גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ משלים את השתלטותו על המפלגה הרפובליקאית, וביידן מקבל סיכוי לאתחול

"יום שלישי הגדול" בבחירות המקדימות מנחיל לטראמפ ניצחונות עצומים ב־14 מ־15 מדינות. ביידן גורף את כולן ● השאלה העיקרית: האם הם יצליחו להרחיב את בסיסי התמיכה שלהם עד נובמבר ● במדינה אחת, מינסוטה, נרשמת הצבעת מחאה ניכרת נגד תמיכת ביידן בישראל

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta
דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

מערכת הבחירות לנשיאות ארה״ב נכנסת אל שלב הגמר. חצי הגמר הוכרע אריתמטית ביום ג', ועכשיו אין עוד כל ספק (במידה שהיה) מי יהיו הפינליסטים בנובמבר. ביום ה' תינתן הזדמנות לנשיא ביידן להפיח רוח חיים במסע הבחירות המקרטע שלו.

ניקי היילי הודיעה על פרישתה מהמרוץ לנשיאות ארה"ב 
פרשנות | אתגר של ימי משבר: להיעלב מבלי להעליב 
פרשנות | מחלוקת על ביציות מוקפאות באלבמה עשויה להטות את הכף בבחירות בארה"ב 

ההכרעה האריתמטית נפלה ב'יום שלישי הגדול', שבו נערכו בחירות מקדימות ב-15 מדינות של ארה״ב (מתוך 50) ובטריטוריה אחת (שהיא פחות ממדינה). דונלד טראמפ נחל ניצחון חסר תקדים. הוא גרף מדינה אחר מדינה בהפרשים שהגיעו עד 70%. ליריבתו היחידה, ניקי היילי, לא נשארה בררה אלא לפרוש בעלות הבוקר.

באופן חסר תקדים, הבחירות המקדימות לנשיאות מגיעות למעשה אל קיצן שלושה חודשים לפני סיומן. בעוד שבמפלגות שלטון בדרך כלל אין התמודדות של ממש, אם הנשיא המכהן מנסה לחזור ולהיבחר, הנה במפלגות אופוזיציה ההתמודדות מתארכת לא פעם עד הרגע האחרון, בתחילת חודש יוני. לא הפעם. המפלגה הרפובליקאית שייכת זה שמונה שנים לדונלד טראמפ, והבוקר הוא פחות או יותר רשם אותה על שמו בטאבו. זה מצב עניינים היסטורי, וידובר בו להלן.

נצחון ביידן במפלגה הדמוקרטית הוא עניין טבעי בשביל נשיא מכהן. הפעם האחרונה שבה נשיא דמוקרטי נאבק נגד יריבים ממשיים בתוך מפלגתו הייתה ב-1980, ג'ימי קרטר נגד טד קנדי. קרטר ניצח במקדימות, בקשיים ניכרים, אבל היה הנשיא הראשון זה כמעט 50 שנה שלא הצליח להיבחר לתקופת כהונה שנייה. במובן הזה, ביידן מושווה לא פעם לקרטר. ניצחון ביידן במקדימות רחוק מלהבטיח את נצחונו בבחירות הכלליות. נשיאותו שקועה במשבר עמוק.

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב, בקמפיין בחירות במישיגן / צילום: ap, Evan Vucci

הזדמנות בלתי חוזרת להתאושש, לפחות במקצת, תינתן מחר (ה') לביידן בנאומו השנתי בפני מושב משותף של שני בתי הקונגרס. אין כל חשש שהרפובליקאים במליאה יריעו לו; וכיוצא בזה אין כמעט כל סיכוי שמספר ניכר של רפובליקאים יטרחו לצפות בו או להאזין לו בבתיהם; אבל הנאום הזה מעניק לנשיא מסגרת זמן נדירה, בסביבות שעה ויותר, לדבר על לבה של אמריקה, להציג סדר יום פרטני, ולתבל אותו בחיוויים שיהיה אפשר לבחור ולצטט בחודשים הבאים.

כצפוי, בהצבעת יום ג' גם ג'ו ביידן וגם דונלד טראמפ גרפו את מלוא הקופה, או כמעט את מלואה. טראמפ הפסיד ליריבתו היחידה, ניקי היילי, במדינה הקטנה ורמונט, אבל ניצח בכל השאר, בהפרשים גדולים או עצומים. ביידן ניצח בכל המקומות, מאין לו כל יריב של ממש.

ההצבעה הייתה לטובת רשימות של צירים לוועידות המינוי של שתי המפלגות הגדולות. זו הדמוקרטית תתכנס ביולי, זו הרפובליקאית תתכנס באוגוסט. ב־50 השנה האחרונות הוועידות האלה הן רק מעמדי הכתרה פורמליים, שהתפאורה בהם חשובה לאין ערוך יותר מן התוכן.

כלי ביד היוצר

המידה שבה המפלגה הרפובליקאית הפכה לכלי ביד היוצר היא כמעט בלתי נתפסת. היוצר הוא כמובן טראמפ. הוא הצליח לפתח נרטיב, שבו שמורה לו הזכות הבלבדית להגדיר "רפובליקאי אמיתי". כל מי שסוטים מן ההגדרה הזו הם "רפובליקאים בשמם בלבד".

המפלגה קיימת כמעט 170 שנה. עלו ממנה נשיאים כמו לינקולן, טדי רוזוולט, אייזנהאואר ורייגן. איש מהם לא הורשה לפתח שליטה אישית כזאת, ובדרך כלל גם לא ניסה. טראמפ הצליח להבאיש את ריחם של כל יריביו הפנימיים. הם נסוגו לחלוטין מן הפוליטיקה, או נכנעו לו.

אין זאת אומרת שבזה הובטח ניצחונו בבחירות. המפלגה הרפובליקאית אינה מדגם מייצג של האוכלוסיה. מועמד מנצח צריך להרחיב במידה ניכרת את בסיס התמיכה שלו, ולכלול בו מצביעים פרגמטיים מן המרכז הפוליטי. מועמד כזה צריך גם להפיח התלהבות, כדי להביא את תומכיו אל הקלפי. סקרי היציאה באחדות מן המדינות נותנים לנו מושג כלשהו על מניעי המצביעים ועל התנהגותם האפשרית בבוא הבחירות הכלליות, בנובמבר.

תוצאה מעניינת אחת של סקרי היציאה (בשלוש מדינות גדולות) היא חוסר נכונותם של רוב מצביעי ניקי היילי לתמוך בטראמפ בנובמבר. היילי אמנם קיבלה לכל היותר 30% במדינות האלה, אבל כל הסימנים מעידים שהמירוץ לנשיאות יוכרע במספר מצומצם של מדינות, בהפרש קטנטן, כפי שקרה בשני הסיבובים הקודמים, ב־2016 וב־2020.

הסתייגותם של תומכי היילי מן המועמד הוודאי של מפלגתם נובעת לא רק מאישיותו, אלא גם מאי הסכמות נוקבות עם כמה מדעותיו, למשל תוכניתו לגרש המוני מהגרים לא חוקיים, תמיכתו האפשרית בחקיקה ארצית להגבלת הפלות מלאכותיות, וכן סירובו להכיר בלגיטימיות של בחירת ביידן ב־2020. אלה עניינים כבדי־משקל. הם יוצרים פוטנציאל של עריקה, העשוי להיות קריטי.

סקרי היציאה גם מאשרים, שגוש המצביעים הנאמן ביותר לטראמפ הוא זה של "נוצרים לבנים אוונגליסטיים" (זאת אומרת, פרוטסטנטים המאמינים שהם "נולדו מחדש"). זה גם הגוש הפרו־ישראלי ביותר בפוליטיקה האמריקאית.

מה היה קורה אילו

משורה של סקרי יציאה עולה, כי רק אחד מכל עשרה רפובליקאים מעמיד מדיניות חוץ במרכז התעניינותו. אלה התוצאות אפילו במדינות עם ריכוז ניכר של בסיסי צבא וצי, שהיו צריכים לחדד את התעניינותם של המקומיים בעולם החיצון. יתר על כן, באחדות מן המדינות, המתעניינים המעטים בענייני חוץ באים ברובם מקרב תומכי היילי. הנשיא לשעבר הפך את חוסר העניין שלו בענייני חוץ לקרדום לחפור בו. הוא יוצא מגדרו להראות, כי בהנהגתו אמריקה תחזור ותתמקד בענייני פנים. הוא נמנע מכל הצהרה מהותית על מלחמת ישראל בחמאס.

ביום ג' הוא אמר בראיון ברשת פוקס, כי על ישראל "לסיים את הבעיה", מבלי להסביר, והוסיף, "הייתה פלישה איומה, והיא לעולם לא הייתה מתרחשת אילו הייתי נשיא". זו פחות או יותר עמדתו על מדיניות חוץ: עצם נוכחותו בבית הלבן תפתור משברים או תמנע את התפרצותם. זה מה שהוא חוזר ואומר גם על המלחמה באוקראינה.

ישראלים יתעניינו לדעת, כי לפחות מדינה אחת, מינסוטה, הלכה השבוע בעקבות מישיגן, ורשמה הצבעת מחאה ניכרת נגד הנשיא ביידן בגלל תמיכתו בישראל. מינסוטה נמצאת בקצה הצפוני העליון של המערב התיכון האמריקאי, על גבול קנדה. ההרכב הדמוגרפי שלה עבר שינויים ניכרים בדור האחרון, בעיקר בגלל הגירה של פליטי מלחמות האזרחים בסומליה. חמישית מן המצביעים במקדימות הדמוקרטיות במינסוטה תמכו בצירים "בלתי תלויים" לוועידת המפלגה, אפילו יותר משיעורם במישיגן (13%). ניסיונות דומים נעשו השבוע במידה פחותה של הצלחה (9% ומטה) במספר מדינות נוספות.

לדחוף את ההיסטוריה

בקליפורניה, המדינה הגדולה ביותר של ארה"ב, מעוז רב שנים של המפלגה הדמוקרטית (ביידן ניצח שם ב־2020 בהפרש של כמעט 30%), סקרי היציאה מראים כי 55% מן המצביעים רואים בעין רעה את טיפולו של הנשיא בכלכלה. שני שלישים מן המצביעים המסוּוגים "עצמאים", זאת אומרת אינם רשומים באף אחת מהמפלגות, מעניקים ציון שלילי לכלל נשיאותו.

רוב הסקרים האחרונים כללו בשורות רעות לביידן. זה של ה'ניו יורק טיימס', ביום שבת, הראה כי טראמפ נהנה בפעם הראשונה מיתרון החורג מטעות הדגימה. הפופולריות האישית של הנשיא צנחה מתחת ל־40%, רמה קריטית בשביל נשיאים המנסים לחזור ולהיבחר.

ביום ה' בתשע בערב, הנשיא יישא את נאומו השנתי על "מצב הברית" (זה המתורגם בטעות לעברית "מצב האומה". שום אומה). זה נשיא החוזר ונכשל במבחנים של רטוריקה לא מפני שהוא זקן וסנילי, אלא מפני שמעולם לא היטיב לדבר בפומבי. מסע הבחירות שלו זקוק עד ייאוש לאיתחול.

הבית הלבן נהנה מאז ומעולם משירותיהם של כותבי נאומים מובחרים. הם שמים בפי נשיאיהם את המשפטים המצוטטים ביותר של מאה השנים האחרונות, מאז שהתחילו להינשא נאומים כאלה. השבוע ניתנת להם ההזדמנות אולי לא בדיוק לשנות את מהלך ההיסטוריה, אבל לדחוף אותה קצת.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם