תרחיש של מלחמה כוללת עם חיזבאללה עלול להביא להפסקת הפקת הגז

כטב"מ שוגר לעבר אסדת כריש, והציף חשש מפני תרחיש של השבתת הפקת הגז בארץ בשל המשך המלחמה • משרד האנרגיה: "נמנע פגיעה בשרשרת האספקה"

אסדת כריש / צילום: איל יצהר
אסדת כריש / צילום: איל יצהר

האסון הכבד במג'דל שמס דחק מן הכותרות שיגור כטב"מ חריג של חיזבאללה, ככל הנראה לעבר אסדת כריש. היום (ב') יירטה אותה כיפה ימית על סער 6 כטב"מ נוסף באותו מרחב. אסדות הגז מהוות הבדל מהותי בין משימת ההגנה במלחמת לבנון השנייה ב־2006 לבין המצב כיום. ישראל הפכה לעצמאית בתחום הגז הטבעי ואף מייצאת כדבר שבשגרה דרך צינורות לירדן ולמצרים - אבל זה הופך את הנכסים האסטרטגיים, האסדות, ליעד.

המדינה המפתיעה שגם תיפגע ממלחמה בין ישראל לחיזבאללה
בדיקת גלובס | 3.1 מיליון לקוחות יוכלו לנייד את חשבון החשמל מסוף החודש. איך זה יעבוד

באסדה ממשיכים בעבודה שגרתית לפי שעה, כאשר כריש היא האסדה היחידה שכלל הפקתה מופנית למשק המקומי, וסיפקה כ-34% מהתצרוכת המקומית בשנה שעברה.

חשש שיושבתו אסדות

המחשה להשפעות מלחמה על אסדות הגז התקבלה לאחר 7 באוקטובר, כשאסדת תמר הושבתה למשך כחודש. בעקבות כך, נדרשה אסדת לוויתן לווסת גז טבעי שיועד ליצוא לטובת המשק המקומי.

משרד האנרגיה והתשתיות וחיל הים מנהלים ביניהם את ניהול אסדות הגז באמצעות מנגנוני תיאום ושיתוף פעולה, תוך היערכות לתרחישים השונים, ובמידת הצורך מגיעים להחלטה על השבתת אסדות. תרחיש שבו מלחמה כוללת עם חיזבאללה תביא להפסקת ההפקה באסדת כריש יביא לגל הדף בתחום האנרגיה.

הפסקת הפקה מכריש אם תתרחש, על אף שזו מספקת רק למשק המקומי, תביא לפגיעה במצרים ובירדן, שמסתמכות על יבוא גז מישראל, שכן ישראל תידרש למצוא מקור אחר לאספקה המקומית.

הרחבה למלחמה כוללת עם חיזבאללה שתביא לאיום ממשי על אסדת לוויתן תהיה חמורה פי כמה. אם אסדות כריש ולוויתן יושבתו, ישראל תיאלץ לשנות את תמהיל ייצור החשמל שלה - והעלויות שתידרש להשקיע בסולר ובפחם יהיו גבוהות בהרבה מאלו של הגז הטבעי. אך עוד לפני שאירוע קיצוני שכזה מתרחש, מדינת ישראל דאגה לעצמה למלאי דלק שבו היא תשתמש במקרה החריג שבו שתי אסדות או יותר יושבתו. זאת, כחלק מנהלים שכבר נקבעו בכל הנוגע לצורך, אם בכלל, בהשבתת אסדות.

ממשרד האנרגיה והתשתיות נמסר: "משק החשמל נערך לייצור חשמל בדלקים חלופיים ודאג לרכש ואחסון מלאים אסטרטגיים, ציוד גיבוי, וכן להגדלה משמעותית של עתודות הפחם והדלקים החלופיים, כדי למנוע פגיעה בשרשרת האספקה".