גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סימני השאלה סביב קבוצת הוואטסאפ שפתח ניר ברקת

שר הכלכלה ​ניר ברקת הקים בצעד חריג קבוצת וואטסאפ הכוללת מעל 20 בכירים מענף המזון, וביקש מהם שלא להעלות מחירים לתקופה מסוימת ● מומחים בתחום מסבירים: מהלך חוקי אך כזה שמעלה לא מעט שאלות משפטיות ● בסביבת השר הבהירו: קיבלנו ייעוץ משפטי טרם הפעולה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בצעד חריג, בשבוע שעבר פתח שר הכלכלה ניר ברקת קבוצת וואטסאפ עם למעלה מ־20 ממנכ"לי רשתות המזון. ברקת ביקש מהם לא להעלות מחירים לתקופה מסוימת, ולפנות לממונה על התחרות בבקשה שתעניק להם פטור מהסדר כובל שיאפשר להם לעשות כן. מומחים להגבלים עסקיים ששוחחו עם גלובס מנתחים את המהלך ומעלים שורה של סימני שאלה. 

ברקת הגיע להסכמות עם חלק מחברות המזון. מה הרווח לצרכן?
נכנסו ל"רשימה השחורה": אלה החברות שלא נכנעו לאולטימטום של ברקת

"כל הנושא של חילופי מידע בין מתחרים - גם אם אלה אינם כוללים תיאום מחירים של ממש אלא אמירות לגבי מגמות או כוונות כלליות בין מתחרים - הוא בעייתי מאוד, בפרט בתחום המזון", הסבירה עו"ד ניבה ברג־לבנת, שותפה במחלקת הגבלים עסקיים במשרד מיתר.

לדבריה, בחינת הצעדים שנקטה רשות התחרות במקרים אחרים, שבהם נפתחו הליכים בשל התבטאויות ואף רמיזות בלבד, מלמדת מה עשוי היה לקרות גם כאן. "על רקע פעולות הרשות ניתן להבין שאם הקמעונאים היו יוזמים מהלך כמו שהציעו להם, הם היו עשויים לחשוף את עצמם לחקירה", ציינה.

גורם בכיר לשעבר ברשות התחרות אמר דברים חריפים יותר: "אם ברקת היה אדם פרטי, הוא היה כבר מקבל מכתב מהרשות", העריך. עם זאת, הגורם ציין כי "רואים שברקת נזהר ודיבר עם הרשות על כך לפני כן, והבהיר כי הקבוצה נפתחה לא רק על־מנת לאפשר ניהול משא־ומתן עם הספקים - אלא גם כדי לפנות יחד לרשות", ובכל זאת העריך כי גורמים בשוק לא היה מעז לפעול כך.

בסביבת השר ברקת הבהירו כי המהלך כולו לווה בייעוץ משפטי צמוד, וכי קודם לכך פנה השר לוועדת הפטורים והמיזוגים במשרד הכלכלה, שתמכה במהלך. במסמך הסיכום של ישיבת הוועדה צוין כי חברי הוועדה הביעו תמיכה בהצעת השר, וכי המתווה שהציג הסיר את החששות שהביעו אנשי רשות התחרות.

הוואטסאפ הוא הבעיה?

עו"ד דנה טירנגל־ליפקה, שותפה וראש מחלקת תחרות והגבלים עסקיים במשרד עמית, פולק מטלון, ששימשה בעבר ראש צוות מזון וקמעונאות ברשות התחרות, ציינה כי קבוצת וואטסאפ כמו זו שנפתחה מציבה את הקמעונאים במצב מסוכן. "זה כמו לשים מכשול בפני עיוור", אמרה.

היא הוסיפה כי הכוונות במשרד הכלכלה טובות, וכי מצליחים לקדם שם מהלכים שלא קודמו קודם, אך ציינה כי ארגון של המשק בקבוצות וואטסאפ הוא "הפוך מכל מה שמנסים לעשות" ויכול לייצר תקדים שיהיה קשה לסגת ממנו. מכל מקום, גם היא, כמו עו"ד ברג־לבנת, סבורה כי רצוי שתקשורת בין מתחרים תיעשה בכל מקרה רק באמצעות עורכי דין.

בסביבת ברקת נטען כי "לשר יש סמכות לכנס גם בחדר אחד את כלל ראשי הרשתות, כי הפלטפורמה שנבחרה היא רק עבור תפוצה"; וכי ממילא יש לכל הקמעונאים את הטלפונים זה של זה, והם אינם זקוקים לקבוצת וואטסאפ לשם כך.

הרשות תיתן פטור?

נניח שהרשתות היו פונות לממונה על התחרות - מה הסיכוי שבקשה כזו הייתה מאושרת? עו"ד אבנר פינקלשטיין, שותף ומוביל תחום דיני התחרות בפירמת גורניצקי GNY, הסביר כי ככלל רשות התחרות ממעטת מאוד לתת "פרה־רולינג", בטח כאשר מדובר בבקשה משותפת לפטור מהסדר כובל שמגישים יחד מתחרים. "פנייה משותפת היא דבר נדיר - ונדיר שתהיה הסכמה של הרשות".

לדבריו, השאלה היא מה בעצם הבקשה: "אם מדובר בהסכמה להוריד מחירים לתקופה מסוימת, יכולה להיות גלומה בה בקשה להעלות מחירים בעוד פרק זמן, ובאופן עקרוני החלטה כזו צריכה להיות עצמאית".

עו"ד טירנגל־ליפקה הדגישה כי היתר לנהל משא־ומתן משותף ניתן ככלל למי שנתפסים יחידים וחלשים, וגם במקרים כאלה, כמו זה של החקלאים למשל, הסוגיה לרוב שנויה מאוד במחלוקת.

ואכן, בתכתובת בין השר ברקת לממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, שהתקיימה כשבוע לפני פתיחת קבוצת הוואטסאפ המדוברת ועסקה באפשרות למתן פטור מהסדר כובל בין קמעונאי המזון שלא להתיר לספקים ולתאגידי המזון את עליית המחירים המבוקשת על־ידם, הסתייגה הממונה מהרעיון.

כהן התייחסה בין היתר לכך שההסדר המבוקש הוא גורף ביחס לכלל המוצרים המשווקים, לעובדה שבלימת מחירים לתקופה מוגבלת עלולה להביא לעלייה מתואמת לאחריה, ולהשלכות אפשריות של שיתוף־הפעולה בין מנכ"לי הרשתות בטווח הארוך. "ישנו חשש ששיתוף־הפעולה יזלוג גם לתיאום ישיר או משתמע של המחיר לצרכן", צוין.

גורם בכיר לשעבר ברשות התחרות ציין כי "לא יעלה על הדעת שהרשות תיתן לרשתות המזון לנהל משא־ומתן מול איזה שהוא ספק. אם היא תתיר את זה - אפשר לסגור את רשות התחרות באותו רגע".

בסביבת השר ברקת ציינו כי "הממונה עושה הכול כדי שהמחירים יהיו גבוהים ולא תהיה תחרות בשוק. כל צעד שהשר ברקת יוזם כדי למנוע עליית מחירים, נתקל בהתנגדות. נדמה שהיא הממונה על שמירת הרווחים של המונופולים".

תגובת רשות התחרות

מטעמה של רשות התחרות נמסר כי "עמדתה של הממונה על התחרות שהועברה לשר, היא עמדה מקצועית המבוססת על ניתוח כלכלי ועובדתי, שתכליתה היחידה הגנה על התחרות והציבור. הפתרונות ליוקר המחיה הם לא פשוטים ודורשים מאמץ ממשלתי".

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר