בסוף השבוע פורסמה באתר רשות המסים הודעה לפיה היא תתחיל לגבות מע"מ בשיעור של 17% מהטיפים שמקבלים מלצרים במסעדות ובמקומות אירוח החל מ-1 בינואר 2025. לכאורה היה מדובר בסיום מחלוקת ארוכת-שנים בין רשות המסים לארגוני המסעדנים ומייצגיהם בכל הנוגע לחיוב הטיפים במע"מ, ואולם בפועל ההודעה חוללה סערה ציבורית והיוותה יריית פתיחה של מאבק חדש בין הצדדים.
● משרד האוצר: החל מ-2026 יחול בישראל מס חברות מינימלי בשיעור 15%
● סמוטריץ' קורא להסלמה בצפון, אך התקציב שהוא מכין ל-2025 לא מותאם למלחמה
"זו החלטה הזויה שפוגעת בענף ותוביל לסגירת לא מעט מסעדות, שכבר גם ככה על הקצה", אומר מסעדן ממרכז הארץ. רו"ח רויטל סיטון בן-ארי, ראש תחום מיסוי בהתאחדות המלאכה והתעשייה, מוסיפה כי "עמדת רשות המסים, דווקא בעת הזו, יכולה להנחית מכת מוות על המסעדות, שמימלא נמצאות בימים אלה במלחמת הישרדות".
גם אנשי מקצוע בתחום הכלכלה והמס סבורים כי החלטת רשות המסים פגומה. הכלכלן ד"ר רובי נתנזון, יועץ כלכלי של לה"ב, אומר כי מדובר בכפל מס. "הטיפ הוא שכר, והוא גלום בתלוש המשכורת, והמלצר משלם על זה כבר מס הכנסה, אז מה פתאום מטילים גם מע"מ? אין בזה שום היגיון".
יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס שמסייע במאבק המסעדנים נגד המע"מ בשנים האחרונות, טוען כי לרשות המסים אין בכלל סמכות חוקית לגבות מע"מ על הטיפים. "בית המשפט העליון אמר את דברו במספר פסקי דין, שתשר שמתקבל וולנטרית מאת הסועד אינו מהווה תקבול בידי בית העסק, ולכן אינו חייב במע"מ - והוא שלח את רשות המסים למחוקק אם היא רוצה לשנות את זה".
לאור הסערה הציבורית, גינדי ארגן פגישה עם מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', בהשתתפות ראשי ארגוני המסעדות. לדבריו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כרגע לא מתערב במחלוקת.
לאחר הפגישה, גינדי מסר כי "הישיבה הייתה עניינית ומקצועית ודנה בהשלכות של ההבהרה בנושא שיצאה מרשות המסים ביום חמישי. אחרי שהצגנו את השתלשלות הפסיקה בנושא חבות המע"מ בגין תשר והסמכות של רשות המסים בעניין - סוכם כי פעולות האכיפה בנושא יחולו על טיפים שיתקבלו החל מ-1.1.25, ובמקביל הצדדים ייפגשו בצוותי עבודה מקצועיים כדי לדייק את ההנחיות. כמו כן, סוכם כי לא תהיה גבייה רטרואקטיבית, ולשכת יועצי המס לקחה על עצמה להכין הצעת חוק בנושא שתפטור את חבות המע"מ על טיפים, לפני 1.1.2025".
רשות המסים עדכנה לאחר הפגישה כי "הנהלת הרשות החליטה כי פעולות האכיפה בנושא (כאמור בהנחיה) יחולו על עסקאות שיבוצעו מיום 1.1.2025".
מהפכת הטיפים
המחלוקת סביב השאלה אם הטיפים של המלצרים נחשבים להכנסה בידי המעסיק פרצה ב-1 בינואר 2019, אז נכנסה לתוקף הקביעה של בית הדין לעבודה כי הטיפים של המלצרים ירוכזו על-ידי המעסיק בקופת העסק וייכנסו לשכרו החודשי של המלצר.
בדרך נכנסו כספי הטיפים גם למעגל המדווח לרשות המסים, והיא החלה לגבות מס הכנסה מהכנסות המלצרים. במקביל, התעוררה מחלוקת חריפה בין המסעדות ומייצגיהם בתחום המס בנוגע לשאלת המע"מ שיוטל על המסעדה בעקבות הכנסת הטיפים לקופה הרושמת. בעוד המסעדנים טענו כי הטיפ לא נחשב להכנסה של המסעדה, ולכן אין שום אפשרות לגבות מע"מ בגינו - עמדתה של רשות המסים גרסה ההפך.
המחלוקת נמשכה מספר שנים, אך בסוף השבוע הפתיע מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' עם הודעה חד-צדדית מטעם רשות המסים, לפיה מדובר בתשלום חייב מע"מ.
איך זה ישפיע בפועל? עו"ד בעז פיינברג, שותף מוביל במחלקת המסים במשרד עורכי הדין ארנון, תדמור-לוי, מסביר: "אם סועד אכל מנה וביקש להשאיר טיפ בסכום של 15 שקל, אז הוא יכלול מע"מ בסך של 2.179 שקלים. בגין סכום הטיפ תידרש כעת המסעדה להוציא חשבונית מס ולכלול את סכום המע"מ הכלול בטיפ במסגרת דוח המע"מ התקופתי".
עו"ד פיינברג מוסיף כי ההחלטה עלולה להשפיע לרעה על שכר המלצרים. "יש להניח שסועדים לא יוסיפו את סכום המע"מ לטיפ שהם נוהגים להשאיר, ועל כן במקרים רבים המסעדנים יעדיפו לגלגל את סכום המע"מ שנגרע מסכום הטיפ על כתפי המלצרים, באופן שיביא להפחתת שכרם בפועל".
לדברי רו"ח סיטון בן-ארי, בפועל ההוצאה נופלת על כתפי בעל המסעדה. "גובה השכר של המלצרים נקבע לפי סכום הטיפים שהם מקבלים במהלך החודש. במקרה שהמלצר קיבל יותר טיפים מהשכר לשעה שנקבע איתו, המעסיק לא מוציא מכיסו סכום נוסף, וזה נחשב למשכורת שלו (ברוב המסעדות). אם בעלי המסעדות ייאלצו להכניס את סכום הטיפים לקופה הרושמת לטובת המע"מ - כאשר זו אינה הכנסה של המסעדה כאמור - המשמעות היא שאוטומטית הם ייאלצו להוציא מכיסם עוד 17%. כלומר: אין להם הכנסה, ובכל זאת הם נאלצים לשלם עבור זה מע"מ".
ענף פגיע
ענף המסעדנות הוא מהענפים הפגיעים ביותר במשק, ושיעורי ההישרדות של מסעדות חדשות שנפתחות אינם גבוהים. במקביל, הענף סובל כבר שנים ממשבר חמור בכוח-האדם. על-פי נתוני הלמ"ס, בחודש יוני 2024 חלה עלייה משמעותית בביקוש לעובדים בשירותי האירוח והאוכל (22%), ובממוצע חסרים כ-8,550 מלצרים וברמנים למסעדות בימים אלה (מספר המשרות הפנויות הידועות).
רו"ח יעל הילמן-רזמוביץ, שותפה בקבוצת ליאון אורליצקי ושות', מומחית בביקורת וייעוץ חשבונאי לחברות ציבוריות ופרטיות, לעסקים ולמשקיעים מכל המגזרים במשק, מסבירה כי "הצעד של רשות המסים ירחיק עוד יותר את העובדים מהענף, שכן בפועל הוא ישפיע על שכר הנטו שהעובד מקבל. נכון להיום, טיפ שמשולם במסגרת הארוחה בכרטיס אשראי הופך להכנסה של המלצר, והוא משלם על כך מס וביטוח לאומי, וזכאי לכל הזכויות, כמו דמי אבטלה או דמי פגיעה בעבודה. אם יירדו בנוסף גם 17% מע"מ מהסכום הזה, המלצר יקבל סכום נמוך יותר.
"בנוסף, עולה השאלה של ניכוי מס תשומות. שכר אינו מזכה בניכוי מס תשומות, וברגע שמחייבים במע"מ סכום שהוא לכאורה חלק מהשכר מבחינה מהותית - עשויה לעלות שאלת ניכוי המס אצל המעסיק. צעד כזה יגרום למלצרים לבקש את הטיפ במזומן, ואז הזכויות שלהם עוד יותר ייפגעו".
יהונתן בורוביץ', שף מסעדת M25 ויו"ר משותף של "מסעדנים חזקים יחד", חושש מההשלכות על הענף. "על-פי ההערכות, יש בישראל סביב 100-120 אלף מלצרים כיום, והענף סובל ממצוקת כוח-אדם כרונית כבר שנים. קשה מאוד להביא עובדים לכל המחלקות במסעדה, לא רק למלצרות. ההחלטה של רשות המסים כעת מייצרת אי-ודאות ענקית. לעסקים אין את הסכומים הללו. 17% זה לא סכום שאנחנו יכולים להתמודד איתו".
מרשות המסים נמסר בתגובה: "ההודעה שפרסמנו משקפת את עמדתה המקצועית והמשפטית של רשות המסים, לפיה חלה חובה חוקית לתשלום מע"מ עבור תשר המשולם לבית העסק בגין שירות הניתן על-ידי עובדיו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.