גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לרכוש רכב חדש? יכול מאוד להיות שכדאי לכם לחכות עוד קצת

ברקע המלחמה, סוגר ענף הרכב הישראלי רבעון ראשון חלש ● למרות זאת, המחירים לא יורדים ואף קרובים לשיא שאליו הגיעו ב־2022 ● בענף מסבירים זאת בין היתר בהיחלשות השקל ובהעלאת המיסוי על כלי רכב חשמליים ● האם ברבעון השני המגמה תתהפך?

מגרש רכבים / צילום: יוסי כהן
מגרש רכבים / צילום: יוסי כהן

ענף הרכב הישראלי היה מעדיף לשכוח את הרבעון הראשון של 2024. על פי הערכות ראשוניות, בין תחילת ינואר לסוף מרץ נמסרו כ־84 אלף מסירות - הנתון החלש ביותר לרבעון הזה אחרי יותר מעשור (למעט רבעון הקורונה). הנתונים היו יכולים להיות אף נמוכים יותר אלמלא רכישות ערות במיוחד של חברות הליסינג, שקלטו עודפים של כלי רכב מתיישנים.

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט
מניית טויוטה זינקה בעוד טסלה צונחת: במי מהן כדאי להשקיע?
קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

ההיגיון הכלכלי והצרכני אומר שבשוק נמוך כזה "הלקוח הפרטי הוא המלך", וחייב להיווצר לחץ חזק לירידת מחירים. זה לא קרה, בינתיים, בגלל כמה וכמה סיבות, אבל אם תנאי הרקע הבעייתיים יימשכו סביר להניח שברבעון השני תחול התחלה של שינוי.

המכירות יורדות, אך המחירים קרובים לשיא

נכון להיום, מחירי כלי הרכב החדשים עדיין נמצאים קרוב מאד לרמת שיא. המחיר הממוצע לעסקת רכישת רכב חדש, במחירי מחירון רשמיים, נע ברבעון הראשון סביב 200 אלף שקל - כמו בסוף 2022 וכמעט 20% יותר מהמחיר הממוצע ב־2019. זאת, למרות שבתעשיית הרכב כבר שכחו ממשבר הצ'יפים, ששיבש את אספקת הרכב בין 2022 לתחילת 2023 וגרם לעודפי ביקוש ולעליית מחירים. ולמרות שמחירי חומרי הגלם לתעשיית הרכב ירדו מזמן מהרמות החריגות אליהן טיפסו באותה שנה. ולמרות שמחירי התובלה הימית ירדו דרמטית לעומת השיא.

אמנם בתחילת הרבעון מחירי התובלה הימית בקווים מהמזרח טיפסו שוב בגלל מתקפות החות'ים בים האדום ומסלולים ארוכים יותר שחברות הספנות נאלצו לאמץ. אבל זו השפעה נקודתית, שהחלה להתמתן בשבועות האחרונים, וממילא היא נוגעת רק לחלק מכלי הרכב.

ישנם יצרני רכב שניסו להאריך את "אווירת המשבר", שהייתה מאד רווחית עבורם אחרי הקורונה. אבל גם הם נכנעים בחודשים האחרונים לכוחות השוק ומורידים מחירים. סין נמצאת כיום בעיצומה של מלחמת מחירים עזה בשוק הרכב, ואילו בארצות הברית המלאים הבלתי־מכורים זינקו, וגם הנחות היצרנים בחודש מרץ היו גבוהות בכ־66% לעומת אלו שהיו באותו החודש אשתקד. זו אינדיקציה ברורה לכך שהשוק חוזר למצב "הנורמלי" של עודף היצע.

בענף מספקים כמה הסברים לכך שהמחיר הממוצע לא יורד, כמו "שינוי טכני בתמהיל הרכישות". כלומר, בשנה האחרונה ובמיוחד ברבעון הראשון של 2024 זינק שיעור המכירות של כלי הרכב החשמליים בישראל לכמעט חמישית מכלל המכירות. מכיוון שכלי רכב חשמליים יקרים יותר מרכבי בנזין, במיוחד לאחר רצף העלאות מס הקנייה עליהם, הם "מושכים מעלה" את המחיר הממוצע. בענף מציינים שגם כלי הרכב ההיברידיים, שתופסים נתח משמעותי מהמכירות, איבדו את הטבת המס שלהם כבר לפני שנתיים ומחירם עלה. בנוסף, יצרני הרכב מייצרים כיום פחות כלי רכב קטנים וזולים, משיקולי רווחיות.

אין ספק, שהעלאת המיסוי על כלי רכב חשמליים מ־10% ל־35% בתוך שנתיים תרמה לא במעט להתייקרות החשמליות. אבל ברוב השווקים המפותחים, שאינם קשורים למיסוי בישראל, עדיין מורגשת התמתנות של מחירי כלי הרכב החשמליים, בין השאר בשל ירידת מחירי הסוללות. למרות זאת, מגמת ההוזלה של החשמליות עדיין לא הגיעה אלינו.

הסבר נוסף שרווח בענף הוא שעליית המחירים נובעת מהיחלשות השקל ביחס למטבעות יבוא הרכב העיקריים, הדולר והאירו, שהחלה בתחילת 2023 והאיצה עם תחילת המלחמה. בענף טוענים שחלק לא מבוטל מהמלאים, שעומדים כיום למכירה, נרכשו בשערי מטבע גבוהים. היחלשות השקל ביחס לדולר ולאירו אכן ייקרה את רכישות כלי רכב ושחקה את רווחיות היבואנים, אבל בחודשים האחרונים השקל עשה "ריבאונד" לעומת השפל אליו הגיע בתחילת אוקטובר. כלומר, יש השפעה אבל לא דרמטית.

ההנחות מועטות ומוגבלות, בינתיים

רבים בענף טוענים כי מחירי המחירון לא משקפים את הממוצע של מחיר העסקאות בפועל, אחרי המבצעים וההנחות לפרטיים ולסוחרים.

את תקפות הטיעון הזה דווקא די קל לבדוק. כמות מבצעי המכירות של יבואני הרכב בחודש מרץ הייתה נמוכה משמעותית בהשוואה לשנים רגילות, ורוב המבצעים התמקדו ב"ניקוי מלאים" של עודפים מדגמי 2023, או בדגמים פחות "מבוקשים". מבחר גדול יותר של דגמים פופולריים, שנמכרים בהנחה, אפשר למצוא כיום באתרי ה"אפס קילומטרים", שדרכם מוכרות חברות הליסינג עודפי מלאי שנרכשו מהיצרנים.

אולם בחינה פרטנית של המחירים באתרים מגלה שבדגמים "מבוקשים", במיוחד רכבי פנאי ודגמים היברידיים, שיעור ההנחות הטיפוסי נע בין 6%־9% בלבד. אלו הנחות נמוכות משמעותית בהשוואה לשנים עברו, ובימים רגילים לקוח עקשן במיוחד יכול לקבל אותן גם באולם התצוגה בעת הרכישה.

ההתלבטות: לקנות או לחכות?

השאלה הגדולה היא האם המגמה תשתנה ברבעון השני. התשובה משתנה בהתאם לסגמנט. בכל הקשור לרכב חשמלי נראה שכרגע המוטיבציה של המשווקים להעניק הנחות משמעותיות היא נמוכה. זאת למרות שלפחות חלק מהם מחזיקים במלאים לא מבוטלים עוד מסוף 2023.

"הקרדיט" על כך מגיע לאוצר, ששרטט לענף הרכב "מפת דרכים" להעלאות מס הקנייה על כלי רכב חשמליים בשלוש השנים הבאות, החל מינואר 2025. המשמעות של מפת הדרכים היא שכל רכב חשמלי שיהיה במלאי של היבואנים וחברות הליסינג לקראת סוף 2024 יעלה את ערכו. זה מסר שמשווקי הרכב יודעים לקרוא ולתרגם לרווחיות. יתר על כן, האוצר האריך את פרק הזמן שבו יבואן יכול להחזיק רכב שיובא לישראל מבלי שיחויב לרשום אותו על שמו מ־12 חודשים ל־15 חודשים - דבר שמפחית גם הוא את המוטיבציה להנחות. לכן, ייתכן שיהיו מבצעים נקודתיים על דגמים חשמליים מתיישנים בשני הרבעונים הקרובים, אולם הם ילכו ויתמעטו לקראת סוף השנה.

נציין שכלל כלי הרכב המיוצרים בסין, קוריאה ויפן, סובלים כיום משיבושי אספקה בשל המשבר בים האדום, שמאריך את זמני ההובלה הימית ומקטין את המלאים. כתוצאה כבר קיים מחסור בדגמי מפתח, במיוחד ברכבי בנזין והייבריד, והמצב הזה מקטין את המוטיבציה להנחות.

מנגד, דגמים שמיוצרים באירופה ובארה"ב, כולל של דגמים של יצרנים יפנים וקוריאנים דוגמת טויוטה קורולה, יונדאי טוסון, קיה ספורטאז' ועוד - לא סובלים מאותה בעיה. כך שהם מושפעים מהלחץ להנחות.

אבל בשורה התחתונה הכל תלוי בתנאי הרקע. אם הם יחמירו ייתכן ש"חומת המחירים" תיסדק ונתחיל לראות גל של הורדות מחירים, או לפחות הנחות עקיפות דרך ערוץ ה"אפס קילומטר" של חברות הליסינג.

בשורה התחתונה ההמלצות הצרכניות הרגילות נכונות כיום יותר מתמיד: לבדוק היטב את ההיצע, לא "להינעל" על דגם אחד, לא להתבייש להתמקח, לקחת בחשבון את השפעת הרגולציה העתידית על המחירים ולא למהר אם לא חייבים. לפעמים ישיבה על הגדר יכולה לחסוך הרבה.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב / צילום: שלומי יוסף

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה היום על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

"מעטים עמדו לצידי": איך נראים החיים של סטודנט ישראלי בארה"ב

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"