התבטאות ראשונה בענף הסייבר ביחס לעסקת הרכישה הגדולה ביותר בישראל, והעסקה הגדולה ביותר של גוגל אי־פעם. לפי דיווח שפורסם אמש (א') בוול סטריט ג'ורנל, חברת הסייבר וויז נמצאת במשא ומתן עם גוגל לרכישה בסכום המוערך בכ-23 מיליארד דולר. גם אם הדבר יתחיל מסכת של הצעות רכישה שיגיע גם ממתחריה של גוגל - מיקרוסופט או אמזון - הרי שהמהלך מסמן כי וויז ויתרה על הנפקה וכי היא על המדף.
● מאחורי עסקת העשור: ארבעה חברים שהכירו באוטובוס לבקו"ם והפכו ליזמים סדרתיים
● 23 מיליארד דולר יהפכו את וויז לאקזיט הגדול בתולדות ישראל. את מי יעקפו בדרך?
● הערכות: המדינה תגרוף כ-2.5 עד 3.5 מיליארד שקלים מעסקת וויז וגוגל
שי מישל, שותף בקרן הסייבר האמריקאית מרלין ונצ'רס (Merlin Ventures), מסביר: "לפי הפרסומים בתקשורת, מחיר הרכישה, 23 מיליארד דולר, משקף יחס של פי 60 על ההכנסות השנתיות החוזרות (ARR)", הוא אומר. "לשם השוואה, חברת הסייבר הציבורית בעלת השווי הגבוה ביותר כיום, קראודסטרייק, נסחרת בשווי של פי 20 מה-ARR שלה, לפי שווי של 90 מיליארד דולר. למעשה המכפיל על קצב ההכנסות לפיו נמכרת וויז לפי הערכות כלי התקשורת, גבוה ב-200% מזה של קראודסטרייק, מה שהופך אותו למחיר פנטסטי", אומר מישל.
"אלא שבהתחשב בפרמיה של 200% על קראודסטרייק, אם וויז תבחר להמשיך בנתיב ההנפקה, יידרשו מספר שנים להשגת הערכת שווי דומה. למרות שוויז יכולה להיות חברה ציבורית מצוינת ולהגיע לשווי שיאפיל על מחיר הרכישה הנוכחי, סביר להניח שיידרשו עוד שנתיים או שלוש להגיע ליעד הזה. בהתחשב ברקע המאקרו־כלכלי המאתגר וההפכפך, קשה להתווכח נגד ביצוע עסקה בתנאים כאלה עכשיו.
השלמת העסקה תביא לגלי הדף חיוביים על תעשיית ההייטק בישראל
מישל טוען כי רכישת הענק תגרום לשינויים דרמטיים בשוק הסייבר: "אם העסקה תיסגר עם גוגל, מדובר בהצהרת כוונות משמעותית בכניסה אל שוק הסייבר עם פלטפורמה. הדבר אומר שגוגל נכנסת כשחקנית גדולה, בעלת משקל סגולי גדול - גבוה הרבה יותר מזה של רוב חברות הסייבר - שמאתגר את מעמדה של מיקרוסופט בתחום. לכך, ישנן השלכות על עתידה של וויז, מכיוון שביכולתה של גוגל להתאים את וויז לפלטפורמה שלה, דבר שיוציא את וויז מהשוק, במידה מסוימת, ויספק מרחב צמיחה גדול לכל שאר החברות שנותרו בשוק".
מישל הוסיף: "במיוחד בימים אלה, בהם המצב הגיאו־פוליטי לא יציב, אנחנו צריכים סיפורי הצלחה שידחפו יזמים צעירים עם רעיונות חדשניים להקים חברות חדשות. בוודאי שעסקה כזאת נותנת גם חיזוק משמעותי למשקיעים הזרים להאמין גם עכשיו, ולהמשיך את היקף ההשקעות שלהם בחברות הסייבר הישראליות. אם המהלך ייצא אל הפועל, אני צופה גלי הדף מאוד חיוביים על תעשיית ההייטק הישראלית ועל ענף הסייבר בפרט".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.