בזירה הכלכלית נרשמו לפי שעה תגובות מתונות בלבד להחלטה של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שלא לרוץ לכהונה נוספת בנובמבר. יותר מכל דבר אחר, ההחלטה הופכת את ביידן, ולא פחות מכך את הבנק המרכזי בארה"ב, למשוחררים מלחצים פוליטיים וציבוריים רבים עד לטקס השבעת הנשיא או הנשיאה הבאים.
● אנליסטים מעריכים: מה תעשה פרישת ביידן לשווקים?
● פחות מסים ופחות מגבלות: 4 סיבות שבגללן בשווקים אוהבים את טראמפ
● פרשנות | קמלה האריס בדרך להחליף את ביידן, והרפובליקאים ממתינים לה בפינה
האם לפדרל ריזרב יהיה קל יותר להוריד את הריבית, למה בשווקים משדרים אופטימיות ואיזה שוק כבר מתנהג לפי הכללים של טראמפ?
גוברים הסיכויים להורדת ריבית
לאחר יציאתו של ביידן מהמרוץ, גוברות ההערכות שגם הבנק המרכזי, הפד, יוכל לבצע הפחתות ריבית ללא חשש לטענות בנוגע להתערבות פוליטית של הבנק בבחירות. רק לאחרונה התראיין טראמפ לבלומברג ואמר בין היתר כי "הפד לא צריך להוריד את הריבית לפני הבחירות".
בשבועות האחרונים, ובמיוחד לאחר שהנתונים הצביעו על התמתנות האינפלציה השנתית לרמה של 3% בלבד, התחזיות כי מתקרבת הפחתה של הריבית לא אושרו על ידי בכירי הפד. זאת, בין השאר נוכח הביקורת מצד הרפובליקנים לפוליטיזציה בקבלת ההחלטות.
הקלה משמעותית בשיעור הריבית אכן עשויה להפחית מהלחץ הכלכלי במשק ולסייע לנשיא מכהן, אולם כעת מדובר בהתערבות זניחה בהרבה (אם כי עדיין טראמפ ותומכיו יעדיפו כאמור שהיא תחכה עד אחרי הבחירות). בכל מקרה, נכון לעכשיו, יותר מ־95% מהחזאים מעריכים שהפד אכן יוריד את הריבית בספטמבר.
בינתיים, בשוק המט"ח עצמו לא נרשמה התרגשות מההכרזה של ביידן. מדד ה־DXY, האומד את ביצועי המטבע האמריקאי אל מול סל המטבעות הזרים, נותר כמעט ללא שינוי לאחר ההודעה. השקל התחזק ביום שני מול הדולר, זאת במקביל גם לידיעות על חזרת צה"ל לחאן יונס.
אולם כשגוברים הסיכויים לחזרתו של טראמפ, רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב־IBI אינו סבור שהפד בארה"ב יוריד את הריבית בצורה מהירה. לדבריו, "הבנק המרכזי לא באמת יכול לנוח ולהפחית ריבית כבר כעת, ואין עליו לחץ לבצע הפחתות מהירות. האינפלציה אכן בדרך ליעד היציבות של הפד, אך היא עדיין לא שם".
יו"ר הפד ג'רום פאוול הדגיש לאחרונה כי בכירי הבנק מקבלים יותר ודאות מהנתונים האחרונים, ובעיקר מנתוני האינפלציה של חודש יוני שמראים כי רמת המחירים בדרך להתכנסות ל־2%. אך עדיין, פאוול לא סיפק תאריך לתחילת ההקלות המוניטריות והן לא צפויות להתרחש לפני ספטמבר.
יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Susan Walsh
הנתונים הכלכליים בארה"ב מציגים אמנם צפי לצמיחה נמוכה יותר ברבעון השני, אך לא מדובר במיתון. שלוחת הפד באטלנטה העריכה כי הצמיחה ברבעון הקרוב תעמוד על 2.7%, גבוה יותר מאשר הרבעון הראשון (1.4%), אך נמוך מנתוני הצמיחה ברבעון האחרון אשתקד, שהגיעו ל־3.5%.
אין צפי לצעדים דרסטיים
גוזלן מסביר שהשווקים כבר תמחרו קודם לכן בהסתברות גבוהה את פרישת ביידן, ולכן לא צפויה טלטלה בעקבות ההכרזה. "הפרישה של ביידן אינה הפתעה גמורה. אמנם הייתה שאלה בעיקר של עיתוי הפרישה, אך לא זעזוע", הוא אומר. בנוסף, השווקים ממתינים לראות מי יתמודד מול הנשיא לשעבר טראמפ. "המומנטום נגד ביידן נעצר והשווקים יהיו מעוניינים לבחון את זהות המתמודד החדש, ככל הנראה מתמודדת - סגנית הנשיא הנוכחית קמלה האריס. אנחנו עדיין רחוקים מספיק זמן מהבחירות, שעד כה עדיין נחשבו צמודות".
בכל מקרה, גוזלן סבור שביידן לא ינקוט בצעדים דרסטיים לפני הבחירות או אחריהן, למרות שהוא כבר אינו מועמד בבחירות לנשיאות. "כהונתו של ביידן לא התאפיינה בצעדים אימפולסיביים, ולכן אני מעריך שהוא ימשיך במגמה זו".
מנגד, גוזלן מעריך כי אם השוק יתמחר יותר ויותר את הסיכוי לבחירתו של טראמפ, נוכל לראות זאת באמצעות ההסתברות לתרחיש של עלייה אינפלציונית מחודשת. "האג'נדה של טראמפ היא תומכת אינפלציה, לכן, נראה עלייה בקצה העקום של שוק האג"ח ואף עלייה קלה בשוק המניות". הוא מדגיש כי ללא אירוע משמעותי או עימות שייתפס כניצחון חד־צדדי כפי שראינו בין טראמפ לביידן, השווקים לא צפויים להגיב בצורה חזקה.
גם שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל, אינו סבור שביידן יבצע מהלכים שנויים במחלוקת. "בסוף, קמלה האריס, הסגנית שלו, ככל הנראה תתמודד על הנשיאות במקומו". מנגד, הוא מציין, ניצחונו המובטח של טראמפ, בעיקר לאחר העימות הטלווזיוני, הפך כעת לפחות מובטח - והשווקים כבר לא מתמחרים ניצחון ודאי של המועמד הרפובליקני.
המניות המרוויחות והמפסידות מהפרישה
"מאחר וניצחונו של טראמפ לא ודאי", מציין כהן, "גם המניות שירוויחו או יפסידו מהאג'נדה הצפוייה של טראמפ ייחלשו ויתחזקו בהתאמה".
כהן מציין כי מניות של חברות האנרגיות המתחדשות, שטראמפ מתנגד להן, התחזקו בשל יציאת ביידן מהמרוץ והחלפתו במתחרה בעל סיכוי גדול יותר. מנגד, מניות חברות הנשק השונות נחלשו.
"ניתן לראות גם את חברות הטכנולוגיה הגדולות מתחזקות בשל החלפתו של ביידן", אומר כהן. "זאת בעקבות היריבות מול טראמפ והעובדה שהסגן החדש שלו הוא מתנגד אדוק לענקיות ההייטק".
טראמפ קרא לחברות הטכנולוגיה הגדולות 'גדולות מדי' ו'חזקות מדי'. בראיון לבלומברג בשבוע שעבר, תקף טראמפ את מייסד פייסבוק באופן אישי. ניתוח של אתר investing.com מצביע על כך שחברות הטק הגדולות זינקו תחת כהונות שני הנשיאים. עם זאת, הצפי לקשיים ומכסים מול סין במקרה שטראמפ יחזור לשלטון מעלה את החשש בקרב חברות השבבים מבעיות בשרשרות האספקה למוצרים מסין.
בשבוע שעבר, מניות השבבים השונות חטפו מכה לאחר שטראמפ הכריז שטיוואן צריכה לשלם לארה"ב על ההגנה שלה מפני סין, והביא לנפילת מניית TSMC, יצרנית השבבים הגדולה בעולם היושבת בטייוואן. מניית ASML ההולנדית, יצרנית מכונות יצור השבבים הגדולה בעולם נחתכה ביותר מ־9% ומניות שבבים נוספות, דוגמת ARM, נחלשו גם הן. בכל מקרה, המדיניות כלפי העברת טכנולוגיות שבבים לסין היא חוצת מפלגות בארה"ב, ונראה שגם הדמוקרטים וגם הרפובליקנים ניציים בכל הקשור לסין. "מניות השבבים לא אמורות להיות מושפעות לכאן או לכאן, שכן הצעדים בשוק נראים משני צידי המתרס", מציין כהן.
השוק שכבר פועל לפי כללי טראמפ
השוק שככל הנראה כבר פועל לפי הכללים של טראמפ והערכות שהוא ייבחר לנשיאות ארה"ב בפעם השנייה הוא שוק הקריפטו. המשקיעים במטבעות המבוזרים צופים שעלייתו המחודשת של טראמפ תביא לעלייה בשוק המטבעות, והם דוחפים אותם למעלה כבר כעת.
הופעתו המיועדת של טראמפ בכנס מטבעות קריפטו בנאשוויל טנסי בשבוע הקרוב מעלה את הספקולציות בקרב חסידי השוק שהנשיא לשעבר צופה עתיד שבו הביטקוין לוקח חלק משמעותי יותר בכלכלה המסורתית האמריקאית. לאחרונה מטבע הביטקוין חזר משפל של חמישה חודשים והוא התקרב בחזרה לרף ה־70 אלף דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.