גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן הפסימי שבטוח: זו הבעיה הכי גדולה של ישראל

יונתן כץ מלידר שוקי הון מכיר את הכלכלה הישראלית כמעט מכל זווית אפשרית ● בשנות ה–80 הוא היה "נער אוצר" פעיל בגיבוש תוכנית הייצוב, ומשם המשיך לתפקידי מפתח בשוק הפרטי ● הוא מסמן את מחירי השכירות כבעיה גדולה וחושב שאסור לחכות עם העלאת המע"מ

יונתן כץ, כלכלן ראשי לידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי
יונתן כץ, כלכלן ראשי לידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי

לכאורה, הכלכלה הישראלית משדרת לאחרונה התייצבות לאחר הטלטלה הגדולה של תחילת המלחמה. האבטלה הרחבה מתמתנת, האינפלציה נמצאת בתוך יעד בנק ישראל (1%-3%) ואפילו שוק המט"ח משדר יציבות יחסית. למרות זאת, יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, פסימי.

האנליסט הבכיר מברקליס שמשוכנע שבשוק הישראלי "יש אפסייד בכל מקום"
סיסקו השלימה את רכישת ספלאנק ב-28 מיליארד דולר

בניגוד לרוב החזאים בשוק, הוא בטוח שבעוד שנה מהיום נראה את האינפלציה מרימה ראש וחורגת מהיעד, שהריבית לא תרד כל כך מהר כמו שמעריכים וכי הממשלה לא נוקטת את הצעדים הדרושים, ולעיתים אף ההיפך מכך.

 

כץ, בן 68, מכיר היטב את הכלכלה הישראלית. בתקופת האינפלציה הגדולה של שנות ה-80 הוא היה במשך שבע שנים חזאי מאקרו במשרד האוצר. אז, בניגוד להיום, היינו במשבר מט"ח של ממש ובגירעון עצום.

בעבר סיפר כץ לגלובס, כי "היינו נפגשים בכל מיני מקומות מסתור כדי לקבוע מדיניות, אפילו באמצע הלילה. אלו דברים שהיום לא קורים. אלמנט ההפתעה בכל תוכנית כלכלית שהיינו מתכננים היה מאוד משמעותי, כדי למנוע תגובה מהירה בשווקים או שינוי דרמטי בשער החליפין".

אומנם אנחנו לא מדברים במונחי שנות ה־80, אבל אתה מודאג מעליית האינפלציה.
"אנו מזהים כמה גורמים עיקריים של איום מצד האינפלציה: ראשית, יש מדיניות פיסקאלית מרחיבה, שבהגדרה מרחיבה את רמת עליית המחירים ומגדילה את הביקוש במשק. נוסף על כך, התשלומים למפונים, חל"ת ושכר אנשי המילואים מעלים את היכולת לצרוך".

כץ אומר שלאחר בחינת התקציב הסופי שאושר בכנסת, ולאחר אמידת נתוני ההוצאות בפועל, ניכר שיש מדיניות מרחיבה ולאו דווקא בגלל המלחמה: "הוצאות אחרות שאינן קשורות לעלות המלחמה עלו בקצב מהיר".

"ביקוש כבוש שמזכיר את היציאה מהקורונה"

גורם נוסף המתדלק את עליות המחירים הוא "הביקוש הכבוש", כלומר חוסר איזון שיוצר מצג שווא של ביקושים נמוכים, למרות שאין זה כך. "זה מזכיר מעט את היציאה מהקורונה, אז ראינו את האפקט של הביקוש הכבוש. אנו רואים כי בקורונה אפקט השחרור מהסגרים היה משמעותי, ותרם לעליות מחירים אצלנו ובעולם. כך גם היום, מתרחש מיני-ביקוש כבוש".

כץ ממשיך ומתאר כי הנתונים מראים שהכסף הנזיל המצוי אצל הציבור גדל בחודשי המלחמה, ומהווה בדיוק תמונת ראי של מדיניות הממשלה. "רואים את זה גם ברכישות בכרטיסי אשראי, שחזרו לרמתן מלפני המלחמה ואף מעבר, אבל גם בהכנסות ממסים. זה המאפיין השני של אותו אפקט של הביקוש הכבוש".

מעבר לכך, מציין כץ את ענף הבנייה ככזה שמהווה בעייה ייחודית בשוק התעסוקה. לדבריו, פוטנציאל הבנייה קטן בגלל המחסור בעובדים, וזה מוסיף ללחצי השכר ולכן גם למחירים. אלמנט נוסף הוא עליית שכר המינימום בחודש אפריל, שאישרה הממשלה לאחרונה, "מה ששופך שמן למדורה".

אם צריך להצביע על נקודה בעייתית אחת, במה היית בוחר?
"הגורם הבעייתי ביותר לאינפלציה הוא השכירות. אומנם המחירים ירדו בחודש פברואר ומשכו את המדד מטה, אך נראה שיש אלמנטים בהיצע ובביקוש שיגררו עליית מחירים בעתיד".

המחסור בעובדים, שיתבטא גם באיחורים במסירת דירות ובהקטנת ההיצע, ישפיע לתקופה של שנה-שנתיים לפחות להערכתו.

בשווקים צופים כי בחודש אפריל, בהחלטת הריבית הבאה של בנק ישראל, הוועדה המוניטרית תחליט על הורדה נוספת. מה דעתך?
"אני בהתלבטות בנוגע לריבית. יש עוד שלושה שבועות להחלטה, ויש קושי לצאת עם אמירה ברורה לגבי המדיניות. אם חברי הוועדה המוניטרית ישימו דגש על האינפלציה בעבר, הם יראו התמתנות באינפלציה ובליבת האינפלציה (בניכוי מזון ואנרגיה, א' כ'). בפועל, נתוני העבר מראים מצב שבו ניתן להפחית את שיעור הריבית".

עם זאת, כץ אומר כי האיומים העתידיים מצד האינפלציה לעתיד הם "ממשיים בהחלט, גם מצד הפעילות הפיסקאלית וגם זו המשקית, ולכן יכול להיות שהוועדה תחליט להיות זהירה יותר".

כץ משוכנע שהפרמטר שיעמוד לנגד עיני הועדה המוניטרית הוא יציבות שוק המט"ח: "שאר השווקים לא דרמטיים יותר מדי, השקל מתעתע בנו. החשש להסלמה בצפון או מו"מ עם חמאס מניעים את השקל, ויכולים להביאו לייסוף או לפיחות".

איך אתה רואה את הגירעון הנוכחי? נצליח לעמוד ביעד?
"ייתכן שנעמוד ביעד של 6.6% גירעון, יעד שלדעתי הוא גבוה. אנו רואים את ההכנסות ממסים שהפתיעו לטובה, וכרגע האוצר שמרן ביחס לתחזית לגבי גבייית המסים; הם הופתעו לטובה בכמה מיליארדים בחודשי השנה הראשונים. יש עלייה לטובה בכיוון הזה. ויש עלייה בצריכה הפרטית. עם זאת, אני מסתכל על ההוצאות והן גדולות ביותר".

יש אלמנטים שהיו צריכים לעשות ולא נעשו?
כץ מסתכל לאחור ומצביע על צעדים שנעשו במשברים קודמים, דוגמת הקפאת השכר הציבורי. נוסף על כך, הוא מציין ש"הסכמים אחרים שלא נפרט עליהם בוצעו למרות שיכלו לקצץ אותם, או פשוט להקפיא אותם, ולא לבצעם בעת משבר. היה צורך להיות יותר מרסנים השנה, ולהעלות את המע"מ באופן מיידי, לא לחכות. זה היה משדר לעולם ולנו שיש גורם אחראי שיעמוד בפרץ; חברי הממשלה יכלו ללכת ליעד שאפתני יותר והם לא עשו זאת".

הורדת דירוג של S&P לא תהיה אירוע דרמטי

לפני מספר שבועות הודיעה מודי'ס על הורדת דירוג האשראי של ישראל, לראשונה בהיסטוריה. כעת צפויות לפרסם את החלטתן גם חברות הדירוג פיץ' ו-S&P.

כיצד הגירעון ותמונת המצב הכלכלית ישפיעו על חברות הדירוג?
"אנו רואים זאת בפרמיית הסיכון של ישראל. גם אם S&P תוריד משמעותית את הדירוג, זה לא יהיה אירוע דרמטי להערכתי".

ומה בדבר יכולת גיוס החוב?
כאן חלה אנומליה. לפי כץ "החוב בחו"ל משקף פרמיית סיכון גבוהה מאוד יחסית לדירוג ולעומת השוק המקומי. המרווח גדל בין ישראל לארה"ב. השוק המקומי הזה לא מתמחר הרעה במצב הביטחוני. בחו"ל רואים את הסיכון בצורה מוחשית יותר, והם פועלים לפי ה-CDS של ישראל, שעלה מאוד מאז פרוץ המלחמה, ועדיין מצוי ברמה גבוהה".

בהתייחסו לתמונת גיוס החוב, כץ מצביע על פעילות החשב הכללי: "האוצר רגיש לכמויות המונפקות, והוא מבין שיש גבול לשוק המקומי. לכן הוא גייס הרבה בחו"ל, ואף בצורה יקרה יחסית לשוק בישראל. זה מוריד לחץ מהשוק כאן".

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה