תוכן שיווקי

כתבה זו נכתבה והופקה על ידי כותבי תוכן מקצועיים בשיתוף גורם מסחרי.

כתבות התוכן השיווקי בגלובס כוללות מידע ענייני בעל ערך מוסף לקורא, תוך שמירה על שקיפות מרבית כחלק מהקוד האתי של גלובס.

לתת לטבע לעשות את שלו – כך פועלת הגנה ביולוגית לצמחים וגידולים

חרקים, מכרסמים וציפורים נחשבים מזיקים שפוגעים בצומח. אולם הטבע דאג לכך שניתן יהיה להרחיק אותם מגידולים גם באמצעות צמחים שונים וכן בעזרת חרקים ממינים אחרים

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הכתבה מטעם הדברה סנטר

בתחתית שרשרת המזון נמצאים הצמחים, אך הטבע לא השאיר אותם חשופים לחלוטין וללא הגנה. האויבים העיקריים שלהם הפוגעים בגידולים חקלאיים הם מזיקים - חרקים, מכרסמים וציפורים. רבים מהצמחים למדו כיצד להרחיק אותם ביעילות, בין אם בעזרת ריח או טעם שדוחה אותם ובין אם על ידי הגנה פיזית, למשל בעזרת קוצים. אמנם לא כל צמח זכה ליכולת הגנה שכזו, אך אפשר לשלב בין גידולים כדי לאפשר לצמחים ה״חזקים״ יותר להגן על ה״חלשים״. אם עושים זאת, ניתן להרחיק מזיקים ביעילות פשוט על ידי כך שנותנים לטבע לעשות את שלו.

יתרה מכך, ישנם צמחים שמושכים אליהם חרקים שיכולים דווקא להועיל לאחרים, כשהבולטים שבהם הם הדבורים, אשר מסייעים להאבקה, וגם חיפושיות וצרעות שיכולות לתקוף מזיקים לא רצויים. לפניכם מדריך המסביר: אילו מזיקים אפשר להרחיק מגידולים ולחלופין לזמן - ובעזרת אילו צמחים. את הגידולים הללו תוכלו לשלב בשטח כדי לוודא שיוותר נקי ממזיקים לאורך כל השנה, בלי כל צורך להזמין שירות הדברת מזיקים.

חשוב לזכור כי לא תמיד נוכל להתגבר על החרקים ללא הדברה, אולם יש מזיקים שאפשר להרחיק כך.

7 מזיקים שאפשר להרחיק בעזרת צמחים

יש לא מעט מזיקים שהייתם רוצים לראות פחות בגידולים שלכם, מאחר שהם פוגעים באיכות וכמות היבול, מחלישים את הצמחים ועלולים אף להביא להרג מוחלט שלהם. הנה 7 שכאלה והצמחים שיסייעו לכם להרחיק כל אחד מהם:

1. נמלים
נמלים עלולות לנקב את שורשי הצמחים, להעביר מחלות, לעודד את התפתחותם של מזיקים אחרים כמו כנימות ואף לפגוע בחרקים שמועילים לצמחים ותורמים להאבקה. הצמחים שמרחיקים נמלים הם:
- עירית
- שום
- מנטה
- בצל
- בן חרצית

2. כנימות
הכנימות ניזונות מהצמחים ומוצצות מהם לשד, והן גם מפרישות טל דבש, שמהווה קרקע פורייה להתפתחות פטריות ופייחת, על כן הן גם מסכנות את הצמחים במחלות. ניתן להרחיק כנימות בעזרת צמחים כמו:
- ציפורני חתול
- עירית
- כוסברה
- שום
- זעטר
- מנטה
- טגטס
- כובע הנזיר
- בצל
- אורגנו

3. נמטודות
נמטודות ניזונות מרקמות הצמחים ועלולות אף לחדור לתוך השורשים ולפקעות, מה שגורם לירידה בתפוקה, האטה בצמיחה ובסופו של דבר מוות של הצמח. הן גם מעבירות מחלות בין צמחים. ניתן להרחיק נמטודות בעזרת הצמחים הבאים:
- ציפורני חתול
- טגטס
- מרווה

4. תולעת כרוב
תולעת זו ניזונה מעלים של כרוב, ברוקולי, כרובית, כרוב סיני וירקות אחרים ממשפחת המצליבים. היא מתחפרת בעלים, מאטה את קצב התפתחות הצמח, מעבירה מחלות ועלולה אף להוביל למוות של הצמח. ניתן להרחיק את תולעת הכרוב בעזרת צמחים כמו:
- סלרי
- עגבניות

5. חיפושית תפו״א
החיפושית הזו ניזונה מעלי תפוח האדמה ומשאירה עליהם כתמים. ככל שהכתמים גדלים העלים מתייבשים ונושרים, מה שגורם לנזק משמעותי לצמח. היא גם נושאת מחלות. אלו הם הצמחים שמרחיקים את חיפושית תפו״א:
- שעועית ירוקה
- ציפורני חתול
- חציל
- פשתן אצבעונית
- טגטס
- כובע הנזיר

6. זבוב המנהרות
זבוב המנהרות מטיל את ביציו בעלים של ירקות כמו עגבניות, מלפפון, סלרי, גזר, תפוחי אדמה, אבטיח, מלון ועוד, וגם בצמחי נוי כמו ורד, חרצית וחמניות ובעשבי תיבול כמו בזיליקום, נענע ואורגנו. ניתן להרחיק את זבוב המנהרות בעזרת צמחים כמו:
- ריחן (בזיליקום)
- בן חרצית

7. כנימת עש הטבק (זבוב לבן)
העש המדובר מטיל את ביציו בעלים של הצמח והוא עלול לגרום לפייחת על העלים - תופעה של אבקה דמוית פיח שנוצרת על ידי פטריה. הפטריה עצמה לא פוגעת בצמח באופן ישיר, אך היא מונעת קליטת אור שמש, ועקב כך מעכבת את תהליך הפוטוסינתזה. ניתן להרחיק כנימות עש טבק באמצעות הצמחים הבאים:
- ציפורני חתול
- טגטס
- אורגנו

8 חרקים מועילים שאפשר לזמן בעזרת צמחים

לצד כל אותם חרקים מזיקים שמנינו, ישנם גם חרקים מועילים לצמחים שחלקם אף משמשים כמדבירים טבעיים, ומומלץ מאוד לזמן אותם לגינה ולשטח החקלאי. מדבירים מקצועיים אף משתמשים בהם לשליטה על אוכלוסיות של מזיקים בתחום החקלאות. כדאי להכיר אותם כדי לדעת אילו חרקים מועילים לגידולים שלכם ומהם לא מומלץ לנסות להיפטר. הנה 8 חרקים שכאלה והצמחים שיזמנו אותם בכמויות גדולות יותר:

1. דבורים
הדבורים אינן תוקפניות מטבען, והן מועילות לצמחים בכך שהן מאביקות אותם ומסייעות להם להתרבות. אלו הם הצמחים שמושכים את הדבורים:
- נפית החתולים (קטניפ)
- שמיר
- מרמר מצוי
- אזוב
- עופרית
- מרווה
- ציפורן נקוד

2. נביסיים
החרקים האלה הם טורפים שמזכירים מעט את גמלי השלמה, והם נמצאים לרוב על צמחייה נמוכה ולעיתים גם על עצים ועל הקרקע. רבים מהמינים שלהם ניזונים ממזיקים חקלאיים, וניתן לזמן אותם על ידי גידול אלפלפה (אספספת תרבותית).

3. צרעות טורפות
על אף שתרצו להתרחק מהצרעות בעצמכם, הן מזיקות יותר לזחלים, חיפושיות וזבובים מכיוון שהן ניזונות מהם, והן אף מסייעות להאביק צמחים ממש כמו דבורים. אפשר לזמן צרעות טורפות בעזרת הצמחים הבאים:
- גזר
- תלתן לבן
- קיסוס

4. צרעות טפיליות
הצרעות האלה נמנות על החרקים העוצמתיים ביותר בתחום ההדברה הביולוגית. זאת כיוון שהן מחסלות ביעילות כנימות וזחלים של מגוון חרקים על ידי הטלת הביצים שלהן בתוך גופם (של המזיקים), זחלי הצרעות ניזונים מהחרקים ומחסלים אותם מבפנים עד למותם. ניתן לזמן צרעות טפיליות בעזרת צמחים כמו:
- אלפלפה
- גזר
- תלתן לבן
- אכילאה

5. זריבוביים
הזריבוביים הם זבובים טפיליים שמטילים את ביציהם בתוך גופם של חיפושיות (בוגרות וזחלים), פשפשאים, חגבאים ולעיתים גם נדלים - ניזונים מהם וגורמים למותם. מאחר שהם תוקפים סוגים רבים של מזיקים, משתמשים בהם רבות בהדברה ביולוגית, אך חשוב לציין שהם עלולים להוות בעצמם מזיקים לתעשיית המשי, מכיוון שהם תוקפים גם את טוואי המשי. אפשר לזמן זריבוביים בעזרת צמחים כמו:
- תלתן לבן
- כוסברה
- שומר
- קיסוס

6. רחפניים
גם אלו הם זבובים שמסייעים לצמחים בשתי דרכים עיקריות; ראשית הם מאביקים, מה שמסייע להתרבות הצמחים, ושנית הם ניזונים מכנימות בשלב הזחל, כך שביכולתם להפחית את כמותם בצמחים. אפשר לזמן רחפניים בעזרת הצמחים הבאים:
- כוסמת
- דו-כנף ריחנית
- שומר
- לפופית סגולה

7. מושית השבע
חיפושית זו ידועה כ״פרת משה רבנו״ החמודה, אך מדובר בטורפת אכזרית שניזונה מכנימות עלים ושביכולתה לאכול יותר מ-7,000 כנימות לאורך חייה, הן בשלב הזחל והן בבגרות. כדי לזמן את מושית השבע ניתן לגדל את הצמחים הבאים:
- אלפלפה
- גזר

8. עינפז רקום-כנף
על אף שהמעופף הזה מטיל את ביציו על עלי הצמחים, הוא לא ניזון מהם אלא מהכנימות שעליהם. הזחלים תוקפים את הכנימות עם ארס שמשתק אותן, ולאחר מכן הם יונקים את לשד גופן, כשזחל אחד יכול לטרוף יותר מ-200 כנימות, ונקבה אחת מטילה כ-200 ביצים על הצמח - משמע בהטלה אחת ניתן לחסל יותר מ-40,000 כנימות. אפשר לזמן את העינפז על ידי גידול גזרים.

בשורה התחתונה

כפי שאתם מבינים, צמחים שגדלים אחד לצד השני יכולים להגן אחד על השני בשתי דרכים עיקריות: להרחיק מזיקים או לחסל אותם על ידי הזמנת חרקים שניזונים מהם. אם תשלבו בגידולים שלכם את הצמחים שהוזכרו בכתבה תוכלו לאזן את כמות המזיקים שבשטח הגידול, ובכך להפחית באופן משמעותי את הנזקים שהצמחים שלכם יספגו. חשוב לציין שהדברה יעילה שכזו לא בהכרח תחסל באופן מוחלט את כל קהילת המזיקים. סביר להניח שעדיין תראו כמה מהם בסביבה, אך מספיק רק לצמצם את הכמות שלהם לרמה סבירה כדי למנוע נזקים חמורים.

*דני חכמון הוא בעלים ומייסד של חברת הדברה סנטר.
**מקור המידע: Groworganic.info

צרו איתנו קשר *5988