נזק להתנהלות העסקית במשק", אומר בכיר לשעבר ברשות המסים, שמנהל כיום תיק של חברה שמעוניינת לקבל פרה־רולינג (החלטה מראש) לפני עסקת נדל"ן משמעותית, כדי לדעת אם תידרש לשלם מס רכישה או לא.

"החברות פונות לרשות ולא מקבלות תשובה", הוא מוסיף. "אם אתה מוכר נדל"ן במאות מיליונים אתה לוקח את הסיכון שהרשות תחייב אותך במס של עשרות מיליונים שמשפיע על הכדאיות של העסקה. בעבר היו נותנים לנו החלטה מקדמית מהירה, אבל היום אין פרה־רולינג. לא מקבלים החלטות והכל בגלל שאין כוח אדם".

 

עו"ד נוסף מתאר סיטואציה דומה: "יש לי פנייה שמתנהלת חודשים וכל דבר הם כאילו בודקים, אבל בפועל העסקה עוד רגע מתפוצצת בגלל העיכובים". גורם שמכיר את המצב מבפנים מעריך כי המחלקה המקצועית שאחראית בין היתר על מתן פרה־רולינג ירדה ב־50% בכוח האדם שלה.

אולם הבעיות לא מסתיימות במחלקה זו. לדברי רו"ח שמייצג רבות מול רשות המסים, "יש תיקים ברמה של פקיד שומה שמעוכבים וגורמים נזק לעסקים". אותו רו"ח מייצג חברה שזכאית להחזרי מס וצריכה לקבל את הכסף כעת בגלל שהיא נמצאת במצב קשה. אולם, "מי שמטפלת בכך במשרד השומה עונה לנו שיש לה 'ערימות של דברים' והיא מטפלת ב'דבר דבר'. היא לא אשמה. היא קורסת".

עו"ד שמייצג רבות מול הרשות מוסיף כי "בעבר, בכל פקיד שומה היו חמישה־שישה רכזים ו־15 מפקחים. עכשיו אתה בא ויש פקיד שומה וסגן ושניים־שלושה אנשים במשרד, וגם בדיוק אחד חולה וזה במילואים ואין עם מי לדבר". לדבריו, למחסור בכוח אדם יש אפקט נוסף: "כשהם כבר נכנסים לתיק אז הם עושים לנו את המוות. כי אם הוא כבר בדק אותו, אז הוא כאילו חייב להוציא ממנו דברים, שזה לא יהיה בזבוז זמן".

המייצגים מציינים לצד זאת כי הביקורת שלהם אינה על האיכות והמקצועיות של רשות המסים, אלא על כך שעובדיה לא עומדים בעומס. "אני לא מכיר מישהו אחד ברשות המסים שחושב אחרת. מדובר באחד המשברים הכי גדולים שהיו אי פעם ברשות המסים מבחינת כוח אדם", אומר גורם שמעורה בעבודת הרשות.

"ההכשרה הטובה ביותר"

מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', שנכנס לתפקידו בספטמבר האחרון, מכיר בבעיה ומדבר עליה בכנסים ובמפגשים עם מייצגים, כבעיה העיקרית של הרשות. בוועידת ההנפקות השנתית של איגוד החברות הציבוריות בבורסה לניירות ערך בת"א אמר אהרונוביץ' כי "המלחמה הציבה אתגר מורכב של טיפול בנזקים ישירים, כפי שמעולם לא חווינו. כבר הוגשו כחצי מיליון תביעות, והיד עוד נטויה. לא היינו במצב כזה מעולם. אנחנו מנסים לשלם כמה שיותר מהר, אבל כמות כוח האדם שלנו מוגבלת".

בעבר נחשב גיוס לרשות המסים לאחד המבוקשים ביותר בקרב הסטודנטים לחשבונאות. מדי שנה, כאשר נפתחו קורסי מפקחים ברשות המסים, הגישו עצמם מאות מועמדים לתפקיד. "היו מגיעים אלינו הסטודנטים המצטיינים, כי הם ידעו שעבודה ברשות המסים זו ההכשרה הטובה ביותר", מספר בכיר ברשות המסים. "הם יכולים אחרי כמה חודשים לטפל כבר בעסקאות של מאות מיליונים, ולא היה את זה במשרדים".

 

השכר הנמוך ביחס לשוק לא הרתיע את המועמדים, שידעו כי לאחר כמה שנות עבודה ברשות הם יהיו מבוקשים בשוק הפרטי. אולם כל זה השתנה, וקורסי המפקחים הבודדים שנפתחים כיום כבר לא מבוקשים כבעבר. "הדור הצעיר כבר לא מוכן להשתכר מעט, גם לא בתחילת הדרך, והשירות הציבורי, בכל השדרה שלו, פחות מושך כיום את המצטיינים ובכלל", אומר בכיר ברשות.

"לא מסתירים את המצב"

בעיית כוח האדם ברשות המסים התחילה בתקופת הקורונה, אז נעצרו כמעט הגיוסים לרשות המסים ולא התקיימו קורסי מפקחים להכשרת עובדים חדשים. בהמשך, מחאה על תנאיהם ושכרם של העובדים המקצועיים ברשות הובילה בין היתר לנטישה המונית של עובדים.

עו"ד בכיר מוסיף כי חלק מנטישת העובדים קשורה לעזיבתו של מנהל המחלקה המקצועית לשעבר ברשות, רולנד עם שלם, שהתמודד מול אהרונוביץ' על ניהול הרשות. "האנשים של רולנד כבר הודיעו על עזיבה או שהם חלקם בדרך לעזוב ורולנד עצמו עזב, והוא היה כוח מאוד חזק".

בנוסף לכך, אומר עו"ד שמעורה בעבודת הרשות, גם מספר הנרשמים ללימודי חשבונאות ירד משמעותית בשנים האחרונות. "אנשים ריאלים הולכים להייטק, לא לחשבונאות". לכך הוא מוסיף גם את העובדה שכיום צעירים עוזבים מקומות עבודה באופן תדיר הרבה יותר מבעבר. "ברשות המסים מרגישים את זה היטב. פעם היו נשארים שבע שנים, והיום נשארים שלוש שנים במקסימום, ואז מתקשרים אלינו למשרדים הגדולים ובודקים את האופציות שלהם בשוק הפרטי".

הבעיה החמירה עוד כאשר פרצה המלחמה ועובדים רבים גויסו למילואים, לצד עובדים אחרים שהופנו לטפל במתן הפיצויים. גורם בכיר ברשות המסים מספר כי היה צורך "לקחת 500 עובדים מכל המשרדים ברחבי הארץ, מפקידי השומה, מיסוי מקרקעין ומע"מ, לטובת הטיפול בפיצויים על הנזק הישיר והעקיף. מבחינת המדינה כרגע ברור לנו שזה הדבר העיקרי, לעזור למשק".

עוד אומר אותו גורם בכיר כי "ברשות המסים לא מסתירים את מצב כוח האדם. יש לנו משרדי פקידי שומה שנשארו שם רק שלושה מפקחים. זאת האמת. זה לא סוד". מנגד, לדבריו, "הרשות ממש לא בפשיטת רגל, ועובדה שאנחנו מצליחים להעלות את שיעורי גביית המס ובמקביל להתעסק עם כמות מטורפת של תביעות שלא נראתה כמותה, ולשלם 11 מיליארד שקל פיצויים ומקדמות לעסקים".

הפתרונות ברשות

בימים אלה פועל מנהל רשות המסים לתיקון הבעיה, כך אומר הגורם הבכיר ברשות המסים. "כמעט מיד אחרי שאהרונוביץ' מונה (בספטמבר, אל"ו) הוא מינה ועדה שאמורה להמליץ על שינויים בקורסי המפקחים ובגיוסים, שלא שונו 30 שנה. הקורסים עד היום דורשים שלושה חודשים בתנאי פנימייה. זה לא מתאים להיום. בעבר גם דרשנו תואר אקדמי, ופספסנו את כל הסטודנטים הטובים שכבר בשנה ב'-ג' מתחייבים למשרדים הביג 4 (ארבעת פירמות ראיית החשבון הגדולות בישראל, אל"ו). הוועדה עובדת על המלצות שישנו את כל הדרישות הללו, והציפייה היא לפתוח ארבעה־חמישה קורסי מפקחים בקרוב".

במקביל, מתנהלים בימים אלה דיונים עם אגף תקציבים על רקע שתי דרישות של אהרונוביץ': האחת, הגדלת תקנים וגיוס 160 מפקחים בקיץ; והשנייה: שיפור הסכם השכר של העובדים. "יש לנו את הגב של שר האוצר והמנכ"ל שמבינים את גודל השעה, ואנחנו מאמינים שבקרוב יהיה שיפור במצב הרשות", אומר הבכיר.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "כפי שנאמר לא אחת על ידי מנהל רשות המסים עצמו, רשות המסים כמו משרדי ממשלה רבים, אכן חווה משבר כוח אדם מאז תקופת הקורונה. הרשות שמה את הטיפול בנושא בראש סדר היום שלה ופועלת בדרכים שונות להתמודדות עם האתגר ובהם, בין היתר, תשלום מענקים מיוחדים לקליטת ושימור עובדים, קידום מו"מ בין האוצר להסתדרות והעובדים להסכם ייחודי על תוספות שכר למפקחים, הקמת ועדה הבוחנת את המתכונת הרצויה לקורסי המפקחים והמבקרים בעידן הנוכחי ועוד. נתוני עזיבת וקליטת העובדים בשנת 2023 מעידים כי אכן המאמצים נושאים פרי וכמות המגויסים החדשים לרשות עולה על כמות העוזבים את הרשות. 

"חשוב להדגיש כי על אף המשבר רשות המסים עומדת בהצלחה במשימותיה ופועלת כל הזמן להתייעל ושפר את המענה לציבור ולעסקים. ההתמודדות בהצלחה של הרשות עם כמות תביעות חסרת תקדים בעקבות הנזק הישיר והעקיף שנגרמו כתוצאה מהמלחמה גם היא מעידה על חוזקו של הארגון". 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד