גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתווה להקמת בנקים חדשים: בידי מי כדאי להפקיד את הרישיון?

מתווה בנק ישראל להקמת בנקים חדשים זכה לכותרות מפוצצות, אך יכולתו ליצור תחרות מוגבלת למדי ● מנגד הוא עלול לייצר תקדימים מסוכנים לכלכלה המקומית ● מי הגופים שיוכלו להפוך לבנקים, אילו תנאים יאפשרו זאת, ומה הן המשמעויות למשקיעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותבים הם מנכ"ל ואנליסטית בחברת הייעוץ Complex

לפני חודש פרסם בנק ישראל "קול קורא", המציע מתווה מדורג שיאפשר לגופים חוץ-בנקאיים לקבל רישיון בנקאי בתנאים מקלים, בהתאם לסוג פעילותם, החל מקבלת פיקדונות ועד לניהול חשבונות עו"ש, כנגד העמדת אשראי.

בנק ישראל חושף: לקוחות איזה בנק הכי מרוצים ומה אכזב את הציבור?
בנק לאומי מציג: איך מוחקים יותר ממיליארד שקל ועדיין מציגים רווחי עתק
בדיקת גלובס | הציבור מעדיף נזילות על ריבית: המלחמה עצרה את העברת הכספים לפיקדונות

המתווה נתפס כצעד תקדימי ומשמעותי לפיתוח תחרות. אולם, לטעמנו, יכולתו להצליח תלויה על חבל דק, שיאזן בין מתן הקלות רגולטוריות משמעותיות, הכרחיות וזמניות בלבד, לשחקנים בודדים שיוכלו להפוך לבנקים, למול סיכון לפגיעה באיכות הפיקוח ויציבות המערכת הבנקאית, ככל שבנק ישראל יפתח דלת רחבה מדי לבנקים חדשים.

הרישיון הבנקאי יוצר "קסם" המאפשר לבנקים לקבל מהציבור כספי פיקדונות בריביות נמוכות ועו"ש ללא ריבית, ולמנפם יותר מפי 10 לצורך מתן אשראי. עלות המימון הממוצעת של הבנקים כיום נמוכה בכמעט 2% מריבית בנק ישראל. כך, בחסות הפיקוח הרגולטורי נוצר דיסוננס בין מינוף גבוה לעלות מימון נמוכה, שאף חברה אחרת לא יכולה להשיג.

מנגד, עלות המימון של גופים חוץ-בנקאיים מבוססת כיום בעיקרה על מסגרות אשראי בנקאיות ואג"ח בשוק ההון. אפילו חברות כרטיסי האשראי (החכ"אות) הסולידיות משלמות בממוצע ריבית גבוהה ב-1% מבנק ישראל, המתורגמת לעלות מימון גבוהה בכ-3% מהבנקים. עבור מרבית יתר הגופים החוץ-בנקאיים, פערי עלות המימון יותר מכפולים.

פער נוסף נובע מניהול חשבונות עו"ש, שמחזק את מעמד הבנק מול לקוחותיו ומאפשר גישה ישירה להצעת מוצרים נוספים, ובראשם אשראי, כמעט ללא הוצאות שיווק. במקביל ניהול החשבון מייצר מידע רב-ערך על הלקוח, שמפחית את הסיכון לכשלים באשראי.

מנגד, מאחר שנותני אשראי חוץ-בנקאי (חו"ב) אינם מנהלים חשבונות עו"ש, אין להם גישה ישירה ללקוחות, והם נאלצים להתחרות על הלקוחות "המסוכנים יותר" שאינם מקבלים אשראי בבנקים, ללא מידע דומה לגביהם. כתוצאה, הם חשופים לכשלי אשראי גבוהים יותר ונושאים בהוצאות שיווק כבדות למשיכת הלקוחות. עקב כך הם נדרשים לגבות ריביות גבוהות בהרבה כדי להרוויח, כך שנפגעת דרמטית יכולתם להתחרות.

 

מי באמת מועמד לרישיון

הפיכה לבנק כרוכה בתג מחיר של פיקוח רגולטורי מחמיר ועמידה בסטנדרטים בינלאומיים, המתורגמים לעלויות כבדות.

גופים שבחנו בשנים האחרונות אפשרות להפוך לבנק, הגיעו למסקנה שהדבר אינו כדאי, בעיקר בשל קושי בגיוס פיקדונות בהיקף משמעותי ובעלות נמוכה מספיק. לראיה, גם הבנק הדיגיטלי מתקשה לייצר תחרות, בשל קושי לגייס פיקדונות ותשלום ריביות גבוהות עבור אלה שמגויסים.

לטעמנו, גופים חוץ-בנקאיים שאינם מפוקחים כיום בידי בנק ישראל, כגון חברות המימון החו"ב לסוגיהן, רחוקים שנות אור מעמידה ברגולציה בנקאית בתחומי הלימות הון, דרישות נזילות, ניהול סיכונים וממשל תאגידי, ואינם מתאימים להפוך לבנקים. תנאים מקלים יהפכו את הניסיון ל"אילוף נמר", שעלול לטרוף יציבות המערכת.

לכן, עבורם, כמו גם עבור חברות פינטק, החלופה הריאלית היחידה היא שיתופי פעולה עם בנקים במתן שירותים "בנקאיים" לציבור, כגון ניהול כספים ומתן אשראי. כך, הפיקוח וניהול הסיכונים יהיו באחריות הבנק שיישא בנטל הרגולטורי.

המועמדות המובילות לדעתנו, שלא לומר היחידות, להפוך לבנקים הן חברות כרטיסי האשראי, שכבר ממילא מפוקחות על ידי בנק ישראל ומקיימות את מרבית הרגולציה החלה על בנקים.

אולם, החכ"אות נהנות מהקלות רגולטוריות בתחום ניהול הנזילות המתאימות למודל פעילותן. הן אינן נדרשות להחזיק כמו הבנקים ב"כרית נזילות" המורכבת מנכסים נזילים כגון מזומן ואג"ח ממשלתיות, שנועדו להתמודדות עם סיכון של בריחת מקורות מימון, ובפרט פיקדונות, אלא הן מסתמכות על מסגרות אשראי בנקאיות. כך, מתאפשר להן לחסוך "עלויות נזילות" הנובעות מהתשואה הנמוכה שמניבים נכסים נזילים סולידיים, לעומת שימושים אלטרנטיביים בתשואה גבוהה יותר.

עמידה בדרישות הנזילות הבנקאיות אינה כדאית ללא ודאות באשר לגיוס פיקדונות וחשבונות עו"ש. להערכתנו, הפתרון לכך, שמצריך גמישות מחשבתית ביישום כללי באזל III מצד בנק ישראל, הוא בנייה הדרגתית, במשך תקופת הסתגלות מוגדרת מראש, של נכסים נזילים בהתאם לקצב גיוס הפיקדונות בפועל.

להקל, אבל לחזק ביטחון

צעד משלים הכרחי נוסף כדי לאפשר לגופים חדשים לגייס פיקדונות הוא ביטוח פיקדונות מטעם המדינה, שיקנה לציבור ביטחון בהפקדת כספיו בבנקים חדשים ויפחית את הריבית הנדרשת. ישראל היא היחידה בין מדינות ה-OECD שאין בה ביטוח פיקדונות.

לטעמנו, לא נדרש בשלב ראשון ביטוח פיקדונות רוחבי במערכת, שממילא נהנית מאמון ציבורי רחב ומיציבות גבוהה, אלא לבנקים חדשים בלבד עד להגעה לנתח שוק מסוים או לתקופה מוגדרת של מספר שנים, שבסופה יוסדר ביטוח פיקדונות כולל.

הענקת רישיון בנקאי בתנאים מקלים כרוכה בסיכונים משמעותיים. להבנתנו, לא קיים לכך תקדים גלובלי במדינות מפותחות.

ישנם מקרים חריגים, באוסטרליה ובסיגנפור בעיקר, בהם גובש מתווה מדורג לעידוד כניסת שחקנים חדשים ברישיון בנקאי מקל, אך זאת לתקופה של שנים בודדות עד לעמידה במלוא הדרישות וקבלת רישיון קבוע. הסיבה לכך היא שבנק שיפעל באופן לא מבוקר עלול לסכן את כספי הפיקדונות, לפגוע באמון הציבור, ביציבות המערכת הבנקאית ולגרום פגיעה אנושה בכלכלה.

הקלות נרחבות מדי לבנקים עלולות להוביל לתוצאות הרסניות, כפי שנוכחנו במשבר שפקד את המערכת בארה"ב בשנה האחרונה. ההקלות הרגולטוריות שהוביל ממשל טראמפ ב-2018, יצרו משטר פיקוח מדורג ומותאם לבנקים קטנים. הקלות שניתנו בתחומי ההון, הנזילות, ניהול הסיכונים ואפילו ביישום כללי החשבונאות היוו את חומר הבעירה שהדליק את משבר קריסות הבנקים האזוריים, בראשם SVB וסיגנצ'ר, בראשית 2023. המפולת נבלמה רק לאחר הכרזה על ביטוח פיקדונות רוחבי במערכת, אבל בשבועות האחרונים מתעוררים מחדש חששות ליציבות כמה עשרות בנקים קטנים, שרובם צברו הפסדי אשראי גבוהים וסובלים ממחסור בהון ובנזילות מספקת.לא בכדי, כעת הרגולטורים בארה"ב הופכים כיוון ופועלים לחיזוק משמעותי של הרגולציה על הבנקים הקטנים והבינוניים.

יתרון מוגבל, סכנה גדולה

לסיכום, להערכתנו, לא צפוי מפץ תחרותי בשוק הבנקאות בישראל. הגופים היחידים שיוכלו להפוך לבנקים בעתיד הנראה לעין הן חברות כרטיסי האשראי, וגם זאת כתלות בהקלות רגולטוריות משמעותיות בתחום הנזילות ושינויי חקיקה מורכבים בתחום ביטוח הפיקדונות.

המשמעות היא שמניות ורווחיות הבנקים צפויות להמשיך לשגשג, והאפסייד הפוטנציאלי המשמעותי ביותר מהמתווה הוא לחכ"אות, שאם יהפכו לבנקים ויזכו להקלות הנדרשות, יוכלו להשיא את רווחיהן. יתר הגופים החוץ-בנקאיים מחוץ למשחק.

לבסוף, היכולת של המתווה המוצע להשיא ערך לכלכלה בעתיד הנראה לעין מוגבלת. אולם, ככל שבנק ישראל יקדם מתווה תחרותי אגרסיבי, להערכתנו הפוטנציאל הוא דווקא להשמדת ערך, בשל סיכון לאובדן האמון של משקיעים, ובפרט זרים, באיכות הפיקוח על הבנקים והיציבות או חלילה בשל קריסת בנק.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית