יעל גלטמן, ראש ענף ייעוץ פנסיוני בבנק לאומי, עונה על שאלת השבוע
החיסכון הפנסיוני הוא "החיסכון הגדול ביותר בחיים של רוב האנשים", אומרת יעל גלטמן, ראש ענף ייעוץ פנסיוני בבנק לאומי. אבל איך מנהלים ומתכננים מסלול השקעה לעשרות שנים קדימה? ואיך אפשר לדעת מה הקצבה שתקבלו בפרישה? עשינו סדר.
● אי-סדרים חמורים? הרגולטור מאפשר את המשך ההפקדות ל"חיסכון לכל ילד" בסלייס
● הבנקים כבר לא יהיו ברירת המחדל: אלה השינויים הצפויים בתוכנית חיסכון לכל ילד
כלל אצבע בשוק אומר שעל כל מיליון שקל שאדם יחסוך בקרן הפנסיה הוא יקבל קצבה חודשית של כ־5,000 שקל לאחר הפרישה. כדי לקבל תמונה מדויקת יותר, ניתן להסתכל בדוח הפנסיה הרבעוני או השנתי שלכם שם ניתן למצוא גם את היקף החיסכון שלכם תחת הקטגוריה "רווחים בניכוי הוצאות ניהול השקעות" (אליהן נחזור בהמשך), ואת הקצבה החודשית הצפויה לכם תחת "קצבה חודשית הצפויה בפרישה". זו, אגב מחושבת לפי החיסכון הקיים שלכם, ולא לוקחת בחשבון הפרשות עתידיות.
גלטמן מלאומי מונה ארבעה נושאים חשובים שיש להתייחס אליהם בתכנון מסלול הפנסיוני: גיל, מצב משפחתי, גובה דמי הניהול ומסלול ההשקעה. "תמיד ההמלצה היא לבחון את מאפייני הלקוח ואת מידת העדפת הסיכון שלו" היא אומרת.
באשר לגיל, אומרת גלטמן, "מאחר שזו השקעה לטווח ארוך מאוד ושוק ההון מספק ביצועים טובים לאורך השנים, ככל שהחוסך צעיר יותר מומלץ להגדיל את רמת הסיכון של ההשקעה. אדם בן 20 יחזיק יותר נכסים מסוכנים כמו מניות, לעומת אדם שנמצא לפני הפנסיה ויש לו פחות זמן לתקן ירידות חדות ותנודתיות בתיק".
המרכיב השני הוא המצב המשפחתי, הבריאותי והתעסוקתי: "רווק בתחילת דרכו לא צריך הגנה של פנסיית שארים (קצבאות עבור יורשים במקרה של פטירה. נ"א) אבל אחרי שהוא מתחתן ויש ילדים, צריך להתאים את המסלול שלו למצב. לכן, הבחינה צריכה להיעשות בכל צומת שבו חל שינוי משמעותי בחיים".
דמי ניהול: יכולים לאכול 20% מהפנסיה
הנושא השלישי, והוא רלוונטי לכל גיל ולכל מצב, הוא דמי הניהול: "המטרה של החוסך היא לשלם דמי ניהול כמה שיותר נמוכים לאורך זמן. ישנם דמי ניהול מהפקדה ודמי ניהול על החיסכון שנצבר. ככל שחוסכים יותר זמן והצבירה הופכת למשמעותית, ההשפעה של דמי הניהול מהחיסכון שנצבר הופכת גם היא למשמעותית יותר. לכן, כדאי אחת לתקופה לבדוק את דמי הניהול ולהתמקח".
דמי הניהול המקסימליים בקרן פנסיה הם 6% מההפקדות החודשיות ו־0.5% מהכסף שנצבר בפנסיה. זה אולי נשמע מעט, אך לאדם שמרוויח 10 אלף שקל בחודש וצבר מיליון שקל בפנסיה, מדובר על דמי ניהול שנתיים של יותר מ־6,000 שקל בשנה. למעשה, דמי הניהול מהצבירה, אלו שנשמעים הכי קטנים ושוליים, הם גם הכי משמעותיים מאחר והם נגבים מכלל החיסכון.
מתי דמי הניהול מצבירה הופכים משמעותיים?
"המטרה היא שדמי הניהול גם מהצבירה וגם מהפקדה יהיו נמוכים. ככל שהחוסך צעיר יותר והצבירה בקרן הפנסיה קטנה יחסית, כך דמי ניהול מצבירה פחות משמעותיים, אך ככל שאדם צובר בפנסיה יותר כסף, גובה דמי הניהול הופכים למשמעותיים יותר".
עד כמה קריטי להתמקח על דמי הניהול?
"הפער בין מי שמתמקח על דמי הניהול למי שלא מתמקח, יכול להגיע לעשרות ואפילו מאות אלפי שקלים בסכום הכולל לאורך השנים. ככל שאדם יותר צעיר ויש תקופה יותר ארוכה לחסוך, דמי הניהול יכולים 'לגרוע' כ־20% מהחיסכון. ולכן מאוד חשוב לוודא שלא משלמים דמי ניהול מקסימליים".
עבור ארגונים גדולים, יש הסדרים עם גופי פנסיה לגבי דמי הניהול. אבל מה לגבי מי שלא נהנה מהגנה ממקום העבודה? "כמו בכל שוק צריך להתמקח. ללקוח שאין סוכן או יועץ, ומאחר שאצל רוב האנשים מדובר בחיסכון הכי גדול בחיים, האדם עצמו חייב ללכת להתמקח ולוודא שהוא מקבל את דמי הניהול הכי טובים שאפשר. מומלץ לעשות 'סקר שוק' בין חברות הפנסיה השונות. אם קרן הפנסיה לא תסכים להוריד את דמי הניהול אפשר לעבור קרן פנסיה, אך חובה לוודא שהקרן החדשה שומרת על התנאים הקיימים.
"צריך להיות עם יד על הדופק. פנסיה היא לא 'שגר ושכח'. חברות הפנסיה יכולות אחת ל־5 שנים (ובפנסיה ברירת מחדל אחת ל־10 שנים) להעלות את דמי הניהול. זו האחריות של החוסך לעקוב ולוודא שדמי הניהול שלו נשמרים, ואם הם עלו - להתמקח שוב".
עבור קרנות פנסיה נבחרות, המכונות "קרנות ברירת מחדל", התמונה מעט שונה. מדובר בקרנות פנסיה שנבחרו במכרז של משרד האוצר. אלו, מתחייבות לדמי ניהול קבועים ל־10 שנים, שעומדים על 0.22% מהצבירה ו־1% מההפקדה החודשית. "הגופים שזכו במרכז הקודם הם אלטשולר שחם, מיטב, מור ואינפיניטי", מסבירה גלטמן. "בעוד מספר חודשים ייסגר המכרז הבא ודמי הניהול צפויים להשתנות מעט, אך עדיין יהיו נמוכים משמעותית מדמי הניהול המקסימליים שמותר לגבות בקרנות הפנסיה המקיפות. פה אין יותר מדי אפשרות למשא־ומתן, אך זו אפשרות טובה לאנשים שאין להם יכולת מיקוח".
הרפורמה החדשה ששינתה את הכללים
אבל הליבה של הפנסיה שלכם היא כמובן מסלול ההשקעה. גלטמן: "לאורך זמן המטרה היא שהקרן תייצר תשואות גבוהות. גם פה צריך לעקוב, כי ייתכן שמי שנכנס לרמת סיכון מאוד גבוהה בגיל צעיר יצטרך בהמשך להוריד רמת סיכון. זאת, אלא אם הוא מראש בחר במסלולים תלויי הגיל (הצ'יליאני) בהם רמת הסיכון יורדת עם השנים. במסלולים אחרים - מניות, אג"ח, וכו' על החוסך לוודא לבד שרמת הסיכון במסלול אכן מתאימה לצרכים שלו".
השבוע נכנסה לתוקף רפורמת המסלולים. זו, קובעת האחדה של מסלולי החיסכון במטרה לאפשר ללקוחות להשוות בין חברות ולצמצם עלויות ניהול. "הרפורמה יצרה אשכולות", מסבירה גלטמן, "קטגוריות שבהם יהיו מסלולים מוגדרים. למשל, תוכלו לבחור במסלולים שמשקיעים רק בנכסים סחירים ובהם דמי הניהול צפויים להיות זולים יותר, או במסלולים שיש בהם חשיפה גם לנכסים לא סחירים".
*** גילוי מלא: שאלת השבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול־דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.