גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן
איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

שוק הרכב הישראלי עבר שינויים מואצים בשנה החולפת. המעבר המהיר של לקוחות לרכב חשמלי והחדירה המואצת של כלי רכב מתוצרת סין שינו את יחסי הכוחות המסורתיים בין היבואנים והמותגים, ופתחו הזדמנויות חדשות ומקורות רווח מרשימים.

משודרגות, גם במחיר: שתי משפחתיות חדשות נחתו בארץ
זכאים לרכב מהעבודה? הבחירה בחשמלי פחות משתלמת בגלל עיוות מס

מותגי רכב סיניים, שנמצאים בארץ פחות משנתיים, כבשו בשנה שעברה שלושה מתוך עשרת המקומות הראשונים בטבלת המסירות של 2023, מותגים ותיקים ומבוססים נדחקו לקרן זווית, וכך הלאה. המגמה בולטת אפילו יותר ברבעון הראשון של 2024.

אבל לצד ההזדמנויות יש גם לא מעט סיכונים, שנובעים בין השאר מלהיטות היבואנים להשיג זיכיונות חדשים בכל מחיר. הדוח השנתי של קבוצת קרסו מוטורס  לשנת 2023, שקיבלה בשנה שעברה את הזיכיון ליבוא "צ'רי", מספק הצצה נדירה לשינויים, שמתרחשים כיום בענף יבוא הרכב לנוכח השיטפון הסיני.

טיגו 8 של צרי. הדגם היה אחראי ב־2023 ל־16% מסך הכנסות קרסו מוטורס / צילום: יח''צ

הצד החיובי: יציבות יחסית בשנה של זעזועים

נפתח בשורה התחתונה; שנת 2023 הייתה אחת משנות המכירות הטובות ביותר בעשור האחרון של קבוצת קרסו (שממוצבת כיום בשם "פריסבי"), עם עלייה חדה בנתח השוק הכולל מ-3.9% בשנת 2022 ל-7.6%. הנתח הציב את החברה במקום החמישי בדירוג קבוצות היבוא. הכנסות החברה צמחו ב-32% לכ-4.7 מיליארד שקל, כאשר 56% מההכנסות הגיעו ממכירת כלי רכב חדש, והשאר מפעילויות לוואי.

כמו כל יבואניות הרכב, גם הקבוצה נפגעה מההאטה על רקע המלחמה, והכנסותיה ברבעון האחרון ירדו בקרוב ל-90% לעומת הרבעון המקביל ב-2022. שורת הרווח השנתי הנקי ירדה ב-47% בהשוואה ל-2022. ואולם עדיין, להציג רווח נקי של 200 מיליון שקל בשנה רצופה בזעזועים כלכליים כמו 2023 זה הישג מכובד.

בשנה שעברה נחלש השקל ביחס למטבעות יבוא הרכב העיקריים; האירו התחזק מול השקל בכ-6.9% ואילו הדולר התחזק בכ-3.1% לעומת השקל. שחיקה כזו בשקל תמיד פוגעת ברווחיות היבואנים, שרוכשים כלי רכב במטבעות הללו.

ב-2023 גם זינקה הריבית במשק לכ-4.75%, לעומת 0.1% באמצע 2022. ליבואנים, המשמעות היא התייקרות חדה של האשראי שהם נוטלים לרכישת רכב; ובמקביל, רתיעה של לקוחות מנטילת מימון לרכישת רכב.

מהדוח עולה כי מה שסייע לקרסו לצלוח את המכשולים היו מכירות רכב המותג הסיני צ'רי, שהחלו לצבור תאוצה עם תחילת 2023. אומנם כל היצוא של צ'רי לישראל התמקד בשנה שעברה בשלושה דגמי קרוס-אובר מונעי בנזין, ללא שום דגם חשמלי. אבל מהדוח ניתן ללמוד בבירור כיצד אותו "מותג בנזין" סיני אלמוני הפך למכרה זהב ושינה כליל את הפוקוס העסקי של היבואנית. מחברה "אירופית ויפנית" (רנו ניסאן ודאצ'יה) לחברה עם אוריינטציה סינית מובהקת.

על פי הדוח, מסירות צ'רי תפסו בשנה שעברה 54% מכלל המסירות השנתיות של קרסו, זינוק של 310% לעומת 2022. יתר על כן, דגם אחד בודד של צ'רי, הקרוס-אובר הגדול טיגו 8, היה אחראי ב-2023 ללא פחות מ-16% מכלל ההכנסות המאוחדות של הקבוצה, כולל פעילויות הלוואי.

 

הדגם הוותיק הזה, שהושק בשוק הסיני ב-2019 ומצויד במנוע 1.6 ליטר טורבו-בנזין מסורתי, הצליח לייצר לקרסו הכנסות של מעל 728 מיליון שקל ב-2023. בסך-הכול רכשה הקבוצה אשתקד רכבי צ'רי בכ-1.23 מיליארד שקל, והמכירות האלה מציבות כיום את ישראל כשוק היצוא השביעי בגודלו של צ'רי בעולם, והראשון בגודלו בגוש התקינה אירופית. אין ספק, שיהיו לכך בונוסים בכל הנוגע להקצאת מלאים ודגמים חדשים.

רווחיות שמפצה אפילו על ההנחות לציי רכב

ניתן להסיק מהדוח בעקיפין, שהרווחיות של המותג צ'רי היא יוצאת דופן, וכנראה הגדולה ביותר מבין המותגים בפורטפוליו המגוון שלה. על כך ניתן ללמוד מהשיעור יוצא הדופן של מכירות קרסו לחברות ליסינג והשכרה, שחלק לא מבוטל מהן היו של רכבי צ'רי. על פי הדוח, לא פחות מ-57% מהכנסות החברה הן ממכירת כלי רכב חדשים לחברות ליסינג והשכרה, כולל לחברת הליסינג וההשכרה "פסיפיק מוטורס", שבבעלות קבוצת קרסו.

פסיפיק רכשה מהחברה האם כשליש מרכישותיה בשנה שעברה, או כ-3,488 כלי רכב. זהו זינוק של 182%, שניתן לייחס אותו בעיקר לרכישות רכבי צ'רי. אבל למרות שמכירות רכב חדש לליסינג והשכרה מתבצעות לרוב בהנחות משמעותיות ממחיר המחירון, עד כדי 10% ויותר, ובמיוחד כאשר אלה מכירות "בתוך הבית", הרווחיות של הקבוצה כולה (בניכוי רבעון המלחמה) עלתה. כלומר, במכירות של צ'רי גלומה רווחיות, שמצליחה אפילו לפצות על ההנחות לציים.

אם נשתמש בתופעה הזו כמודל לכלל ענף הרכב, אפשר גם להסיק מהדוח שחברת ליסינג, שנמצאת בבעלות ובשליטה של יבואן רכב, היא אמצעי יעיל מאוד להחדרה מהירה של מותגים חדשים ולא מוכרים לשוק הישראלי. במיוחד של מותגים סיניים.

יתר על כן, אם המפרט והמחיר של הרכב מתאים לביקוש המוסדי, כמו במקרה של סדרת הטיגו, הוא פותח בפני היבואן והמותג הרבה דלתות בענף הליסינג, שנעולות בשגרה.

לקרסו אין בלעדיות על "הפטנט". גם BYD, המותג הסיני הנמכר ביותר בישראל, נמצא בבעלות משותפת של קבוצת שלמה, הבעלים של חברת הליסינג "שלמה סיקסט". ואילו לאחרונה אלבר, השחקנית השנייה בגודלה בשוק, קיבלה זיכיון ליבוא מותג סיני. התופעה הזו יכולה להסביר חלק מקצב החדירה המסחרר של כלי הרכב הסיניים לישראל.

אבל ל"אסטרטגיה הסינית" יש גם צדדים פחות חיוביים, ואחד מהם הוא "דריסה" של מותגים ותיקים. הדוח מגלה, שבמקביל לזינוק המכירות של צ'רי נרשמה ירידה חדה במכירות המותגים המסורתיים של קרסו. מסירות ניסאן ירדו ב-2023 בכ-17% לעומת 2022, מסירות רנו התכווצו בכ-31%, דאצ'יה נחתכה ב-52% ואינפיניטי ירדה במחצית כמעט.

הצד השלילי: קניבליזציה והימורים על זיכיונות

יש מי שיגיד, שזו דווקא הוכחה לחשיבות הקריטית של יבוא מותג סיני, שיכול לשמש כ"גלגל הצלה" בשנים קשות ולפצות על קשיים אובייקטיביים של היבואן, כגון העלאת מחירים והיעדר דגמים חשמליים במותגים ותיקים.

אחרים יגידו שמדובר בקניבליזם, כלומר פוקוס המכירות של היבואן מופנה לקידום דגמי להיט סיניים, ובא על חשבון המותגים המסורתיים, ואולי גם על חשבון מערכת היחסים של היצרנים הוותיקים עם היבואן.

יתר על כן, קיים סיכון מהותי של פיתוח תלות מצד היבואן ביצרני רכב סיניים, שאין להם מחויבות ארוכת-טווח ושנים ליבואן אחד בישראל. נזכיר, שצ'רי בחרה להעניק השנה לקבוצת "כלמוביל" את זיכיון היבוא של שני מותגים שלה (ג'אקו ואומודה). קשת הדגמים של השניים עתידה להתחרות בחלק מ"דגמי הלהיט" של המותג צ'רי שמייבאת קרסו.

ולבסוף, מהדוח עולה כי קרסו ממשיכה "להמר" על זיכיונות יבוא חדשים של יצרנים צעירים. לפחות אחד מהם, של המותג הווייטנאמי VINFAST, לא הוכיח את עצמו. מהדוח עולה כי קרסו השלימה בשנה שעברה השקעה של 25 מיליון שקל ב-50% מהחברה שמחזיקה בזיכיון, אך יבוא המותג לא התממש, וספק אם יתממש ב-2024. וזה בהחלט תמרור אזהרה ל"מהמרים" בענף יבוא הרכב.

מקרסו נמסר בתגובה: "אנו נערכים לקראת השקות רבות במותגים הוותיקים של החברה, בדגש על להיטי המכירות של דאצ'יה באירופה ודגמים חדשים ומדוברים מרנו וניסאן, בינהם גם דגמי חשמל".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם