גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו הייתה אמורה להיות החלטה קלה, ואז המצב הסתבך: מה יעשה בנק ישראל?

בשווקים תמחרו עד לאחרונה סבירות גבוהה שבנק ישראל יוריד את הריבית בפעם השנייה מתחילת השנה ● אולם תנודתיות גבוהה בשער השקל ושינוי תמונת האינפלציה עשויים לשכנע אותו אחרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת), תמר מצפי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת), תמר מצפי

בימים הקרובים תתכנס הוועדה המוניטרית בבנק ישראל בפעם השלישית לשנה זו, ותחליט אם להוריד את הריבית ביום שני הבא. בתחילת ינואר ירדה הריבית ברבע אחוז ל-4.5% והתחזית המקרו-כלכלית של בנק ישראל צפתה שלוש-ארבע הפחתות במהלך 2024. עד הימים האחרונים, בשווקים תמחרו סבירות גבוהה להורדה קרובה נוספת, שבעיקר תקל על עלויות החוב והמשך הצריכה הפרטית. עם זאת, לא מעט משתנים אחרים יכולים לדחות את ההקלה המוניטרית להמשך השנה.

ביקורת נוקבת על בנק ישראל: תקציב 2024 מנופח והעלאות השכר מוגזמות 
רשות ני"ע לשופרסל: האם האחים אמיר בעלי השליטה בחברה? 
כך תדווחו על כספי המסים מרווחי הקריפטו שלכם 

שאלת האינפלציה

התמיכה העיקרית להורדת הריבית מגיעה מהאינפלציה - שחזרה סוף סוף ליעד השנתי (1%-3%). מדד המחירים לצרכן המשיך לרדת בחודש פברואר, ועמד על קצב שנתי של 2.5%. יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מציין כי ליבת האינפלציה, ללא רכיבי המזון התנודתיים, מתקרבת אפילו לרמה של 2.2%. "אנו רואים בהסתכלות אחורה שיעור מאוד נמוך, והוא נמוך משמעותית גם לעומת מדינות מערביות אחרות".

עם זאת, בצפי להמשך, מדגיש כץ כי הוא רואה "נסיקה במדד, על רקע עליית המסים, גם המע"מ וגם במחירי הסיגריות". כץ, אחד החזאים הניציים בנוגע לרמת המחירים בעוד שנה, צופה אינפלציה של 3.2%, מעל יעד היציבות של בנק ישראל. בכל מקרה, הוא מעריך שתתבצע הורדה ביום שני הקרוב: "יש הרבה אי-ודאות. אבל עדיין בהסתכלות כוללת, בנק ישראל יכול להקל בריסון המוניטרי. ללא המסים, תמונת האינפלציה מצויה ביעד המחירים. זאת כל עוד הפיחות בשקל לא ישפיע".

 

לעומתו, אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי באגם לידרים, סבור שבנק ישראל ימתין בשלב זה: "הציפיות לשנה הקרובה עלו וכעת מתמחרים בשוק רמת מחירים שיותר קרובה לקצה היעד". גרינפלד מסביר שהשפעות המלחמה הפכו להיות אינפלציוניות. "בתחילה המשק נכנס להלם וראינו ירידות חדות במדד, אך כעת גל המסים הצפוי בטווח הקרוב יביא לשינוי. שוק הדיור הוא נדבך מרכזי והקיפאון בבנייה צפוי להביא ללחץ על מחירי השכירות, רכיב מרכזי במדד המחירים בישראל".

ביקוש כבוש יגיע לדבריו למשק ככל שאנשי המילואים יחזרו לפעול ולצרוך. "ראינו משהו דומה לכך בקורונה. ניתן לראות עכשיו שהכלכלה עובדת, האבטלה נמוכה והפעילות של הצרכנים רק גוברת ואף גדלה למעבר לרמתה בטרם פרצה המלחמה. כשמוסיפים על כך את עלויות השינוע הגבוהות בישראל, כל אלו יביאו לחשש מהתבדרות אינפלציונית". להערכת גרינפלד, אלו ישכנעו את בנק ישראל שלא להמשיך בהפחתות הריבית.

המדיניות הפיסקלית

במקביל לאינפלציה, לאחרונה גובר החשש שהמדינה לא תצליח לעמוד ביעד הגירעון, שעומד בשנה זו על 6.6%. באומדן התקציב האחרון, הראה משרד האוצר עליות משמעותיות בהוצאות המדינה, זאת לצד עלייה מאזנת בהכנסות ממסים. כץ מתאר כי המדיניות הפיסקלית מהווה "איום עתידי" לאור צפי הגברת הפעילות במשק.

"החשש מזליגת יעד הגירעון מגיע מכיוון הגידול בהוצאות. אני חושב שצד ההכנסות יכול להפתיע כלפי מעלה ועדיין לשמור על יעד הגירעון". כץ סבור שבנק ישראל יביע דאגה מפעילות הממשלה, אך הוא מדגיש כי מסגרת התקציב המתוקן אושרה בכנסת, עם התאמות לשביעות רצון בנק ישראל, מה שמוריד מהחששות.

מנגד, גרינפלד סבור כי שליטת המדינה בהוצאות ובהכנסות היא רכיב מרכזי בדאגות הבנק. לדבריו, "הגירעון לא הולך להיות פחות מ-8%. עלויות המדינה צפויות להיות גבוהות גם בעתיד". גם בדוח בנק ישראל שפורסם השבוע קראו לבחינת היקף הגדלת תקציב הביטחון, אך קבעו כי קיים "קושי של הממשלה לבצע התאמות בתקציב אפילו במצבי חירום".

גם פרמיית הסיכון של ישראל מצויה ברמות גבוהות מתחילת המלחמה, וגיוסי החוב של ישראל גבוהים ותואמים מדינות עם דירוג אשראי של BBB. גרינפלד: "המדיניות הפיסקלית של ישראל נראית מרחיבה מאוד, ובנק ישראל יצטרך לצנן ולאזן את הממשלה. זאת, בדמות ריבית גבוהה יותר ולאורך זמן".

בהחלטות האחרונות הדגיש בנק ישראל מפורשות כי יציבות השווקים הפיננסיים היא שיקול מרכזי בקביעת הריבית. ריבית נמוכה עלולה להבריח משקיעים אל המטבעות האחרים, ולהחליש את השקל המקומי. מאז ההחלטה האחרונה, פוחת השקל והוא עומד כעת בשער של 3.7 ובימים האחרונים הדולר שוב הרים ראש. אורי גרינפלד מציין ששוק המניות המקומי צמצם פערים מהשווקים בעולם. תנודות השקל, לדעתו, לא נראות כבעלות השפעה ממשית על החלטת הבנק.

לדברי כץ, מתחילת השנה השקל נע באופן יציב יחסית. "רוב החזאים הפיננסים ציינו כי התניה להורדת ריבית במשק הינה יציבות בשער החליפין. בנק ישראל יחכה לראות את ביצועי המטבע עד יום שישי".

תחזית בנק ישראל

לא רק החלטה מוניטרית צפוייה ביום שני הקרוב, אלא גם עדכון לתחזית המקרו-כלכלית של ישראל. בתחזית הקודמת. בחודש ינואר, צפו בחטיבת המחקר כי התוצר יצמח ב-2% בשנה הקרובה, האינפלציה תעמוד על 2.4% ושיעור הריבית ירד לטווח של 3.75%-4%.

כץ מעריך שלא נראה שינויים מהותיים בתחזית. "הריבית תרד עוד פעמיים השנה (ל-4%), ובזאת הוועדה המוניטרית תתכנס ותתאים את המדיניות למקבילתה בארה"ב, שגם היא רואה כשלוש הורדות בלבד במהלך שנת 2024". עם זאת, להערכתו, שינוי חשוב שנראה בתחזית הקרובה הוא עדכון צפי האינפלציה.

להערכת גרינפלד, "גישת בנק ישראל היא שמרנית. הסיכונים והשלכות המלחמה לא באים לידי ביטוי במהירות, בעיקר בנוגע לשוק הדיור. לא בטוח עד כמה זה ייכנס לתחזית הקרובה, וכרגע זה עדיין רק בגדר סיכון".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית