גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

המרוץ להרחקת הביוב מן המים של מסלול התחרות למרחקים ארוכים באולימפיאדת הקיץ; 'המים די נקיים'

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin
נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

נשיא צרפת לשעבר, ז'אק שיראק, הצהיר ב־1990, כשכיהן כראש עיריית פריז, כי הוא יהפוך את הסיין מתעלת ביוב לנהר נקי מספיק כדי שיהיה אפשר לשחות בו.

"הוא די נקי", אמר לאחרונה סילביאן ראפריי, מנהל מלון. הוא פשט את בגדיו ונכנס לאט אל מי ה־Canal de l’Ourcq, הזורמים אל הסיין. "אבל אני אף פעם לא פותח את הפה", הוסיף.

שיראק, שנפטר לפני ארבע שנים, לא זכה להזדמנות לשחות במים הנקיים שהבטיח. הסיין, הנהר בעל המראה הרומנטי ביותר, עדיין מסוכן לשחייה. לפי מומחים, שלשולים ודלקות בדרכי השתן הם בין הסכנות הכרוכות בשחייה בנהר.

את מה שלא הצליחה פריז להשיג בעשורים שחלפו מאז הצהרתו של שיראק, היא מוכרחה לעשות עכשיו, לפני טקס הפתיחה של אולימפיאדת הקיץ 2024. ב־26 ביולי ישוטו ספורטאים על סירות ויחלפו על פני מאות אלפי צופים על גדות הסיין. זמן קצר לאחר מכן - זו התוכנית, לפחות - יתקיימו בנהר שחייה למרחקים ארוכים וחלק השחייה של הטריאתלון.

בעיה של מאה שנה

התחרות אינה הדבר שמפחיד את חלק מהספורטאים האולימפיים, אלא המים. מבוגרים בולעים כ־15 עד 30 מ"ל מים כשהם שוחים במשך שעה, אומרת פרנסואז לוקאס, פרופסור למיקרוביולוגיה באוניברסיטת פריז־אסט קרטל. המספר הזה עולה ליותר מ־45 מ"ל כשמדובר בילדים.

"כאשר הספורטאים שוחים חתירה, זה מעלה את המים, וכשהם פותחים את הפה כדי לנשום, הם בולעים טיפות", היא אומרת. ייתכן שדי בכך כדי לחטוף וירוס. "צריך תוכנית אחרת", אומרת השחיינית הברזילאית והאלופה האולימפית המכהנת בשחייה במים פתוחים, אנה קונה. "הסיין לא מתאים לשחייה", היא מוסיפה.

השחייה בנהר הסיין נאסרה לפני יותר ממאה שנה בגלל התנועה בנהר ובגלל מי הביוב. הבעיה היא בעיקר בתשתית הביוב מהמאה ה־19 הקיימת בעיר. מי גשמים זורמים לתוך מערכת הביוב. אחת לחודש בערך, בעת סערה עזה, מגיעה המערכת לשיא הקיבולת שלה. ההצפה מוסיפה מאות מיליוני ליטרים של גשם ומי־שפכים לנהר מדי שנה, על פי גורמים רשמיים.

בקיץ שעבר נאלצו המארגנים לבטל בפתאומיות אירועי שחייה שתוכננו להיערך לקראת האולימפיאדה, לאחר שבדיקות איכות המים הראו ריכוז גבוה של חיידקים.

כדי לבדוק את איכות המים, מודדות רשויות הבריאות את כמות האי קולי, חיידק שנמצא בדרך כלל במעי התחתון של בני אדם ובעלי חיים. רוב הזנים אינם מזיקים, אך ריכוז גבוה של אי קולי מצביע על זיהום צואה אפשרי, המזמין נגיפים גורמי מחלות כמו נורו־וירוס, נגיף הרוטה או אדנו־וירוס.

בפברואר האחרון, לאחר מספר ימים של גשם, תוצאות הבדיקה של מעבדות Fluidion הראו כי רמות האי קולי בסיין היו גבוהות בערך פי 20 מן המגבלה שנקבעה על ידי World Triathlon, הגוף המנהל הבינלאומי לספורט האולימפי. "לא הייתי ממליץ לשחות בנהר הסיין כרגע בשום פנים ואופן", אומר דן אנג'לסקו, מנכ"ל Fluidion, חברה לניטור מים העובדת עם העיר.

ישנן גם בעיות אינסטלציה רציניות. נציגי עירייה עברו מדלת לדלת כדי לשכנע עשרות אלפי בעלי בתים לאפשר לעובדים מטעם המדינה לחבר את צינורות הניקוז שלהם למערכת הביוב במקום להזרים את מי השפכים שלהם ישירות לנהר הסיין או לנהר המארן, שהוא אחד מיובלי הסיין.

הנהר, שאורכו 773 קילומטרים, זורם מבורגון דרך פריז למרגלות קתדרלת נוטרדאם, מוזיאון הלובר ומגדל אייפל, אל הים בנורמנדי.

הרשויות בונות בלב פריז מכל אגירה תת־קרקעי, בעומק של כ־30 מטר וברוחב של כ־50 מטר, כדי לאגור שפכים במהלך סערות כבדות. הוא מתוכנן להכיל עד 50 מיליון גלונים, בערך 20 בריכות אולימפיות. לאחר הסופה יוחזרו השפכים למערכת הביוב. בעירייה מעריכים כי המכל החדש עדיין עלול לעלות על גדותיו פעמיים בשנה.

קתדלרת שפכים

"אנחנו בונים שתי קתדרלות בעיר", אמר אנטואן גויו, סגן ראש עיריית פריז לענייני פסולת ותברואה, ומשווה בין פרויקט מכלי השפכים לבנייה מחדש של קתדרלת נוטרדאם. "אחת מעל הקרקע ואחת מתחתיה".

גורמים בעירייה אומרים שהמכל התת־קרקעי יפעל עד מאי. מכל קטן יותר, שבנייתו צפויה להסתיים באביב הקרוב, נבנה בגגני, פרבר של פריז, כדי למנוע מהצפה של גשמים ומי שפכים במארן.

לאחר שמשחקי הקיץ יסתיימו, הפריזאים יקבלו הזדמנות להגשים את החלום של שיראק. הרשויות מתכננות להקים בשנה הבאה שלושה אזורי שחייה בנהר הסיין - בין האי סן לואי לבין הרובע ההיסטורי המארה; בנמל גרנל ליד מגדל אייפל; ומחוץ לפארק הציבורי ברסי במזרח פריז.

סגן ראש עיריית פריז לענייני ספורט, פייר רבדן, בטוח שהנהר יהיה מוכן בזמן לאולימפיאדה. "אין לנו תוכנית אחרת", הוא אומר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל