משכנתה ממוצעת שנלקחה בחודש שעבר חצתה את רף המיליון שקל, תמונה שלא זכורה כמותה מאז הרבעון האחרון של 2022. נראה, כי עליית מחירי הדירות בתקופת המלחמה מחזירה לשוק רבים, שעד כה נרתעו מלרכוש דירות, עקב הריביות הגבוהות והמצב הכלכלי הקשה שמתהווה בעקבות המלחמה.
● בצל המלחמה: ההלוואות לכל מטרה על חשבון הדירות שוברות שיאים
● נתוני התחלות הבנייה ברבעון הראשון מפתיעים לטובה. ואלה הערים המובילות
סך המשכנתאות שנלקחו בחודש שעבר (מאי) הגיע לכ-7.8 מיליארד שקל, היקף שלא נראה כמותו בשוק המשכנתאות מאז אוגוסט 2022, הן מבחינת ההיקף הכספי והן מבחינת מספר תיקי המשכנתאות (7,754 במספר). מספרים אלה משקפים בין היתר דחיית טיפולים בתיקים, שנוצרה בחודש אפריל, שבו חלה חופשת חג הפסח, וסביר להניח כי זו אחת מהסיבות העיקריות לנתון החריג.
ואולם בבדיקות עומק נראה, כי גם הסנטימנט בציבור השתנה לעומת זה שניכר במיוחד בשנה שעברה. זה בא לידי ביטוי בבחינת המשכנתאות הממוצעות שנלקחו בחודש מאי, נקבע מספר חריג, לפחות לתקופה זו, שעה שמשכנתה ממוצעת שנלקחה אז חצתה את רף המיליון שקל.
המשקיעים מובילים במשכנתאות. גובה המשכנתה שלקחו בחודש שעבר הגיע ל-1.07 מיליון שקל. מספר המשקיעים שקיבלו משכנתאות בחודש זה היה הגבוה ביותר מאז 2022 והגיע ל-728.
רוכשי דירות בשוק החופשי שאינם משקיעים, לקחו בחודש הזה משכנתה ממוצעת של 1.01 מיליון שקל ואילו רוכשי דירות מסובסדות במסגרת התוכניות הממשלתיות (מחיר למשתכן, דירה בהנחה), לקחו משכנתה ממוצעת של 976 אלף שקל.
שיעור המימון הגבוה מ-60% משווי הדירה, הגיע ל-45% מכלל המשכנתאות שניתנו בחודש מאי, שהוא גבוה במקצת ממה שהיה מקובל בחודשים מלפני, שאז הוא הגיע ל-43-44%; השיעור ההממוצע של החזר המשכנתה החודשי, הגיע ל-29.3% מההכנסה, אך למעלה מ-46% מהמשכנתאות היו גבוהים מ-30% מההכנסה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.